9-11 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Ζητάω την βοήθεια & κατανόηση σας, γιατι τα παρακάτω είναι ολίγον τι αχταρμάς Λοιπόν, έχουμε τα εξής: -> Μια Sony MiniDV HandyCam DCR-HC 18E PAL, δανεισμένη ΧΩΡΙΣ manual, καλώδια κλπ (για να ξέρουμε τι μας γίνεται) και θέλουμε να περάσουμε το περιεχόμενο 2 miniDVs στο σκληρό για επεξεργασία, DVD authoring κ.ο.κ -> Το PC ΔΕΝ διαθέτει motherboard με firewire, OYTE SoundBlaster (για την ίδια δουλειά) Είναι αναγκαία, λοιπόν, μία κάρτα firewire (controller?) & ένα καλώδιο σύνδεσης. Το θέμα είναι ποια ακριβώς... Όσον αφορά την ΙΕΕΕ 1394, παίρνω την φτηνότερη PCI που υπάρχει στην αγορά και ξεμπέρδεψα ή πρέπει να προσέξω και άλλους παράγοντες :?: Τα παραπάνω ισχύουν και για το καλώδιο σύνδεσης, για το οποίο φημολογείται (ή έτσι τουλάχιστον μου μεταφέρθηκε) ότι η SONY έχει κάνει μια ξεχωριστή πατέντα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα οποιοδήποτε, παρά μόνο κάποιο απ'τα επίσημα accessories που προτείνει η εταιρεία (κοινώς σου έρχεται ο κούκος αηδόνι...) Πέραν αυτών, έχω ακόμη ορισμένες απορίες: (1) Το φάσμα συχνοτήτων του built-in μικροφώνου της κάμερας (αναφέρεται μόνο 12/16 bit audio και ΟΧΙ xx Hz ~ xx kHz, ενώ παρατήρησα και είσοδο για εξωτερικό μικρόφωνο, αν αυτό σημαίνει κάτι...) (2) Η ανάλυση σε pixels (χρησιμοποίησα 2 TDK miniDVs 60άρια -3.20 € έκαστο στα Carefour- σε mode LP=90 min, έκανα καλά ή θα ήταν προτιμότερο να αγόραζα τα -κατά πολύ ακριβότερα- 90άρια :?: ) (3) Ο χρόνος (κατά προσέγγιση) που απαιτείται για την μεταφορά στον σκληρό (4) Μάλλον off-topic, αλλά... Ποιο απ' τα παρακάτω θεωρείται ανώτερο τεχνολογικά & ποιο υστερεί σε ποιότητα (ή είναι παρωχημένο, ή δεν ξέρω και γω τι άλλο) -DVD Handycam -MiniDV -Hi8 -Digital8 -MicroMV Thanks
poulinos Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 oraia ti isxuei gia merika apo auta dioti ixa kai ego mia camera sony.katarxin dialegeis ama pareis mia karta apli firewire tote prepei na pliroseis extra to kalidio kai prepei na pliroseis i na breis piratiko(moderators kante oti den to eidate) to studio to 9 as poume.an pas tora na pareis mia kartoula tis pinnacle pou dinei firewire tha sou dosoun kai to kalodio mazi alla kai to programma kai tha exeis kai mia peretairo ipostirixi.gia mena simferei kalitera mia olokliromeni lisi apo tin pinnacle.b:)o ixos apo tin kamera sto pc tha pigenei diameson tis firewire.den xriazetai na sindesis tin kamera me tin karta ixou.to firewire to kanei gia sena. (2) Η ανάλυση σε pixels (χρησιμοποίησα 2 TDK miniDVs 60άρια -3.20 € έκαστο στα Carefour- σε mode LP=90 min, έκανα καλά ή θα ήταν προτιμότερο να αγόραζα τα -κατά πολύ ακριβότερα- 90άρια ) logika sto megalitero den tha xriastei na to simpieseis poli kai tha bgei kapos kalitero. (3) Ο χρόνος (κατά προσέγγιση) που απαιτείται για την μεταφορά στον σκληρό i kamera tha pezei kanonika kai i firewire tha to kanei grab on the fly.opote oso einai i tainia tosi ora grafeis.auto einai toeasy kommati.meta tha xriastei na to kaneis mia mikri epexergasia kai na to simpieseis gia na bgei se format dvd.ekei sto leo oti tha fas oritses kai opos egega se olous.to bazeis to bradi kai to proi exeis to dvd sou etoimo. (4) gia to poio einai palio ktl mporo na po oti ola einai mia xara.kai to diko sou einai psifiako kai to hi8 einai psifiako apla to diko sou einai kalitero apo to hi-8.tora ama thes na kaneis oli autin tin douleia gia na grapseis mono 2 dvd pigene to se videoclub na sto kanoun.sorry an egrapsa tipota lathos.opoiadipote allagi i diorthosi einai dekti.euxaristo.
9-11 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Thanks poulinos, αλλά... i kamera tha pezei kanonika kai i firewire tha to kanei grab on the fly.opote oso einai i tainia tosi ora grafeis.auto einai toeasy kommati.meta tha xriastei na to kaneis mia mikri epexergasia kai na to simpieseis gia na bgei se format dvd.ekei sto leo oti tha fas oritses kai opos egega se olous.to bazeis to bradi kai to proi exeis to dvd sou etoimo. Τι ακριβώς εννοείς ότι θα φάω ώρες; Είχα την εντύπωση ότι το video περνάει στον σκληρό σε mpeg2 format Α, έχω το Pinnacle Studio v8.0 build 75 κάπου καβάτζα, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσω την έκδοση 9 (ή οι διαφορές είναι αμελητέες); Κάποιο άλλο που μπορεί να φανεί χρήσιμο/αξιόπιστο; (μόλις διαπίστωσα ότι έχω και το Ulead VideoStudio v7.0) Μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει τελικά αν το ενσωματωμένο μικρόφωνο λαμβάνει όλο το φάσμα της ανθρώπινης ακοής (20 Hz έως 20 kHz)
poulinos Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 pernaei aposimpiesto to video.tha sou faei pola giga.kai meta afou kopseis rapseis simpiezetai se oti theleis esi.akoma kai se mpeg2 na pernage esi pali tha eprepe na to simpiezes gia na ginei vob kai na pezei se dvd.alla etsi tha exane poiotita.opote to katevazei aposimpiesto kai meta ta ipoloipa.gia to mikrofono den xero.kalitera to studio para to ulead.oso gia to studio kalitera tin ekdosi 9 me ola tis ta update para tis palies dioti mia malakia tha ginei kai tha exeis xasei 10 ores apo ton xrono sou sin ta neura sou.enas ixe to 8 kai den tou egrafe se dvd kai balame to 9.an exeis problima stin egkatastasi tou ennia stile pm dioti prepei na katebaseis apo pinnacle poles fores remover gia to studio to 8 dioti otan paei na to bgalei troei kolima. http://www.pinnaclesys.com ama thimamai sosta.
9-11 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Αμάν! δεν είχα ιδέα περί αποσυμπιεσμένου κλπ. Καμιά ιδέα για το πόσα GB θα πρέπει να έχω διαθέσιμα;
georgeadams Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Είναι αναγκαία, λοιπόν, μία κάρτα firewire (controller?) & ένα καλώδιο σύνδεσης. Το θέμα είναι ποια ακριβώς... Όσον αφορά την ΙΕΕΕ 1394, παίρνω την φτηνότερη PCI που υπάρχει στην αγορά και ξεμπέρδεψα ή πρέπει να προσέξω και άλλους παράγοντες Τα παραπάνω ισχύουν και για το καλώδιο σύνδεσης, για το οποίο φημολογείται (ή έτσι τουλάχιστον μου μεταφέρθηκε) ότι η SONY έχει κάνει μια ξεχωριστή πατέντα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα οποιοδήποτε, παρά μόνο κάποιο απ'τα επίσημα accessories που προτείνει η εταιρεία (κοινώς σου έρχεται ο κούκος αηδόνι...) Απ'όσο ξέρω δεν χρειάζεται να πάρεις ειδικό καλώδιο για τη Sony. Όλες (ακόμα και οι πιο φθηνές) κάρτες firewire PCI που έχω δει, είχαν καλώδιο firewire στη συσκευασία τους. Το θέμα είναι πως υπάρχουν 2 τύποι βυσμάτων firewire. Αυτό με τα 4-pin που έχουν συνήθως οι κάμερες και αυτό με τα 6-pin που έχουν συνήθως οι κάρτες για τα PC (τα 2 παραπάνω pin είναι νομίζω για τροφοδοσία). Αν η κάρτα PCI που θα πάρεις δίνει καλώδιο από 4-pin σε 6-pin, είσαι εντάξει. Αν όμως δίνει από 6-pin σε 6-pin, τότε πρέπει να αγοράσεις μόνος σου το σωστό (το πολύ 10ευρώ)...
adams Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 @9-11 Εβαλες πολλα θεματα μαζεμενα... 1) Για τον τροπο συνδεσης την συγκεκριμενη camera δεν την ξερω ..καποιες παλαιοτερες sony οντως επρεπε να ειχες καλωδιο "μαμα' sony ...στις καινουργιες δεν υπαρχει προβλημα...δοκιμασε να την συνδεσεις σε ενα φιλο ..το 99% των minidv (δεν θυμαμαι καμια εξαιρεση αλλα να μην ειμαι απολυτος ) εχει 4pin συνδεση ...οποτε για καλωδιο ισχυουν αυτα που εγραψε ο georgeadams Για τις καρτες τωρα firewire ισυουν αυτα που εγραψε ο poulinos ..ολες την ιδια δουλεια κανουν...μεταφορα (οχι capture) δεν κανουν καμια μετατροπη στο υλικο στο pc (1 ωρα περιπου υπολογιζε 13giga) Eξαιρεση στις καρτες ειναι αυτες με ενσωματωμενο hardware mpeg2 encoder αλλα η τιμη αυτων ανεβαινει κατα πολυ (200€ π.χ) 2)Το 12bit 16bit ειναι η δειγματοληψια....το αφηνεις στα 16 και δεν το ξαναπειραζεις..και ναι ας πουμε ειναι σε ολο το ακουστο συχνοτικο φασμα (φυσικα τα εξωτερικα μικροφωνα ειναι καλυτερα αλλα μαλλον βιαζεσαι πολυ..ενα -ενα τα βηματα αν δε σε καλυπτει που δεν το νομιζω το σκεφτεσαι) 3)Καλο θα ηταν να μη γραφεις σε 60ρες κασσετες LP mode χανεις σε ποιοτητα... 4) Λαθος αναφερθηκε πως το dv ειναι ασυμπιεστο (δεν μας εφτανε 200giga σκληρος με τρελο trasfer rate για ασυμπιεστο video ....απλα ο dv codec ειναι λιγοτερο απωλεστικος απο τον mpeg2 που εχουν τα dvdia... O χρονος μεταφορας ειναι οση η διαρκεια του video+ φυσικα ο χρονος για ενα τυπικο μονταζ+encode σε mpeg2 +authoring για dvd και καψιμο 5)Τωρα για τα format minidv+digital8(το 2ο ειναι μονο σε sony μοντελα) =ιδια ποιοτητα ισως η κορυφαια 2)hi8 αναλογικο μεσο 3)micromv =ψηφιακο μεσο με mpeg2 κωδικοποιηση γραφει σε πιο μικρες κασσετες γενικα χειροτερη ποιοτητα απο το minidv λογο μεγαλυτερης συμπιεσης Ριξε μια ματια εδω (θα σου λυθουν πολλες αποριες) http://www.digitalfaq.com/capture/dv.htm edit:για ορθογραφικα λαθη
poulinos Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουνίου 2004 (1 ωρα περιπου υπολογιζε 13giga) - entaxei den eipa oti einai telios aposimpiesto alla pantos den einai opos einai to dvd i to divx.ego kainouria camera pou ixe sindeotan me aplo firewire kai den xriazotan tis mamas.apla simferei paketo me kalodio kai programma dioti kalodio einai ligo akribo.sorry gia to capture.sosta eipes.metafora.)Καλο θα ηταν να μη γραφεις σε 60ρες κασσετες LP mode χανεις σε ποιοτητα.auto pou ipa.kalitera se 90 kai xoris "simpiesi" 2)hi8 αναλογικο μεσο = an thimame sosta einai analogiko alla mporeis na to metafereis me firewire sto pc kai oxi me s-video.diorthoste me an kano lathos.auta
9-11 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2004 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουνίου 2004 Παιδιά, σας ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση και ειδικά τον Adams που αποσαφήνισε κάποια πράγματα που ήταν συγκεχυμένα... Το 12bit 16bit ειναι η δειγματοληψια....το αφηνεις στα 16 και δεν το ξαναπειραζεις..και ναι ας πουμε ειναι σε ολο το ακουστο συχνοτικο φασμα 9φυσικα τα εξωτερικα μικροφωνα ειναι καλυτερα αλλα μαλλον βιαζεσαι πολυ..ενα -ενα τα βηματα αν δε σε καλυπτει που δεν το νομιζω το σκεφτεσαι) Ο λόγος που επιμένω τόσο στο θέμα του ήχου, έχει άμεση σχέση με τις λήψεις που με απασχολούν (μουσική και ΜΟΝΟ μουσική) Απ' το '98/'99 που απέκτησα ένα φορητό MiniDisc, ηχογραφώ κάθε συναυλία στην οποία πηγαίνω, μέσω του πυκνωτικού μικροφώνου (εξωτερικού με προενίσχυση από μπαταρία) που συνοδεύει το MD walkman. Δυστυχώς, η απόκριση συχνότητας του εν λόγω mic (SONY ECM-MS 907) ΔΕΝ περιλαμβάνει τα άκρα του φάσματος, ήτοι τις πολύ χαμηλές & πολύ υψηλές συχνότητες. Το τελικό αποτέλεσμα ΔΕΝ με ικανοποιεί (ακούγεται αρκετά 'άδειο' και μόνο η χρήση ακουστικών δίνει μια κάποια ρεαλιστική αίσθηση), ειδικά όταν το συγκρίνω με mp3 bootlegs που βρίσκω κατά καιρούς στο Internet προερχόμενα απευθείας απ' την κονσόλα (πιθανώς σε DAT ή άλλο format) Τώρα βέβαια ίσως συγκρίνω 'μήλα με πορτοκάλια', αλλά... Και για όσους ακόμα αναρωτιούνται πως συσχετίζονται MiniDV Camera & MiniDisc Recorder + Mic, απλά θα θυμίσω την τακτική που ακολουθούσαν κάποιοι (extreme) Hi-Fidelίστες προ 25 ετών θελοντας να κρατήσουν ένα backup των βινυλίων τους. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, αντί για audio κασέτες, τα έγραφαν σε video :!: Ο λόγος ήταν απλός: Τα cassette decks της εποχής, καθώς και τα ανάλογα αναλώσιμα (ακόμα και οι κασέτες χρωμίου/μετάλλου κλπ) υστερούσαν σε σχέση την ηχητική ποιότητα που προσέφερε μία κοινή video κασέτα... (το ακουστικό φάσμα που λέγαμε παραπάνω) Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα να έχω την μέγιστη δυνατή ποιότητα, θέλω να την αξιοποιήσω (μοναδική εναλλακτική επιλογή είναι να γνωρίζεις τον εκάστοτε sound engineer που έχει αναλάβει το live - fat chance!)
kavaliotis Δημοσ. 24 Ιουνίου 2004 Δημοσ. 24 Ιουνίου 2004 Εγω με το Ulead DVD MovieFactory 3 περναω κατευθειαν μεσω firewire το βιντεακι σε οτι ποιοτητα MPEG2 διαλεξω, ισως το να το περασω σαν DV μεσα και μετα να το επεξεργαστω να μου δωσει καποια καλυτερη ποιοτητα, αλλα το αποτελεσμα για μενα δεν ειναι εμφανες οποτε γιατι να εχω και τζαμπα επεξεργασιες μετα... Εγω πχ βαζω την καλυτερη ποιοτητα μεταφορας/συμπιεσης που ειναι περιπου 7-8Mbps (ποιοτητα DVD δηλαδη) και χωραει 1 ωρας βιντεο, οσο ειναι και οι κασετουλες... Η ολη διαδικασια κραταει 1 ωρα, οσο και η κασετα... Απλα ειναι τα πραγματα, μην τα δυσκολευουμε κι αλλο...Αλλωστε το σημα ερχεται ψηφιακα μεσω της firewire οποτε το source ειναι near-perfect...
polaki Δημοσ. 25 Ιουνίου 2004 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2004 Ego afto pou kano sinithos einai me to SonicFoundry Vegas (to opoio stin 5i tou ekdosi einai pleon tis Sony) metafora tou ulikou sto disko kai meta kano ta paixnidia mou. Perissi tetoia epoxi tin eixa psaksei polu ti douleia se simeio na exo varethei. Vrika loipon ti lisi afti kai teleiosa. Afto pou den anefere kaneis einai to fainomeno tou interlaced video. Ousiastika to apotelesma pou tha pareis stin metafora tou DV ulikou einai interlaced, diladi stis grigores skines tha exeis kapoies "grammes" stin othoni san tremouliasma. Afto an to vlepeis stin TV eisai ok giati, alla sta monitor tou pc den vlepetai. To Vegas exei ena setting pou to kaneis de-interlaced to video kai etsi ftiaxnei polu, giati ousiastika ennonei tis grammes aftes. To an tha sou fanei xrisimo eksartatai apo to an skopeveis na kratiseis to video kai sto pc sou oste na to vlepeis px san mpeg i an to metatrepseis se divx. Ego epeidi ta dika mou ta egrafa kai se DVD alla kai ta krataga sto PC mou, afto mou itan problima. Gia 2 kasetes den ksero poses meres the paidefteis gia na pareis apotelesma pou theleis, ego eixa paideftei arketa alla eixa kai xrono sti diathesi mou, tora den exo xrono opote ta petao ola se DVD kai teleiose i upothesi. Pantos sto thema tis poiotitas apo 60ara kaseta se 90 (meso LP) ego den exo dei kamia ptosi tis poiotitas, to mono sigouro einai oti den mporeis na deis tin kaseta se opoiadipote alli suskevi allis etairias. Diladi mia kaseta grammeni se LP se Sony tha paizei mono se Sony.
parsifal Δημοσ. 25 Ιουνίου 2004 Δημοσ. 25 Ιουνίου 2004 9-11, για το hardware μέρος δε μπορώ να δώσω γνώμη αφού δεν έχω digital camera, αλλά είμαι σίγορος ότι αυτός ο οδηγός από doom9.org για το καθαρά software μέρος θα σου δώσει πιθανόν αξιοπρεπέστατη ποιότητα σε σχέση με λύσεις all-in-one όπως Ulead DVD MovieFactory, Pinnacle Studio 9 κλπ. : http://www.doom9.org/dv/guide.html
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.