Προς το περιεχόμενο
Μήνυμα προστέθηκε από insomnia.gr,

Σύμφωνα με αναλυτικό άρθρο του κ. Στάμου Αρχοντή (The Mad Scientist) το οποίο αναδημοσιεύει και το Astronio, οι σχετικές αναφορές βασίζονται σε διαστρεβλωμένη παρουσίαση των διαθέσιμων στοιχείων.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 λεπτά πριν, Sime-On είπε

Το αστείο τις υποθέσεις είναι ότι μπορεί σε 5 σε 10 χρόνια να υπάρξουν στοιχεία πως ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα απλα ήταν λάθος!!

και πιο συντομα ίσως

Επεξ/σία από MrGalaxy
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Σε συζήτηση που άκουγα τον Νανόπουλο έλεγε ότι θεωρίες υποστηρίζουν και την ύπαρξη παράλληλου σύμπαντος και όχι μόνο ενός και μπορεί μέσα σε αυτά να υπάρχουμε και εμείς με τον πλανήτη μας ακριβώς ίδια κατάσταση η διαφορετικοί, απίστευτα πράγματα. 

Η λεγομενη string theory. Δεν εχει αποδειχτει τιποτα, ισα ισα αρχιζει να εγκαταλειπεται και χρησιμοποιειται πλεον για εντυπωσιασμο και μονο. Και καμια σχεση με αυτα που συζηταμε εδω.

5 ώρες πριν, tsarouc είπε

Όταν δεν βλέπεις πέραν από την μύτη σου καλύτερα μην βγάζεις καμία θεωρία του τι βλέπεις.

Με τα τηλεσκόπια "βλέπουν" ίσα πέρα από την μύτη τους. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη (απέραντο όπως το ίδιο το σύμπαν) για να καταλάβει ο απλός ανθρώπινος νους τι συμβαίνει. 

Δεν υπάρχει επιστήμη να εξηγήσει το ανεξήγητο. Μόνο αυτός που αξιοποιεί τη δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου στο 99%) να μας δώσει μια ιδέα του τι συμβαίνει μπορεί. 

Όλα τα άλλα για πολλά χρόνια θα είναι απλά για γέλια. Ποιο πολύ πιστεύω στην φαντασία σεναριογράφων του Χόλιγουντ παρά τους "επιστήμονες".

Οι επιστήμονες να μείνουν σε επίγειες επιστήμες και ας αφήσουν το άπειρο σύμπαν σε άλλη ειδικότητα. 

Να υποθεσω, εισαι στην κατηγορια βαραει το σφυρι του Thor και πεφτουν κεραυνοι aka θρησκεια; (αορατο υπερδυναμο ταυτοχρονο απειρο πνευμα)

12 ώρες πριν, cocotsak είπε

Η μεγάλη έκρηξη εξυπηρετούσε την θέση των θρησκειών ότι υπήρξε αρχή. Αν δεν υπάρχει αρχή δε χρειάζεται και Θεός.Αυτο ήταν πολύ γνωστό σε οσους ασχολούνταν με αστροφυσική. Ο Δανεζης υποστηρίζει ότι υπήρξε συμπαν πριν το big bang μέσω λευκών οπών. Πράγματα που δεν αναλυωνται σε φορουμς

Οχι απαραιτητα. Ο Αδαμ και η Ευα τι ηταν δηλαδη; 
Το James Webb δεν στοχευε στο Big Bang και απορω πως προκύπτουν αρθρα για αυτο.

αν ξεκαθαρισει παντως το Big Bang και το πριν απο αυτο, αλλα και οι πρωτες χιλιετιες δεν θα εχουμε αναγκη απο θεους πλεον.

1 ώρα πριν, Sime-On είπε

Το αστείο τις υποθέσεις είναι ότι μπορεί σε 5 σε 10 χρόνια να υπάρξουν στοιχεία πως ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα απλα ήταν λάθος!!

Μπα… αυτα τα διαστημικα τηλεσκοπια δισεκατομμυρίων , οτι βλεπουν ειναι βραχος. Το συγκεκριμενο εκμεταλλεύεται στι επακρο την υπαρχουσα τεχνολογια.

Επεξ/σία από Vault13
Δημοσ.
12 ώρες πριν, Liakos10 είπε

Όλοι οι φυσικοί, μαθηματικοί είναι περίεργοι, λογικό. Ο μαϊντανός, φασιστας λιακόπουλος τι σχέση έχει με τους επιστήμονες;

να δεις που αυτόν αναλύουν οι επιστήμονες!!! 

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Doubt είπε

Το άρθρο είναι απαράδεκτο και θα μπορούσε να έχει tag advertorial-promo στο βιβλίο του EJL. Κορύφωση "τα πρώτα αστέρια από πάγο"

Shame Facepalm GIF by MOODMAN

διώρθωσέτο, κανε μας καλύτερους, μην συμπεριφέρεσαι σαν Έλληνας 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, angelob7 είπε

Γενικά, μας έχουν μεγαλώσει να πιστεύουμε πολλές θεωρίες, οι οποίες δεν έχουν αποδειχτεί, αλλά τις δεχόμαστε ως αλήθεια και το χειρότερο είναι πως χλευάζουν, όποιον εκφράσει κάτι διαφορετικό. Το καλύτερο τελικά είναι το ¨πίστευε και μη,    ερεύνα¨. Καλό είναι να ακούς όλες τις απόψεις και να διαμορφώνεις άποψη μόνος σου. Είναι προτιμότερο να αμφισβητήσεις κάτι που σου πλασάρει το σύστημα, παρά να το φας αμάσητο. Οι πιθανότητες να βρεις την αλήθεια, αν αμφισβητείς το σύστημα, είναι υπέρ σου. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δικιά του αλήθεια.

Έχουμε απόδειξη για πάρα πολλές θεωρίες οι οποίες έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα μας στην ιατρική , τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, κτλ 

Επίσης ας επικεντρωθούμε στο τι ξέρουμε σίγουρα 

Ξέρουμε σίγουρα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια μεταφυσική δύναμη που αλλάζει τους φυσικούς νόμους κατά βούληση εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Ανάλογα με την εποχή και την γεωγραφική θέση που θα γεννηθεί κάποιος η θρησκεία διαφέρει.

Κανένας θεός δεν έγραψε τίποτα , όλα είναι γραμμένα από ανθρώπινο χέρι..😉

Οι Ρωμαίοι έπαιξαν το χαρτί της θρησκείας δύο φορές μια με το δωδεκάθεο και μια με τον χριστιανισμό ο Καίσαρας έγινε Πάπας 😉

Η θρησκεία δημιουργεί μια επουράνια οικογένεια , θεός (πατέρας) , Χριστός ( αδελφός) , Παναγία ( μητέρα) , διάβολος ( ανθρώπος και οι επιθυμίες- ανάγκες του)  και κάνει εμπόριο ελπίδας και αγάπης. Πνευματικο ναρκωτικο .  

Ο Επίκουρος και ο Ηράκλειτος τα είπαν σχεδόν όλα και έβγαλαν τον άνθρωπο από το σκοτάδι της θρησκόληψιας και της εκμετάλλευσής. 

 

  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Κατι λάθος λες η έχεις καταλάβει. Η οποια καμπυλότητα του χρόνου έχει συνεκτκμηθει ήδη. 

Η διαστολή του σύμπαντος έχει αποδειχτεί με τις ερμηνείες του Hubble. Η έκρηξη που κανονικά είναι εκτόνωση και όχι έκρηξη με την γήινη έννοια που έχουμε μάθει να λέμε οι άνθρωποι, είναι μια υπόθεση, δεν γνωρίζω αν αποδείχτηκε. 

Ο Νανόπουλος δεν πέθανε, μάλλον τον μπέρδεψες με τον Σιμοπουλο. 

 

Η έννοια της καμπύλωσης του χρόνου που την έχουμε ακούσει άπειρες φορες αλλά ο καθένας καταλαβαίνει τα δικά του διότι θέλει μελέτη να καταλάβεις τι εννοεί. Το σύμπαν και ο κόσμος δεν είναι τρισδιάστατος αλλά παραπάνω από τετραδιαστατος, οι τρεις διαστάσεις, ο χρόνος η τέταρτη και κάποιες άλλες που φαίνονται μόνο αν μπορείς να κοιτάξεις μικροσκοπικά ένα quark μόνο σε τέτοια τάξη μεγέθους. 

Η καμπύλωση του χρόνου είναι λαϊκά το "τρέξιμο" του χρόνου επάνω στις τρεις διαστάσεις κάτι το οποίο φέρνει την κίνηση και τον κόσμο έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Άχρονο σύμπαν δεν υπάρχει γιατί τότε δεν θα έπρεπε να κινείται τίποτα, η κίνηση μας είναι μια καμπύλωση στον χωροχρόνο, για τους πλανήτες και τα βαρυτικα συστήματα, προκαλούν μια καμπύλωση στον χωροχρόνο λόγω της βαρύτητας. 

Για τους χρόνους μέσα στο σύμπαν και την ταχύτητα του φωτός έχει αναφερθεί ξανά, αν μπορούσες να τρέξεις με την ταχύτητα του φωτός για 1 έτος και σε χρονομετρουσαμε από εδώ, άλλη απόσταση θα είχες διανύσει εσύ και άλλη με βάση τον χρόνο που μετρήσαμε και τους υπολογισμούς που κάναμε εδώ. Τα φαινόμενα διαστολής του χρόνου έχουν εκτιμηθεί και υπολογιστεί για τον αριθμό της ηλικίας που έχουν βγάλει. 

Η διαστολή του σύμπαντος έχει αποδειχτεί. Ο Hubble και όχι το Hubble που έγινε πολύ αργότερα, επιβεβαίωσε τις τοτε εικασίες. 

Η απόδειξη του Big Bang βασίστηκε σε 2 αδιάσειστα στοιχεία:

1) Η παρατήρηση του Hubble ότι όσο πιο μακρυά ένας γαλαξίας τόσο πιο γρήγορα απομακρυνεται

2) Η ακτινοβολία υποβάθρου. Δηλαδή το γεγονός ότι ο κενός χώρος γύρω μας έχει μια σταθερή θερμοκρασία περίπου 3Κ όπου και αν κοιτάξεις ή όσο μακρυά. Αυτό αποδεικνύει πως κάποτε όλα  ήταν τόσο κοντά ώστε απέκτησαν ίδια θερμοκρασία η οποία με τα δισεκατομμύρια χρόνια έπεσε ομοιόμορφα παντού. Αυτές οι δυο παρατηρήσεις μαζί δημιουργούν κάτι σχεδόν αδιάσειστο: απομάκρυνση μερών και μάλιστα πολύ απότομη αρχικά (inflation) ώστε σήμερα να εξηγηθεί αυτή η ομοιογένεια. 
 

Τα προβλήματα τώρα είναι τα εξής:

1) Η απομάκρυνση δείχνει ότι επιταχύνεται , πράγμα που εξηγείται μόνο αν υποθέσουμε πως στον κενό χώρο υπάρχει μια dark energy που εμφανίζεται από το πουθενά και γεμίζει το «νέο» χώρο που δημιουργεί η διαστολή. Και επειδή αυτή η νέα ενέργεια ασκεί μια πίεση, εξού και η επιτάχυνση (από μόνο του αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα απέναντι στη θεωρία Big Bang αλλά ως προς το αν οι θεωρίες που έχουμε ισχύουν στο 100%)

2) Η παρατήρηση του James Web πως οι πιο αρχαίοι (ορατοί πια στο υπέρυθρο) γαλαξίες ήταν μικροί. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο μοντέλο το οποίο από μόνο του δυσκολεύεται εξαρχής να εξηγήσει τη δημιουργία γαλαξιών, δηλαδή τοπικών συγκεντρώσεων μάζας όταν όλα υποτίθεται απομακρύνονται ομοιογενώς μεταξύ τους. Αν βλέπαμε μεγάλους γαλαξίες θα ήταν πιο οκ. Όποτε είτε τα μοντέλα εξομοίωσης είναι λάθος είτε κάτι λάθος υπολογίσαμε. Αλλά αυτό απέχει πολύ από το να εξηγήσεις τα πρώτα 2 που ανέφερα αρχικά, δίχως να υποθέσεις ένα Big Bang. 
Τέλος η ιδέα του απείρου σε μέγεθος σύμπαντος έχει απορριφθεί εξαρχής αλλιώς σήμερα όλος ο ουρανός θα ήταν υπέρλαμπρος ακόμα και τη νύχτα από το φως τον άπειρων άστρων που θα μας είχε κατακλήσει.

 

 

 

 

Επεξ/σία από jimarass26
  • Like 4
Δημοσ.

Πολύ clickbate άρθρο. Πουθενά δε λέει οτι αμφισβήτηται το big bang. Απλα η θεωρία θέλει βελτίωση σε κάποια σημεία και ηδη προτάθηκαν διάφορες εξηγήσεις. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
39 λεπτά πριν, dkstopo είπε

διώρθωσέτο, κανε μας καλύτερους, μην συμπεριφέρεσαι σαν Έλληνας 

Τι να διορθώσω εγώ δηλαδή; 

Ίντερνετ έχουμε όλοι, κάντε μια αναζήτηση με λέξεις από το άρθρο (ονόματα κλπ) για να δείτε από που προέρχεται και που φιλοξενείται.

Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω, μετά απλά το πετάμε στο καλάθι των αχρήστων και πάμε για άλλα.

  • Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, thodwrhs1991 said:

Η επιστήμη έχει γίνει μια σύγχρονη θρησκεία όπου κάθε τρεις και λίγο αναθεώρει αυτά που λέει και τα προσαρμόζει όπως την συμφέρει , ζητάει από όλους να την πιστευουμε και να έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη γιατί αυτοί ξέρουν έχουν μελετήσει! Έχουν κάνει πειράματα... Όμως για μένα προσωπικά όλα αυτά που έχουν να κάνουν με την κοσμολογία μου ακουγονται ωραία παραμυθάκια για να βαζω τα παιδια μου για υπνο ... Ακόμα και ο Αδάμ με την Ευα πιο πολλες πιθανότητες έχουν να ήταν πραγματικότητα... Η επιστήμη ειδικά μετα τον κορονοιο έχασε μεγάλο μέρος την εμπιστοσύνης και δίκαια θα μείνει πισω για πολλα χρονια ακόμα... Προσοχή! Για επιστήμη λέω η τεχνολογία είναι κάτι άλλο κάποιοι τα μπερδεύουν

Γνωστό άλλωστε ότι η τεχνολογία βγαίνει από παπάδες και όχι από επιστήμονες. 

  • Like 1
Δημοσ.

Εδώ δεν ξέρουν και είναι μυστήριο τι υλικά έχει ο διας ο πλανήτης θα βρούνε τι γίνεται πάρα πέρα την παλεύεται? Δεν ξέρουν καλά καλά τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, δεν πρόκειται ούτε σε 1000χρονια να ξέρουν τι παίζει εκτός ηλιακού συστήματος...

  • Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, tsarouc είπε

Όταν δεν βλέπεις πέραν από την μύτη σου καλύτερα μην βγάζεις καμία θεωρία του τι βλέπεις.

Με τα τηλεσκόπια "βλέπουν" ίσα πέρα από την μύτη τους. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη (απέραντο όπως το ίδιο το σύμπαν) για να καταλάβει ο απλός ανθρώπινος νους τι συμβαίνει. 

Δεν υπάρχει επιστήμη να εξηγήσει το ανεξήγητο. Μόνο αυτός που αξιοποιεί τη δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου στο 99%) να μας δώσει μια ιδέα του τι συμβαίνει μπορεί. 

Όλα τα άλλα για πολλά χρόνια θα είναι απλά για γέλια. Ποιο πολύ πιστεύω στην φαντασία σεναριογράφων του Χόλιγουντ παρά τους "επιστήμονες".

Οι επιστήμονες να μείνουν σε επίγειες επιστήμες και ας αφήσουν το άπειρο σύμπαν σε άλλη ειδικότητα. 

Κλασσικές ημιμαθείς απόψεις. Οι θεωρίες και τα συμπεράσματα που βγαίνουν έχουν βασιστεί σε πάρα πολλά στοιχεία και παρατηρήσεις από άτομα που έλιωσαν επάνω σε καρέκλες και σε εργατοώρες με εξοπλισμούς και projects πολλών δις. 

Τωρα άμα βγαίνουν μερικοί που είναι η αυτοαποκαλουνται επιστήμονες και λένε παρλαπιπες, αυτό είναι άλλο θέμα.

Απλά αυτο που συμβαίνει τώρα με το νέο τηλεσκόπιο είναι ότι αν για την διατύπωση μιας νεας θεωρίας, για την τροποποίηση η την απόρριψη κάποιας παλαιότερης θεωρίας απαιτείται Α χρόνος, Β όγκος δεδομένων/πληροφοριών και παρατήρησεων και Γ εργατοώρες από ανθρώπινο δυναμικό, τώρα έχει προκύψει το 0.1 ως τις χιλίοις και οι βιαστικουληδες βγήκαν από τα social media να κερδίσουν φήμη να ξεθαψουν παλιές απόψεις η άλλες αρλούμπες ως νέες και αν ποτέ σε 10 χρόνια συν, θεωρηθεί ότι αυτό που είπαν έστω και στο 10% ίσχυσε, θα βγαίνουν να λένε σας τα έλεγα εγώ ορίστε.

Με ενα χαζό και εκλαικευμένο παράδειγμα. Είναι σαν να πεις το 2022 ότι αν προσθέσεις στο 1 την τετραγωνική ρίζα του 4 κάνει 3, και μετά το 2035 κάποιος θα ανακαλύψει ότι δύο συν ένα κάνει επίσης το ίδιο, εσύ θα βγεις να φωνάζεις ότι σας τα έλεγα εγώ με εναν άλλο τρόπο από τοτε. Ε αυτο το πράγμα είναι που συμβαίνει τώρα. 

7 ώρες πριν, 1Mp32 είπε

Το άπειρο γενικά ; 

Στο παιχνίδι της δημιουργίας η λογική μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει χρόνος και χώρος άπειρα προς το παρελθόν , υπάρχει το παρόν αλλά το επόμενο δευτερόλεπτο δεν είναι δεδομένο... Δεν υπάρχει δημιουργία ούτε δημιουργός , ούτε δημιουργός του δημιουργού κτλ .. 

Στα μαθηματικά το άπειρο είναι σχετικό. Από το 1 μέχρι το 2 για παράδειγμα έχεις άπειρες υποδιαιρέσεις. 

 

Η επιστήμη ξεκινάει από την ακαδημαϊκή σκέψη . Υπάρχει η  υπόθεση ( θεωρία) και κάνεις το πείραμα για έχεις την απόδειξη. Όταν το πείραμα δεν σου δώσει απόδειξη τότε η θεωρία αλλάζει μέχρι να πάρεις απόδειξη. 

Ο Ηρακλείτος, ο Επίκουρος κ.α. τα έχουν πει σχεδόν όλα. 

Τα υπόλοιπα είναι συναίσθημα. Θέλω να πιστεύω ένα παραμύθι και το πιστεύω. 

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα ως ανθρωπότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια μεταφυσική δύναμη που αλλάζει τους φυσικούς νόμους κατά βούληση εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. 

 

Άπειρο στα μαθηματικά είναι η απροσδιοριστια. Από το 1 μέχρι 2 το έχουμε άπειρες υποδιαιρεσεις στο σύνολο των πραγματικών αριθμών όχι απαραίτητα και σε άλλους. 

Το παρελθόν του σύμπαντος χρονικά προς το παρόν, δεν είναι απροσδιοριστο. Έχει εκτιμηθεί με σοβαρά στοιχεία και πολύ έρευνα. Άσε τι λένε τώρα.... 

Τα περί δημιουργού και δημιουργού του δημιουργου όμως ας τα αφήσουμε στην άκρη γιατί αφορούν την θεολογία, αυτή ασχολείται με το ποιος δηλαδή το υποκείμενο, με το πως και με το τι ασχολείται ως επί το πλείστον η επιστήμη και από αυτήν περιμένουμε απαντήσεις. 

5 ώρες πριν, Milkofree είπε

Το ότι το σύμπαν μπορεί απλά να υπήρχε ανέκαθεν δεν το σκέφτηκε κανείς? Γιατί αν πούμε πως το έφτιαξε ο [Ιεχωβά/Γιαχβέ/Ιησούς] Θεός, τον Θεό ποιος τον έφτιαξε? Υπήρχε ανέκαθεν? Κι αν ο μεγαλοδύναμος υπήρχε ανέκαθεν γιατί να μην υπάρχει και το σύμπαν? 

Ο Γιαχβέ Θεός δεν είναι αναλοίωτος? Αν είναι αναλλοίωτος, το ότι αποφάσισε να φτιάξει τον κόσμο αυτό δεν είναι αλλοίωση, του αναλλοίωτου Θεού? Άρα ο Γιαχβέ Ιησούς άλλαξε και πήρε απόφαση να μην είναι μόνο με τον Πατήρ και το πουλί Άγιο Πνεύμα και έφτιαξε τον κόσμο! Αυτό δεν είναι δείγμα αλλαγής?

 

Αχταρμάς κυριολεκτικά. Διαχωρισε την θρησκεία από την επιστήμη. Η θρησκεία βασίζεται στην παράδοση, τις απόψεις των ανθρώπων πριν χιλιάδες χρόνια, τον δογματισμο, και φυσικά το υπέρτατο που θεωρείται εξ' αρχής ότι υπήρχε άπειρο χρόνο. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα επιστημονικά σε αυτό, είτε το δέχεσαι και το πιστεύεις είτε το απορρίπτεις άσχετα με το τι λέει ο καθένας. Το τι θα πιστέψεις είναι δικό σου θέμα, αλλά μην συγχέεις θρησκευτικά με επιστημονικά διότι προκύπτει ένας αχταρμάς που δεν βγάζεις άκρη.

Η ηλικία του σύμπαντος έχει μετρηθεί και εκτιμηθεί πλέον, κάποτε την θεωρούσαν και αυτή άπειρη τώρα πλέον όχι. Ο θεος δεν είναι επιστημονική εννοια αλλά θρησκευτική και αλλου τύπου οπότε απαιτεί θεώρηση μόνο μέσα από την θεολογία. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...