Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

αγορασα προσφατα τον 14700k δεν μου εχουν μεινει πλεον εγκεφαλικα κύτταρα ουτε για να περπατησιών μετα απο 20 μερες προσπαθειας να μην ανεβαζει πανω απο 1.45v στο core voltage . 
αν ειχα την ευκαρια δεν θα αγοραζα ξανα ! 
100 φορες να παρω το amd και να μην ασχοληθω καθολου και ας ειναι αργος ! 
εξαλλου για να κανω τον δικο μου να ειναι οκ απο 35000 στο r23 ειναι στα 33500 περιπου .
να μην μιλησω για θερμοκρασιες που αναγκαστικα πρεπει να εχεις τερας ψυξης .

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, this.is.elia είπε

Δεν περίμενες λίγες ημέρες να έρθει το πακέτο που δίνουν το Civ7 και το AC shadows στο πακέτο; Θα μπορούσες να τα πουλήσεις για να γίνει περισσότερο vfm το deal (εκτός και εάν τα δίνει μόνο το Πλαίσιο και οι λοιποί μαφιόζοι).

Ναι φίλε μου μόνο το plaisio τα δίνει και msystems. Οπότε 54 ευρώ διαφορά πάλι αν τα πούλαγα κάτι παραπάνω θα έμενε αλλά δεν πειράζει χαλάλι. Αναμονή ελπίζω να παραλάβω μέσα στη βδομάδα να δώσω και τον 5700x3d μίλησα χθες με ένα παιδί και να χαρούμε το νέο σετακι. 

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, nokpos είπε

αγορασα προσφατα τον 14700k δεν μου εχουν μεινει πλεον εγκεφαλικα κύτταρα ουτε για να περπατησιών μετα απο 20 μερες προσπαθειας να μην ανεβαζει πανω απο 1.45v στο core voltage . 
εξαλλου για να κανω τον δικο μου να ειναι οκ απο 35000 στο r23 ειναι στα 33500 περιπου .

Γιατί δε βάζεις στο bios limit? τον ίδιο επεξεργαστή είχα τέρας δύναμης πολύ κρύος και χαμηλή κατανάλωση σε gaming

• Like 1
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, xartemporas είπε

Όχι τόσο τέρας όσο ο 3D που έχεις τώρα όμως ε; 😛

Σοβαρά τώρα είναι αλλα cpu... σα να συγκρίνω jeep με sport car, ΑΝ κάποιος θέλει μονο να παίζει ο 3D απλά δε πιάνετε είναι με διαφορα το καλύτερο, αν όμως έχει το pc και για work-heavy loads 14700k καλύτερος...

τώρα όσοι λένε για σόμπες κτλπ άμα έχουν το cpu stock χάιρω πολύ χαιρόπουλος... άμα το φτιάξεις 20 watt παραπάνω από 3D καίει

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

άμα το φτιάξεις 20 watt

Κάτσε να το φτιάξει η Intel πρωτα. Όπως έχει γραφτεί αρκετές φορές νομίζω, εντοπίστηκε πρόβλημα που προσπαθούν να το λύσουν με patches. Το τι γινοταν όταν πρωτοβγήκε το cpu λίγο σχέση έχει με το τι γίνεται τώρα.

1 ώρα πριν, Tambas91 είπε

τον ίδιο επεξεργαστή είχα

Με άλλο bios προφανώς και χωρίς patches.

ΥΓ. Επσης το degradation δεν έχει να κάνει τόσο με την θερμοκρασία γενικα του τσιπ, αλλα με την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των p cores και e cores.

Επεξ/σία από atheatos
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, atheatos είπε

Κάτσε να το φτιάξει η Intel πρωτα. Όπως έχει γραφτεί αρκετές φορές νομίζω, εντοπίστηκε πρόβλημα που προσπαθούν να το λύσουν με patches. Το τι γινοταν όταν πρωτοβγήκε το cpu λίγο σχέση έχει με το τι γίνεται τώρα.

Με άλλο bios προφανώς και χωρίς patches.

ΥΓ. Επσης το degradation δεν έχει να κάνει τόσο με την θερμοκρασία γενικα του τσιπ, αλλα με την διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των p cores και e cores.

Ούτε μια βδομάδα δεν έχω που τον ξεκούμπωσα πάντα με το τελευταίο bios 

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

Ούτε μια βδομάδα δεν έχω που τον ξεκούμπωσα πάντα με το τελευταίο bios 

Ίσως το chip σου να μην είχε  το τελευταίο micro code update με το οποίο βγαίνουν τα τελευταία κατασκευής chip. Παίζει να ησουν και τυχερός γενικότερα από πλευράς binning.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, atheatos είπε

Ίσως το chip σου να μην είχε  το τελευταίο micro code update με το οποίο βγαίνουν τα τελευταία κατασκευής chip. Παίζει να ησουν και τυχερός γενικότερα από πλευράς binning.

Τι να σου πω εγώ πάντως τον αγόρασα μια βδομάδα αφού βγήκε περίπου πάντα τον έτρεχα με uv με 360aio, δεν είδα ποτε ούτε πολλά watt ούτε σόμπες για ζεστασιά που λέτε, και θερμοκρασίες νομίζω είναι ο πιο κρύος που είχα ποτε γενικά πολύ ικανοποιημένος άμα δεν είχα τη βλακεία τις αναβάθμισης τον κράταγα άνετα για ακρετά χρονια

Εδώ ένα τεστάκι δικό μου σε cpu bound 14700k~130watt 9800x3D~105 watt 

Spoiler

• Like 1
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, Tambas91 είπε

Τι να σου πω εγώ πάντως τον αγόρασα μια βδομάδα αφού βγήκε περίπου πάντα τον έτρεχα με uv με 360aio, δεν είδα ποτε ούτε πολλά watt ούτε σόμπες για ζεστασιά που λέτε, και θερμοκρασίες νομίζω είναι ο πιο κρύος που είχα ποτε γενικά πολύ ικανοποιημένος άμα δεν είχα τη βλακεία τις αναβάθμισης τον κράταγα άνετα για ακρετά χρονια

Εδώ ένα τεστάκι δικό μου σε cpu bound 14700k~130watt 9800x3D~105 watt 

Απόκρυψη περιεχομένων

Μάλλον έπεσες στο κομμάτι από ότι φαίνεται. Από ένα σημείο και μετά το process της Intel ειχε θέμα, πολλά wafer έφευγαν άκλαυτα με oxidation .. Αντί να κάτσει να διορθώσει το process άφησε τα κομμάτια έξω και έβγαλε patch που προσπαθούν να κάνουν την τάση πιο stable που στα περισσότερα  τελευταία κομμάτια , ανεβάζει και την θερμοκρασία.

Δημοσ.
9 ώρες πριν, nokpos είπε

Μητρικη?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, nokpos είπε

Πολύ εύκολο, βάζεις per core usage χειροκίνητο multiplier απο bios και το βάζεις σε όλα απο 1 ως 8 στα x55. Το ψηλό 1-2 core boosting είναι παντελώς άχρηστο, εκτός αν κάνεις benchmarking πόσο γρήγορα ανοίγει ο browser τη πρώτη φορά μετά απο idle.

Ανάλογα με το κατασκευαστή του bios βάζεις LLC που να ρίχνει τα voltages under load. (asus πχ θα εβαζες L6)

Όχι 1.45, ούτε 1.35 δε θα βλέπεις με φορτία. Εγώ πχ άμα το γυρίσω σε stock settings και στοκ clocks 5.6 το 13900ks που έχω κάνω άνετα gaming πχ με vcore στα ~1.30 που με αυτό το τρόπο είναι κυριολεκτικά 2 λεπτά δουλεία στο bios και θα τρέξει το chipaki για μια δεκαετία χωρίς degradation έτσι. Στα 5.5 πάει ~1.27. Προφανώς και θα έιναι παραπάνω by default σε 14700k λόγω silicon quality αλλά ίσως να έχεις καλό chipaki και να μπορεί να πέσει εκεί κάτω με λίγο fiddling παραπάνω. Όταν κοιτάς voltages μη κοιτάς ποτέ per core, μόνο το vcore, γιατί αυτό είναι το πραγματικό voltage (ανα πυρίνα είναι μόνο το τί ζητάνε, το vcore και μόνο καθορίζει πόσο ζουμί παίρνουν οι πυρίνες both P and Ecores)

Άμα σηκώνει απο silicon quality μπορείς να πας και πιο κάτω ψιλοσίγουρα.. Δοκιμάζεις με negative offsets κλπ αν δε θες να χτυπάς χειροκίνητα voltages αλλα εκεί πάμε σε πιο εξεζητημένα πράγματα απο τον πρώτο απλό τρόπο..

Το intel defaults profile γενικά μείνε μακριά..  βαράει voltages στο θεό. Για va καλύψουν τα... οπίσθιά τους και να μείνουν όσοι γίνεται περισσότεροι χωρίς crashes μέχρι να βγούν απο εγγύηση το βγάλαν :)

Επεξ/σία από acalm
Δημοσ.

παιδια εχω ενα laptop με 13900hx και ταλαιπωρηθηκα αρκετα με κρασαρισματα σε full load σε καποια συγκεκριμενα προγραμματα που δουλευω. Εκανα update το microcode σε 12B απο εδω https://www.reddit.com/r/GamingLaptops/comments/1engies/intelhow_to_update_your_microcode_for_intel_hx/

όμως για καποιο περιεργο λογο το undervolting ειναι σα να μην εφαρμοζεται πλεον. Δεν ειναι απενεργοποιημενο, βαζω κανονικα οτι τιμη θελω και στο xtu και στο throttlestop αλλα οταν παταω apply και στρεσαρω δεν βλεπω ουτε να ανεβαινουν τα hz στους πυρηνες οπως εκανε παλιοτερα και οι θερμοκρασιες μου ειναι πολυ ανεβασμενες. Υπαρχει καποιο πιο καινουργιο microcode η αυτο ειναι το τελευταιο? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...