Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ναι αλλά όσο δεν υπήρχε πρόβλημα δεν είδα να κάνει καμία σύσταση η κυρα Intel στους μητρικάδες..Μια χαρά τους βόλευε για να βγαίνουν καλύτερα νούμερα και ας έψηνες αρνί επάνω..Τώρα που άρχισαν οι αστάθειες αναγκάστηκαν να δράσουν πάλι με ό,τι να 'ναι τρόπο όπου ο κάθε μητρικάς πρέπει να μαντέψει ποια είναι τα "Intel default".

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, Psycho_Warhead είπε

Intel addresses instability issues with 13th/14th Gen Core K-series CPUs in latest statement

Μιλάμε για τρελό μπάχαλο εκεί στην Intel. Κατηγορεί τους κατασκευαστές μητρικών, βγάζουν αυτοί το ''baseline profile'' το οποίο δεν είναι ίδιο σε όλους(Άλλο στην Asus, άλλο στην Gigabyte κλπ). Τώρα βγαίνει και λέει ότι ούτε αυτό το profile είναι στα ''Intel recommended settings'' και πετάει την μπάλα στον χρήστη να βγάλει την άκρη με βάση την μητρική που έχει αγοράσει.

AMD και ξερό ψωμί από 'δω και πέρα(Έχουν κάνει κι' αυτοί τις μλκίες τους βέβαια)..Καραγκιοζιλίκια ολκής.

Συμφωνώ και ο Ryzen 7 7800X3D είναι το απόλυτο gaming CPU (μέχρι να κυκλοφορήσει το επόμενο). Αλλά δεν έχω καταλάβει που είναι το πρόβλημα; 

Αν πάρεις πχ. τον i9-14900k, τον τοποθετήσεις στην μητρική, επιλέξεις "Reset BIOS to Defaults" και επιλέξεις μόνο το XMP profile στις μνήμες θα έχεις πρόβλημα;

Διότι αν κάνεις OC είναι αναμενόμενο ότι θα έχεις αστάθειες. Για αυτό και είμαι της άποψης "όλα στα default". Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σταθερό vcore &  temp limit απο την πρώτη μέρα...stable &  δροσερα πράγματα ....... Οι μητρικαδες απλά πιέζουν στο όριο για να βγάλει νούμερα η ιντελα με τα profile τους. 

Επεξ/σία από BabisTs

3 ώρες πριν, akoinonitos είπε

και στις δυο περιπτωσεις εισαι με τις τασεις στο auto η εχεις κανει Undervolt?

Εδώ και αρκετό καιρό το έχω όλα auto και XMP + 307Α current limit και δεν είχα ποτέ θέμα, όχι ότι είχα και auto με 253w power limit, αλλά με το 307Α current limit παρατήρησα πολύ καλύτερα wattage/temps ακόμα και σε χαμηλό load, που μου έκανε εντύπωση, επίσης ότι power limit και να δώσω δεν περνάει τα 210w σε full load.

Το νέο "baseline" προφιλ πάντως σίγουρα περνάει τα 307Α σε χαμηλότερο mixed usage, το μόνο πρόβλημα που λύνουν ιδίως με τα 188w, είναι cpu που σκάνε σε συνδυασμό με αδύναμες αερόψυκτρες και 100c για πλάκα σε σημεία με load/shader caching κτλ. οπότε εκεί σκάνε πιο εύκολα blue screen στις μπανάνες.

307Α

Fallout4307A.jpg.d49574dd7db5b7b420598363d63fea88.jpg

Intel Baseline (Gigabyte 188w)

Fallout4Baseline.jpg.f666583a36640351dc929beb8a915167.jpg

307A + Όλα auto

Screenshot.png.6ab60d257027a085d6cb73c248a385d8.png

• Like 1

3 ώρες πριν, Psycho_Warhead είπε

Ναι αλλά όσο δεν υπήρχε πρόβλημα δεν είδα να κάνει καμία σύσταση η κυρα Intel στους μητρικάδες..Μια χαρά τους βόλευε για να βγαίνουν καλύτερα νούμερα και ας έψηνες αρνί επάνω..Τώρα που άρχισαν οι αστάθειες αναγκάστηκαν να δράσουν πάλι με ό,τι να 'ναι τρόπο όπου ο κάθε μητρικάς πρέπει να μαντέψει ποια είναι τα "Intel default".

Τα default  ειναι γνωστα δεν χρειαζεται να μαντεψουν μια χαρα τα ξερουν ,αλλα θελουν να δειξουν και αυτοι οτι η μητρικη τους ειναι σουπερ ντουπερ και παει το cpu στο θεο (στην κυριολεξια :p )

Προφανως και επρεπε και η ιντελ να τους βαλει χερι αλλα και αυτη δεν το ηθελε. 

2 ώρες πριν, _Theo_ είπε

Συμφωνώ και ο Ryzen 7 7800X3D είναι το απόλυτο gaming CPU (μέχρι να κυκλοφορήσει το επόμενο). Αλλά δεν έχω καταλάβει που είναι το πρόβλημα; 

Αν πάρεις πχ. τον i9-14900k, τον τοποθετήσεις στην μητρική, επιλέξεις "Reset BIOS to Defaults" και επιλέξεις μόνο το XMP profile στις μνήμες θα έχεις πρόβλημα;

Διότι αν κάνεις OC είναι αναμενόμενο ότι θα έχεις αστάθειες. Για αυτό και είμαι της άποψης "όλα στα default". Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

αναλογα την μητρικη ειναι 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 hours ago, xartemporas said:

2 σημαντικά λάθη στο βίντεο, ίσως έχει και άλλα που αγνοώ.

Τα περισσότερα επαγγελματικά workstation λειτουργούν με τα default power limit γιατι η σταθερότητα είναι σημαντικότερη από την απόλυτη ταχύτητα. Σε αντίθεση με τα gaming rig. Τελείως άστοχο το παράδειγμα με την Φερράρι..

Αναφέρει την noctua 15 ως η αποδοτικότερη για Intel 13, 14gen. Ενώ η συγκεκριμένη δεν είναι αποδοτική στο συγκεκριμένο intel socket λόγο σχεδιασμού. Η noctua u12a πατάει καλύτερα σε όλη την επιφάνεια του CPU και είναι σαφώς πιο αποδοτική από την μεγαλύτερη 15αρα, βέβαια  υπάρχουν και πιο αποδοτικές λύσεις.

Κρίμα έπρεπε να κάνουν καλύτερη έρευνα.

Επεξ/σία από prefuse

Τα "προβλήματα" άρχισαν με το CEP στα νεότερα BIOS. 

Εγώ δεν έκανα update στα BIOS αυτά και δεν έχω κανένα θέμα μέχρι τώρα. Limit στα 253. Ανεβάζει θερμοκρασίες όταν στρεσάρει αλλά πρέπει να ξαναδώ λίγο την πάστα.

50 λεπτά πριν, 33Bird33 είπε

Τα "προβλήματα" άρχισαν με το CEP στα νεότερα BIOS. 

Εγώ δεν έκανα update στα BIOS αυτά και δεν έχω κανένα θέμα μέχρι τώρα. Limit στα 253. Ανεβάζει θερμοκρασίες όταν στρεσάρει αλλά πρέπει να ξαναδώ λίγο την πάστα.

Το cep αφορα μονο τα non k skus δεν εχει καποια  σχεση με το ζητημα 

• Like 1

Δεν μπορώ να καταλάβω πως παίρνω backup τις ρυθμίσεις του bios στην MAG Z790 DDR5 και πρέπει κάθε φορά που αναβαθμίσω το bios να κάνω τις ρυθμίσεις από την αρχή.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, LLLEFTERIS said:

Δεν μπορώ να καταλάβω πως παίρνω backup τις ρυθμίσεις του bios στην MAG Z790 DDR5 και πρέπει κάθε φορά που αναβαθμίσω το bios να κάνω τις ρυθμίσεις από την αρχή.

Απ'όσο ξέρω, σε MSI δεν μπορείς να σώσεις σε usb. ΑΛΛΑ αν εγκαταστήσεις το MSI Afterburner, πας στον δίσκο εκεί που το εγκατέστησε και θα βρεις ένα directory  με το όνομα "Profiles"... Εκεί μέσα είναι τα profiles σου. Πριν το bios update, σώσε το περιεχόμενο του "Profiles" κάπου, δες ποιά profiles χρειάζεσαι για να τα θυμάσαι και να τα αντιγράφεις μετά απο κάθε bios update... Δεν ξέρω αν μετά το bios update to Αfterburner σβύνει τα παλιά απο τον δίσκο - λογικά τα σβήνει - γι'αυτό αποθήκευσέ τα κάπου για να τα αντιγράψεις πίσω μετά. To ενοχλητικό είναι οτι θα πρέπει να έχεις εγκατεστημένο το Afterburner για να επαναφέρεις πίσω τα σωστά profiles (το απεγκαθιστάς αν θέλεις μετά)...

Επεξ/σία από Eloy

5 ώρες πριν, Eloy είπε

Απ'όσο ξέρω, σε MSI δεν μπορείς να σώσεις σε usb. ΑΛΛΑ αν εγκαταστήσεις το MSI Afterburner, πας στον δίσκο εκεί που το εγκατέστησε και θα βρεις ένα directory  με το όνομα "Profiles"... Εκεί μέσα είναι τα profiles σου. Πριν το bios update, σώσε το περιεχόμενο του "Profiles" κάπου, δες ποιά profiles χρειάζεσαι για να τα θυμάσαι και να τα αντιγράφεις μετά απο κάθε bios update... Δεν ξέρω αν μετά το bios update to Αfterburner σβύνει τα παλιά απο τον δίσκο - λογικά τα σβήνει - γι'αυτό αποθήκευσέ τα κάπου για να τα αντιγράψεις πίσω μετά. To ενοχλητικό είναι οτι θα πρέπει να έχεις εγκατεστημένο το Afterburner για να επαναφέρεις πίσω τα σωστά profiles (το απεγκαθιστάς αν θέλεις μετά)...

Νομιζα οτι το Afterburner ηταν μονο για τις καρτες γραφικων;

Η πλακα ειναι οτι εχει μεσα απο το bios να σωσεις το OC Profile σε USB αλλα μετα οταν κανεις επαναφορα απο USB δεν κανει τιποτα δηλαδη δεν επανερχονται οι ρυθμισεις σου.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, LLLEFTERIS said:

Νομιζα οτι το Afterburner ηταν μονο για τις καρτες γραφικων;

Η πλακα ειναι οτι εχει μεσα απο το bios να σωσεις το OC Profile σε USB αλλα μετα οταν κανεις επαναφορα απο USB δεν κανει τιποτα δηλαδη δεν επανερχονται οι ρυθμισεις σου.

Εχεις δίκιο. Μόνο για γραφικά είναι.

1 hour ago, LLLEFTERIS said:

Αν έχει option στο bios για usb, έχε υπ'όψιν σου οτι μάλλον μόνο fat32 θα βλέπει... Αλλά πάλι λες οτι τα επαναφέρεις (αρα το βλέπει το usb)... τι να πω... Εκεί πάλεψέ το μήπως σου ξεφεύγει κάποιο κουτάκι, κάποια επιβεβαίωση...

Διαβάζω τώρα οτι η MSI δεν υποστηρίζει μεταφορά profiles μεταξύ διαφορετικών bios... Δηλαδή μπορείς να σώσεις σε usb τα profiles που έχεις στο bios Α και να τα φορτώνεις όποτε θέλεις, αλλά αν κάνεις update στο επόμενο bios B  είναι άχρηστα - δεν τα διαβάζει... (υποθέτω για λόγους συμβατότητας).

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 1

Είναι δυνατόν να μεταφέρω από εσωτερικό σκληρό σε εξωτερικό και ο επεξεργαστής να δουλεύει 100%

Οκ 250GB 4k video μεταφέρω αλλά γονατίζει τον 14700k

7 hours ago, LLLEFTERIS said:

Είναι δυνατόν να μεταφέρω από εσωτερικό σκληρό σε εξωτερικό και ο επεξεργαστής να δουλεύει 100%

Οκ 250GB 4k video μεταφέρω αλλά γονατίζει τον 14700k

Οχι. δεν είναι. Χρησιμοποιείς  MSI Center ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...