Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αρχικά να σας πω ότι δουλεύω αποκλειστικά με open-source εργαλεία/Ubuntu και τέτοια. Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που χρειαστεί να πάρω κώδικα από stackoverflow/github και άλλα creative commons websites? ή βιβλιοθήκες/κώδικα από copyrighted ιστοστελίδες στον κωδικά μου? Και δεν μιλάω για 1000, 2000 γραμμές, αλλά για 5-10 γραμμές κώδικα? Απλά αν το κάνεις 4-5 φορές είναι ξένος κώδικας copy-paste 40-50 γραμμών. Το έψαξα λίγο αλλά δεν βγάζω άκρη όλα είναι πολύ μπερδεμένα...  Εσείς τι κάνετε?  Για τις εξής περιπτώσεις:

1) Για την περίπτωση που ο κώδικας προορίζεται για το github μου με σκοπό να τον κατεβάζει ο καθένας

2) Για την περίπτωση που σκοπεύω να πουλήσω κάποια εφαρμογή

Επεξ/σία από pi314
Δημοσ.

Ο κώδικας δεν πατεντάρεται. Τα προγράμματα πατεντάρονται. Κώδικα που υπάρχει στο διαδίκτυο τον χρησιμοποιείς ελεύθερα. Τα open source προγράμματα από την άλλη έχουν licenses που εξηγούν για τι χρήση μπορείς να αξιοποιήσεις.

Δημοσ.
Στις 2/8/2022 στις 7:24 ΜΜ, pi314 είπε

Αρχικά να σας πω ότι δουλεύω αποκλειστικά με open-source εργαλεία/Ubuntu και τέτοια.

Αρχικά, δεν έχει καμία απολύτως σημασία με τι δουλεύεις.

Στις 2/8/2022 στις 8:04 ΜΜ, random_dude είπε

Ο κώδικας δεν πατεντάρεται.

Σαφώς και πατεντάρεται.

Στις 2/8/2022 στις 8:04 ΜΜ, random_dude είπε

Κώδικα που υπάρχει στο διαδίκτυο τον χρησιμοποιείς ελεύθερα.

Τον χρησιμοποιείς σεβόμενος την άδεια που τον συνοδεύει. Αν εγώ βάλω κώδικα στο GitHub μου και πω ότι τον διαθέτω ελεύθερα για μη εμπορικούς σκοπούς κι εσύ τον πάρεις και τον βάλεις σε πρόγραμμα που πουλάς και βγάζεις χρήματα είσαι φάουλ.
 

Στις 2/8/2022 στις 8:04 ΜΜ, random_dude είπε

Τα open source προγράμματα από την άλλη έχουν licenses που εξηγούν για τι χρήση μπορείς να αξιοποιήσεις

Το ίδιο και ο κώδικας.

 

Ακόμα και το Stack Overflow έχει προβλέψει για licensing του περιεχομένου που δημοσιεύεται

  • Like 2
Δημοσ.

Ο κώδικας αυτός καθαυτός δεν πατεντάρεται. Πατεντάρονται μόνο συγκεκριμένες λειτουργίες ενός προγράμματος. Ο αμερικάνικος νόμος είναι σχετικά σαφής σε αυτό το θέμα, με δεδομένο ότι μιλάμε για πλατφόρμες που λειτουργούν από αμερικάνικες εταιρίες (Github, stack overflow κλπ). Για να λάβει πατέντα ο κώδικας που έχεις γράψει πρέπει να ικανοποιείται μία από τις παρακάτω συνθήκες:

  1. Τhe invention should be much more than an “abstract idea,” or
  2. Ιf the invention is directed to an “abstract idea,” then it must include/claim additional elements that “transform” the abstract idea into a patent-eligible application.

Βλέπεις λοιπόν ότι είναι πιο σύνθετο από το έβαλα εκατό γραμμές κώδικα στο Github και η κακιά εταιρία τον πήρε και τον αξιοποίησε για εμπορικούς σκοπούς αντίθετα με τους όρους χρήσης που είχα ορίσει. Θα πρέπει να μπορείς να αποδείξεις ότι ο κώδικας που έγραψες λύνει ένα πρόβλημα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο που δεν ήταν δυνατός πριν γράψεις τον κώδικα. Για αυτό είθισται να πατεντάρονται προγράμματα και όχι κώδικας.

Αλίμονο αν ήταν έτσι απλό να πατενταριστεί κώδικας. Το επόμενο θα ήταν να έβγαιναν πατέντες για μαθηματικά μοντέλα ή για αλγόριθμους.  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
50 λεπτά πριν, clampro είπε

Αρχικά, δεν έχει καμία απολύτως σημασία με τι δουλεύεις.

Φαντάζομαι άλλο είναι να δουλέυει κάποιος σε python/C++/Java που είναι open source και άλλο σε VHDL που την προμοτάρει η τάδε εταρεία και είναι κλειστή γλώσσα και τρέχει σε συγκεκριμένο hardware.

Επεξ/σία από pi314
Δημοσ.
11 ώρες πριν, pi314 είπε

Φαντάζομαι άλλο είναι να δουλέυει κάποιος σε python/C++/Java που είναι open source και άλλο σε VHDL που την προμοτάρει η τάδε εταρεία και είναι κλειστή γλώσσα και τρέχει σε συγκεκριμένο hardware.

Ναι δεν είναι το ίδιο. Αυτό όμως δεν επηρεάζει την υπακοή σε licensing στην περίπτωση που πάρεις κώδικα κάποιου άλλου, είτε γράφεις python είτε VHDL.

 

11 ώρες πριν, random_dude είπε

Βλέπεις λοιπόν ότι είναι πιο σύνθετο από το έβαλα εκατό γραμμές κώδικα στο Github και η κακιά εταιρία τον πήρε και τον αξιοποίησε για εμπορικούς σκοπούς αντίθετα με τους όρους χρήσης που είχα ορίσει. Θα πρέπει να μπορείς να αποδείξεις ότι ο κώδικας που έγραψες λύνει ένα πρόβλημα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο που δεν ήταν δυνατός πριν γράψεις τον κώδικα.

Ναι έχεις δίκιο σε αυτό.

 

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...