Προς το περιεχόμενο

Μετακόμιση στο Λουξεμβούργο

LabrakisG1992

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. Πριν απο περίπου 3 χρόνια ηταν να μετακομίσουμε με την σύζυγο στο Λουξεμβούργο αλλά λόγω Covid, δεν έγινε ποτέ.

Τελικά 99% θα μετακομίσουμε τώρα(μέχρι το τέλος του 2022) και θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα.

1ον) Θέλουμε να πάρουμε το ένα αυτοκίνητο μαζί.Ξέρει κανείς την διαδικασία?Πόσο κοστίζει και λεπτομέρειες?

2ον)Πρέπει να έχουμε μεταφρασμένα κάποια έγγραφα?Π.χ. ταυτότητες,διπλώματα ή κάτι άλλο?

3ον)Ψάχνουμε σπίτι(Arlon,Steinfort) που να γίνεται να έχουμε και το σκυλάκι μας μαζί(3 κιλά) αλλά μόλις βάζω φίλτρο pet friendly δεν μου βγάζει αποτέλεσμα.Υπάρχει κάποια σελίδα που έχετε να προτείνεται?Σκέφτομαι να απευθυνθώ σε μεσιτικό για να βγάλω άκρη.Αξίζει ή θα βρώ μόνος μου ψάχνοντας?

4ον)Πρέπει να ενημερώσουμε εδώ εφορία ή κάπου αλλου οτι φεύγουμε απο Ελλάδα?

5ον)Γενικά μπορείτε να προτείνεται πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψιν πριν φύγουμε απο εδώ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, LabrakisG1992 είπε

...

...

Τη μεταφορά στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού μην αμελήσετε να την κάνετε σε καμία περίπτωση.

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια συμβουλη θα σου δωσω.
Ρωτα τις αρμοδιες υπηρεσιες στη χωρα που θες να πας. Τα "μου ειπαν, τους ειπα και εγω πριν 9 χρονια το εκανα ετσι", θα σε καψουν.

1ον) Θέλουμε να πάρουμε το ένα αυτοκίνητο μαζί.Ξέρει κανείς την διαδικασία?Πόσο κοστίζει και λεπτομέρειες?
https://guichet.public.lu/en/citoyens/transports-mobilite/transports-individuels/achat-importation-vehicule-etranger/vehicule-demenagement-transfrontalier.html

2ον)Πρέπει να έχουμε μεταφρασμένα κάποια έγγραφα?Π.χ. ταυτότητες,διπλώματα ή κάτι άλλο?
https://www.justarrived.lu/en/administrative-procedures/declaring-ones-place-of-residence-in-luxembourg/

3ον)Ψάχνουμε σπίτι(Arlon,Steinfort) που να γίνεται να έχουμε και το σκυλάκι μας μαζί(3 κιλά) αλλά μόλις βάζω φίλτρο pet friendly δεν μου βγάζει αποτέλεσμα.Υπάρχει κάποια σελίδα που έχετε να προτείνεται?Σκέφτομαι να απευθυνθώ σε μεσιτικό για να βγάλω άκρη.Αξίζει ή θα βρώ μόνος μου ψάχνοντας?

Μεσιτης (αποψη μου)

Μετα απο 183 ημερες παραμονης στην αλλοδαπη θα ξεκινησεις τη διαδικασια να μεταθερθεις στη ΔΟΥ Κατοικων εξωτερικου. Απο το πορταλ του gov.gr μπορεις να βρεις τα παντα.

Επεξ/σία από dbrillis
  • Like 1
  • Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις . Μου ζήτησαν από την δουλειά ππυ έχω κλείσει certificate of covid vaccination (κατανοητό) και ξεχωριστα vaccination card το ποιο δεν ξέρω τι είναι και εκείνη την στιγμή κόλλησα να ρωτήσω . Ξέρει κανείς τι είναι αυτό ; Να στείλω το βιβλιάριο υγείας ;

Επεξ/σία από LabrakisG1992

29 λεπτά πριν, LabrakisG1992 είπε

Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις . Μου ζήτησαν από την δουλειά ππυ έχω κλείσει certificate of covid vaccination (κατανοητό) και ξεχωριστα vaccination card το ποιο δεν ξέρω τι είναι και εκείνη την στιγμή κόλλησα να ρωτήσω . Ξέρει κανείς τι είναι αυτό ; Να στείλω το βιβλιάριο υγείας ;

Έχουμε και στην Ελλάδα ένα βιβλιάριο που έχει τα παιδικά εμβόλια που κάναμε. Αυτό θα χρειάζεσαι λογικά.

• Like 1

1 ώρα πριν, LabrakisG1992 είπε

Αν θες να εισαι σωστος και σιγουρος, στειλε ενα email και ρωτησε τους. 

αν και απο οτι βλεπω ειναι πανευκολο να το βρεις και online:
https://sante.public.lu/fr/espace-citoyen/dossiers-thematiques/v/vaccination/carte-vaccination.html

• Like 1

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Επαναφέρω το θέμα για να ρωτήσω το εξής. Ψάχνοντας σπίτι καταλήξαμε ότι αξίζει να μείνουμε στο Αρλον(Βέλγιο).

Αλλά εδω προκύπτει άλλο θέμα.Εφόσον η δουλειά μας είναι λουξ (capellen) , τι ισχύει λογιστικά?

Δηλαδή σε ποια χώρα φορολογούμαστε?διαβάζω στο βικιπαιδεια οτι το Αρλον είναι δήμος που βρίσκεται στην Βελγική επαρχία του Λουξεμβούργου .

αρα υπάγεται στο λουξ ασχέτως που είναι στο Βέλγιο?

Θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα  αν μένουμε εκτος λουξ?Σύνορα περνάς εύκολα?

@spectaculator@vamvakoolas Αν δεν κάνω λάθος μένατε και οι 2 εκεί.

επίσης χονρικά πόσα ηταν τα πάγια έξοδα? 

Γιατι για την ωρα γνωρίζουμε μόνο τον μισθό της γυναικας μου (4,500ταξ φρι).

Εγω υπολογίζω βασικό για εμενα για να είμαι μεσα (2200).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To Αρλον ειναι στο Βελγιο.
Θα φορολογεισαι Βελγιο.  Φορολογεισαι στη χωρα που διαμενεις 183 μερες το χρονο.
Φορολογικα, βρες site που σου δινουν το μισθο σου net σε Βελγιο και Λουξεμβουργο. 

Με μια γρηγορη ματια, σε συμφερει Λουξ, αν για παραδειγμα παιρνεις 80Κ gross.
image.png.6402ebef1d23b2461d1bd15914dfd566.png

Επεξ/σία από dbrillis

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, LabrakisG1992 είπε

Επαναφέρω το θέμα για να ρωτήσω το εξής. Ψάχνοντας σπίτι καταλήξαμε ότι αξίζει να μείνουμε στο Αρλον(Βέλγιο).

Αλλά εδω προκύπτει άλλο θέμα.Εφόσον η δουλειά μας είναι λουξ (capellen) , τι ισχύει λογιστικά?

Δηλαδή σε ποια χώρα φορολογούμαστε?διαβάζω στο βικιπαιδεια οτι το Αρλον είναι δήμος που βρίσκεται στην Βελγική επαρχία του Λουξεμβούργου .

αρα υπάγεται στο λουξ ασχέτως που είναι στο Βέλγιο?

Θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα  αν μένουμε εκτος λουξ?Σύνορα περνάς εύκολα?

@spectaculator@vamvakoolas Αν δεν κάνω λάθος μένατε και οι 2 εκεί.

επίσης χονρικά πόσα ηταν τα πάγια έξοδα? 

Γιατι για την ωρα γνωρίζουμε μόνο τον μισθό της γυναικας μου (4,500ταξ φρι).

Εγω υπολογίζω βασικό για εμενα για να είμαι μεσα (2200).

Το Αρλον ειναι Βελγιο και βρισκεται ας το πουμε (αντιστοιχα Ελληνικα) περιφερεια Λουξεμβουργου ΄΄η νομαρχια Λουξεμβουργου. Εφοσον εγγραφειτε στο Δημο τοτε θα κανετε και φορολογικη δηλωση στο Βελγιο. Δεν ειστε οι μονο. Χιλιαδες κανουν το ιδιο ειτε στα Ολλανδοβελγικα συνορα ειτε στα συνορα με Λουξεμβουργο (οπως και Γαλλοι με το Βελγιο). Θα προτεινα να συμβουλευτειτε ενα ειδικο (λογιστη) που εχει εμπειρια. Στο Βελγιο υπαρχουν τουλαχιστον 4-5 Ελληνες λογιστες που ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ομογενεις. Παγια εξοδα: νοικι (εγω εχω ολ ινκλουσιβ ρευμα/νερο/γκαζι που με συμφερει με τις τιμες ενεργειας) συν γκαζι/ρευμα/νερο απο εκει και περα ιντερνετ. Σπιτια ξεκιναν απο 800 ευρ για ενα καλο δυαρι και φτανουν οσο ο ....ουρανος. Ιντερνετ απο 40 ευρ ισως και πιο φθηνα ακριβα. Στο βελγιο εχει φθηνοτερα σουπερ μαρκετ, λαικη, πτησεις για Ελλαδα στο Λουξεμβουργο καυσιμα ρουχα, στο Βελγιο φθηνοτερα να τρως εξω ενω Λουξεμβουργο να παρεις αυτοκινητο καινουργιο και παει λεγοντας. Αυτα ειναι προσωπικη εμπειρια σιγουρα αλλοι ισως γραψουν τα ...δικα τους.

Αλλη λυση ειναι να μεινεις Λουξ με φορολογικη δηλωση εκει και να πηγαινεις Βελγιο για σουπερ, εξοδο κτλ. Δε ξερω τα οικονομικα σας και αν ειστε ανετοι στις μετακινησεις

Επεξ/σία από vamvakoolas
  • Like 2

31 λεπτά πριν, vamvakoolas είπε

Το Αρλον ειναι Βελγιο και βρισκεται ας το πουμε (αντιστοιχα Ελληνικα) περιφερεια Λουξεμβουργου ΄΄η νομαρχια Λουξεμβουργου. Εφοσον εγγραφειτε στο Δημο τοτε θα κανετε και φορολογικη δηλωση στο Βελγιο. Δεν ειστε οι μονο. Χιλιαδες κανουν το ιδιο ειτε στα Ολλανδοβελγικα συνορα ειτε στα συνορα με Λουξεμβουργο (οπως και Γαλλοι με το Βελγιο). Θα προτεινα να συμβουλευτειτε ενα ειδικο (λογιστη) που εχει εμπειρια. Στο Βελγιο υπαρχουν τουλαχιστον 4-5 Ελληνες λογιστες που ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ομογενεις. Παγια εξοδα: νοικι (εγω εχω ολ ινκλουσιβ ρευμα/νερο/γκαζι που με συμφερει με τις τιμες ενεργειας) συν γκαζι/ρευμα/νερο απο εκει και περα ιντερνετ. Σπιτια ξεκιναν απο 800 ευρ για ενα καλο δυαρι και φτανουν οσο ο ....ουρανος. Ιντερνετ απο 40 ευρ ισως και πιο φθηνα ακριβα. Στο βελγιο εχει φθηνοτερα σουπερ μαρκετ, λαικη, πτησεις για Ελλαδα στο Λουξεμβουργο καυσιμα ρουχα, στο Βελγιο φθηνοτερα να τρως εξω ενω Λουξεμβουργο να παρεις αυτοκινητο καινουργιο και παει λεγοντας. Αυτα ειναι προσωπικη εμπειρια σιγουρα αλλοι ισως γραψουν τα ...δικα τους.

Αλλη λυση ειναι να μεινεις Λουξ με φορολογικη δηλωση εκει και να πηγαινεις Βελγιο για σουπερ, εξοδο κτλ. Δε ξερω τα οικονομικα σας και αν ειστε ανετοι στις μετακινησεις

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.Εσυ μένεις Λουξ?

18 ώρες πριν, dbrillis είπε

To Αρλον ειναι στο Βελγιο.
Θα φορολογεισαι Βελγιο.  Φορολογεισαι στη χωρα που διαμενεις 183 μερες το χρονο.
Φορολογικα, βρες site που σου δινουν το μισθο σου net σε Βελγιο και Λουξεμβουργο. 

Με μια γρηγορη ματια, σε συμφερει Λουξ, αν για παραδειγμα παιρνεις 80Κ gross.
image.png.6402ebef1d23b2461d1bd15914dfd566.png

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. @LabrakisG1992 εφόσον εγκατασταθείς στο Αρλόν τότε θα είσαι ένας "frontalier". Μπορείς να ψάξεις με αυτόν τον όρο στο google για να πάρεις περισσότερες πληροφορίες. Ως frontalier μεταξύ Βελγίου και Λουξεμβούργου θα φορολογείσαι στο Λουξεμβούργο για τα εισοδήματα που θα λαμβάνεις από τον εργοδότη σου που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο. Επίσης θα έχεις δικαίωμα για διάφορα οικογενειακά επιδόματα τα οποία είναι μεγαλύτερα στο Λουξεμβούργο απ' ότι στο Βέλγιο (ψάξε για τα διάφορα allocations τα οποία ίσως δικαιούσαι).

Στη φορολογία εισοδήματος υπάρχει ένας αστερίσκος. Φορολογείσαι για εισοδήματα τα οποία κερδίζεις με φυσική παρουσία στο Λουξεμβούργο. Για οτιδήποτε άλλο φορολογείσαι στο Βέλγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δουλεύεις φυσικά στο Λουξεμβούργο και όχι εξ αποστάσεως. Σου δίνεται η δυνατότητα να δουλέψεις για 34 εργάσιμες εξ αποστάσεως, οτιδήποτε παραπάνω θεωρείται εισόδημα που κερδίζεται στο Βέλγιο οπότε θα φορολογηθείς με το Βέλγικο σύστημα για αυτές τις μέρες. 

• Like 1
  • Thanks 1

Μεταξύ σοβαρού και αστείου,

Spoiler

είχα γνωρίσει ένα καλοκαίρι μια Ελληνίδα που έμενε Λουξεμβούργο, όμως είχα χάσει τον αριθμό της. 

Δεν ξέρω πόσο μεγάλη κοινότητα Ελλήνων έχει εκεί, αλλά αν γνωρίσεις καμία  Ελληνίδα που τη λένε Άννα Λίζα ενημέρωσε με!

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...