Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στην πολυκατοικία που μένουμε το ζεστό νερό παρέχεται από μία κοινόχρηστη παροχή με 2 μεγάλα καζάνια στο λεβητοστάσιο.
Το χειμώνα το νερό θερμαίνεται από τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης που λειτουργεί με φυσικό αέριο, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει συστοιχία ηλιακών.
Όλα αυτά τα ελέγχει ένας διαφορικός υπολογιστής ο οποίος αναλόγως τις καιρικές συνθήκες ενεργοποιεί τον καυστήρα όταν δεν έχει αρκετό ήλιο για να ζεστάνει το νερό από την συστοιχία ή αντίστοιχα τις ηλιόλουστες μέρες απενεργοποιεί τον καυστήρα.

Δεδομένων τώρα των πιθανών προβλημάτων σχετικά με την επάρκεια των αποθεμάτων φυσικού αερίου αλλά και άλλων προτάσεων που σκέφτονται οι φωστήρες που μας κυβερνούν, π.χ. κατανάλωση με δελτίο κλπ, σκέφτηκα μήπως είναι η ώρα να δώ κάποια λύση ανεξαρτητοποίησης από την κοινή παροχή.

Χωροταξικά είμαι πολύ τυχερός διότι η παροχή ζεστού νερού μπαίνει στο διαμέρισμα από ένα σημείο που υπάρχει ένα μικρό wc και επιπλέον βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον ηλεκτρολογικό πίνακα, έχουμε και τριφασικό ρεύμα.  :D 
Στο σημείο εκείνο μπορούμε να κλείσουμε την εξωτερική βάνα του ζεστού και μετά μέσα στο wc από την σωλήνα του κρύου νερού να τραβήξουμε μία παροχή σε θερμοσίφωνο ή ταχυθερμαντήρα και μετά να τo συνδέσουμε στον σωλήνα του ζεστού όπου θα τροφοδοτεί όλο το υπόλοιπο σπίτι.

Το ερώτημα είναι αν «στέκει» η σκέψη αυτή σαν υλοποίηση και τί είναι καλύτερο να δώ, θερμοσίφωνα ή ταχυθερμαντήρα για να καλύψω ανάγκες για τετραμελή οικογένεια ;;;;;;

Ξέρω ότι το να ζεσταίνω το νερό με ρεύμα δεν είναι και ότι καλύτερο δεδομένων των τιμών αλλά από το να καταλήξουμε να κάνουμε μπάνιο με κανάτα και ζεστό νερό από την κουζίνα κοιτάω κάποια εναλλακτική πριν να είναι αργά. :) 

Δημοσ.

η περιπτωση δελτιου, προσωπικα, θεωρω οτι ειναι μηδενικη. Με το πετρελαιο να εχει ξαναγυρισει σε επιπεδα προ ουκρανιας ...

αλλα αν σε καιει τοσο, βαλε ταχυθερμαντηρα. Απλα και μονο γιατι πιανει πολυ λιγοτερο χωρο, και γενικα σαν αρχη ειναι καλυτερα να θερμαινεις οσο νερο καταναλωνεις, παρα να αποθηκευεις ακριβο ζεστο νερο. Υπολογιζε 350 το μηχανημα + οτι παρει ο υδραυλικος. Και αφου εχεις "κεντρικη" παροχη βαλε θερμαντηρα κεντρικης παροχης, να πηγαινει ζεστο σε ολα τα μπανια/κουζινα. Οχι εναν σ'ενα μπανιο και μετα να παθαινει οποιος πλενει πιατα κρυοπαγηματα

Δημοσ.
Spoiler
53 λεπτά πριν, dpolal είπε

Το χειμώνα το νερό θερμαίνεται από τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης που λειτουργεί με φυσικό αέριο

ευκαιρία να απαλλαγείτε απο την κεντρική , κάνε μια προσπάθεια σε συνέλευση μήπως συμφωνήσουν

Δημοσ.
1 ώρα πριν, korakios είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

ευκαιρία να απαλλαγείτε απο την κεντρική , κάνε μια προσπάθεια σε συνέλευση μήπως συμφωνήσουν

Πάντως ένα σωστά υπολογισμένο και ρυθμισμένο κεντρικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ είναι σαφώς πιο αποδοτικό από τον κλασσικο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

Δημοσ.

Βαζεις   επικουρικα  εναν  θερμοσιφωνα  στο  ιδιο  δικτυο   και  αλλαζεις  την  παροχη  σου  με  τριπλο   διακοπτη  νερου.

Οταν  δεν  εχεις  κεντρικη  παροχη   ζεστου   αναβεις  τον  θερμοσιφωνα  και  γυρνας  την  βανα.

Το  εχω   ετσι   30  χρονια  τωρα  ωστε  αν  δεν   εχει  ο  ηλιακος  να  μην  ζεσταινω   160-200  λιτρα   στην  ταρατσα

αλλα  80  λιτρα  στο  παταρι.

Δημοσ.

Εχεις ρωτησει αν μπορει να κανεις τροποποίηση στην υπάρχουσα εγκατασταση και να αυτονομηθεις χωρις να χρεώνεσαι κάθε μήνα, γιατι εδώ το θέμα δεν είναι μια σωλήνα 

• Like 1
Δημοσ.
Spoiler
1 ώρα πριν, AristidisZ είπε

Πάντως ένα σωστά υπολογισμένο και ρυθμισμένο κεντρικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ είναι σαφώς πιο αποδοτικό από τον κλασσικο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα

το όποιο κέρδος νομίζω μηδενίζεται όταν υπάρχει κεντρική θέρμανση (δεν αναφέρομαι για το ζεστό , αλλά κατάργηση της κεντρικής θέρμανσης , κάηκε πολύς κόσμος πέρυσι και φέτος θα είναι χειρότερα)

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, korakios είπε
  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

το όποιο κέρδος νομίζω μηδενίζεται όταν υπάρχει κεντρική θέρμανση (δεν αναφέρομαι για το ζεστό , αλλά κατάργηση της κεντρικής θέρμανσης , κάηκε πολύς κόσμος πέρυσι και φέτος θα είναι χειρότερα)

Μίλησα για σωστά μελετημένη εγκατάσταση, εν προκειμένω δε ξέρω τι γίνεται

Αυτός που φαντάζομαι μπορεί να μας βοηθήσει είναι ο  νηματοθετης, αν μας πει πχ ποσο πληρώνει ΖΝΧ σε περιόδους που δε χρησιμοποιείται θέρμανση 

Δημοσ.
54 λεπτά πριν, korakios είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

Spoiler

προβλημα ειναι η κεντρικη θερμανση οταν εχει διαστασιολογηθει για 10 διαμερισματα και τη χρησιμοποιουν 2. Εκει πληρωνουν τα μαλλια της κεφαλης τους. Αν η κεντρικη θερμανση ειναι σωστα διαστασιολογημενη για τους χρηστες προφανως δεν ειναι οσο αποδοτικη οσο η αυτονομη, γιατι προφανως το νερο κανει βολτες μεχρι να ρθει στο διαμερισμα σου, αλλα δε ειναι και τιποτα αστρονομικο.

Δημοσ.
17 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Εχεις ρωτησει αν μπορει να κανεις τροποποίηση στην υπάρχουσα εγκατασταση και να αυτονομηθεις χωρις να χρεώνεσαι κάθε μήνα, γιατι εδώ το θέμα δεν είναι μια σωλήνα 

Δεν πειράζω την κοινόχρηστη εγκατάσταση, οι αλλαγές αφορούν την γραμμή εντός του σπιτιού και όσον αφορά την χρέωση του ζεστού, έξω από κάθε διαμέρισμα υπάρχουν μετρητές που καταγράφουν την μηνιαία κατανάλωση και βάση αυτής μοιράζεται το κόστος της κατανάλωσης του ζεστού νερού.
Για την χρέωση βλέπε παρακάτω:

17 ώρες πριν, AristidisZ είπε

Μίλησα για σωστά μελετημένη εγκατάσταση, εν προκειμένω δε ξέρω τι γίνεται

Αυτός που φαντάζομαι μπορεί να μας βοηθήσει είναι ο  νηματοθετης, αν μας πει πχ ποσο πληρώνει ΖΝΧ σε περιόδους που δε χρησιμοποιείται θέρμανση 

Το ζεστό νερό έχει 2 χρεώσεις.
Αυτή που καταγράφεται σαν κατανάλωση νερού με μετρητή ΕΥΔΑΠ και που μετά μοιράζεται στα διαμερίσματα ανάλογα τί έχουν γράψει οι μετρητές κατανάλωσης που έχει το καθένα και αντίστοιχα μοιράζονται τα πάγια.
Και το κόστος προκειμένου να ζεσταθεί αυτό το νερό, που το καλοκαίρι είναι μηδενικό λόγο των ηλιακών αλλά το χειμώνα είναι μέσω του καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης.

Το πρόβλημα που υπήρχε εδώ και 20τόσα χρόνια αφορούσε την 2η μέτρηση και ήταν αιτία για πολλούς «καυγάδες» ως προς το πώς θα υπολογιστεί σωστά.
Επειδή στην αρχή όλοι χρησιμοποιούσαμε τα καλοριφέρ κατά κάποιο τρόπο αυτό το κόστος μοιραζόταν εξίσου σε όλους αφού όλοι αναγκαστικά κατανάλωναν ζεστό νερό.
Το πρόβλημα ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια που οι μισοί έχουν αντικαταστήσει το καλοριφέρ με air condition, αερόθερμα, θερμοπομπούς κλπ οπότε οι λίγοι που το χρησιμοποιούσαμε χρεωνόμασταν ουσιαστικά και κόστος για να ζεσταθεί το νερό που χρησιμοποιούσαν όλοι.
Αποτέλεσμα είναι όσα διαμερίσματα έχουμε ακόμα το καλοριφέρ να πληρώνουμε τον χειμώνα κατά μ.ο. 140-180 ευρώ το μήνα για κοινόχρηστα.

16 ώρες πριν, fredd0 είπε
  Απόκρυψη περιεχομένων

προβλημα ειναι η κεντρικη θερμανση οταν εχει διαστασιολογηθει για 10 διαμερισματα και τη χρησιμοποιουν 2. Εκει πληρωνουν τα μαλλια της κεφαλης τους. Αν η κεντρικη θερμανση ειναι σωστα διαστασιολογημενη για τους χρηστες προφανως δεν ειναι οσο αποδοτικη οσο η αυτονομη, γιατι προφανως το νερο κανει βολτες μεχρι να ρθει στο διαμερισμα σου, αλλα δε ειναι και τιποτα αστρονομικο.

Υπάρχει μηχανισμός με κυκλοφορητή που το ζεστό νερό τρέχει συνέχεια μέσα στο κύκλωμα της πολυκατοικίας και βρίσκεται έτσι «έξω» από το κάθε διαμέρισμα προκειμένου αυτός που μένει στον π.χ. έκτο όροφο να μην χρειάζεται να έχει ανοικτή τη βρύση 5 λεπτά και να τρέχει μέχρι να ανέβει το ζεστό από το υπόγειο εκεί πάνω.
Κατά τα άλλα, όντως πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλα μας όπως λέω παραπάνω.

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, dpolal είπε

Δεν πειράζω την κοινόχρηστη εγκατάσταση, οι αλλαγές αφορούν την γραμμή εντός του σπιτιού και όσον αφορά την χρέωση του ζεστού, έξω από κάθε διαμέρισμα υπάρχουν μετρητές που καταγράφουν την μηνιαία κατανάλωση και βάση αυτής μοιράζεται το κόστος της κατανάλωσης του ζεστού νερού.
Για την χρέωση βλέπε παρακάτω:

Το ζεστό νερό έχει 2 χρεώσεις.
Αυτή που καταγράφεται σαν κατανάλωση νερού με μετρητή ΕΥΔΑΠ και που μετά μοιράζεται στα διαμερίσματα ανάλογα τί έχουν γράψει οι μετρητές κατανάλωσης που έχει το καθένα και αντίστοιχα μοιράζονται τα πάγια.
Και το κόστος προκειμένου να ζεσταθεί αυτό το νερό, που το καλοκαίρι είναι μηδενικό λόγο των ηλιακών αλλά το χειμώνα είναι μέσω του καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης.

Το πρόβλημα που υπήρχε εδώ και 20τόσα χρόνια αφορούσε την 2η μέτρηση και ήταν αιτία για πολλούς «καυγάδες» ως προς το πώς θα υπολογιστεί σωστά.
Επειδή στην αρχή όλοι χρησιμοποιούσαμε τα καλοριφέρ κατά κάποιο τρόπο αυτό το κόστος μοιραζόταν εξίσου σε όλους αφού όλοι αναγκαστικά κατανάλωναν ζεστό νερό.
Το πρόβλημα ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια που οι μισοί έχουν αντικαταστήσει το καλοριφέρ με air condition, αερόθερμα, θερμοπομπούς κλπ οπότε οι λίγοι που το χρησιμοποιούσαμε χρεωνόμασταν ουσιαστικά και κόστος για να ζεσταθεί το νερό που χρησιμοποιούσαν όλοι.
Αποτέλεσμα είναι όσα διαμερίσματα έχουμε ακόμα το καλοριφέρ να πληρώνουμε τον χειμώνα κατά μ.ο. 140-180 ευρώ το μήνα για κοινόχρηστα.

Υπάρχει μηχανισμός με κυκλοφορητή που το ζεστό νερό τρέχει συνέχεια μέσα στο κύκλωμα της πολυκατοικίας και βρίσκεται έτσι «έξω» από το κάθε διαμέρισμα προκειμένου αυτός που μένει στον π.χ. έκτο όροφο να μην χρειάζεται να έχει ανοικτή τη βρύση 5 λεπτά και να τρέχει μέχρι να ανέβει το ζεστό από το υπόγειο εκεί πάνω.
Κατά τα άλλα, όντως πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλα μας όπως λέω παραπάνω.

Εγω παντως δεν το βλεπω και τοσο εύκολο να αυτονομηθεις, γραφιοκρατικα εννοώ.

Σκεψου πχ να αυτονομηθουν ολοι εκτός ενος και να πληρώνει αυτός το κόστος ολου του καυσίμου για ενα μπλοϊλερ που υπολογίστηκε για 10-20 διαμερίσματα, θα έχετε τσαμπουκαδες.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Εγω παντως δεν το βλεπω και τοσο εύκολο να αυτονομηθεις, γραφιοκρατικα εννοώ.

Σκεψου πχ να αυτονομηθουν ολοι εκτός ενος και να πληρώνει αυτός το κόστος ολου του καυσίμου για ενα μπλοϊλερ που υπολογίστηκε για 10-20 διαμερίσματα, θα έχετε τσαμπουκαδες.

Το θέμα δεν είναι η αυτονόμηση λόγο κόστους, έχω αποδεχτεί την κατάσταση εδώ και χρόνια.
Όλη η συζήτηση γίνεται για να έχω μία λύση σε περίπτωση που δεν έχουμε ζεστό νερό.

Π.Χ. πριν από 5 χρόνια, μέσα στα Χριστούγεννα κάηκε ένα καλώδιο στον ηλεκτρικό πίνακα και δεν λειτουργούσε ο καυστήρας σχεδόν μία εβδομάδα μέχρι να βρούμε ηλοκτρολόγο και είμασταν χωρίς ζεστό νερό.
Για την θέρμανση δουλέψαμε όλοι τα air condition τότε.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, dpolal είπε

Το θέμα δεν είναι η αυτονόμηση λόγο κόστους, έχω αποδεχτεί την κατάσταση εδώ και χρόνια.
Όλη η συζήτηση γίνεται για να έχω μία λύση σε περίπτωση που δεν έχουμε ζεστό νερό.

Π.Χ. πριν από 5 χρόνια, μέσα στα Χριστούγεννα κάηκε ένα καλώδιο στον ηλεκτρικό πίνακα και δεν λειτουργούσε ο καυστήρας σχεδόν μία εβδομάδα μέχρι να βρούμε ηλοκτρολόγο και είμασταν χωρίς ζεστό νερό.
Για την θέρμανση δουλέψαμε όλοι τα air condition τότε.

Τωρα σορρυ αλλα μια βλαβη δεν ειναι λογος αυτονόμησης, και το αιρκοντίσιον μπορεί να σου χαλασει στο σπιτι και να μείνεις καλοκαιριατικο ολο τον αυγουστο χωρίς ψύξη.

Τεσπα εγω μια επισήμανση έκανα, μακάρι να πανε ολα καλά και να κάνεις αυτό που λες.

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, NikosKallithea είπε

Τωρα σορρυ αλλα μια βλαβη δεν ειναι λογος αυτονόμησης, και το αιρκοντίσιον μπορεί να σου χαλασει στο σπιτι και να μείνεις καλοκαιριατικο ολο τον αυγουστο χωρίς ψύξη.

Τεσπα εγω μια επισήμανση έκανα, μακάρι να πανε ολα καλά και να κάνεις αυτό που λες.

Ξαναδιάβασε καλύτερα το πρώτο μου post διότι δεν μίλησα για βλάβη, ούτε για κόστος, για την περίπτωση που κοπεί το ΦΑ ψάχνω εναλλακτική.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...