kogos Δημοσ. χθες στις 07:18 μμ Δημοσ. χθες στις 07:18 μμ Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν κι εγώ. Το όλο νόημα των intel defaults, αν δεν κάνω λάθος, είναι να χαμηλώσει τάσεις και ρεύματα ώστε να μην έχουμε θέμα με motherboards settings που έδιναν περισσότερα ρεύματα από το κανονικό. Αλλά, όπως φαίνεται στην πράξη, βάζωντας intel defaults έχουμε τελικά μεγαλύτερα ρεύματα αλλά και μεγαλύτερη τάση. Το αντίθετο αποτέλεσμα δηλαδή από το ζητούμενο, που σε κάνει να αναρωτιέσαι... Επομένως, ποιος ο λόγος να βάλει κανείς intel defaults και μετά να χρειάζεται να κάνει undervolt για να κρατήση την CPU σε λογικά όρια θερμοκρασίας και τάσης και να μην βάλει εξ'αρχής MSI unlimited profile με τα ίδια ακριβώς score και επιδόσεις, με λιγότερη κατανάλωση και λιγότερα ρεύματα / τάσεις!... Κάτι μου λέει πως δεν έχει γίνει καλό tuning στα intel profile. Εντωμεταξύ, δοκίμασα να κάνω και reset τα πάντα σε defaults, και να ξεκινήσω τις δοκιμές από εκεί. Και σαν defaults ήταν τα intel defaults... Επομένως, κάποιος ο οποίος δεν έχει τις γνώσεις να κάνει fine tuning στο BIOS, θα είναι από την αρχή με υψηλότερες από τις απαιτούμενες τάσεις και με το σύστημα να τρώει thermal throttling ακόμα και με ακριβές liquid AIO ψύξεις.
Arkin Δημοσ. χθες στις 07:22 μμ Δημοσ. χθες στις 07:22 μμ Μιας και δεν εχω ακουσει κανεναν να εχει θεμα με 14600k το degradation ειναι στο 99.9% σε 13900k/13700k/14700k/14900k σκεφτομαι για το παρακατω build με 14600KF σε πολυ δυνατη τιμη με 6000CL30 ram και B760 TUF μητρικη στα 475 συνολο η 385 καθαρη αξια. Δινω 300 5700x3D + B550 Gaming F+32GB 3600CL18 ram και με ενα 85αρι παω στο παρακατω για 2 χρονακια και επειτα full AM6/Next Gen arrow lake. Δεν θελω να παω σε AM5 για τους παρακατω λογους. Ο 9600x ειναι πισω απο 14600k και σε gaming και σε productivity εχει 250 ευρω και σαν συνολο πλατφορμας θελω το κατι παραπανω αν πω να παω σε Β850 μητρικη. Ναι θα υπαρχει το upgrade path ανοιχτο για 9800x3D αλλα δεν βλεπω ουτε σε 4 χρονια να πεφτει κατω απο 300-400 ευρω οποτε δεν μου καθεται καλα να δωσω σημερα παραπανω χρηματα απο το build του 14600k για να παω σε 2 χρονια σε καλυτερο CPU. To οποιο build του 14600k εχει και αυτο ενα path σε 14900k αν χρειαστει η δω καμια τρελη τιμη. Ολο το παραπανω κυριως για αυτα τα unoptimized παιχνιδια που θελουν δυνατους πυρηνες γιατι οπου δουλευει η 3D cache οπου οχι δεν τραβαει η cpu σε ανηφορα την 4080super. Βοηθαει πολυ το FG αλλα στις πολυ ζορικες φασεις οχι. Συν οτι θα παρω πολυ ανωτερο productivity ακομα και σε browsing συν το καλυτερο IDLE συν οτι θα παιξω με undervolt offset οποτε και θα ειναι αψογος ο 14600k σε gaming απο αποψη ρευματος+temps. Ριχτε ιδεες και αποψεις. Bracket για 1700 mobo εχω για την Χ62 οποτε στη βραση κολλαει το σιδερο εναν κλικ μακρια ειμαι απο την αγορα.
elpenor Δημοσ. χθες στις 07:25 μμ Δημοσ. χθες στις 07:25 μμ 4 minutes ago, kogos said: Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν κι εγώ. Το όλο νόημα των intel defaults, αν δεν κάνω λάθος, είναι να χαμηλώσει τάσεις και ρεύματα ώστε να μην έχουμε θέμα με motherboards settings που έδιναν περισσότερα ρεύματα από το κανονικό. Εγώ είχα καταλάβει ότι το όλο νόημα ήταν να μην υπάρχουν αστάθειες στα CPU που έχουν γίνει degrade και χρειάζονται μεγαλύτερη τάση για την ίδια συχνότητα. 1
Sarandis Δημοσ. χθες στις 07:51 μμ Δημοσ. χθες στις 07:51 μμ 25 λεπτά πριν, Arkin είπε Μιας και δεν εχω ακουσει κανεναν να εχει θεμα με 14600k το degradation ειναι στο 99.9% σε 13900k/13700k/14700k/14900k σκεφτομαι για το παρακατω build με 14600KF σε πολυ δυνατη τιμη με 6000CL30 ram και B760 TUF μητρικη στα 475 συνολο η 385 καθαρη αξια. Δινω 300 5700x3D + B550 Gaming F+32GB 3600CL18 ram και με ενα 85αρι παω στο παρακατω για 2 χρονακια και επειτα full AM6/Next Gen arrow lake. Δεν θελω να παω σε AM5 για τους παρακατω λογους. Ο 9600x ειναι πισω απο 14600k και σε gaming και σε productivity εχει 250 ευρω και σαν συνολο πλατφορμας θελω το κατι παραπανω αν πω να παω σε Β850 μητρικη. Ναι θα υπαρχει το upgrade path ανοιχτο για 9800x3D αλλα δεν βλεπω ουτε σε 4 χρονια να πεφτει κατω απο 300-400 ευρω οποτε δεν μου καθεται καλα να δωσω σημερα παραπανω χρηματα απο το build του 14600k για να παω σε 2 χρονια σε καλυτερο CPU. To οποιο build του 14600k εχει και αυτο ενα path σε 14900k αν χρειαστει η δω καμια τρελη τιμη. Ολο το παραπανω κυριως για αυτα τα unoptimized παιχνιδια που θελουν δυνατους πυρηνες γιατι οπου δουλευει η 3D cache οπου οχι δεν τραβαει η cpu σε ανηφορα την 4080super. Βοηθαει πολυ το FG αλλα στις πολυ ζορικες φασεις οχι. Συν οτι θα παρω πολυ ανωτερο productivity ακομα και σε browsing συν το καλυτερο IDLE συν οτι θα παιξω με undervolt offset οποτε και θα ειναι αψογος ο 14600k σε gaming απο αποψη ρευματος+temps. Ριχτε ιδεες και αποψεις. Bracket για 1700 mobo εχω για την Χ62 οποτε στη βραση κολλαει το σιδερο εναν κλικ μακρια ειμαι απο την αγορα. Ξεκάθαρη περίπτωση μου μπήκε το μικρόβιο να αλλάξω κάτι το βλέπω εγώ, αλλά δεν κρίνω, συμπάσχω 😄 1
Arkin Δημοσ. χθες στις 07:58 μμ Δημοσ. χθες στις 07:58 μμ 4 λεπτά πριν, Sarandis είπε Ξεκάθαρη περίπτωση μου μπήκε το μικρόβιο να αλλάξω κάτι το βλέπω εγώ, αλλά δεν κρίνω, συμπάσχω 😄 50-50 η φαση ναι και το 80αρι δεν ειναι τιποτα κυριως για αυτο φετος καρτα γραφικων δεν θα αλλαξω οποτε ειναι και το μικροβιο αλλα σιγουρα θα βοηθησει αρκετα και στα σημεια που θελω σε καποια παιχνιδια. Να βλεπεις σε καποιες φασεις 60% usage την 4080super στα 3440x1440 λες γιατι ρε 5700x3D το κανεις αυτο. Πως το βλεπεις χτυπαω? Θα φυγει στα 300 το σετακι που ανεφερα? 470 παει σημερα καινουργιο στις χαμηλοτερες τιμες skroutz. Γλιτωνω το ΦΠΑ οποτε ο πειρασμος ειναι μεγαλος για οτι θα παρω συγκριτικα με το 80αρι που ειναι τιποτα.
kogos Δημοσ. χθες στις 08:41 μμ Δημοσ. χθες στις 08:41 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, elpenor είπε Εγώ είχα καταλάβει ότι το όλο νόημα ήταν να μην υπάρχουν αστάθειες στα CPU που έχουν γίνει degrade και χρειάζονται μεγαλύτερη τάση για την ίδια συχνότητα. Και θα φάμε όλοι την μεγαλύτερη τάση χωρίς να έχουμε degraded CPU? Και πάλι, δεν έχει λογική. Ακόμα και τους degraded τους κάνουν να ανεβάζουν θερμοκρασία κάνοντας thermal throttling. Πας παίζει η intel για τα καλά. Άσε που το ζητούμενο δεν ήταν να γίνουν σταθεροί οι degraded. Αυτοί πάνε για rma κατευθείαν. Το ζητούμενο ήταν να μην γίνουν degraded λόγο υπερβολικής τάσης από τα bios των κατασκευαστών motherboards όσοι έχουν πουληθεί και είναι εκεί έξω. Επεξ/σία χθες στις 08:43 μμ από kogos
Sarandis Δημοσ. χθες στις 09:11 μμ Δημοσ. χθες στις 09:11 μμ (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Arkin είπε 50-50 η φαση ναι και το 80αρι δεν ειναι τιποτα κυριως για αυτο φετος καρτα γραφικων δεν θα αλλαξω οποτε ειναι και το μικροβιο αλλα σιγουρα θα βοηθησει αρκετα και στα σημεια που θελω σε καποια παιχνιδια. Να βλεπεις σε καποιες φασεις 60% usage την 4080super στα 3440x1440 λες γιατι ρε 5700x3D το κανεις αυτο. Πως το βλεπεις χτυπαω? Θα φυγει στα 300 το σετακι που ανεφερα? 470 παει σημερα καινουργιο στις χαμηλοτερες τιμες skroutz. Γλιτωνω το ΦΠΑ οποτε ο πειρασμος ειναι μεγαλος για οτι θα παρω συγκριτικα με το 80αρι που ειναι τιποτα. Δε μπορώ να συγκρίνω με μένα γιατί παίζω σε 2560x1440 με 2080ti, που ειχα σκοπό να την αλλάξω αλλά δεν το βλέπω σύντομα. Πιο πιθανό να πάρω άλλη οθόνη παρά κάρτα τώρα. Η χρήση είναι gaming και πολλά tabs στο firefox, δεν έχω παράπονο απο performance. Overlay άντε να βάλω σε κάποιο καινούριο παιχνίδι που δεν το πολυσηκώνω μέχρι να στρώσω τις ρυθμίσεις και τέλος. Η άγνοια είναι ευτυχία Αν σου βγαίνει τόσο φθηνά κάντο, λίγο ψάξιμο στην αρχή με τις τάσεις κλπ θέλει μόνο. Λίγους μήνες πριν θα σου έλεγα πήγαινε σε κάνα 7800x3d αλλά όπως τα κάνανε... Δε μπορώ να καταλάβω τι έχει κάνει με τα intel defaults η msi, έχω 2x360 ψυγεία, μάπα airflow ομολογουμένως λόγω define r6, αλλά και πάλι, βάραγε throttle out of the box. Κράτησα τα settings που είχα απο day 1 πριν σκάσει όλο αυτό με το degradation. Επεξ/σία χθες στις 09:13 μμ από Sarandis 2
atheatos Δημοσ. χθες στις 09:46 μμ Δημοσ. χθες στις 09:46 μμ 1 ώρα πριν, Arkin είπε 50-50 η φαση ναι και το 80αρι δεν ειναι τιποτα κυριως για αυτο φετος καρτα γραφικων δεν θα αλλαξω οποτε ειναι και το μικροβιο αλλα σιγουρα θα βοηθησει αρκετα και στα σημεια που θελω σε καποια παιχνιδια. Να βλεπεις σε καποιες φασεις 60% usage την 4080super στα 3440x1440 λες γιατι ρε 5700x3D το κανεις αυτο. Πως το βλεπεις χτυπαω? Θα φυγει στα 300 το σετακι που ανεφερα? 470 παει σημερα καινουργιο στις χαμηλοτερες τιμες skroutz. Γλιτωνω το ΦΠΑ οποτε ο πειρασμος ειναι μεγαλος για οτι θα παρω συγκριτικα με το 80αρι που ειναι τιποτα. Αξίζει η αλλαγή μονο αν εχεις πρόβλημα θέρμανσης και χρειάζεσαι σόμπα… Πολλά έχουν αλλάξει μετά τα update στο microcode. Για να παιξει σταθερά χωρίς να κάνει overload μόνο ένα τμήμα του chip χρειάζεται παραπάνω ρεύμα τώρα πια , από όταν πρωτοβγήκε. Πολλοι πιστεύετε ότι το παραπάνω ρεύμα κάνει degrade των επεξεργαστή . Αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση της Intel είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσει την ισορροπία στις τάσεις μεταξύ p cores και e cores.Μιας και το degrade γίνεται όχι από υπερβολική θέρμανση του επεξεργαστή αλλά από την υπερθέρμανση μόνο ενός τμήματος του τσιπ σε σχέση με το υπόλοιπο λόγο εσφαλμένης ασύμμετρης σχεδίασης.Οι p cores όταν τραβάνε παραπάνω ρεύμα από τους e cores , δημιουργούν φαινόμενα διάχυσης στο σημείο που υπάρχει το χωρισμα με τους e cores , λόγω διαφοράς δυναμικού και για αυτό και το degrade. Η λύση δυστυχώς είναι να εξισώσει της τάσεις και το load μεταξύ τους , εις βάρος της κατανάλωσης και της θερμοκρασίας φυσικά. Οταν πρωτοβγήκε ο 14600k με τις τότε ρυθμισεις γάζωνε …αλλά μετά όταν παρατηρήθηκαν τα πρωτα προβλήματα με την παρόδου του χρόνου, οι ρυθμίσεις άλλαξαν ωστε να μετριάσουν το φαινόμενο της πτώσης της απόδοσης λόγο του παραπάνω degrade, από την διαφορά δυναμικου . Αύξησαν την κατανάλωση και την θερμοκρασία για να μην υπάρχει αυτή η ασύμμετρη κατανομή η οποία δημιουργεί προβλήματα. Από τότε που εμφανίστηκαν οι p και e cores με την σειρά 12 , φαινόταν ότι κάτι δεν πάει καλά με την διαχείρηση ενέργειας του επεξεργαστή. Όταν φτάνει σε σημείο οι p cores να αποδίδουν καλύτερα από τους e cores ακόμα και σε μικρά workloads έπρεπε να το είχα υποψιαστεί . Βέβαια έπρεπε να έρθει το πρεσάρισμα με την 13 και 14 σειρά για να φανεί το λάθος στην σχεδίαση. 1
kogos Δημοσ. χθες στις 10:49 μμ Δημοσ. χθες στις 10:49 μμ Με λίγα λόγια, κάνει πλέον thermal throttle από κατασκευής, σωστά;;;
Sarandis Δημοσ. χθες στις 11:00 μμ Δημοσ. χθες στις 11:00 μμ (επεξεργασμένο) 18 λεπτά πριν, kogos είπε Με λίγα λόγια, κάνει πλέον thermal throttle από κατασκευής, σωστά;;; Για μας τουλάχιστον με τις msi πιστεύω οτι έχουν κάνει πατάτα. Όταν μπεις στο uefi σε ρωτάει αν θες intel optimized, aircooler, watercooler κάτι τέτοια. Αν βάλεις το intel spec, βάζει τα default pl και boost duration time κλπ. Είχα βρει κάποια στιγμή το spec sheet της intel, ένα τεράστιο αρχείο με όλα τα cpu, αν το ξαναβρω θα το περάσω εδώ. edit: το βρήκα https://www.intel.com/content/www/us/en/content-details/743844/13th-generation-intel-core-intel-core-14th-generation-intel-core-processor-series-1-and-series-2-and-intel-xeon-e-2400-processor-datasheet-volume-1-of-2.html Αυτό πχ είναι για τον 14900k ac=dc με max 1.1 Η msi λοιπόν στο cpu lite load control έχει normal που έχει steps, χωρίς να λέει τις τιμές, advanced για να τις βάλεις χεράτες και με το τελευταίο microcode update έβαλε και intel defaults ξεχωριστά απο την αρχική επιλογή που περιγράφω πάνω "load intel optimized"' Εκεί πιστεύω οτι είναι το λάθος και βάζει 1.7. Ξέχασαν να το ρυθμίσουν; Είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω εγώ; Δε με νοιάζει, το έχω παραψάξει, αν είναι να πεθάνει ας πεθάνει. Επεξ/σία χθες στις 11:08 μμ από Sarandis
atheatos Δημοσ. πριν από 17 ώρες Δημοσ. πριν από 17 ώρες 6 ώρες πριν, kogos είπε Με λίγα λόγια, κάνει πλέον thermal throttle από κατασκευής, σωστά;;; Περισσότερο είναι πρόβλημα στην σχεδίαση του chip. Εκ κατασκευής το παλέψανε αρκετά εκεί στην Intel, να περιορίσουν το leak , αλλά πολλά wafer πήγανε σκουπίδια . Το monolithic design δεν βοηθάει να έχει πολλούς και διαφορετικούς cores σε ένα chip. Η amd δεν είναι χαζή που χρησιμοποιεί την μέθοδο των chiplet για να έχει πολλούς performance πυρήνες μαζί. Παρά το latency hit διαχειρίζεται καλύτερα την κατασκευή ,κάνοντας την πιο ανθεκτική και οικονομικότερη.
patatasc Δημοσ. πριν από 17 ώρες Δημοσ. πριν από 17 ώρες 10 ώρες πριν, Arkin είπε Μιας και δεν εχω ακουσει κανεναν να εχει θεμα με 14600k το degradation ειναι στο 99.9% σε 13900k/13700k/14700k/14900k σκεφτομαι για το παρακατω build με 14600KF σε πολυ δυνατη τιμη με 6000CL30 ram και B760 TUF μητρικη στα 475 συνολο η 385 καθαρη αξια. Δινω 300 5700x3D + B550 Gaming F+32GB 3600CL18 ram και με ενα 85αρι παω στο παρακατω για 2 χρονακια και επειτα full AM6/Next Gen arrow lake. Δεν θελω να παω σε AM5 για τους παρακατω λογους. Ο 9600x ειναι πισω απο 14600k και σε gaming και σε productivity εχει 250 ευρω και σαν συνολο πλατφορμας θελω το κατι παραπανω αν πω να παω σε Β850 μητρικη. Ναι θα υπαρχει το upgrade path ανοιχτο για 9800x3D αλλα δεν βλεπω ουτε σε 4 χρονια να πεφτει κατω απο 300-400 ευρω οποτε δεν μου καθεται καλα να δωσω σημερα παραπανω χρηματα απο το build του 14600k για να παω σε 2 χρονια σε καλυτερο CPU. To οποιο build του 14600k εχει και αυτο ενα path σε 14900k αν χρειαστει η δω καμια τρελη τιμη. Ολο το παραπανω κυριως για αυτα τα unoptimized παιχνιδια που θελουν δυνατους πυρηνες γιατι οπου δουλευει η 3D cache οπου οχι δεν τραβαει η cpu σε ανηφορα την 4080super. Βοηθαει πολυ το FG αλλα στις πολυ ζορικες φασεις οχι. Συν οτι θα παρω πολυ ανωτερο productivity ακομα και σε browsing συν το καλυτερο IDLE συν οτι θα παιξω με undervolt offset οποτε και θα ειναι αψογος ο 14600k σε gaming απο αποψη ρευματος+temps. Ριχτε ιδεες και αποψεις. Bracket για 1700 mobo εχω για την Χ62 οποτε στη βραση κολλαει το σιδερο εναν κλικ μακρια ειμαι απο την αγορα. Εγώ δεν παίζω παιχνίδια, αλλά έχω έναν 13700κ και έναν 14700κ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η κατανάλωση είναι χαμηλή συνολικά (έπεσαν οι κιλοβατώρες στον λογαριασμό ρεύματος - ο 14700 είναι ανοικτός 24/365). Μετά έχεις 5 χρόνια εγγύηση. Επίσης δεν ξέρω πόσοι επεξεργαστές παθαίνουν ζημιά. Στην αναστάτωση με τις αλλαγές μου έκαναν και εμένα rma τον 13700κ, που τελικά δεν είχε τίποτα. 1
Arkin Δημοσ. πριν από 17 ώρες Δημοσ. πριν από 17 ώρες 3 λεπτά πριν, patatasc είπε Εγώ δεν παίζω παιχνίδια, αλλά έχω έναν 13700κ και έναν 14700κ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η κατανάλωση είναι χαμηλή συνολικά (έπεσαν οι κιλοβατώρες στον λογαριασμό ρεύματος - ο 14700 είναι ανοικτός 24/365). Μετά έχεις 5 χρόνια εγγύηση. Επίσης δεν ξέρω πόσοι επεξεργαστές παθαίνουν ζημιά. Στην αναστάτωση με τις αλλαγές μου έκαναν και εμένα rma τον 13700κ, που τελικά δεν είχε τίποτα. Έκανα την αγορά πριν λίγες ώρες το build που έβαλα και αναμένω. Για 14600k δεν διάβασα κανένα αρνητικό όσον αφορά degrade κυρίως 13900κ 14900κ είδα τα θέματα. Απλά είδα ότι για undervolt θέλει αλλαγή micro code μέσω tweaker paradise αλλα θα δω stock πως θα πάει θερμοκρασίες ρεύματα σε πραγματικά σενάρια.
predator77 Δημοσ. πριν από 13 ώρες Δημοσ. πριν από 13 ώρες οτι καλυτερο σε vfm αυτη τη στιγμη ο 14600κf παιζει τα παντα κανει τα παντα.
this.is.elia Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες (επεξεργασμένο) 5 hours ago, Arkin said: Έκανα την αγορά πριν λίγες ώρες το build που έβαλα και αναμένω. Για 14600k δεν διάβασα κανένα αρνητικό όσον αφορά degrade κυρίως 13900κ 14900κ είδα τα θέματα. Απλά είδα ότι για undervolt θέλει αλλαγή micro code μέσω tweaker paradise αλλα θα δω stock πως θα πάει θερμοκρασίες ρεύματα σε πραγματικά σενάρια. Δεν περίμενες λίγες ημέρες να έρθει το πακέτο που δίνουν το Civ7 και το AC shadows στο πακέτο; Θα μπορούσες να τα πουλήσεις για να γίνει περισσότερο vfm το deal (εκτός και εάν τα δίνει μόνο το Πλαίσιο και οι λοιποί μαφιόζοι). Επεξ/σία πριν από 11 ώρες από this.is.elia
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα