Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Mα ο ίδιος ο φίλος έχει γράψει ότι ο νέος μετρητής (Μετρητής 1 της οδηγίας) θα μπει σε σημείο που θα υπάρχει πρόσβαση και δεν είναι περιφραγμένο, για αυτό και υποθέτω του είπαν ότι μπορεί να το κάνει.

• Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Weiss είπε

Mα ο ίδιος ο φίλος έχει γράψει ότι ο νέος μετρητής (Μετρητής 1 της οδηγίας) θα μπει σε σημείο που θα υπάρχει πρόσβαση και δεν είναι περιφραγμένο, για αυτό και υποθέτω του είπαν ότι μπορεί να το κάνει.

Ίσως και να είναι έτσι, εγώ απλά επισήμανα την περίπτωση του φίλου παραπάνω που έχει ήδη βάλει Φ/Β με net metering και η οδηγία δεν τηρήθηκε.

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, kirileman είπε

Ερώτηση άσχετου. Σε κατοικία με τριφασικό πρέπει λογικά να βάλω τριφασικό net-metering, σωστά;

Oχι απαραίτητα, αν το εγκατεστημένο φβ ειναι κάτω απο 5kW πας σε 1φ

• Like 1
Δημοσ.
59 λεπτά πριν, kirileman είπε

Ερώτηση άσχετου. Σε κατοικία με τριφασικό πρέπει λογικά να βάλω τριφασικό net-metering, σωστά;

Τι σημαίνει "τριφασικό net metering"?

Αν εννοείς τον αντιστροφέα (inverter), τότε φυσικά και είναι απαραίτητο να μπει τριφασικός.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kirileman είπε

Μπορείς να τοποθετήσεις Φ/Β ισχύος 1Φ δλδ κάτω από 5kva, αλλά inverters και καλωδια πρέπει να είναι 3Φ

• Like 1
Δημοσ.

Θα προχωρήσω σε αίτηση, μου είπαν ότι από 1/8 γίνεται πια ηλεκτρονικά. Περιμένω και 2 προσφορές. Και μετά από 5-6 μήνες που θα εγκριθεί, τα ξαναλέμε.

• Like 1
Δημοσ.
56 λεπτά πριν, Weiss είπε

Μπορείς να τοποθετήσεις Φ/Β ισχύος 1Φ δλδ κάτω από 5kva, αλλά inverters και καλωδια πρέπει να είναι 3Φ

Τι θα πει Φ?Β ισχύος 1Φ...Το 1Φ/3Φ είναι φάσεις που αφορούν σε εναλλασσόμενο.

Τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν φάσεις, είναι κατά κανόνα dc, +/- . Ο inverter αν είναι μονοφασικός ή τριφασικός είναι το θέμα. Και σε 3φασική παροχή χρειάζεται 3φασικό inverter.

• Like 1
Δημοσ.

Ερωτηση:

για app στο κινητο που εχω δει να εχουν αλλοι, για να βλεπεις τι παραγεις/καταναλωνεις εκεινη την ωρα αυτο ειναι προδιαγραφη του μετρητη?

Αυτοι ειναι οι "smart" μετρητες? πως συνδεονται στο web? wifi? sim/4g?

Αν δεν ειναι "smart" βλεπεις απλως τις ενδειξεις πανω στο μετρητη?

Ρωταω γιατι εχω προχωρησει με 10kwp συστημα εχει γινει αιτηση/υπογραφη συμβασης εχουν παραγγελθει τα υλικα, αλλα δεν ξερω τι μετρητη εχει επιλεξει ο εγκαταστατης, και νομιζω οτι τον εχει στειλει ηδη στον ΔΕΔΔΗΕ.

Δημοσ.
17 ώρες πριν, Apostol. είπε

Ερωτηση:

για app στο κινητο που εχω δει να εχουν αλλοι, για να βλεπεις τι παραγεις/καταναλωνεις εκεινη την ωρα αυτο ειναι προδιαγραφη του μετρητη?

Αυτοι ειναι οι "smart" μετρητες? πως συνδεονται στο web? wifi? sim/4g?

Αν δεν ειναι "smart" βλεπεις απλως τις ενδειξεις πανω στο μετρητη?

Ρωταω γιατι εχω προχωρησει με 10kwp συστημα εχει γινει αιτηση/υπογραφη συμβασης εχουν παραγγελθει τα υλικα, αλλα δεν ξερω τι μετρητη εχει επιλεξει ο εγκαταστατης, και νομιζω οτι τον εχει στειλει ηδη στον ΔΕΔΔΗΕ.

Τον μετρητή τον βάζει ο ΔΕΔΔΗΕ δεν τον βάζει ο εγκαταστάτης και δεν νομίζω να έχει άμεση πρόσβαση προς το παρόν ο καταναλωτής στις μετρήσεις του. Ίσως στο μέλλον.
Εσύ ενδείξεις θα παίρνεις από το inverter το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με wi fi και βάζεις και ένα smart meter και βλέπεις και τι καταναλώνεις. Ή βάζεις smart meter και στα 2 και το ένα το ορίζεις ως κατανάλωση, το άλλο ως παραγωγή, για να βλέπεις και τα 2 σε μια πλατφόρμα.

• Thanks 1
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.
Στις 2/9/2022 στις 11:09 ΠΜ, mechpanos είπε

Τον μετρητή τον βάζει ο ΔΕΔΔΗΕ δεν τον βάζει ο εγκαταστάτης και δεν νομίζω να έχει άμεση πρόσβαση προς το παρόν ο καταναλωτής στις μετρήσεις του. Ίσως στο μέλλον.
Εσύ ενδείξεις θα παίρνεις από το inverter το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με wi fi και βάζεις και ένα smart meter και βλέπεις και τι καταναλώνεις. Ή βάζεις smart meter και στα 2 και το ένα το ορίζεις ως κατανάλωση, το άλλο ως παραγωγή, για να βλέπεις και τα 2 σε μια πλατφόρμα.

Παλιά τον έβαζε ο Δεδδηε. Ο δεδδηε το Πιστοποιεί απλά. Όλη την δουλειά την κάνει ο εγκαταστατης. 

Στα άλλα με τον inverter έχεις απόλυτο δίκιο. Ο inverter μπαίνει στο ίντερνετ και βλέπεις μετρήσεις. 

Έχεις κάνεις εμπειρία με το on line σύστημα ή τα app για τους inverter steca ?

• Like 1
  • 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με την εκκαθάριση ανά τριετία; Πριν λίγες ημέρες τώρα τον Νοέμβριο τελείωσε η διαδικασία και ήρθαν από ΔΕΔΔΗΕ και ολοκληρώθηκε η σύνδεση. Το ότι συνδέθηκα Νοέμβριο σημαίνει ότι ανά τριετία κάθε Νοέμβριο θα γίνεται η τριετής εκκαθάριση και θα ξεκινάω από το μηδέν; Ρωτάω γιατί αν είναι έτσι, τους χειρότερους μήνες σε απόδοση θα ξεκινάω πάλι από το μηδέν.

Δημοσ.
23 ώρες πριν, koumbouni είπε

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με την εκκαθάριση ανά τριετία; Πριν λίγες ημέρες τώρα τον Νοέμβριο τελείωσε η διαδικασία και ήρθαν από ΔΕΔΔΗΕ και ολοκληρώθηκε η σύνδεση. Το ότι συνδέθηκα Νοέμβριο σημαίνει ότι ανά τριετία κάθε Νοέμβριο θα γίνεται η τριετής εκκαθάριση και θα ξεκινάω από το μηδέν; Ρωτάω γιατί αν είναι έτσι, τους χειρότερους μήνες σε απόδοση θα ξεκινάω πάλι από το μηδέν.

αφου ειναι ετησια η εκκαθαριση τι σε νοιαζει καλυτεροι  χειροτεροι μηνες? ψυχολογικο ειναι το θεμα ετσι φανταζομαι (γιατι και λογιστικα δεν εχει σημασια να πληρωνεις ενα λογαριασμο αν ξερεις οτι θα τα παιρνεις πισω στον επομενο)

Δημοσ.

Υπάρχουν κάποια νέα για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μπορούν να υποδεχθούν περισσότερα έργα σε σχέση με το παρελθόν;

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.
Στις 16/8/2022 στις 2:40 ΜΜ, Joshua21 είπε

1. Δεν έχουν καμία λογική αυτά που γράφεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις η χρέωση ΥΚΩ για τις KWh που παράγεις και καταναλώνεις την ίδια στιγμή είναι πάρα πολύ μικρή για να ασχοληθείς (0,0069€/KWh οι πρώτες 1.600 ημέρας και οι πρώτες 1.600 νύχτας ανά τετράμηνο, πόση παραγωγή θα έχεις ανά τετράμηνο, και πόση από αυτή θα είναι ταυτοχρονισμένη?), για αυτό ακριβώς το κόστος που απαιτείται για να γίνει αυτό που περιγράφεις (πολύπλοκες συνδεσμολογίες, πίνακες, αυτοματισμοί, υπόγειες καλωδιώσεις και δξ τι άλλο) δεν θα αποσβεστεί ποτέ από τα ψιλά που θα κερδίζεις από τις ΥΚΩ.

2.  Κάνεις μεγάλο λάθος, δεν είσαι μόνο εσύ και ο ήλιος (έτσι θα ήταν αν είχες αυτόνομο σύστημα), είσαι εσύ ο ήλιος και το δημόσιο δίκτυο (μια και μιλάμε για net metering το οποίο είναι διασυνδεμένο). Αν είχες σχέση μόνο με τον ήλιο όπως λες, τότε το κράτος δεν θα εισέπραττε τίποτα από αυτή τη σχέση.

3. Όχι βέβαια, όπως ακριβώς δεν θα ίσχυαν τα ίδια αν είχες ένα μικρό φωτοβολταϊκό μη διασυνδεμένο με το δίκτυο.

Είναι δίκαιο να πληρώνουμε ΥΚΩ για τις κιλοβατώρες που αντλούμε από το δίκτυο και όχι για τις ταυτοχρονισμένες. Μην ξεχνάς ότι την περίσσεια ενέργεια τη χαρίζουμε στο δίκτυο χωρίς να εισπράττουμε τίποτα.

Στις 31/8/2022 στις 3:32 ΜΜ, Joshua21 είπε

Καλησπέρα, δεν κάνει τίποτα. Το σχήμα α) στο σχέδιο 2 στο παραπάνω pdf παραείναι απλοποιημένο, παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι ο μετρητής ΔΕΔΔΗΕ δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με τον μετρητή παραγωγής, δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτηκες κάτι τέτοιο. Κάθε ένας μετρητής από αυτούς δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μετράει και να καταγράφει την ενέργεια που περνάει από κάποιο συγκεκριμένο σημείο.

Όσο για το άλλο που ρώτησες, νομίζω πως με τον ΔΕΔΔΗΕ που μίλησες είτε δεν κατάλαβαν σωστά την ερώτηση σου, είτε δεν κατάλαβες εσύ σωστά την απάντηση τους. Σύμφωνα με το επίσημο τεχνικό εγχειρίδιο που παρέθεσα παραπάνω ο μετρητής παραγωγής μπαίνει ακριβώς δίπλα στον μετρητή ΔΕΔΔΗΕ, και όχι 50 μέτρα μακριά όπως θα σε βόλευε.

Επίσης γιατί σκέφτηκες πως ίσως θα έπρεπε να κάνεις αίτηση μεταφοράς ρολογιού και να βάλεις καινούργια κολώνα? Σύμφωνα με την περιγραφή σου ο μετρητής ΔΕΔΔΗΕ είναι στη σωστή θέση, γιατί θα έπρεπε να μετακινηθεί ενώ το ζητούμενο είναι να μπει δίπλα του ο μετρητής αυτοπαραγωγής?

Εκτός και αν εγώ δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά.

Σε όσες διατάξεις έχω δει πάντως (όχι πως έχω δει και τόσες πολλές, αλλά λέμε) οι μετρητές, το κουτί διακλάδωσης κτλ είναι όλα μαζί το ένα δίπλα στο άλλο.

version_18_4_0_image7.jpg

Θα σου πρότεινα πριν υλοποιήσεις οτιδήποτε να ζητήσεις αυτοψία από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Αν έχεις τριφασική παροχή τότε τι γίνεται με τον ταυτοχρονισμό; Από ότι καταλαβαίνω, προφανώς ταυτοχρονίζει η κάθε φάση ανεξάρτητα. Άρα δεν μπορείς να πετύχεις καλό ταυτοχρονισμό. Δηλαδή δεν μπορείς να δώσεις όλη την παραγωγή σε μία φάση, όπου θα έχεις συνδέσει τη κουζίνα ας πούμε; Ποια είναι η γνώμη σου;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...