Sadako Δημοσ. 17 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) Λοιπόν. Υπάρχει στο σπίτι ένα παροπλισμένο 13-inch Macbook της γυναίκας που κάθεται εδώ και κάποια χρόνια. Ελλείψει άλλου laptop (έχω ένα σάπιο netbook που είναι αρκετά χειρότερο και δύσχρηστο, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο topic 😀) σκεφτόμουν τις προάλλες μήπως μπορούσα να το χρησιμοποιήσω πού και πού για πολύ ελαφριά χρήση, βασικά πέραν των γνωστών (browsing, typing σε κανά έγγραφο κλπ) ήθελα να κάνω κάποιες ψιλοδοκιμές σε VSCode χωρίς να χρειάζεται να κάθομαι στο desktop του γραφείου (εδώ που τα λέμε τώρα βλέπω ότι του είχα περάσει Adobe Photoshop και Illustrator CS6 για ώρα ανάγκης, αλλά ζήτημα να τα χρησιμοποίησα 1-2 φορές). Μιλάμε για το μοντέλο με: - 2GHz Intel Core 2 Duo - 2GB 1067 MHz DDR3 - NVIDIA GeForce 9400MM 256MB. - Η μπαταρία είναι σε μετριοκαλή κατάσταση, τουλάχιστον φορτίζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι και δευτερεύον ζήτημα, γιατί δεν με πειράζει να το έχω στο ρεύμα ούτως ή άλλως. Το μηχάνημα έτρεχε αν θυμάμαι καλά Snow Leopard, πριν περίπου 5 χρόνια νομίζω που είχα ξανασχοληθεί για λίγο του είχα αλλάξει τον μηχανικό δίσκο με έναν Intenso SSD που είχα περίσσιο και με την βοήθεια κάποιου οδηγού του είχα περάσει OS X Yosemite 10.10.5 Και ερχόμαστε τώρα στο ζητούμενο. Κατ'αρχάς οι δοκιμές που θέλω να κάνω στο VSCode είναι σε C#, όταν πήγα να περάσω .NET με άφηνε να περάσω μόνο την αρχική 1.1.14, λόγω έκδοσης OS. Μπαίνω στα software updates και δεν μου εμφανίζει κάτι για να αναβαθμίσω την έκδοση (δηλώνω βέβαια άσχετος με MacOS γενικά οπότε δεν ξέρω αν εγώ δεν κάνω κάτι καλά). Έβλεπα κάποια βιντεάκια χτες, αν καταλαβαίνω καλά από αυτό: https://support.apple.com/kb/sp728?locale=el_GR επισήμως υποστηρίζεται ως προς το hardware και το El Capitan (το πόσο καλά θα τρέχει δεν ξέρω), αλλά όπως έμαθα υπάρχουν κάποια patches που σου επιτρέπουν να εγκαταστήσεις και μεταγενέστερες εκδόσεις, πάλι με το θέμα βέβαια του πόσο καλά θα μπορεί να το υποστηρίξει το παρόν hardware, ειδικά η έκδοση που έχω εγώ με τον επεξεργαστή των 2GHz. Αν μπορεί να σηκώσει πάντως μεταγενέστερη έκδοση θα το προτιμούσα, μόνο και μόνο για την υποστήριξη νεότερης έκδοσης dotnet. Ως προς τις hardware παρεμβάσεις τώρα: 1. Δεν ξέρω αν πάρει κάποια ώθηση το μηχάνημα με αναβάθμιση της RAM. Κάπου είδα ότι παίρνει μέχρι 4GB (αλλού είδα και για 8GB), αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήθελα να τζογάρω με πιθανές ασυμβατότητες κλπ, ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν επίσημα και 100% συμβατά dimms που θα μπορούσα να δω, για να τσεκάρω και αν με συμφέρει οικονομικά. Σύμφωνα πάντως με ένα disassembly βιντεάκι που βρήκα δεν φαίνεται ζόρικη διαδικασία: https://www.youtube.com/watch?v=hmpQjVoptrU 2. Έλεγα μήπως αλλάξω τον SSD. Όχι τόσο λόγω ταχύτητας (εξάλλου από ότι έμαθα Sata2 έχει οπότε δεν θα κερδίσω κάτι), περισσότερο λόγω μεγέθους (αυτός που έχω τώρα είναι ένας 120άρης, βέβαια με 74GB άδεια είναι η αλήθεια, δεν ξέρω αν πιάσει περισσότερο χώρο κάποιο πιο νέο λειτουργικό, έπεσα σε κάτι τέτοια σχόλια). Με βάση άλλο youtubo-βίντεο έλεγε ότι καλύτερο είναι να μπει SSD που να κάνει το TRIM εσωτερικά και να μην βασίζεται στο software, γιατί υπάρχουν κάποια θέματα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα SSD που θα έπρεπε να κοιτάξω; Και πάμε τώρα στις ζημιές, γιατί η γυναίκα το είχε κακομεταχειριστεί το laptop, έχει φάσει σαβούρες, φαγητά και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, δεν ξέρω τι από αυτά είναι εύκολο (ή/και απαραίτητο) να σώσω: 3. Τα κακάρωσε η κάρτα δικτύου. Αυτό είναι η αλήθεια ότι σταμάτησε μια μέρα ξαφνικά να δουλεύει ενώ χαζοασχολούμουν εγώ, οπότε δεν ξέρω αν οφείλεται σε πτώση ή κάτι άλλο. Έκανα δουλειά με ένα TP-Link USB NIC, αλλά πρώτον είναι ένα μαρκούτσι που προεξέχει συνεχώς και κατά περίσταση με ενοχλεί γιατί σκαλώνει από εδώ κι από εκεί, κατά δεύτερον δουλεύει στα 2,4GHz και τώρα που έχω γυρίσει το router στα 5GHz (χωρίς μάλιστα να είναι dualband αυτή η μ@λ@κία που έδινε τότε η Cosmote) πιάνει καλύτερα σε ένα σημείο που υπάρχει ένα Wireless Access Point που έχω στην κρεβατοκάμαρα, οπότε με περιορίζει κάπως. Ως προς αυτό, ή που θα κρατήσω την λύση που έχω βρει τώρα, ή που θα βάλω καμιά ασύρματη κάρτα δικτύου αλλά να μην προεξέχει και να υποστηρίζει και 5GHz (αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο που θα ήταν καλύτερο να προτιμήσω λόγω συμβατότητας ευχαρίστως να το ακούσω) ή αν δεν είναι κάτι δύσκολο να δω μήπως αλλάξω την εσωτερική κάρτα δικτύου; Για parts όμως πού είναι καλύτερο να δω; 4. Το disk drive δεν δουλεύει, αλλά δεν το χρησιμοποιώ ούτως ή άλλως, το πολύ πολύ ΑΝ το αξιοποιήσω τελικά το μηχάνημα και δω ότι δεν μου φτάνει ο χώρος να βάλω ένα caddy για 2ο δίσκο. 5. Κάτι έχει πάθει το ηχειάκι και σε μεσαία ένταση κάνει κάτι χτσχχτσςτχτσς, αυτό δεν ξέρω αν είναι εύκολο να το αλλάξω μόνος μου. 6. Και τελευταίο το σημαντικότερο ίσως, αλλά μάλλον και το πιο δύσκολο για να επισκευάσω, δεν δουλεύει το αριστερό shift. Θεωρητικά κάνω δουλειά με το δεξί, αλλά οκ, όταν έχεις μάθει να γράφεις γρήγορα σε κόβει. Αυτό θεωρείτε ότι είναι εύκολο να το δω μόνος μου; Γιατί λεφτά για επισκευή έξω δεν νομίζω ότι αξίζει να δώσω. Έχω βρει κάποιους οδηγούς στο ifixit, https://www.ifixit.com/Teardown/MacBook+Unibody+Model+A1278+Teardown/589 https://www.ifixit.com/Device/MacBook_Unibody_Model_A1278 (αν δεν κάνω λάθος στο μοντέλο δηλαδή, στις φωτογραφίες φαίνεται το ίδιο πάντως), αλλά οκ, ήθελα και μια γνώμη από κάποιον που έχει βάλει χέρι ο ίδιος. Για parts υπάρχει κάποιο μέρος για να δω (ή και να αγοράσω) επίσημα υποστηριζόμενα κομμάτια; Πέρα από κανένα ebay δηλαδή. Αυτά για αρχή, σόρι για το "σεντονι", οποιαδήποτε βοήθεια θα εκτιμηθεί δεόντως... ΥΓ. Βρήκα και ένα βιντεάκι που έκανε ένας τύπος αναβάθμιση στην CPU, αλλά ούτως τον κατάλληλο εξοπλισμό έχω νομίζω, ούτε τις τεχνικές γνώσεις να το ρισκάρω να γίνει χαζομάρα. Καλή φάση πάντως: https://www.youtube.com/watch?v=mzloRG-On7Y EDIT: Σύμφωνα με νεότερο βιντεάκι που βρήκα, πρέπει να παίρνει 2 dimms από 4GB, άρα σύνολο 8GB. (νομίζω δηλαδή ότι είναι το δικό μου, 2008 γράφει, απλά έχει κανά 2 μικροδιαφορές το πληκτρολόγιο, σε σχέση με αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=ZLIbHRwZrnw σε εμένα έχει πιο μικρό το αριστερό shift και δίπλα ένα εξτρά πλήκτρο που έχει αυτό που στο βιντεάκι είναι ακριβώς κάτω από το escape, ενώ επίσης το ENTER σε εμένα είναι σε σχήμα mirrored Γ προς τα αριστερά, και το κουμπάκι κάτω από το backspace σε εμένα στην παρακάτω σειρά προτελευταίο. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για το ίδιο μοντέλο) Επεξ/σία 17 Αυγούστου 2022 από Sadako
kormos Δημοσ. 18 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2022 18 ώρες πριν, Sadako είπε Λοιπόν. Υπάρχει στο σπίτι ένα παροπλισμένο 13-inch Macbook της γυναίκας που κάθεται εδώ και κάποια χρόνια. Ελλείψει άλλου laptop (έχω ένα σάπιο netbook που είναι αρκετά χειρότερο και δύσχρηστο, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο topic 😀) σκεφτόμουν τις προάλλες μήπως μπορούσα να το χρησιμοποιήσω πού και πού για πολύ ελαφριά χρήση, βασικά πέραν των γνωστών (browsing, typing σε κανά έγγραφο κλπ) ήθελα να κάνω κάποιες ψιλοδοκιμές σε VSCode χωρίς να χρειάζεται να κάθομαι στο desktop του γραφείου (εδώ που τα λέμε τώρα βλέπω ότι του είχα περάσει Adobe Photoshop και Illustrator CS6 για ώρα ανάγκης, αλλά ζήτημα να τα χρησιμοποίησα 1-2 φορές). Μιλάμε για το μοντέλο με: - 2GHz Intel Core 2 Duo - 2GB 1067 MHz DDR3 - NVIDIA GeForce 9400MM 256MB. - Η μπαταρία είναι σε μετριοκαλή κατάσταση, τουλάχιστον φορτίζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι και δευτερεύον ζήτημα, γιατί δεν με πειράζει να το έχω στο ρεύμα ούτως ή άλλως. Το μηχάνημα έτρεχε αν θυμάμαι καλά Snow Leopard, πριν περίπου 5 χρόνια νομίζω που είχα ξανασχοληθεί για λίγο του είχα αλλάξει τον μηχανικό δίσκο με έναν Intenso SSD που είχα περίσσιο και με την βοήθεια κάποιου οδηγού του είχα περάσει OS X Yosemite 10.10.5 Και ερχόμαστε τώρα στο ζητούμενο. Κατ'αρχάς οι δοκιμές που θέλω να κάνω στο VSCode είναι σε C#, όταν πήγα να περάσω .NET με άφηνε να περάσω μόνο την αρχική 1.1.14, λόγω έκδοσης OS. Μπαίνω στα software updates και δεν μου εμφανίζει κάτι για να αναβαθμίσω την έκδοση (δηλώνω βέβαια άσχετος με MacOS γενικά οπότε δεν ξέρω αν εγώ δεν κάνω κάτι καλά). Έβλεπα κάποια βιντεάκια χτες, αν καταλαβαίνω καλά από αυτό: https://support.apple.com/kb/sp728?locale=el_GR επισήμως υποστηρίζεται ως προς το hardware και το El Capitan (το πόσο καλά θα τρέχει δεν ξέρω), αλλά όπως έμαθα υπάρχουν κάποια patches που σου επιτρέπουν να εγκαταστήσεις και μεταγενέστερες εκδόσεις, πάλι με το θέμα βέβαια του πόσο καλά θα μπορεί να το υποστηρίξει το παρόν hardware, ειδικά η έκδοση που έχω εγώ με τον επεξεργαστή των 2GHz. Αν μπορεί να σηκώσει πάντως μεταγενέστερη έκδοση θα το προτιμούσα, μόνο και μόνο για την υποστήριξη νεότερης έκδοσης dotnet. Ως προς τις hardware παρεμβάσεις τώρα: 1. Δεν ξέρω αν πάρει κάποια ώθηση το μηχάνημα με αναβάθμιση της RAM. Κάπου είδα ότι παίρνει μέχρι 4GB (αλλού είδα και για 8GB), αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήθελα να τζογάρω με πιθανές ασυμβατότητες κλπ, ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν επίσημα και 100% συμβατά dimms που θα μπορούσα να δω, για να τσεκάρω και αν με συμφέρει οικονομικά. Σύμφωνα πάντως με ένα disassembly βιντεάκι που βρήκα δεν φαίνεται ζόρικη διαδικασία: https://www.youtube.com/watch?v=hmpQjVoptrU 2. Έλεγα μήπως αλλάξω τον SSD. Όχι τόσο λόγω ταχύτητας (εξάλλου από ότι έμαθα Sata2 έχει οπότε δεν θα κερδίσω κάτι), περισσότερο λόγω μεγέθους (αυτός που έχω τώρα είναι ένας 120άρης, βέβαια με 74GB άδεια είναι η αλήθεια, δεν ξέρω αν πιάσει περισσότερο χώρο κάποιο πιο νέο λειτουργικό, έπεσα σε κάτι τέτοια σχόλια). Με βάση άλλο youtubo-βίντεο έλεγε ότι καλύτερο είναι να μπει SSD που να κάνει το TRIM εσωτερικά και να μην βασίζεται στο software, γιατί υπάρχουν κάποια θέματα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα SSD που θα έπρεπε να κοιτάξω; Και πάμε τώρα στις ζημιές, γιατί η γυναίκα το είχε κακομεταχειριστεί το laptop, έχει φάσει σαβούρες, φαγητά και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, δεν ξέρω τι από αυτά είναι εύκολο (ή/και απαραίτητο) να σώσω: 3. Τα κακάρωσε η κάρτα δικτύου. Αυτό είναι η αλήθεια ότι σταμάτησε μια μέρα ξαφνικά να δουλεύει ενώ χαζοασχολούμουν εγώ, οπότε δεν ξέρω αν οφείλεται σε πτώση ή κάτι άλλο. Έκανα δουλειά με ένα TP-Link USB NIC, αλλά πρώτον είναι ένα μαρκούτσι που προεξέχει συνεχώς και κατά περίσταση με ενοχλεί γιατί σκαλώνει από εδώ κι από εκεί, κατά δεύτερον δουλεύει στα 2,4GHz και τώρα που έχω γυρίσει το router στα 5GHz (χωρίς μάλιστα να είναι dualband αυτή η μ@λ@κία που έδινε τότε η Cosmote) πιάνει καλύτερα σε ένα σημείο που υπάρχει ένα Wireless Access Point που έχω στην κρεβατοκάμαρα, οπότε με περιορίζει κάπως. Ως προς αυτό, ή που θα κρατήσω την λύση που έχω βρει τώρα, ή που θα βάλω καμιά ασύρματη κάρτα δικτύου αλλά να μην προεξέχει και να υποστηρίζει και 5GHz (αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο που θα ήταν καλύτερο να προτιμήσω λόγω συμβατότητας ευχαρίστως να το ακούσω) ή αν δεν είναι κάτι δύσκολο να δω μήπως αλλάξω την εσωτερική κάρτα δικτύου; Για parts όμως πού είναι καλύτερο να δω; 4. Το disk drive δεν δουλεύει, αλλά δεν το χρησιμοποιώ ούτως ή άλλως, το πολύ πολύ ΑΝ το αξιοποιήσω τελικά το μηχάνημα και δω ότι δεν μου φτάνει ο χώρος να βάλω ένα caddy για 2ο δίσκο. 5. Κάτι έχει πάθει το ηχειάκι και σε μεσαία ένταση κάνει κάτι χτσχχτσςτχτσς, αυτό δεν ξέρω αν είναι εύκολο να το αλλάξω μόνος μου. 6. Και τελευταίο το σημαντικότερο ίσως, αλλά μάλλον και το πιο δύσκολο για να επισκευάσω, δεν δουλεύει το αριστερό shift. Θεωρητικά κάνω δουλειά με το δεξί, αλλά οκ, όταν έχεις μάθει να γράφεις γρήγορα σε κόβει. Αυτό θεωρείτε ότι είναι εύκολο να το δω μόνος μου; Γιατί λεφτά για επισκευή έξω δεν νομίζω ότι αξίζει να δώσω. Έχω βρει κάποιους οδηγούς στο ifixit, https://www.ifixit.com/Teardown/MacBook+Unibody+Model+A1278+Teardown/589 https://www.ifixit.com/Device/MacBook_Unibody_Model_A1278 (αν δεν κάνω λάθος στο μοντέλο δηλαδή, στις φωτογραφίες φαίνεται το ίδιο πάντως), αλλά οκ, ήθελα και μια γνώμη από κάποιον που έχει βάλει χέρι ο ίδιος. Για parts υπάρχει κάποιο μέρος για να δω (ή και να αγοράσω) επίσημα υποστηριζόμενα κομμάτια; Πέρα από κανένα ebay δηλαδή. Αυτά για αρχή, σόρι για το "σεντονι", οποιαδήποτε βοήθεια θα εκτιμηθεί δεόντως... ΥΓ. Βρήκα και ένα βιντεάκι που έκανε ένας τύπος αναβάθμιση στην CPU, αλλά ούτως τον κατάλληλο εξοπλισμό έχω νομίζω, ούτε τις τεχνικές γνώσεις να το ρισκάρω να γίνει χαζομάρα. Καλή φάση πάντως: https://www.youtube.com/watch?v=mzloRG-On7Y EDIT: Σύμφωνα με νεότερο βιντεάκι που βρήκα, πρέπει να παίρνει 2 dimms από 4GB, άρα σύνολο 8GB. (νομίζω δηλαδή ότι είναι το δικό μου, 2008 γράφει, απλά έχει κανά 2 μικροδιαφορές το πληκτρολόγιο, σε σχέση με αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=ZLIbHRwZrnw σε εμένα έχει πιο μικρό το αριστερό shift και δίπλα ένα εξτρά πλήκτρο που έχει αυτό που στο βιντεάκι είναι ακριβώς κάτω από το escape, ενώ επίσης το ENTER σε εμένα είναι σε σχήμα mirrored Γ προς τα αριστερά, και το κουμπάκι κάτω από το backspace σε εμένα στην παρακάτω σειρά προτελευταίο. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για το ίδιο μοντέλο) Θα τα αναφέρω πολύ πιο απλά... 1. Κάνεις αναβάθμιση στα 8GB 2. Εφόσον θες, προαιρετικά αναβάθμισε κυρίως για τον χώρο με καθαρή επίσημη εγκατάσταση... 3. Αν έχεις "μπλέξει" με patches κλπ το πιο πιθανό είναι κάτι να μην έκανες σωστά και δεν λειτουργεί η κάρτα δικτύου. (Συνήθως επηρεάζουν τέτοιες ενέργειες την κάρτα δικτύου, ήχου, ΒΤ) 4. Είναι το ιδανικότερο, να βάλεις έναν μηχανικό εκεί για αποθηκευτικό χώρο. 5. Το πιο πιθανό είναι να έχει "σκιστεί/τρυπήσει", αν το έχεις τεχνικά άλλαξε το, δεν είναι ούτε εύκολο αλλά και ούτε δύσκολο. 6. Πες ότι δεν υπάρχει αυτή η βλάβη, πέρα από την διαδικασία αλλαγής, θα ανέβει και πολύ το κόστος άνευ λόγου. Χρονολογικά και μόνο καταλαβαίνεις ότι είναι vintage μοντέλο. Ότι και αν βρεις από εΒαυ πλευρά... Όσο για αναβάθμιση σε CPU απλά κάνω ότι δεν το διάβασα αυτό. Μφχ 1
Sadako Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 Στις 18/8/2022 στις 7:36 ΠΜ, kormos είπε Θα τα αναφέρω πολύ πιο απλά... 1. Κάνεις αναβάθμιση στα 8GB Περισσότερο ήθελα να μάθω από κάποιον που πιθανόν έχει ακόμα αυτό το -όπως πολύ σωστά αναφέρεις- vintage μοντέλο αν όντως υποστηρίζει 8GB, γιατί οι πληροφορίες που βρίσκω online είναι λίγο συγκεχυμένες. Γράφει ότι ΕΠΙΣΗΜΑ και σύμφωνα με την Apple υποστηρίζει μέχρι 4GB, αλλά χρήστες έχουν βάλει με επιτυχία 8GB (μέχρι και μερικές αναφορές για 6GB έχω βρει, 2+4, οπότε τρέχα γύρευε). Και δεύτερον αν αξίζει να βάλω 8GB ή θα μπορούσα να μείνω και με 4 πχ. Αν έχω καταλάβει καλά πάντως, κάνουν αυτές: https://www.skroutz.gr/s/383349/Corsair-Mac-Memory-8GB-DDR3-RAM-με-2-Modules-2x4GB-και-Συχνότητα-1066MHz-για-Laptop-CMSA8GX3M2A1066C7.html 2. Εφόσον θες, προαιρετικά αναβάθμισε κυρίως για τον χώρο με καθαρή επίσημη εγκατάσταση... οκ 3. Αν έχεις "μπλέξει" με patches κλπ το πιο πιθανό είναι κάτι να μην έκανες σωστά και δεν λειτουργεί η κάρτα δικτύου. (Συνήθως επηρεάζουν τέτοιες ενέργειες την κάρτα δικτύου, ήχου, ΒΤ) Προς το παρόν δεν έχω μπλέξει με patches, Yosemite έχω περάσει, και από ό,τι έχω δει υποστηρίζεται ΕΠΙΣΗΜΑ και το El Capitan. Από εκεί και μετά είναι που μπαίνει η χρήση patches κλπ. Πάντως η κάρτα δικτύου αν δεν κάνω λάθος (γιατί έχουν περάσει και χρόνια) σταμάτησε να δουλεύει μια μέρα ξαφνικά, δηλαδή δεν είναι ότι σταμάτησε να δουλεύει αμέσως μετά την αναβάθμιση του OS. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να το τεστάρω αυτό, δηλαδή αν είναι θέμα hardware ή drivers. Αν πάντως για αντικατάσταση μιλάμε για κάτι τέτοιο: https://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Unibody+Model+A1278+AirPort+Card+Replacement/8987 , τότε δύσκολα να μπω στην διαδικασία, εφόσον μπορώ να κάνω δουλειά και με κάποια usb κάρτα δικτύου. 4. Είναι το ιδανικότερο, να βάλεις έναν μηχανικό εκεί για αποθηκευτικό χώρο. ok 5. Το πιο πιθανό είναι να έχει "σκιστεί/τρυπήσει", αν το έχεις τεχνικά άλλαξε το, δεν είναι ούτε εύκολο αλλά και ούτε δύσκολο. Βλέπω ξεχωριστή οδηγία για το left speaker και ξεχωριστή για το δεξί και το subwoofer https://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Unibody+Model+A1278+Left+Speaker+Replacement/767 https://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Unibody+Model+A1278+Subwoofer+&+Right+Speaker+Replacement/766 Πώς μπορώ να καταλάβω ποιο από τα 2 με αφορά; Δεν είναι ότι δεν έχω ΚΑΘΟΛΟΥ ήχο από την μία πλευρά. 6. Πες ότι δεν υπάρχει αυτή η βλάβη, πέρα από την διαδικασία αλλαγής, θα ανέβει και πολύ το κόστος άνευ λόγου. Ναι δίκιο έχεις. Χρονολογικά και μόνο καταλαβαίνεις ότι είναι vintage μοντέλο. Ότι και αν βρεις από εΒαυ πλευρά... Όσο για αναβάθμιση σε CPU απλά κάνω ότι δεν το διάβασα αυτό. Μφχ
kormos Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 52 λεπτά πριν, Sadako είπε Άν μιλάς για τοσο παλιό μοντέλο θα πρότεινα να μείνεις στα 4gb. Μην μπλέκεις τα Windows με το macOS και την φιλοσοφία drivers. ή από αναβάθμιση έχει προκύψει ή (σπάνια) βλάβη στην κάρτα... Το αν κάποιο είναι εκτός, θα το καταλάβεις αν ακουμπήσεις ελαφρά το χέρι σου πάνω... 1
Sadako Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 Καρφώθηκα ότι είμαι windows-άκιας, ε; 😀 Όπως και να'χει, ευχαριστώ
mistr4l Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, 1. Αν αναφέρεσαι στο 2008 unibody, το 15' παίρνει μέχρι 8Gb RAM (ανεπίσημα) το 13 μέχρι 6. Είχα το 15άρι 2008 unibody και του είχα 8. Φίλος στο 13άρι, 6. 2. Με το ηχείο μην ασχολείσαι, έχει σκιστεί / θέλει αλλαγή. Δεν αξίζει το μπλέξιμο. 3. Μην ξοδεύεις χρήματα σε ssd. Άστο με τον 128άρι. Δες το αν δουλεύει καλά με παραπάνω ram. Γενικά: Το μηχάνημα είναι παλιό. Αν μπορείς, βάλτου λίγο ram. Τίποτα περισσότερο. EDIT: Οι βασικές αναβαθμίσεις σε αυτά τα μηχανήματα ήταν 8GB RAM, αντικατάσταση με SSD και στη θέση του drive ο μηχανικός. Το θέμα είναι πως παλιά άξιζε τον κόπο. Πλέον όχι. Υπό αυτήν την έννοια μην ξοδέψεις χρήματα. Οπότε δες τί dimms έχει τώρα ο υπολογιστής (ένα 2άρι ή 1+1) και κάνε την ανάλογη αναβάθμιση, με γνώμονα πως το 13άρι σηκώνει μέχρι 6Gb, το 15άρι μέχρι 8Gb. Επεξ/σία 19 Αυγούστου 2022 από mistr4l 1
Sadako Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 56 λεπτά πριν, mistr4l είπε Καλησπέρα, 1. Αν αναφέρεσαι στο 2008 unibody, το 15' παίρνει μέχρι 8Gb RAM (ανεπίσημα) το 13 μέχρι 6. Είχα το 15άρι 2008 unibody και του είχα 8. Φίλος στο 13άρι, 6. 2. Με το ηχείο μην ασχολείσαι, έχει σκιστεί / θέλει αλλαγή. Δεν αξίζει το μπλέξιμο. 3. Μην ξοδεύεις χρήματα σε ssd. Άστο με τον 128άρι. Δες το αν δουλεύει καλά με παραπάνω ram. Γενικά: Το μηχάνημα είναι παλιό. Αν μπορείς, βάλτου λίγο ram. Τίποτα περισσότερο. EDIT: Οι βασικές αναβαθμίσεις σε αυτά τα μηχανήματα ήταν 8GB RAM, αντικατάσταση με SSD και στη θέση του drive ο μηχανικός. Το θέμα είναι πως παλιά άξιζε τον κόπο. Πλέον όχι. Υπό αυτήν την έννοια μην ξοδέψεις χρήματα. Οπότε δες τί dimms έχει τώρα ο υπολογιστής (ένα 2άρι ή 1+1) και κάνε την ανάλογη αναβάθμιση, με γνώμονα πως το 13άρι σηκώνει μέχρι 6Gb, το 15άρι μέχρι 8Gb. Λογικά αυτό που λες είναι, έβαλα κάποιες φωτογραφίες για να δεις. Στο κάτω μέρος πάντως εκεί που λέει Model γράφει A1278. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει 1+1 dimms. Οπότε να πάρω απλά ένα 4άρι με ένα 20άρικο από εδώ και τέλος; https://www.skroutz.gr/s/349900/Corsair-4GB-DDR3-RAM-με-Συχνότητα-1066MHz-για-Laptop-CMSA4GX3M1A1066C7.html?from=sku_color_variations Στα σχόλια πάντως είναι κάποιοι που τα έχουν βάλει σε 2008-2009 μηχανήματα και λένε ότι δουλεύουν καλά. Τον μηχανικό δίσκο τον έχω βγάλει τελείως, και δεν ξέρω καν αν θα τον χρειαστώ, δεν πρόκειται δα να το χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση. Περισσότερο να το παίρνω πού και πού στο κρεβάτι ή σε κανά καναπέ να χαζολογάω και ίσως να κάνω τίποτα δοκιμές σε C#. Που για το τελευταίο βρήκα κιόλας εναλλακτική (έστω και ημίμετρο) λύση, πέρασα VSCode Server στο σταθερό και μπορώ να συνδεθώ απευθείας από τον browser, τουλάχιστον όταν είμαι στο τοπικό δίκτυο. Απλά καλό θα ήταν να αναβαθμίσω τουλάχιστον το Yosemite σε El Capitan (που υποστηρίζεται επίσημα), γιατί σε Yosemite δεν μπόρεσα καν να συνδέσω το AppleID που έχω στο iPad. Μου έβγαζε λάθος στοιχεία, μου ερχόταν ένα 6ψήφιο νούμερο στο iPad, αλλά δεν είχα πουθενά να το βάλω στο Macbook. Ελπίζω να το άλλαξαν αυτό στο El Capitan και όχι σε μεταγενέστερη έκδοση, γιατί κι εγώ προτιμώ να μην μπλέξω με patches κλπ.
mistr4l Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 19 Αυγούστου 2022 Ωραία. Οπότε έχεις το 13άρι unibody 2008. Δουλεύει άψογα με παραπάνω ram. Πάει μέχρι τα 6Gb όπως ανέφερα πριν. Είχαμε δοκιμάσει παλιά να του βάλουμε δύο 4άρια αλλά αναγνώριζε μέχρι 6. Το έχω κάνει προσωπικά δηλαδή, δεν το διάβασα απλά στο ίντερνετ. Είχα εγώ το 15άρι κι ο κολλητός μου το 13άρι οπότε τα είχαμε δει δίπλα δίπλα. Στη θέση σου λοιπόν, θα έπαιρνα το 4άρι και θα το έβαζα στο ένα slot ώστε να είχα συνολικά 5. Θα δουλέψει άνετα. Για νορμάλ χρήση δεν θα έχεις πρόβλημα. Τώρα να πάρεις 4 + 2 για 1Gb παραπάνω δε νομίζω πως αξίζει. Λειτουργικό κάνε update στο τελευταίο που υποστηρίζει. Όπως σου είπε ο φίλος παραπάνω, ειδικά αν έχεις θέματα, κάνε clean install στον 128άρι να είσαι άνετος. Επειδή είναι παλιό το μηχάνημα, δεν ξέρεις τί θα βγάλει στο μέλλον. Υπό αυτή την έννοια, μην ξοδέψεις χρήματα χωρίς λόγο.
Sadako Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Μέλος Δημοσ. 28 Αυγούστου 2022 Λοιπόν. Τελικά πήρα ένα 4άρι dimm όπως είπες και το πέρασα, έχοντας 5GB συνολικά. Δοκίμασα αρχικά με El Capitan που είναι η τελευταία έκδοση που υποστηρίζεται επίσημα στο 5.1, τα θέματα που ανέφερα (WiFi και αριστερό shift) παρέμειναν, οπότε μάλλον είναι θέμα hardware. Που όπως ανέφερα δεν μου φαίνεται απίθανο, γιατί είχε περάσει δύσκολες μέρες στα χέρια της γυναίκας μου. Ως προς την έκδοση του MacOS τελικά πέρασα με patch High Sierra για να περάσω νεότερη έκδοση dotnet και προς το παρόν φαίνεται να δουλεύει καλά. Όσο λιγο ασχολήθηκα τουλάχιστον. Θα δείξει. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα