Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, G-pal είπε

Ναι δεν ξέρω αν μπορούσα να έχω και νυχτερινό και net metering. Πχ τώρα έχω πρόγραμμα με σταθερή τιμή.

Μετά που θα ενεργοποιηθεί το net metering δεν ξέρω αν θα μπορώ να επιλέξω πρόγραμμα. 

Ναι μπορείς εφόσον υποστηρίζει το ρολόι σου.

Δεν νοείται να μην εχει πλεον καποιος νυχτερινο απο τη στιγμή που η χρέωση δικτύου ειναι στα 11c/kWh

• Απαντ. 91
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τεχνικά (ασχέτως νομιμότητας) υπάρχει τρόπος το φωτοβολταϊκό να δίνει DC ρεύμα στον inverter και το inverter να δίνει AC ρεύμα σε φορτία κατευθείαν χωρίς να καταγράφεται αυτή η κατανάλωση για να γλιτώσεις τις ΥΚΩ;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, glenngould είπε

Τεχνικά (ασχέτως νομιμότητας) υπάρχει τρόπος το φωτοβολταϊκό να δίνει DC ρεύμα στον inverter και το inverter να δίνει AC ρεύμα σε φορτία κατευθείαν χωρίς να καταγράφεται αυτή η κατανάλωση για να γλιτώσεις τις ΥΚΩ;

Θεωρητικά γίνεται, απλά αποσυνδέεις τον μετρητή παραγόμενης ενέργειας.

Πρακτικά όμως δεν γίνεται γιατί στην πρώτη καταμέτρηση θα φανεί πως "κλέβεις" μια και θα έχεις εκχεόμενη ενέργεια στο δίκτυο χωρίς καθόλου παραγωγή.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.

Δεν μπορεί κάποιος να κάνει αλλαγή της εγκατάστασης (αφού το εγκρίνει ο ΔΕΔΔΗΕ και απομακρυνθεί από την περιοχή), ώστε ένα ποσοστό των panel (π.χ. το 75%) να δίνει κατευθείαν σε φορτία και το υπόλοιπο 25% να παραμένει συνδεδεμένο στον μετρητή παραγωγής ενέργειας (για λόγους αληθοφάνειας όπως λες). 

Disclaimer: Μιλούμε για το τεχνικό κομμάτι, ως προς διάφορους τρόπους υλοποίησής του εγκυκλοπαιδικά, και όχι για ενθάρρυνση παρανομίας (για να μην έχουμε προβλήματα).

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, glenngould είπε

Δεν μπορεί κάποιος να κάνει αλλαγή της εγκατάστασης (αφού το εγκρίνει ο ΔΕΔΔΗΕ και απομακρυνθεί από την περιοχή), ώστε ένα ποσοστό των panel (π.χ. το 75%) να δίνει κατευθείαν σε φορτία και το υπόλοιπο 25% να παραμένει συνδεδεμένο στον μετρητή παραγωγής ενέργειας (για λόγους αληθοφάνειας όπως λες). 

Disclaimer: Μιλούμε για το τεχνικό κομμάτι, ως προς διάφορους τρόπους υλοποίησής του εγκυκλοπαιδικά, και όχι για ενθάρρυνση παρανομίας (για να μην έχουμε προβλήματα).

Βάζεις 2 inverter. O πρώτος συνδέεται με το 75% των panel και τροφοδοτεί τα φορτία που θες, και ο 2ος στο υπόλοιπο 25% για net metering.

Δημοσ.

Αν καταλαβαίνω καλά, με αυτόν τον τρόπο γλιτώνεις τις ΥΚΩ γιατί δεν καταγράφεται η συνολική ενέργεια που καταναλώνεις (αφού παρακάμπτεται ο μετρητής) ;

Δημοσ.

Nαι, αλλά για να έχει νόημα αυτό που σκέφτηκες, θα πρέπει να συγκρίνεις το κόστος λειτουργίας (νέος inverter, συστοιχία μπαταριών για αυτονομία, πίνακες κτλ.) με τα χρήματα που θα γλιτώσεις από τις ΥΚΩ. 

• Like 1
Δημοσ.

Τρεις παρατηρήσεις:

1. Προσωπικά θεωρώ μεγάλο νταβατζιλίκι να σε χρεώνουν για τον ήλιο για την ενέργεια που παράγεις υπό την μορφή ΥΚΩ. Δηλαδή θέλουν να έχουν γνώμη για το πόση ενέργεια καταναλώνεις ακόμα κι αν αυτή η ενέργεια παράγεται δωρεάν από τον ήλιο και παράγεται με εξοπλισμό που έχω αγοράσει εγώ; Δικά μου είναι τα panel, δωρεάν είναι ο ήλιος και το πώς ξοδεύω το ρεύμα μου είναι δικαίωμά μου. Από πού κι ως πού κάποιος ελέγχει (και χρεώνει) υπό την μορφή ΥΚΩ για το πόσο ρεύμα ΑΥΤΟπαράγω και ΑΥΤΟκαταναλώνω; Γιατί να πρέπει να ξέρει οποιοσδήποτε άλλος πλην εμού το ρεύμα που παράγω/καταναλώνω μέσα στο σπίτι μου;

2. Έχω αγοράσει υβριδικό Inverter και συσσωρευτή που βοηθάει πολύ (μιας και είναι το θέμα του thread) την αύξηση του ποσοστού ταυτοχρονισμού (ετεροχρονισμένη χρήση της αποθηκευμένης ενέργειας το βράδυ από τον συσσωρευτή, αντί από το δίκτυο). Σκέφτομαι πώς θα μπορούσε (ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ πάντα ρωτώντας) κάποιος να αξιοποιήσει αυτόν τον εξοπλισμό για να μην πληρώνει τις ΥΚΩ (κάποιος άλλος κακοπροαίρετος πολίτης εννοείται).

3. Τέλη "κίνησης/μεταφοράς" του ρεύματος στο δημόσιο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αν κατάλαβα καλά παύουν να εφαρμόζονται τις βραδινές ώρες; Σωστό είναι αυτό; Ποιες ώρες ακριβώς; Είναι κατά τις ώρες του "νυχτερινού" τιμολογίου;

• Like 2
Δημοσ.
55 λεπτά πριν, glenngould είπε

Έτσι όπως ακριβώς το περιγράφεις δεν έχει νόημα, θα γλιτώνεις κάποια ψιλά από ΥΚΩ μια και η παραγωγή από το 75% των πάνελ δεν θα καταγράφεται, αλλά θα χάνεις πολλά περισσότερα όταν η παραγωγή από αυτά θα είναι μεγαλύτερη από τις καταναλώσεις σου και η περίσσια ενέργεια θα πηγαίνει χαμένη (δεν θα εγχέεται στο δίκτυο).

Άσε το κόστος για την αλλαγή στην εγκατάσταση + το hardware.

Άσε που δεν θα υπάρχει αληθοφάνεια όταν το σύστημα σου θα δείχνει ότι αποδίδει μόλις το 1/4 από το αναμενόμενο.

1 ώρα πριν, glenngould είπε

Τρεις παρατηρήσεις:

1. Προσωπικά θεωρώ μεγάλο νταβατζιλίκι να σε χρεώνουν για τον ήλιο για την ενέργεια που παράγεις υπό την μορφή ΥΚΩ. Δηλαδή θέλουν να έχουν γνώμη για το πόση ενέργεια καταναλώνεις ακόμα κι αν αυτή η ενέργεια παράγεται δωρεάν από τον ήλιο και παράγεται με εξοπλισμό που έχω αγοράσει εγώ; Δικά μου είναι τα panel, δωρεάν είναι ο ήλιος και το πώς ξοδεύω το ρεύμα μου είναι δικαίωμά μου. Από πού κι ως πού κάποιος ελέγχει (και χρεώνει) υπό την μορφή ΥΚΩ για το πόσο ρεύμα ΑΥΤΟπαράγω και ΑΥΤΟκαταναλώνω; Γιατί να πρέπει να ξέρει οποιοσδήποτε άλλος πλην εμού το ρεύμα που παράγω/καταναλώνω μέσα στο σπίτι μου;

2. Έχω αγοράσει υβριδικό Inverter και συσσωρευτή που βοηθάει πολύ (μιας και είναι το θέμα του thread) την αύξηση του ποσοστού ταυτοχρονισμού (ετεροχρονισμένη χρήση της αποθηκευμένης ενέργειας το βράδυ από τον συσσωρευτή, αντί από το δίκτυο). Σκέφτομαι πώς θα μπορούσε (ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΑ πάντα ρωτώντας) κάποιος να αξιοποιήσει αυτόν τον εξοπλισμό για να μην πληρώνει τις ΥΚΩ (κάποιος άλλος κακοπροαίρετος πολίτης εννοείται).

3. Τέλη "κίνησης/μεταφοράς" του ρεύματος στο δημόσιο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αν κατάλαβα καλά παύουν να εφαρμόζονται τις βραδινές ώρες; Σωστό είναι αυτό; Ποιες ώρες ακριβώς; Είναι κατά τις ώρες του "νυχτερινού" τιμολογίου;

1. Και εγώ θεωρώ παράλογο το να σε χρεώνουν ΥΚΩ για το ρεύμα που παράγεις και καταναλώνεις τη ίδια στιγμή, αλλά καλώς ή κακώς έτσι είναι. Αν δεν θέλεις να πληρώνεις ΥΚΩ για αυτό ή αν δεν θέλεις να ξέρει ο ΔΕΔΔΗΕ πόσο ρεύμα παράγεις τότε μην βάλεις net metering, και αν ντε και καλά θέλεις φωτοβολταϊκά επειδή... έτσι, βάλε αυτόνομο σύστημα.

2. Αν βρεις πως μπορείς να κλέβεις τον ΔΕΔΔΗΕ πες το και σε μας, υπόψιν ούτε εμείς είμαστε κακοπροαίρετοι, εγκυκλοπαιδικά θέλουμε να μάθουμε και μεις. Αν και χλωμό το κόβω να το καταφέρεις ενώ δεν έχεις καταλάβει καλά καλά πως δουλεύει το όλο σύστημα.

3. Όλοι οι πάροχοι έχουν στις σελίδες τους αναρτημένους τιμοκαταλόγους με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δες το παρακάτω πινακάκι:

Spoiler

image.png.0a0b0a1c838db209b7aec6b04080d083.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1. Σκέφτομαι αυτά που συζητάμε και νομίζω, η λύση είναι νομίζω συνδυασμός αυτόνομου και net-metering. Και να έχεις τα καλύτερα των 2 κόσμων.

Ίσως σε πολυκατοικίες (οικογενειακές πολυκατοικίες για παράδειγμα που γνωρίζονται μεταξύ τους και υπάρχει εμπιστοσύνη) μπορείς να κάνεις παπάδες. Να δηλώνει ΜΟΝΟ ΕΝΑ πολύ μικρό διαμέρισμα της πολυκατοικίας (πχ των 40τμ) ότι αυτό ΜΟΝΟ θα δουλεύει με net-metering (απλά για να παίρνεις πιστωτικές μονάδες στο ρεύμα που εγχέεις στο δίκτυο) αλλά όταν ζητούν τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πολυκατοικίας ρεύμα από το δίκτυο, τότε να αντλούν και τα υπόλοιπα 5 διαμερίσματα, με κατάλληλη συνδεσμολογία στο σκέλος της εσωτερικής εγκατάστασης από τις πιστωτικές μονάδες που ενέχυσε ο ένας στο grid. Αυτά τα υπόλοιπα 5 διαμερίσματα δεν θα έχουν λογαριασμό ρεύματος, κι όμως θα αντλούν από τις πιστωτικές μονάδες ρεύματος του ενός (από το δημόσιο δίκτυο). Και δεν θα χρειάζονται και μπαταρίες, οπότε γλιτώνεις κι από εκεί πάρα πολλά.

Εγώ πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να ξεγελάσει τον ΔΕΔΔΗΕ παίζοντας με υπόγειες γραμμές σε γειτονικά σπίτια. Ξέρω περίπτωση. Η ημιτελής οικοδομή που έχει ρεύμα ένα μικρό studio και τροφοδοτείται όλο το υπόλοιπο κτίσμα. Και πάνω σε αυτά βάλε και Φ/Β και κάνεις παπάδες.

Θα μου επιτρέψεις (όχι για εμάς, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, αλλά για τον κακοπροαίρετο και παράνομο πολίτη - μακριά από εμάς...) υπάρχουν τρόποι να ξεγελάσεις το σύστημα. Η συζήτηση γίνεται εγκυκλοπαιδικά μόνο.

2. Το θέμα όμως με τις ΥΚΩ επί του ρεύματος που καταναλώνεις μέσα στο δωμάτιό σου (είσαι μόνο εσύ και ο ήλιος, έλεος) είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τον μέσο νοήμονα πολίτη. Για ποιον λόγο το κράτος να εισπράττει το κάτι τις στην σχέση που έχει ένας πολίτης με τον ήλιο μέσω των ΥΚΩ;;;;

3. Άραγε αν είχα μια μικρή ανεμογεννήτρια θα ίσχυαν τα ίδια (κι εκεί ΥΚΩ; ). Αν βρω δηλαδή τρόπο να παράγω ενέργεια, πρέπει το κράτος ως νταβατζής να βάζει χέρι, να το ξέρει και να παίρνει το κάτι τις του;

Επεξ/σία από glenngould
Δημοσ.

ΥΚΩ πληρώνει όποιος καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια όχι όποιος παράγει, όποιου δεν το αρέσει το καθεστώς αυτό ας ξεκινήσει κίνηση για την κατάργηση των κοινωνικών τιμολογίων και έναρξη χρέωσης σύμφωνα με το τοπικό κόστος παραγωγής της ενέργειας

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σέβομαι την άποψή σου, αλλά το θεωρώ παράλογο, αν και ο νόμος πράγματι έτσι είναι όπως λέτε.

Γιατί να πληρώνει ΥΚΩ ένας νοικοκύρης που καταναλώνει ενέργεια, από την στιγμή που μόνος του έχει βρει τρόπο να παράγει την ενέργεια αυτήν και μόνος του την ξοδεύει ό,που του καπνίσει και δεν ενοχλεί κανέναν και δεν επικοινωνεί με το δημόσιο δίκτυο; Αν εγώ θέλω να σπαταλάω δική μου ενέργεια που παρήγαγα εγώ, θα πρέπει να μου βάζει τέλος/ποινή/χρέωση το κράτος;

Αν εγώ δηλαδή έχω 10 κλιματιστικά σε ένα σπίτι (ενώ χρειάζομαι 3) που καναταλώνουν τεράστια ενέργεια, την οποία όμως ενέργεια την πήρα ΕΓΩ κατευθείαν από τον ήλιο (χωρίς την συμμετοχή του κράτους), γιατί να πρέπει να κερδίζει το κράτος πάνω σε αυτήν την σχέση του πολίτη με τον ήλιο επειδή καταναλώνω ενέργεια που αντιστοιχεί σε 10 air condition αντί σε 3 air condition;

Θα με αστυνομεύουν μέσα στο σπίτι μου για το πόση ενέργεια κατανάλωσα;

Ενέργεια που εγώ παρήγαγα και μου ανήκει; 

Είναι ένας έμμεσος τρόπος φορολόγησης του ήλιου να ξέρετε οι ΥΚΩ τώρα που το σκέφτομαι.

Επεξ/σία από glenngould
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, glenngould είπε

Γιατί να πληρώνει ΥΚΩ ένας νοικοκύρης που καταναλώνει ενέργεια, από την στιγμή που μόνος του έχει βρει τρόπο να παράγει την ενέργεια αυτήν και μόνος του την ξοδεύει ό,που του καπνίσει και δεν ενοχλεί κανέναν και δεν επικοινωνεί με το δημόσιο δίκτυο; Αν εγώ θέλω να σπαταλάω δική μου ενέργεια που παρήγαγα εγώ, θα πρέπει να μου βάζει τέλος/ποινή/χρέωση το κράτος;

Αν εγώ δηλαδή έχω ένα 10 κλιματιστικά σε ένα σπίτι (ενώ χρειάζομαι 3) που καναταλώνουν τεράστια ενέργεια, την οποία όμως ενέργεια την πήρα ΕΓΩ κατευθείαν από τον ήλιο (χωρίς την συμμετοχή του κράτους), γιατί να πρέπει να κερδίζει το κράτος πάνω σε αυτήν την σχέση του πολίτη με τον ήλιο επειδή καταναλώνω ενέργεια που αντιστοιχεί σε 10 air condition αντί σε 3 air condition;

Μπορείς να ξεκινήσεις δικαστικό αγώνα και να δικαιωθείς, αν θεωρείς πως έχεις το δίκιο με το μέρος σου.

Οι υπόλοιποι δεν ενδιαφερόμαστε και είναι άσχετο με το παρόν θέμα.

Δημοσ.

Εντάξει, απλά συζήτηση κάνουμε.

Ως προς το ζήτημα του ταυτοχρονισμού που είναι ακριβώς το θέμα μας για να επανέλθουμε, γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο όριο στο πόση ενέργεια μπορεί αν αποθηκεύσει κάποιος στο σπίτι του για να αυξήσει το ποσοστό ταυτοχρονισμού; Μπορείς να αποθηκεύσεις και 1000kwh ας πούμε ή βάζουν κάποιο όριο στο πόσες μπαταρίες μπορεί να έχει ο πολίτης (π.χ. για λόγους ασφάλειας) ;

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, glenngould είπε

Σέβομαι την άποψή σου, αλλά το θεωρώ παράλογο, αν και ο νόμος πράγματι έτσι είναι όπως λέτε.

Αν εγώ δηλαδή έχω 10 κλιματιστικά σε ένα σπίτι (ενώ χρειάζομαι 3) που καναταλώνουν τεράστια ενέργεια, την οποία όμως ενέργεια την πήρα ΕΓΩ κατευθείαν από τον ήλιο (χωρίς την συμμετοχή του κράτους), γιατί να πρέπει να κερδίζει το κράτος πάνω σε αυτήν την σχέση του πολίτη με τον ήλιο επειδή καταναλώνω ενέργεια που αντιστοιχεί σε 10 air condition αντί σε 3 air condition;

Θα με αστυνομεύουν μέσα στο σπίτι μου για το πόση ενέργεια κατανάλωσα;

Ενέργεια που εγώ παρήγαγα και μου ανήκει; 

Είναι ένας έμμεσος τρόπος φορολόγησης του ήλιου να ξέρετε οι ΥΚΩ τώρα που το σκέφτομαι.

Μην κανει net metering τότε και αστους να χτυπιωνται σαν χταπόδια, βέβαια θες μπαταρίες και ήμαστε εκτός θέματος 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...