Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

2 λεπτά πριν, hln3 είπε

Δεν καταλαβαίνω όμως το νοήμα του ποστ σου.
Ας πήγαινε και η Intel αν θέλει να αγοράσει capacity στην TSMC, όπως και έκανε για ένα κομμάτι των meteor lake.

Αν τα fabs της Intel έμειναν στάσιμα στα 14nm για χρόνια είναι δικό της πρόβλημα καθαρά.

Ναι οκ ειναι προβλημα της και κακως εμεινε στα 10nm το 2022 και δεν πηγε στα 5nm.
Aυτα ομως τα 10nm συναγωνιζονται αξια τα 5nm της AMD, δεν βλεπω καμια υπεροχη/ουσιαστικο πλεονεκτημα.
ο 7950x ειναι ενα τακ μπροστα και οι 7600x 7700x αρκετα πισω.

Ειναι σαν να εχω ενα 1000ακι αυτοκινητο να περναω εσενα με το 2000c  στα 3 απο τα 4 φαναρια και στο ενα να περνας για λιγο και οταν ερχομαι και σου λεω "Δεν σε χαλασε" γυρνας και μου λες "Ας επερνες και εσυ 2000cc "  :P

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 λεπτά πριν, Herald είπε

Για να βγαίνει λοιπόν ο 7700 πάνω από 12900, σημαίνει ότι η διαφορά 12900 με 13700 είναι πάνω από 35%. 

Σου έδειξα ότι στα 65W o 13700K είναι μόλις 2% πάνω από τον 7700Χ.

24T vs 16T και μόλις 2% παραπάνω επιδόσεις στα 65W.

Performance-rating-7700x-65w-vs-13700k-C

Μόλις τώρα, Aten-Ra είπε

Δεν ξέρω τι συμφώνησες εσύ, εγώ δεν συμφώνησα τίποτα από αυτά που λες.

Mα το πινακάκι που εσύ έβαλες πρίν αυτό δείχνει.  Ο 7700x τραβάει 13% παραπάνω ρεύμα ενώ ο 13700 βγάζει 19% παραπάνω επιδόσεις.  (142 vs 125w). Στο επόμενο πινακάκι μας δείχνεις τον 7700 να είναι 14% πάνω από 12900. Άρα η διαφορά μεταξύ 12900 και 13700 κοντεύει 50%. LOL, ok, αν σου φαίνονται λογικά αυτά, πάσο. 

Αυτό εδώ εσύ το έκανες link ρε μαν

Spoiler

1 λεπτό πριν, Aten-Ra είπε

Σου έδειξα ότι στα 65W o 13700K είναι μόλις 2% πάνω από τον 7700Χ.

24T vs 16T και μόλις 2% παραπάνω επιδόσεις στα 65W.

Και στα 125w του 13700 τι γίνεται? Πόσα w θέλει ο 7700x για να τον φτάσει? 200? Πάνω από 200? Σοβαρά ρωτάω :) 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 λεπτό πριν, Herald είπε

Mα το πινακάκι που εσύ έβαλες πρίν αυτό δείχνει.  Ο 7700x τραβάει 13% παραπάνω ρεύμα ενώ ο 13700 βγάζει 19% παραπάνω επιδόσεις.  (142 vs 125w). Στο επόμενο πινακάκι μας δείχνεις τον 7700 να είναι 14% πάνω από 12900. Άρα η διαφορά μεταξύ 12900 και 13700 κοντεύει 50%. LOL, ok, αν σου φαίνονται λογικά αυτά, πάσο. 

Αυτό εδώ εσύ το έκανες link ρε μαν

Απόκρυψη περιεχομένων

Δεν ξέρω τι βλέπεις εσύ, εγώ τόση ώρα μιλάω για 65W και σε αυτό έκανες quote και όχι για 142W.

Επεξ/σία από Aten-Ra

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, Aten-Ra είπε

Δεν ξέρω τι βλέπεις εσύ, εγώ τόση ώρα μιλάω για 65W και σε αυτό έκανες quote και όχι για 142W.

Εντάξει, άρα θέλει 200w ο 7700x για να φτάσει τον 13700 σε 125, απλά επειδή λέει AMD το κουτί είναι πιο efficient. GG, με έπεισες. Άρα τι nm και αρχιτεκτονικές, το μόνο που έχει να κάνει η Intel για να βελτιώσει το efficiency της είναι να γράφει AMD στο κουτί :P 

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1

3 λεπτά πριν, BlurayMoviesGreece είπε

Ναι οκ ειναι προβλημα της και κακως εμεινε στα 10nm το 2022 και δεν πηγε στα 5nm.
Aυτα ομως τα 10nm συναγωνιζονται αξια τα 5nm της AMD, δεν βλεπω καμια υπεροχη/ουσιαστικο πλεονεκτημα.
ο 7950x ειναι ενα τακ μπροστα και οι 7600x 7700x αρκετα πισω.

Ειναι σαν να εχω ενα 1000ακι αυτοκινητο να περναω εσενα με το 2000c  στα 3 απο τα 4 φαναρια και στο ενα να περνας για λιγο και οταν ερχομαι και σου λεω "Δεν σε χαλασε" γυρνας και μου λες "Ας επερνες και εσυ 2000cc "  :P

Καταρχήν δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα τα nodes ανά foundry - γι'αυτό και η intel προχώρησε νέες ονομασίες των δικών της. Υπάρχει εκτενές άρθρο εδώ
https://www.anandtech.com/show/16823/intel-accelerated-offensive-process-roadmap-updates-to-10nm-7nm-4nm-3nm-20a-18a-packaging-foundry-emib-foveros

Μετά έχεις αρκετά πλεονεκτήματα στην AMD, π.χ την δυνατότητα να σου βγάλει 3d chips σύντομα ή το ότι ήδη έχουν ενεργά AVX - 512. Η Intel με τα e-cores δεν μπορεσε να ενεργοποιήσει AVX-512 ...

3 λεπτά πριν, hln3 είπε

Καταρχήν δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα τα nodes ανά foundry - γι'αυτό και η intel προχώρησε νέες ονομασίες των δικών της. Υπάρχει εκτενές άρθρο εδώ
https://www.anandtech.com/show/16823/intel-accelerated-offensive-process-roadmap-updates-to-10nm-7nm-4nm-3nm-20a-18a-packaging-foundry-emib-foveros

Μετά έχεις αρκετά πλεονεκτήματα στην AMD, π.χ την δυνατότητα να σου βγάλει 3d chips σύντομα ή το ότι ήδη έχουν ενεργά AVX - 512. Η Intel με τα e-cores δεν μπορεσε να ενεργοποιήσει AVX-512 ...

Αν και γενικά συμφωνώ, σαν αγοραστής στα τέτοια μου τι nm έχει ο καθένας, για το AVX επί χρόνια διάβαζα ότι είναι άχρηστο και κακώς το βάζει να πιάνει χώρο η Intel. Τώρα που έβαλε και η amd, μέχρι και ο adtakhs κράζει την Intel που δεν έχει AVX. WTF? :P 

• Like 1

Η κοκκινοφρουρά μπήκε δυναμικά! Το ινσόμνια που αγαπήσαμε - flame wars! Πάμε δυνατά!

Ένα έχω να πω εγώ

Όπως είχε πει ένα έγκριτο μέλος, ο 7600Χ είναι στα ίδια με τον 13900Κ στο gaming -

- αν μπει με τον με τον κώλ@

11 λεπτά πριν, hln3 είπε

Η Intel με τα e-cores δεν μπορεσε να ενεργοποιήσει AVX-512 ...

Για να είμαστε ακριβείς...AVX-512 υπαρχει και υποστηρίζεται "unlock" σε MSI και Asus BIOS, κρατας μονο P-core ανοικτά 

5 λεπτά πριν, AlexandrosKle είπε

Η κοκκινοφρουρά μπήκε δυναμικά! Το ινσόμνια που αγαπήσαμε - flame wars! Πάμε δυνατά!

Ένα έχω να πω εγώ

Όπως είχε πει ένα έγκριτο μέλος, ο 7600Χ είναι στα ίδια με τον 13900Κ στο gaming -

- αν μπει με τον με τον κώλ@

Eδώ ο άλλος ξεκινάει μόνος του, χωρίς λόγο και αιτία, να συγκρίνει 7700x με 12900 - 13700, και μόλις καταλαβαίνει ότι κάνει λάθος, σου λέει είναι άδικο γιατί έχει παραπάνω threads. Λες και του είπες εσύ να τους συγκρίνει. Μου θυμίζει τον δικηγόρο στην δική του Johny Depp που έκανε objection στην δικιά του ερώτηση :P 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, hln3 είπε

Eχουμε μπει σε μια τεραστια υπεραναλυση που δεν βγαζει πουθενα.
Γιατι θα πρεπει να με νοιαζει πως τα ονομαζει και το αν εχει η δεν εχει AVX-512 που ειναι η νεα καραμελα τον τελευταιο καιρο.
Εγω και ο περισσοτερος κοσμος αγοραζουμε ενα pc και παιζουμε Games.
Θελουμε να παρουμε ενα cpu να το κουμπωσουμε πανω και να παιξουμε.
Δεν μπαινουν ολοι στη διαδικασια του Overclock, του Undervolt και γενικα του Tuning .
Δεν ασχολουνται ολοι με το ποσο καιει το pc τους για να βλεπω εφιαλτες με τα 20w πανω η κατω, ειδικα αυτοι που επιλεγουν ακριβα προιοντα.
Αν λοιπον εγω παω και παρω ενα 12700κ η ενα 13600κ με B660 και 32gb με μια 4090 εχεις κανενα επιχειρημα να με πεισεις οτι εκανα λαθος και επρεπε να παρω Ryzen 7000 γιατι θα χαλαγα λιγοτερα χρηματα η γιατι θα ειχα καλυτερες επιδοσεις στο gaming;
Aν δεν εχεις η αν αυτο που εχεις εχει απειροελαχιστη διαφορα τοτε στη πραγματικοτητα δεν υπαρχει καμια υπεροχη για τους Ryzen 7000 ακομα και αν πλεονεκτουν σε nm.

Επεξ/σία από BlurayMoviesGreece
  • Like 2

4 λεπτά πριν, Herald είπε

Eδώ ο άλλος ξεκινάει μόνος του, χωρίς λόγο και αιτία, να συγκρίνει 7700x με 12900 - 13700, και μόλις καταλαβαίνει ότι κάνει λάθος, σου λέει είναι άδικο γιατί έχει παραπάνω threads. Λες και του είπες εσύ να τους συγκρίνει. Μου θυμίζει τον δικηγόρο στην δική του Johny Depp που έκανε objection στην δικιά του ερώτηση :P 

Ναι ρε άσε🤣

Πρώτα είχαμε το "συγκρίνουμε ανα τιμή"

Δεν μας βόλευε, οπότε πήγαμε στο "συγκρίνουμε ανα segment"

Δεν μας βόλεψε ούτε αυτό, πήγαμε τελικά στο "συγκρίνουμε αρχιτεκτονική\εφίσιενσι μόνο σε τσιπ που μας βολεύει"

Τελικά δεν δουλεύει καλά ούτε αυτό, οπότε πάμε στην μέθοδο "Σε βγάζω τρελό"

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eδώ δοκιμές 13900k με 4090, 6000cl30 και στα δύο cpus

https://www.club386.com/best-cpu-for-nvidia-geforce-rtx-4090-intel-core-i9-13900k-vs-amd-ryzen-9-7950x/

Ενδιαφέρουν review, τα minimums του ενός είναι τα average του άλλου. 

image017-1-1200x381.png

Ποιός παίζει βέβαια 1080p με 4090. Πάμε να δούμε τι γίνεται σε 1440p :P 

image019-1-1200x381.png

, Core i9-13900K demolishes today’s and yesterday’s best Ryzens. In fact, in combination with RTX 4090, it’s faster at UHD than Ryzen 9 5950X is at FHD. Think about that for a second.

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1

Επιπλέον, το άλλο γαμάτο

Λέγαμε αμέσως "ίντελ - φούρνος - 400βατ κάστομ υδρόψυξη"

Τώρα που έγινε η amd φούρνος:

"Εεεε άμα τον πειράξεις είναι κομπλέ, οπότε όλα μέλι γάλα"

Όταν έλεγες όμως παλιά ότι άμα πειράξεις τον ίντελ είναι κομπλέ, τότε είχαμε το:

"Δεν μας νοιάζει, ο κόσμος δεν ασχολείται με πείραγμα, το στοκ τον ενδιαφέρει"

Όπου φυσάει ο άνεμος

• Like 1

Μόλις τώρα, AlexandrosKle είπε

Επιπλέον, το άλλο γαμάτο

Λέγαμε αμέσως "ίντελ - φούρνος - 400βατ κάστομ υδρόψυξη"

Τώρα που έγινε η amd φούρνος:

"Εεεε άμα τον πειράξεις είναι κομπλέ, οπότε όλα μέλι γάλα"

Όταν έλεγες όμως παλιά ότι άμα πειράξεις τον ίντελ είναι κομπλέ, τότε είχαμε το:

"Δεν μας νοιάζει, ο κόσμος δεν ασχολείται με πείραγμα, το στοκ τον ενδιαφέρει"

Όπου φυσάει ο άνεμος

Από την πρώτη στιγμή είπα ότι ο 7950x μαμάει, απλά θέλει πείραγμα από bios. Τα ίδια που έλεγα και για τον 12900k. Άλλοι...κάνανε πιρουέτες :P 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...