Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημερα,

καλοκαιρακι, ηρθε η ωρα για γενικες σκεψεις και συζητησεις...

Με αφορμη την Samsung που ανεβασε το support στα 5 χρονια και καλη ωρα σχεδον ολες τις εταιριες πλεον που το επεκτεινα σε 3 security updates, ποσο σημαντικο ειναι αραγε να εχουμε security updates στο κινητο;

1. Για εφαρμογες banking κτλ, αυτες ανανεωνονται αυτοματα απο Android Store για πολλα χρονια (εχω γνωστο που ακομα χρησιμοποιει κινητο με Android 6 και revolut/banking γινεται κανονικα update-login κτλ)

2. Αν δεν κατεβαζουμε παραξενα apk ποια αραγε η διαφορα στην καθημερινοτητα;

3. Βλεπω εξαιρετικα κινητα και αγοραπωλησιες εδω στο φορουμ κινητων με τουρμπο χαρακτηριστηκα αρκετων χρονων, αρα, νομιζω ο κοσμος δεν ασχολειται/ενδιαφερεται για software support

4. Bλεπω μια νεα "μοδα" τελευταια για custom rom και LineageOS καθως και αρκετα νεα κινητα με παλιες εκδοσεις android και απλως security updates σε νεα skins (πχ Xiaomi emui)

Αποψεις? Ειναι σημαντικα τα updates για εσας? Νοιαζεστε καποιος για τα security?

Δημοσ.

Προσωπικά ναι, τα security updates τα θεωρώ σημαντικά γιατί: ναι μεν οι εφαρμογές ενημερώνονται, αλλά τα security updates κλείνουν τρύπες στο λογισμικό του κινητού είτε android είτε ios. Εντάξει δεν θα τρελαθώ αν έχει βγει το update του τρέχοντος μήνα και εγώ είμαι πίσω κατά δύο τρεις μήνες, αλλά δεν θέλω γενικά να ξεπερνάω το εξάμηνο. Γενικά το τι πατάμε και πώς χρησιμοποιούμε το κινητό είναι το άλφα και το ωμέγα. Ο χρήστης κάνει τη διαφορά πολλές φορές. Τώρα, γι'αυτό λέμε ότι συνήθως η apple υπερτερεί σε αυτόν τον τομέα γιατί υποστηρίζει τις συσκευές για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα έχει ένα κλειστό σύστημα που δεν επιτρέπει sideloading εφαρμογών. Τώρα εάν η Samsung ακολουθήσει παρόμοια τακτική με πολυετή υποστήριξη, μόνο καλό μπορεί να είναι. Οι custom roms δεν είναι νέα μόδα αντίθετα έχει πολλά χρόνια στη σκηνή (χρυσές εποχές cyanogen mod) και ακριβώς αυτό κάνουν. Developers παίρνουν το kernel των συσκευών και πάνω σε αυτό χτίζουν συνήθως aosp εκδόσεις του τελευταίου android που κυκλοφορεί απ' την Google , επομένως προσφέρουν και σε end of the line συσκευές την εμπειρία του τελευταίου λογισμικού με τις αντίστοιχες ενημερώσεις και security updates...απλά θέλει προσοχή ποιο group εμπιστεύεσαι...καλό θα ήταν πχ να αποφύγεις μια ρομ που έφτιαξε κάποιος ρωσσος στο υπόγειο του:)

Δημοσ.

Ευπάθειες πάντα θα υπάρχουν. Είναι πολύ πιθανό είτε κάποιος ρώσος απο το υπόγειο του είτε κάποια τεράστια πολυεθνική να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τυχών ευπάθειες , αν και ελάχιστα CVE μπορεί να τα αξιοποιήσει κάποιος. Μπορείς να δεις περισσότερα εδώ :https://www.cvedetails.com/product/19997/Google-Android.html?vendor_id=1224 και εδώ https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvekey.cgi?keyword=android .

Προσωπικά τεράστιος fan του LineageOS .Υπάρχουν πολύ καλύτερες και πιο secure επιλογές αλλά χρειάζεσαι Google Pixel . (CalyxOS - GrapheneOS)

• 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επαναφέρω το συγκεκριμένο θέμα καθώς ψάχνοντας σχετικές αναρτήσεις διαπίστωσα ότι οι απόψεις διίστανται.

Χρησιμοποιώ ένα Samsung Galaxy M21 του 2020 που δεν λαμβάνει ούτε major updates (έχει μείνει κολλημένο σε Android 12) ούτε security updates εδώ και 11 μήνες, ωστόσο η ενημέρωση συστήματος στο Google Play είναι αρκετά πρόσφατη (1 Σεπτ. 2024) και οι εφαρμογές ακόμα λαμβάνουν κανονικά ενημερώσεις. Κάνω απλή χρήση η οποία περιλαμβάνει web browsing, emails πέρα από τα στοιχειώδη ενός τηλεφώνου και ενίοτε το χρησιμοποιώ για ebanking. Δεν μπαίνω σε περίεργα sites και δεν κατεβάζω πράγματα στο κινητό. Πιστεύετε ότι η παραπάνω χρήση μπορεί να συνεχιστεί σε κινητό χωρίς security updates ή θα μπορούσε να πει κανείς ότι επιβάλλεται η αγορά καινούργιας συσκευής που θα παίρνει ενημερώσεις, πχ λόγω του ebanking;

Έτσι και αλλιώς έχω υπόψη να αγοράσω καινούργιο στα κοντά, και με την ευκαιρία θέλω να εκτιμήσω κατά πόσο σημαντική είναι η μακροπρόθεση υποστήριξη με security updates ως κριτήριο στην αναζήτηση συσκευής.

Επεξ/σία από SciManiac
Δημοσ.
On 03/11/2024 at 18:18, SciManiac said:

Επαναφέρω το συγκεκριμένο θέμα καθώς ψάχνοντας σχετικές αναρτήσεις διαπίστωσα ότι οι απόψεις διίστανται.

Χρησιμοποιώ ένα Samsung Galaxy M21 του 2020 που δεν λαμβάνει ούτε major updates (έχει μείνει κολλημένο σε Android 12) ούτε security updates εδώ και 11 μήνες, ωστόσο η ενημέρωση συστήματος στο Google Play είναι αρκετά πρόσφατη (1 Σεπτ. 2024) και οι εφαρμογές ακόμα λαμβάνουν κανονικά ενημερώσεις. Κάνω απλή χρήση η οποία περιλαμβάνει web browsing, emails πέρα από τα στοιχειώδη ενός τηλεφώνου και ενίοτε το χρησιμοποιώ για ebanking. Δεν μπαίνω σε περίεργα sites και δεν κατεβάζω πράγματα στο κινητό. Πιστεύετε ότι η παραπάνω χρήση μπορεί να συνεχιστεί σε κινητό χωρίς security updates ή θα μπορούσε να πει κανείς ότι επιβάλλεται η αγορά καινούργιας συσκευής που θα παίρνει ενημερώσεις, πχ λόγω του ebanking;

Έτσι και αλλιώς έχω υπόψη να αγοράσω καινούργιο στα κοντά, και με την ευκαιρία θέλω να εκτιμήσω κατά πόσο σημαντική είναι η μακροπρόθεση υποστήριξη με security updates ως κριτήριο στην αναζήτηση συσκευής.

Κατα τη γνωμη μου, οχι, δεν επιβαλλεται τιποτα εφοσον εχεις στο μυαλο σου μελλοντικα να παρεις μια νεα συσκευη. Αναλογως και τα χρηματα που θα επενδυσεις, θα δεις οτι οι συγχρονες συσκευες θα παρουν σιγουρα updates για 3-4 χρόνια μπορεί και 5. Η αλλαγή ρομ πέρα από τα κενά ασφαλείας, καλύπτει και τις αδυναμίες του λογισμικού που βάζει η Samsung, xiaomi κτλπ. Ελαφρύνει πολύ το κινητό, βγάζοντας όλη τη σαβούρα, και δίνει ένα ουσιαστικό boost στο πως τρέχει το android. Έχω ένα mi 9 lite του 2019 και με custom rom παίρνει ακόμη αναβαθμισεις( η xiaomi τις έκοψε μέσα σε δύο χρόνια) και γενικά το τηλέφωνο τρέχει σφαίρα σαν να το πήρα τώρα και καλύτερα μη σου πω. Άρα στην περίπτωση σου όχι, μην σκέφτεσαι να μπεις σε τέτοιες διαδικασίες αν είναι να πάρεις καινούργια συσκευη

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...