Προς το περιεχόμενο

Η Intel και η Ιταλία κοντά σε συμφωνία $5 δις για τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής επεξεργαστών

polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

H Ιταλία που είναι στον αναπνευστήρα (οικονομικά) μοιράζει χρήμα για προσέλκυση επενδύσεων...

Όσοι το βλέπουνε σωστό να το δίνονται χρήματα φορολογούμενων για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι βλέπετε πολύ στραβά.

• Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 55
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

19 ώρες πριν, ntsikos είπε

Μεγαλύτερη βλακεία από την γνωστή ατάκα φταίνε οι συνδικαλιστές έχετε να πείτε; Αλλάξτε τροπάριο κανένας συνδικαλισμός δεν φταίει 

Ε τι να κάνουμε, ορισμένοι από εμάς είμαστε πιο μεγάλοι και ξέρουμε πρώτο χέρι ποιος μπάσταρδος μας σταμάτησε από το να πάμε στη δουλειά μας ή ποιος μπάσταρδος κατέβασε τον διακόπτη του ρεύματος ή ποιος μπάσταρδος σπαταλουσε αβέρτα και πάει λέγοντας. 

Για το "καλό" μας πάντα, τι τα θέλαμε εδώ τα εργοστάσια που πλήρωναν 1500+ ευρώ για τους εργάτες τους; Χαμηλομισθοι σε σχέση με άλλους και έπρεπε να επέμβουν τα συνδικαλισταρια για να μας κουνήσουν το δάχτυλο να μην πάμε στη δουλειά μας. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο συνδικαλισμός δεν  είναι αυτός  που, κατά τη γνώμη μου αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά άλλοι παράγοντες που συνθέτουν την ευκολία του επιχειρείν ( ease of doing business), και στην κατάταξη αυτή η Ελλάδα δεν έχει καλή θέση.

H Ελλάδα έχει τεράστια ανάγκη τις ξένες επενδύσεις  και πράγματι  οι  άμεσες ξένες επενδύσεις (θυγατρικές, κοινοπραξίες,, κλιπ,), έχουν αυξηθεί τελευταία αλλά όχι στο βαθμό που πρέπει.

Χρειάζεται περισσότερη  επιτάχυνση  και  προτεραιότητα σε ότι αφορά  την ελκυστικότητα της αγοράς, σε νέους επενδυτές με μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, αύξηση των κινήτρων, και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Σε επίπεδο μισθών  όμως τα  πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν σύντομα..Απαιτούνται δεκαετίες,  για να δουν  οι νέοι πολλά πράγματα να αλλάζουν, ακόμη και αν γίνεται κατακλυσμός από ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στον πίνακα παρακάτω (https://www.newmoney.gr/roh/ergasiaka/afti-ine-i-misthi-stin-ellada-simera-me-pies-chores-tis-ee-kontrarete/),  ένας Πολωνός με κόστος ζωής -31% σε σχέση με την Ελλάδα (2022), χρειάζονται 770€ για να ζει το ίδιο όπως ο Έλληνας των 1116 €, ενώ ένας   Ιταλός με  18% επιπλέον κόστος ζωής, χρειάζεται 1316€ κάθε μήνα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι  ο Έλληνας χρειάζεται  346€ περισσότερα κάθε μήνα για να ζει όπως ο Πολωνός ή 436€ (σύνολο 1552€), για να ζει όπως Ιταλός.

Πόσα χρόνια πιστεύει κάποιος ότι χρειάζονται, προκειμένου να γίνει 40% αύξηση μισθού και να πάει από τα 1116€ στα 1552€ ????Μαλλον δεκαετίες..

μισθοι.png

Επεξ/σία από stsp

57 λεπτά πριν, hln3 είπε

H Ιταλία που είναι στον αναπνευστήρα (οικονομικά) μοιράζει χρήμα για προσέλκυση επενδύσεων...

Όσοι το βλέπουνε σωστό να το δίνονται χρήματα φορολογούμενων για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι βλέπετε πολύ στραβά.

γίνεται τέτοια κατασπατάληση χρήματος που  το να δώσουμε στην ιντελ μοιάζει μαγικό 

53 λεπτά πριν, ikaruga24 είπε

Ε τι να κάνουμε, ορισμένοι από εμάς είμαστε πιο μεγάλοι και ξέρουμε πρώτο χέρι ποιος μπάσταρδος μας σταμάτησε από το να πάμε στη δουλειά μας ή ποιος μπάσταρδος κατέβασε τον διακόπτη του ρεύματος ή ποιος μπάσταρδος σπαταλουσε αβέρτα και πάει λέγοντας. 

Για το "καλό" μας πάντα, τι τα θέλαμε εδώ τα εργοστάσια που πλήρωναν 1500+ ευρώ για τους εργάτες τους; Χαμηλομισθοι σε σχέση με άλλους και έπρεπε να επέμβουν τα συνδικαλισταρια για να μας κουνήσουν το δάχτυλο να μην πάμε στη δουλειά μας. 

Και επειδή είσαι πιο μεγάλος νομίζεις πως ξέρεις περισσότερα; Στη Γερμανία είμαι τώρα και ξαφνικά ο Chief αποφάσισε να προσθέσει μια ημέρα εργασίας την εβδομάδα αν χρειαστεί στον κλάδο μου χωρίς αύξηση μισθού. Ξέρεις τι έγινε; Πήρε ο συνδικαλιστής μας όλα μας τα συμβόλαια και τα γύρισε πίσω χωρίς να να τα υπογράψουμε. Ξέρεις τι κατάφερε; Να μας δώσουν αύξηση της τάξης του 20% χωρίς να προστεθεί η επιπλέον ημέρα εργασίας και εθελοντικά όποιος ήθελε δήλωνε αν θέλει να δουλέψει το Σάββατο και να πάρει το 100% του ημερομισθίου του. Έκλεισε η εταιρεία; Όχι. Εκανε καλα ο συνδικαλιστής προς όφελος των υπαλλήλων; Εκανε. Καλύτερα πες τα άλλου αυτά 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, random_dude είπε

Όχι, αλλά όχι για τους λόγους που ανέφερες. Η φορολογία δεν έχει σημασία γιατί αυτές οι επιχειρήσεις δηλώνουν έδρα στο εξωτερικό και γλυτώνουν φόρους.

Δεν θα έφτιαχνα εργοστάσιο στην Ελλάδα γιατί δεν έχει σιδηροδρομική σύνδεση με την ηπειρωτική Ευρώπη. Επίσης έχουμε πρόβλημα υδάτινων πόρων και αυτά τα εργοστάσια χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού (πάνω από 10 εκατομμύρια λίτρα νερό ημερησίως), όπως και πανάκριβη ενέργεια που και αυτό παίζει μεγάλο ρόλο.

Αυτή τη στιγμή οι επεξεργαστές έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου, όχι με τρένο αλλά με καράβι. Δεν είναι αυτοκινητοβιομηχανία για να ωφελείται τα μέγιστα από σιδηροδρομικό δίκτυο.  Αυτό που γράφεις για το νερό ισχύει, αυτά τα εργοστάσια απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού και μάλιστα απιονισμένου και υψηλής καθαρότητας. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, ειδικά στη Β. Ελλάδα, να βρεθούν οι υδάτινοι πόροι.

Απ' όλα έχει η Ελλάδα. Και νερό και εμπορικό στόλο να συνδράμει και μυαλά. Πολιτικούς με αποφασιστικότητα που να μπορούν να κλείσουν συμφωνίες και να τρέξουν τις παράπλευρες υποδομές δεν έχει.  Κλασσικό σημερινό παράδειγμα, ένας ολόκληρος μηχανισμός κωλυσιεργεί λόγω κάτι σκιωδών περιθωριακών τύπων συγκεκριμένης πολιτικής ιδεολογίας που τους λες ότι το μετρό θα έρθει στην περιοχή τους και κάνουν διαμαρτυρίες. (Ποτέ μην πάει).  

Edit: Ξέχασα να γράψω για το φορολογικό καθεστώς. Δεν είναι έτσι όπως τα γράφεις -- μια εταιρεία αυτού του μεγέθους θα πρέπει να ανοίξει ένα local branch στη χώρα που παράγει προϊόντα και απασχολεί προσωπικό. Προφανώς ισχύει η αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Σκέψου το αλλιώς, κάθε πολυεθνική θα είχε 1 και μοναδική εταιρεία στο Isle of Man με μηδαμηνό φόρο.

Επεξ/σία από hyperspaced

3 λεπτά πριν, ntsikos είπε

Και επειδή είσαι πιο μεγάλος νομίζεις πως ξέρεις περισσότερα; Στη Γερμανία είμαι τώρα και ξαφνικά ο Chief αποφάσισε να προσθέσει μια ημέρα εργασίας την εβδομάδα αν χρειαστεί στον κλάδο μου χωρίς αύξηση μισθού. Ξέρεις τι έγινε; Πήρε ο συνδικαλιστής μας όλα μας τα συμβόλαια και τα γύρισε πίσω χωρίς να να τα υπογράψουμε. Ξέρεις τι κατάφερε; Να μας δώσουν αύξηση της τάξης του 20% χωρίς να προστεθεί η επιπλέον ημέρα εργασίας και εθελοντικά όποιος ήθελε δήλωνε αν θέλει να δουλέψει το Σάββατο και να πάρει το 100% του ημερομισθίου του. Έκλεισε η εταιρεία; Όχι. Εκανε καλα ο συνδικαλιστής προς όφελος των υπαλλήλων; Εκανε. Καλύτερα πες τα άλλου αυτά 

Ναι ξέρουμε περισσότερα γιατί τα ζήσαμε. Στα παπάκια μας τι κάνουν στην Γερμανία, σε εμένα μου κόψανε την είσοδο στην εργασία μου με αποτέλεσμα ο εργοδότης απλά να μην προχωρήσει σε επιπλέον επάνδρωση θέσεων οπότε το συμβόλαιο μου (και των υπολοίπων στον τομέα) να πάει στα σκουπίδια γιατί αποφασίστηκε ως μη συμφέρουσα η επέκταση. 

Όλοι μας λοιπόν μετά πήγαμε σπιτάκια μας και ο καθένας τον δρόμο του. Εγώ στα τραπέζια να σερβίρω σουβλάκια για 700 ευρώ (ενώ θα έπαιρνα τα πολύ άσχημα 1500 κατά συνδικαλισταραδων και θα με είχαν στην εκμετάλλευση). Αυτό ήταν μόνο μια περίπτωση από τις τρεις που έχω ζήσει προσωπικά και άπειρες ακόμα από ιστορίες συναδέλφων και κοινωνικού κύκλου. 

Είναι σαπίλα στην Ελλάδα και πρέπει να τελειώνουμε. 

• Like 1

28 λεπτά πριν, ntsikos είπε

Δεν ξέρω τί λέει το συμβόλαιό σου. Αν μέσα γράφει ότι είναι συγκεκριμένων ωρών εργασίας, τότε ο Chief σας είναι ηλίθιος και επικίνδυνος για την εταιρεία σας. Δεν χρειαζόταν συνδικαλιστής καν. Απλά ένας να στείλει το "αίτημα του Chief" υπόψιν της διοίκησης και μετά στις κρατικές υπηρεσίες (που φαντάζομαι εκεί δουλεύουν).  Αν η σύμβασή σας περιέχει τέτοια τερτίπια και εφόσον είναι νόμιμα, κανένας συνδικαλιστής δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Όπως και να 'χει όμως, μη συγκρινουμε τους συνδικαλιστές στη Δ. Ευρώπη και Β. Αμερική με το άεργο μαρξιστικό κηφηναριό της Ελλάδας.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, hyperspaced είπε

Edit: Ξέχασα να γράψω για το φορολογικό καθεστώς. Δεν είναι έτσι όπως τα γράφεις -- μια εταιρεία αυτού του μεγέθους θα πρέπει να ανοίξει ένα local branch στη χώρα που παράγει προϊόντα και απασχολεί προσωπικό. Προφανώς ισχύει η αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Σκέψου το αλλιώς, κάθε πολυεθνική θα είχε 1 και μοναδική εταιρεία στο Isle of Man με μηδαμηνό φόρο.

Δεν χρειάζεται να πάνε στο Isle of Man. Στην Ιρλανδία η Apple είχε κάνει ειδική συμφωνία με το κράτος και πλήρωνε μόλις 0,005% φόρο. Στην συνέχεια ανοίγει τοπικά branches από όπου εισάγει τα προϊόντα από τα κεντρικά σε τιμή πολύ κοντά στην τιμή λιανικής οπότε στην τοπική αντιπροσωπεία δεν μένουν κέρδη αν βγάλει έξω και τα λειτουργικά έξοδα. Τα κεντρικά από την άλλη μαζεύουν πακτωλούς δισεκατομμυρίων τα οποία μετά φορολογούνται για πενταροδεκάρες. Η Apple έχει φάει πρόστιμο για αυτή την πρακτική από την ΕΕ. Και την ίδια πρακτική εφαρμόζουν εκατοντάδες πολυεθνικές.

Η Intel κατ' αντιστοιχία θα μπορούσε να εισάγει τις πρώτες ύλες σε εξωφρενικές τιμές ώστε και πάλι να μην παρουσιάζει κέρδη. Ούτως ή άλλως όμως αυτά τα εργοστάσια δεν πουλάνε απευθείας τα προϊόντα οπότε έχουν μόνο ζημιές. Θα πληρώνει λειτουργικά έξοδα, μισθούς και ΦΠΑ για ό,τι εισάγει με ειδικές συμφωνίες ενδεχομένως για χαμηλότερους συντελεστές, αλλά δεν πρόκειται να πληρώνει φόρους γιατί δεν θα έχει κέρδη να παρουσιάσει. Όχι ότι όλο αυτό θα μας χαλούσε σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Επεξ/σία από random_dude

10 ώρες πριν, ntsikos είπε

Στη Γερμανία είμαι τώρα και ξαφνικά ο Chief αποφάσισε να προσθέσει μια ημέρα εργασίας την εβδομάδα αν χρειαστεί στον κλάδο μου χωρίς αύξηση μισθού. .... Ξέρεις τι κατάφερε; Να μας δώσουν αύξηση της τάξης του 20% χωρίς να προστεθεί η επιπλέον ημέρα εργασίας ...

Μηπως ο επιπλέον χρόνος εργασίας δίνεται σε άδεια; Ποια εταιρία είναι αυτή και τι είδους εταιρία είναι; Συγγνώμη, αυτά που λες, ότι με το έτσι θέλω αποφάσισε μια επιπλέον μέρα χώρος αμοιβή αλλά μετά το πήρε πίσω και έδωσε μάλιστα και 20% αύξηση,  μου φαίνονται πάρα πολύ περίεργα  για Γερμανία. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...