Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα αγαπητοί φιλοι, επιστρεφω για ιδέες DIY καθως μου εχει μπει φυτιλια να φτιαξω καποιο συστημα πυροπροστασιας για κηπο όπου υπαρχουν δέντρα (προσεγμένα μεν ευφλεκτα δε)

Δεδομένα:

1) Υπαρχει παροχή νερου καλής πιεσης (7-9 bar)

2) Υπαρχει ρεύμα

3) Υπάρχει ιντερνετ

4) Yπαρχει προγραμματιστης ποτίσματος με απομακρυσμένη πρόσβαση μεσω WIFI που διαθετει ενα ελευθερο καναλι-ζώνη

Ιδανικα ομως θα ήθελα να το κανω σχετικα ανεξάρτητο. Σα γενικη ιδεα εχω μια ηλεκτροβάνα που θα μπει μόνη της σε παροχή νερού και θα ήθελα είτε α) να ανοιγει μεσω κινητού και να στέλνει νερο σε μπεκ που θα βαλω σε συγκεκριμενα σημεια για προληπτικους λόγους (πχ κοντινη πυρκαγια), είτε β) να διαθετει αισθητηρα καπνου/φωτιας και να ενεργοποιει την ηλεκτροβανα για καταβρεξη. Ιδανικα θα ήθελα και τα 2 (και ενδεχομένως και ενα χειροκινητο μπουτον failsafe) γιατι παντα σε μια πυρκαγια στη περιοχή εστω και σε μεγάλη σχετικα απόσταση υπαρχει κινδυνος να πεσει το ιντερνετ (μαζι με το ρευμα αλλα το ρευμα το καλυπτω με UPS).

H εγκατασταση για λόγους ευκολίας θα προτιμούσα να γίνει με σωληνα αυτοματου ποτίσματος (το σωστό στην πυροπροστασια ειναι σαφώς γαρβανιζε που δε λιωνει αλλα ο σκοποςμου εν προκειμένω δεν ειναι η πυροσβεση αλλα η πυροπροστασια) - ενδεχομενως βεβαια και με τουμποραμα γιατι νομιζω του ποτισματος αντεχει μαξ 4-5 Bar...

Καμια ιδεα;;

Το αρχικο μου σκεπτικο ηταν απλα και ομορφα να ριξω την ηλεκτροβανα σε ενα καναλι στο προγραμματιστη ποτισματος και οποτε χρειαστει να μπω στην εφαρμογή και να τον ανοιξω αλλα σκεφτηκα τις εναλλακτικές πιθανότητες (πχ απωλεια ιντερνετ)

ΥΓ στοχος μου δεν ειναι σαφως να σβησω πυρκαγια με μπεκ κηπου αλλα να εχω καταβρεξει προληπτικά την ευφλεκτη υλη ώστε σε περιπτωση που πλησιαζει μια φωτια να μη την καψει...

Επεξ/σία από paylidis
Δημοσ.

Η φωτια θελει τονους νερο, τα bar απο μια βρυσούλα δεν κάνουν τίποτα, για αυτο άλλωστε υπάρχουν οι δεξαμενές πυρόσβεσης

Αν σε ενδιαφέρει σοβαρά, το πρότζεκτ είναι πανάκριβο.

Δημοσ.

Που να μη το γραφε ο ανθρωπος οτι δε θελει πυροσβεση αλλα προληψη.

Να βρεξει τα δεντρα για να μην αρπαξουν αμεσως ουσιαστικα και να καθυστερησει το πραγμα ή να τη γλιτωσει εαν περασει απο αυτον οριακα θελει.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, paylidis είπε

Καλησπέρα αγαπητοί φιλοι, επιστρεφω για ιδέες DIY καθως μου εχει μπει φυτιλια να φτιαξω καποιο συστημα πυροπροστασιας για κηπο όπου υπαρχουν δέντρα (προσεγμένα μεν ευφλεκτα δε)

Δεδομένα:

1) Υπαρχει παροχή νερου καλής πιεσης (7-9 bar)

2) Υπαρχει ρεύμα

3) Υπάρχει ιντερνετ

4) Yπαρχει προγραμματιστης ποτίσματος με απομακρυσμένη πρόσβαση μεσω WIFI που διαθετει ενα ελευθερο καναλι-ζώνη

Ιδανικα ομως θα ήθελα να το κανω σχετικα ανεξάρτητο. Σα γενικη ιδεα εχω μια ηλεκτροβάνα που θα μπει μόνη της σε παροχή νερού και θα ήθελα είτε α) να ανοιγει μεσω κινητού και να στέλνει νερο σε μπεκ που θα βαλω σε συγκεκριμενα σημεια για προληπτικους λόγους (πχ κοντινη πυρκαγια), είτε β) να διαθετει αισθητηρα καπνου/φωτιας και να ενεργοποιει την ηλεκτροβανα για καταβρεξη. Ιδανικα θα ήθελα και τα 2 (και ενδεχομένως και ενα χειροκινητο μπουτον failsafe) γιατι παντα σε μια πυρκαγια στη περιοχή εστω και σε μεγάλη σχετικα απόσταση υπαρχει κινδυνος να πεσει το ιντερνετ (μαζι με το ρευμα αλλα το ρευμα το καλυπτω με UPS).

H εγκατασταση για λόγους ευκολίας θα προτιμούσα να γίνει με σωληνα αυτοματου ποτίσματος (το σωστό στην πυροπροστασια ειναι σαφώς γαρβανιζε που δε λιωνει αλλα ο σκοποςμου εν προκειμένω δεν ειναι η πυροσβεση αλλα η πυροπροστασια) - ενδεχομενως βεβαια και με τουμποραμα γιατι νομιζω του ποτισματος αντεχει μαξ 4-5 Bar...

Καμια ιδεα;;

Το αρχικο μου σκεπτικο ηταν απλα και ομορφα να ριξω την ηλεκτροβανα σε ενα καναλι στο προγραμματιστη ποτισματος και οποτε χρειαστει να μπω στην εφαρμογή και να τον ανοιξω αλλα σκεφτηκα τις εναλλακτικές πιθανότητες (πχ απωλεια ιντερνετ)

ΥΓ στοχος μου δεν ειναι σαφως να σβησω πυρκαγια με μπεκ κηπου αλλα να εχω καταβρεξει προληπτικά την ευφλεκτη υλη ώστε σε περιπτωση που πλησιαζει μια φωτια να μη την καψει...

Μόνο μία λύση υπάρχει:

Δημοσ.
1 ώρα πριν, dpolal είπε

Μόνο μία λύση υπάρχει:

Από ασφάλεια είναι καλυμμένο δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα είναι τι άλλο μπορεί να γίνει σαν επιπλέον μέτρο προστασίας. 
Γιατί από τη χάσουρα (ασφαλειες) κέρδος δεν έχει…

2 ώρες πριν, Dantε είπε

Να βρεξει τα δεντρα για να μην αρπαξουν αμεσως ουσιαστικα και να καθυστερησει το πραγμα ή να τη γλιτωσει εαν περασει απο αυτον οριακα θελει.

Αυτό ακριβώς. Δε θέλω πυρόσβεση, προστασία θέλω - αυτό δηλαδή που έκαναν οι ταλαίπωροι με τα ποτιστήρια και τα λάστιχα να μπορώ να το κάνω απομακρυσμένα γιατί δεν είναι κ ότι πιο σοφο να πας κοντά σε φλεγόμενη περιοχή.
Εάν ήθελα πυρόσβεση όντως υπάρχουν έτοιμες λύσεις μερικών χιλιάδων ευρώ…

Δημοσ.

Οτι και να κάνεις χρειάζεσαι και εφεδρική παροχή νερού γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς η πίεση του νερού θα είναι πολύ χαμηλή (αν υπάρχει νερό).

Εγω εχω δεξαμενή με αντλία πυρόσβεσης,λάστιχο πυρόσβεσης κλπ κλπ.
Το 1.5 κυβικό της δεξαμενής συν αλλα 2 κυβικά που εχω απο την πισίνα (μια ορθογώνια πτυσσόμενη που βαζω το καλοκαίρι για τα πιτσιρίκια) νομίζω οτι θα με καλύψουν (ελπίζω βεβαίως οτι ποτε δε θα χρειαστει να τα χρησιμοποιήσω).

• Like 1
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, dimitris_sal είπε

Οτι και να κάνεις χρειάζεσαι και εφεδρική παροχή νερού γιατί σε περίπτωση πυρκαγιάς η πίεση του νερού θα είναι πολύ χαμηλή (αν υπάρχει νερό).

Εγω εχω δεξαμενή με αντλία πυρόσβεσης,λάστιχο πυρόσβεσης κλπ κλπ.
Το 1.5 κυβικό της δεξαμενής συν αλλα 2 κυβικά που εχω απο την πισίνα (μια ορθογώνια πτυσσόμενη που βαζω το καλοκαίρι για τα πιτσιρίκια) νομίζω οτι θα με καλύψουν (ελπίζω βεβαίως οτι ποτε δε θα χρειαστει να τα χρησιμοποιήσω).

Υπάρχει δεξαμενή 3 κυβικά που μπορεί να γεμίσει όπως επίσης κ αντλία καθαρού αλλά για την ώρα σκεφτομαι να το στήσω βασιζόμενος στο δίκτυο και με χαμηλές τάσεις…

Δημοσ.

Εφόσον τα εχεις δε βρίσκω το λόγο να μην έχεις εξασφαλίσει τον τρόπο να γυρίσεις ανα πάσα στιγμή στο εφεδρικό νερό σου.

Μια φορά θα το φτιάξεις,φτιάξτο σωστά ωστε αν το χρειαστείς να κάνει την δουλειά του σωστά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, dimitris_sal είπε

Εφόσον τα εχεις δε βρίσκω το λόγο να μην έχεις εξασφαλίσει τον τρόπο να γυρίσεις ανα πάσα στιγμή στο εφεδρικό νερό σου.

Μια φορά θα το φτιάξεις,φτιάξτο σωστά ωστε αν το χρειαστείς να κάνει την δουλειά του σωστά.

Για αρχή με ενδιαφέρει να βασιστώ στο δίκτυο γιατί η δεξαμενή είναι ανοιχτή κ μαζεύει κουνούπια κλπ και συν τοις άλλοις δε θέλω να ανοίξω δουλειά με 220v για αντλίες κλπ (που κ πάλι η αντλία που έχω ίσως δεν έχει σωστή παροχή ή ικανότητα ανύψωσης). Εάν ήταν να το φτιάξω σωστα θα έβαζα κ γαλβάνιζε σωλήνες και μεταλλικά μπεκ πυρόσβεσης κλπ.
Θέλω να φτιάξω κάτι οσο πιο γίνεται απλό και να εξετάσω τις προοπτικές κ τα προβλήματα που έχει, ώστε εάν χρειάζεται να το εξελίξω στο μέλλον…

Άσε που σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά πρωτα το ρεύμα θα πέσει όποτε bye bye αντλία…

Οποτε είμαι εδώ ως κατηγορία για να ακούσω γνώμες και ιδέες στην υλοποίηση του εν λόγω αυτοματισμού-εγχειρήματος. 

Επεξ/σία από paylidis
Δημοσ.
22 ώρες πριν, paylidis είπε

Άσε που σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά πρωτα το ρεύμα θα πέσει όποτε bye bye αντλία…

Και το δίκτυο ύδρευσης. Σχεδόν σ' όλες τις κοντινές φωτιές, δεν είχαμε νερό. Τον λόγο δε τον ξέρω. Ίσως ζημιά, ίσως να το κόβουν επίτηδες, για να μη τραβάνε όλοι οι κάτοικοι νερό με τη μάνικα. 

Οπότε, ότι κάνεις, με δικά σου μέσα. Αλλά με 3 κυβικά δε σβήνεις φωτιά... θες ΠΟΛΥ νερό και με πίεση .

• Like 1
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Haldol είπε

Και το δίκτυο ύδρευσης. Σχεδόν σ' όλες τις κοντινές φωτιές, δεν είχαμε νερό. Τον λόγο δε τον ξέρω. Ίσως ζημιά, ίσως να το κόβουν επίτηδες, για να μη τραβάνε όλοι οι κάτοικοι νερό με τη μάνικα. 

Οπότε, ότι κάνεις, με δικά σου μέσα. Αλλά με 3 κυβικά δε σβήνεις φωτιά... θες ΠΟΛΥ νερό και με πίεση .

Για αυτό λέω ως προληπτικό μέτρο κ όχι πυρόσβεση. Για πυρόσβεση θέλεις πολλά κυβικά, μεγάλη αντλία, γαλβάνιζε σωληνώσεις παντού και φυσικά γεννήτρια (η αντλία βενζίνης εν πασει περίπτωση). 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 3/8/2022 στις 7:28 ΜΜ, paylidis είπε

συν τοις άλλοις δε θέλω να ανοίξω δουλειά με 220v για αντλίες κλπ (που κ πάλι η αντλία που έχω ίσως δεν έχει σωστή παροχή ή ικανότητα ανύψωσης).

Κοιτα αν ξεκινας με συμβιβασμούς θα σου ελεγα να μην το κανεις καθολου γιατι απο αυτα που γραφεις καταλαβαινω οτι θες να κανεις κατι να περασει η ωρα σου και οχι κατι αποτελεσματικο.
Go big or go home που λενε .. 
Βαζεις γεννήτρια τριφασική με αυτοματη εκκίνηση, σωληνες με μπεκ γυρω απο την περιουσια σου δεξαμενη υπογεια αν σε παιρνει ή και εξω με πανω απο 3 κυβικα σιγουρα. (εξαρτατε το μερος που θες να καλύψεις). Και μια αντλια περιπου στους 10hp+ (12hp αντλια να ξερεις περνανε τα 3 κυβικα σε 10-12 λεπτα, σου φτανει;)

ξερω υπερβολη ολα αυτα που γραφω αλλα αν θες να προστατεψεις σοβαρα την περιουσια σου δεν κανεις συμβιβασμούς.... (τουλαχιστον εγω δεν κανω)

Επεξ/σία από gorge18
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Κοιτα αν ξεκινας με συμβιβασμούς θα σου ελεγα να μην το κανεις καθολου γιατι απο αυτα που γραφεις καταλαβαινω οτι θες να κανεις κατι να περασει η ωρα σου και οχι κατι αποτελεσματικο.
Go big or go home που λενε .. 
Βαζεις γεννήτρια τριφασική με αυτοματη εκκίνηση, σωληνες με μπεκ γυρω απο την περιουσια σου δεξαμενη υπογεια αν σε παιρνει ή και εξω με πανω απο 3 κυβικα σιγουρα. (εξαρτατε το μερος που θες να καλύψεις). Και μια αντλια περιπου στους 10hp+ (12hp αντλια να ξερεις περνανε τα 3 κυβικα σε 10-12 λεπτα, σου φτανει;)

ξερω υπερβολη ολα αυτα που γραφω αλλα αν θες να προστατεψεις σοβαρα την περιουσια σου δεν κανεις συμβιβασμούς.... (τουλαχιστον εγω δεν κανω)

Ξεκάθαρα υπερβολή. 3 δέντρα θέλω απλά να καταβρέχω με απομακρυσμένο χειρισμο. Όχι να σβήσω φωτιά. Κατά τα αλλά είναι ασφαλισμένο-κ έχω το κεφάλι μου ήσυχο. 

Δημοσ.
Στις 3/8/2022 στις 4:45 ΜΜ, Dantε είπε

Όταν υπάρχει μεγάλης έκτασης φωτιά και όλη στην γειτονιά ανοίξουν τις βρύσες ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεσαι τι πίεση θα έχει πια το δίκτυο νερού…

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...