Προς το περιεχόμενο
Μήνυμα προστέθηκε από insomnia.gr,

Σύμφωνα με αναλυτικό άρθρο του κ. Στάμου Αρχοντή (The Mad Scientist) το οποίο αναδημοσιεύει και το Astronio, οι σχετικές αναφορές βασίζονται σε διαστρεβλωμένη παρουσίαση των διαθέσιμων στοιχείων.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αφού κατέρρευσε η θεωρία του Μπινγκ Μπανγκ, απορώ πως τολμούν οι επιστήμονες να μας δουλεύουν με την δήθεν ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και άλλες τέτοιες μπούρδες.

• Απαντ. 260
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
8 ώρες πριν, Regulus είπε

Άντε να προσγειωνόμαστε λίγο οι άνθρωποι γιατί νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Ούτως η άλλως όλα αυτά μέχρι να αποδειχτούν είναι απλώς θεωρία. Γι' αυτό και η επιστήμη λέγεται Θεωρητική Φυσική!! :-)

Πάντως προσωπικά αυτό ακριβώς περίμενα από το James Webb να ταράξει τα νερά.

Θεωρία != υπόθεση. Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτή η διαφορά.

• Like 1
Δημοσ.

Λίγα χρονάκια υπομονή ρε παιδιά. Μη βιάζεστε! Αν το σύμπαν είναι στη φάση που συστέλλεται τότε θα γίνουν όλα απο την ανάποδη. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/8/2022 στις 10:20 ΠΜ, john_dr είπε

Θρησκεία και επιστήμη θα πρέπει να απαντήσουν πρώτα σε ένα μικρό ερώτημα. Πως από το απόλυτο τίποτα πας στο κάτι. Το οτιδήποτε κάτι.

Είτε κάποιος είναι φανατικός με την θρησκεία, είτε με την επιστήμη, σε κάθε περίπτωση είναι μια ατελείωτη πορεία προς το -∞ όπου αν τελικά φτάσει στο τέλος αυτής της πορείας (αν και θεωρητικά δεν φτάνεις ποτέ), εκεί θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει για το πως από το απόλυτο τίποτα, προέκυψε κάτι. Οτιδήποτε.

Καταρχάς, δεν υπάρχει η έννοια του φανατικού στην επιστήμη. Η επιστήμη βασίζεται σε παρατηρήσεις. Καλή ώρα βλέπουμε κάτι που πάει κόντρα στην θεωρία του big bang και η επιστήμη προσαρμόζει τις θεωρίες της αναλόγως. Φανατισμός υπάρχει μόνο στην θρησκεία γιατί δεν ακολουθεί την λογική.

Από εκεί και πέρα το ερώτημα σου απαντιέται με πολλούς τρόπους. Ο πιο απλός είναι ότι δεν υπάρχει "τίποτα". Το big bang δεν λέει ότι πριν την έκρηξη δεν υπήρχε τίποτα. Λέει ότι δεν γνωρίζουμε τι υπήρχε πριν γιατί δεν υπάρχει τρόπος να το μετρήσουμε. Η άλλη εκδοχή είναι το αιώνιο σύμπαν που κάνει κύκλους από το big bang στο big crunch κάθε τρισεκατομμύρια χρόνια. Είναι η θεωρία του conformal cyclic cosmology.

Να σε ρωτήσω όμως και εγώ κάτι με την σειρά μου. Γιατί δεν έκανες μια απλή αναζήτηση στο Google για το τι υπήρχε πριν το Big Bang; Θα έπαιρνες αμέσως απάντηση στο ερώτημα σου. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.

Επεξ/σία από random_dude
Δημοσ.
Στις 20/8/2022 στις 9:34 ΠΜ, john_dr είπε

Σε 500 χρόνια, παιδιά του δημοτικού θα μαθαίνουν για τις σημερινές επιστημονικές θεωρίες και θα γελάνε.

Σε 1000 χρόνια, παιδιά του δημοτικού θα μαθαίνουν για τις επιστημονικές θεωρίες που θα βγουν σε 500 χρόνια από σήμερα και θα γελάνε.

Σε 2000 χρόνια, παιδιά του δημοτικού θα μαθαίνουν για τις επιστημονικές θεωρίες που θα βγουν σε 1000 χρόνια από σήμερα και θα γελάνε.

.......

Μόλις τώρα, altebaran είπε
Στις 20/8/2022 στις 9:34 ΠΜ, john_dr είπε

Σε 500 χρόνια, παιδιά του δημοτικού θα μαθαίνουν για τις σημερινές επιστημονικές θεωρίες και θα γελάνε.

Σε 1000 χρόνια, παιδιά του δημοτικού θα μαθαίνουν για τις επιστημονικές θεωρίες που θα βγουν σε 500 χρόνια από σήμερα και θα γελάνε.

Σε 2000 χρόνια, παιδιά του δημοτικού θα μαθαίνουν για τις επιστημονικές θεωρίες που θα βγουν σε 1000 χρόνια από σήμερα και θα γελάνε.

.......

Δημοσ.
5 ώρες πριν, random_dude είπε

Καταρχάς, δεν υπάρχει η έννοια του φανατικού στην επιστήμη. Η επιστήμη βασίζεται σε παρατηρήσεις. Καλή ώρα βλέπουμε κάτι που πάει κόντρα στην θεωρία του big bang και η επιστήμη προσαρμόζει τις θεωρίες της αναλόγως. Φανατισμός υπάρχει μόνο στην θρησκεία γιατί δεν ακολουθεί την λογική.

Νομίζεις ότι δεν υπάρχει φανατισμός υπέρ της επιστήμης. Όπως κάποιος θα ισχυριστεί ότι μόνο κάποιες θρησκευτικές γραφές λένε την αλήθεια, έτσι και κάποιος θα ισχυριστεί ότι μόνο  η επιστήμη λέει την αλήθεια. Πρόσεχε την ομοιότητα εδώ, μην μου πεις "μα η επιστήμη βασίζεται σε πειράματα μπλα μπλα μπλα". Δεν είναι εκεί η ουσία. Δεν μιλάμε για αυτό. Δεν διαφωνούμε σε αυτό.

Αναφορά σε κείμενο

Από εκεί και πέρα το ερώτημα σου απαντιέται με πολλούς τρόπους. Ο πιο απλός είναι ότι δεν υπάρχει "τίποτα". Το big bang δεν λέει ότι πριν την έκρηξη δεν υπήρχε τίποτα. Λέει ότι δεν γνωρίζουμε τι υπήρχε πριν γιατί δεν υπάρχει τρόπος να το μετρήσουμε. Η άλλη εκδοχή είναι το αιώνιο σύμπαν που κάνει κύκλους από το big bang στο big crunch κάθε τρισεκατομμύρια χρόνια. Είναι η θεωρία του conformal cyclic cosmology.

Δεν απαντιέται. Αν σου δείξω μια μπάλα και σου πω "ας υποθέσουμε ότι αυτή η μπάλα είναι κομμάτι ενός 'τίποτα' ", δεν έχω απαντήσει. Απλά νομίζω ότι βρήκα έναν πονηρό τρόπο να αποφύγω να βρω την απάντηση. Επίσης οι άλλες θεωρίες που λες πάσχουν στο ίδιο πράγμα. Το δεν γνωρίζουμε τι υπήρχε πριν, δεν αποκλείει το ερώτημα "ασχέτως του τι υπήρχε πριν, από που προήρθε αυτό το άγνωστο και πως προέκυψε;". Αυτό το ερώτημα θα τεθεί άπειρες φορές, μέχρι το σημείο μη δυνατότητας απάντησης. Ο κύκλος που αναφέρεις στην επόμενη εκδοχή, να στον πω απλά, πως έχεις κύκλο, αν εξ αρχής δεν υπήρχε π.χ. μελάνι να τον σχεδιάσεις; Πως προέκυψε από το τίποτα;

Αναφορά σε κείμενο

Να σε ρωτήσω όμως και εγώ κάτι με την σειρά μου. Γιατί δεν έκανες μια απλή αναζήτηση στο Google για το τι υπήρχε πριν το Big Bang; Θα έπαιρνες αμέσως απάντηση στο ερώτημα σου. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.

Η εποχή που νομίζουμε ότι όλα απαντιούνται μέσω του Google. Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημά μου και ποτέ δεν θα υπάρξει. Ακόμα να καταλάβεις πιο είναι το πολύ απλό ερώτημα που θέτω;

Δημοσ.

Όσο πιο πολύ ανακαλύπτεις το σύμπαν τόσο περισσότερο πρέπει να ανακαλύπτεις και την ύπαρξη ενός δημιουργού...τίποτα και ποτέ δεν δημιουργήθηκε μόνο του.απλα και λογικά.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kktts1914 είπε

Όσο πιο πολύ ανακαλύπτεις το σύμπαν τόσο περισσότερο πρέπει να ανακαλύπτεις και την ύπαρξη ενός δημιουργού...τίποτα και ποτέ δεν δημιουργήθηκε μόνο του.απλα και λογικά.

Και τον δημιουργό ποιος τον δημιούργησε;

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Ukforthemoment είπε

Και τον δημιουργό ποιος τον δημιούργησε;

Είναι ξεκάθαρο, πριν τον δημιουργό υπήρχε ο homo neanderthalensis…

Επεξ/σία από AtiX
Δημοσ.
3 ώρες πριν, john_dr είπε

Το δεν γνωρίζουμε τι υπήρχε πριν, δεν αποκλείει το ερώτημα "ασχέτως του τι υπήρχε πριν, από που προήρθε αυτό το άγνωστο και πως προέκυψε;". Αυτό το ερώτημα θα τεθεί άπειρες φορές, μέχρι το σημείο μη δυνατότητας απάντησης

Το πρόβλημα είναι ότι σκέφτεσαι τον χρόνο σαν κάτι ομοιογενές και γραμμικό, ενώ δεν είναι.

Διάβασε λίγο εδώ για το χωροχρόνο και προσπάθησε να φανταστείς το "χώρο" να είναι "μηδέν".

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Χωροχρόνος

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Καμπύλωση_χώρου_και_πραγματικότητα

Δεν πειράζει αν δεν είναι απόλυτα κατανοητά, ούτε σε μένα είναι.

Δημοσ.
4 ώρες πριν, john_dr είπε

Νομίζεις ότι δεν υπάρχει φανατισμός υπέρ της επιστήμης. Όπως κάποιος θα ισχυριστεί ότι μόνο κάποιες θρησκευτικές γραφές λένε την αλήθεια, έτσι και κάποιος θα ισχυριστεί ότι μόνο  η επιστήμη λέει την αλήθεια. Πρόσεχε την ομοιότητα εδώ, μην μου πεις "μα η επιστήμη βασίζεται σε πειράματα μπλα μπλα μπλα". Δεν είναι εκεί η ουσία. Δεν μιλάμε για αυτό. Δεν διαφωνούμε σε αυτό.

Η επιστήμη οτιδήποτε ισχυρισμούς κάνει βασίζονται σε παρατηρήσεις και πειράματα που αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Η θρησκεία από την άλλη αποφασίζει ότι τα πράγματα είναι έτσι και δεν έχει καμία υποχρέωση να σου αποδείξει το οτιδήποτε. Το ότι βάζεις αυτά τα δύο στο ίδιο τσουβάλι δείχνει ότι απλά δεν καταλαβαίνεις για τι μιλάς.

Δεν απαντιέται. Αν σου δείξω μια μπάλα και σου πω "ας υποθέσουμε ότι αυτή η μπάλα είναι κομμάτι ενός 'τίποτα' ", δεν έχω απαντήσει. Απλά νομίζω ότι βρήκα έναν πονηρό τρόπο να αποφύγω να βρω την απάντηση. Επίσης οι άλλες θεωρίες που λες πάσχουν στο ίδιο πράγμα. Το δεν γνωρίζουμε τι υπήρχε πριν, δεν αποκλείει το ερώτημα "ασχέτως του τι υπήρχε πριν, από που προήρθε αυτό το άγνωστο και πως προέκυψε;". Αυτό το ερώτημα θα τεθεί άπειρες φορές, μέχρι το σημείο μη δυνατότητας απάντησης. Ο κύκλος που αναφέρεις στην επόμενη εκδοχή, να στον πω απλά, πως έχεις κύκλο, αν εξ αρχής δεν υπήρχε π.χ. μελάνι να τον σχεδιάσεις; Πως προέκυψε από το τίποτα;

Το ότι υπάρχουν ερωτήματα που είναι αναπάντητα δεν σημαίνει ότι η επιστήμη αχρηστεύεται. Πολλά πράγματα στην επιστήμη δεν απαντιώνται που δεν είναι καν φιλοσοφικά. Γιατί ας πούμε υπάρχει περισσότερη ύλη και όχι αντιύλη. Προσπαθείς να ακυρώσεις την επιστήμη επειδή το μικρό σου το μυαλό δεν μπορεί να απαντήσει τα μεγάλα ερωτήματα. Μπορεί οι απαντήσεις σε αυτά να είναι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση. Ούτε την κβαντική φυσική καταλαβαίνουμε παρόλο που πειραματικά αποδεικνύονται όλα όσα υποστηρίζονται.

Η εποχή που νομίζουμε ότι όλα απαντιούνται μέσω του Google. Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημά μου και ποτέ δεν θα υπάρξει. Ακόμα να καταλάβεις πιο είναι το πολύ απλό ερώτημα που θέτω;

Αφού δεν υπάρχει απάντηση τότε τι μας πρήζεις ρε παλικάρι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, Doubt είπε

Το πρόβλημα είναι ότι σκέφτεσαι τον χρόνο σαν κάτι ομοιογενές και γραμμικό, ενώ δεν είναι.

Διάβασε λίγο εδώ για το χωροχρόνο και προσπάθησε να φανταστείς το "χώρο" να είναι "μηδέν".

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Χωροχρόνος

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Καμπύλωση_χώρου_και_πραγματικότητα

Δεν πειράζει αν δεν είναι απόλυτα κατανοητά, ούτε σε μένα είναι.

Νομίζω κανείς δεν κατανοεί το ερώτημα, όσο φαινομενικά απλοϊκό και αν είναι αυτό.

Δεν έχει σημασία ο χρόνος, δεν έχει σημασία η διάσταση, δεν έχει σημασία το οτιδήποτε. Για εμένα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ. Όπως και να το φιλοσοφήσουμε, όπως και να το προσεγγίσουμε, όπως και να το αναλύσουμε, όπως και να το ερμηνεύσουμε, στο τέλος σε κάποιο σημείο ισχύει ότι 0=1. Ακόμα και αυτό να αποδεικνύεται με κάποιο τρόπο, για μένα παραμένει παράλογη η ύπαρξή μας. ΟΚ, υπάρχει μια κάποια λογική εξήγηση πάνω σε μια κάποια βάση όπου όμως ως ανθρώπινα όντα ή ακόμα και ως μικροί θεοί μετά από 100 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, θεωρώ δεν θα ήμασταν σε θέση να κατανοήσουμε στο ελάχιστο. Και όμως προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το σύμπαν σήμερα, όπως οι πρωτόγονοι - ούτε καν οι αρχαίοι - προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τι είναι ο ήλιος, για παράδειγμα.

Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε αυτό το 0=1 που γράφω. Ειλικρινά δεν ξέρω αν κατανοείτε ότι όταν στο μυαλό μου έχω το σημείο (δεν γράφω χρόνο) μηδέν, δεν εννοώ Big Band ή κάτι άλλο. Αυτά είναι ενδιάμεσες καταστάσεις, είτε μιλάμε για γραμμική εξέλιξη, είτε για κύκλους, είτε και πολυδιάστατη ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.

16 λεπτά πριν, random_dude είπε

Η επιστήμη οτιδήποτε ισχυρισμούς κάνει βασίζονται σε παρατηρήσεις και πειράματα που αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Η θρησκεία από την άλλη αποφασίζει ότι τα πράγματα είναι έτσι και δεν έχει καμία υποχρέωση να σου αποδείξει το οτιδήποτε. Το ότι βάζεις αυτά τα δύο στο ίδιο τσουβάλι δείχνει ότι απλά δεν καταλαβαίνεις για τι μιλάς.

Και να πω ότι δεν το διευκρίνισα; Δεν καταλαβαίνεις τι λέω στο παρόν θέμα. Και ναι στο παρόν θέμα η επιστήμη έχει τα ίδια μεσάνυχτα με την θρησκεία. Θεωρίες βγάζει. Μιλάμε για το παρόν θέμα. Μην τρέξεις να ξανά σχολιάσεις τον τυπά "που βάζει την θρησκεία στο ίδιο σακί με την επιστήμη". Δεν καταλαβαίνεις τι λέω.

Αναφορά σε κείμενο

Το ότι υπάρχουν ερωτήματα που είναι αναπάντητα δεν σημαίνει ότι η επιστήμη αχρηστεύεται. Πολλά πράγματα στην επιστήμη δεν απαντιώνται που δεν είναι καν φιλοσοφικά. Γιατί ας πούμε υπάρχει περισσότερη ύλη και όχι αντιύλη. Προσπαθείς να ακυρώσεις την επιστήμη επειδή το μικρό σου το μυαλό δεν μπορεί να απαντήσει τα μεγάλα ερωτήματα. Μπορεί οι απαντήσεις σε αυτά να είναι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση. Ούτε την κβαντική φυσική καταλαβαίνουμε παρόλο που πειραματικά αποδεικνύονται όλα όσα υποστηρίζονται.

Ποιος σου αχρήστευσε την επιστήμη; Η επιστήμη μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε την παρούσα συζήτηση μέσω μηνυμάτων. Κανείς δεν προσπαθεί να ακυρώσει τίποτα. Μην το πας σε σχολιασμό για το τι νομίζεις ότι προσπαθώ να κάνω εγώ. Δεν χρειάζεται κάθε απάντηση ή σχόλιο που διαβάζεις να είναι μέρος προώθησης μιας κάποιας ατζέντας. Αμάν ποια ρε παιδιά; H "Είσαι με τους άλλους" επιχειρηματολογία ΔΕΝ είναι επιχειρηματολογία.

Αναφορά σε κείμενο

Αφού δεν υπάρχει απάντηση τότε τι μας πρήζεις ρε παλικάρι;

Δεν σου στέλνω προσωπικά μηνύματα παλικάρι. Και αν σου θίξαμε την επιστήμη, μην δείχνεις θρησκευτικού τύπου φανατισμό απέναντι σε σχόλια που δεν σου αρέσουν. Εσύ δεν μας έλεγες στην αρχή ότι η επιστήμη προσαρμόζεται; Εσύ λοιπόν γιατί τρέχεις τώρα να πεις στον αιρετικό να μην σε πρήζει, κοινώς να το βουλώσει πριν βρεθεί στην ιερά εξέταση;

Απλά απέδειξες αυτό που σου έγραψα. Μόνος σου. Congrats! 👍

Επεξ/σία από john_dr
  • Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...