Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, thanosAIAS είπε

Transient spikes....google it.

Ουσιαστικά οι εταιρείες τύπου Nvidia, σχεδιάζοντας τους επεξεργαστές γραφικών μέχρι τώρα έπρεπε να λαμβάνουν υπ'οψην τους και αυτά. Που όμως περιόριζαν την σχεδίαση του τσιπ ως προς τις επιδόσεις.

Τώρα μεταφέρουν στα ίσια και παλικαρίσια το κόστος αυτό στους κατασκευαστές psu οι οποίοι μάλιστα την έφαγαν μια χαρά και διαμαρτύρονται!

Εγώ δε θέλω κάρτα γραφικών που να παίρνει 600 watt με ανταπτορες.

Υπάρχει λόγος που ο εν λόγω κονέκτορας υπάρχει μόνο στα τροφοδοτικά με ATX 3.0 certification.

Η δε αγορά server δεν έχει καμία σχέση με την αγορά client σε απαιτήσεις και φόρτο εργασίας.

Αν είναι να αγοράσεις καινούριο psu, το ATX 3.0 είναι η σωστή επιλογή κατά τη γνώμη μου. 

Δεν είναι σέρβερ αλλά υπερυπολογιστές με τρομερή επεξεργαστική ισχύ.

Να μην γράφω και βαριές κουβέντες αλλά δεν νομίζω ούτε μια στο εκατομμύριο να μην ξέρουν τι κάνουν και να βάζουν τροφοδοτικά που δεν είναι κατάλληλα ή δεν δίνουν στο ακέραιο την επεξεργαστική ισχύ που παρέχουν τα parts που επιλέγουν.

Εννοείται ότι παίζουν ρόλο και τα deal που κάνουν με την κάθε εταιρεία αλλά σίγουρα επιλέγουν να συνεργαστούν με εταιρείες και μοντέλα top προϊόντων που τα ελέγχουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα top προϊόντα, αλλά είναι μια σχεδόν* σίγουρη επιλογή. 

*Σχεδόν γιατί πάντα μπορεί να υπάρχουν και οι αστοχίες που μπορεί να εμφανιστούν μετά από καιρό.

Εδώ δημοσιοποιούν φωτογραφίες των περισσοτέρων built που κάνουν, ενώ έχουν φωτογραφίες και όλες τις σελίδες του bios με όλες τις ρυθμίσεις που έχουν βρει ότι δουλεύουν σωστά, για να το επωφεληθούν και όσοι άλλοι θέλουν, όλα δημόσια χώρις να έχεις αγοράσει κάτι από αυτούς. Αυτό σκοπεύω να κάνω και εγώ αφού ουσιαστικά κοπιαρα ενα built τους με μόνη εξαίρεση το λίγο καλύτερο κουτί που επέλεξα. (Καλύτερο σε airflow αλλά αυτό που επέλεξαν έχει νομίζω sound dumpers για να είναι πιο αθόρυβο από το fractal torrent) 

Anyway, πολλά έχουμε να μάθουμε από αυτούς που χτίζουν και τεσταρουν πολλών χιλιάδων $ workstation αλλά και από μερικούς gamer's. Πχ το coil whine που προσωπικά με ενοχλεί, δεν νομίζω να το λαμβάνουν υπόψη στα workstation build.

1 ώρα πριν, Herald είπε

Κανεις λάθος, οι Ada χειρίζονται τα spikes κατευθείαν στο board και όχι στο τροφοδοτικό Αυτό που λες ίσχυε με τις ampere. 

Περαιτέρω, είναι δεδομένο ότι αν το atx3 850w κοστίζει όσο το atx2 1200w, ε το 2ο θα είναι καλύτερο και στη διαχείριση των spikes. 

Εγω προλαβα το super flower leadex platinum 1200W οταν ηταν ακομα στα 160 ευρά και έκλεισα για μέχρι να πεθάνει. Με τοσα W σηκωνει οτι και να βγει και οπως λές θα κάνει και καλύτερη διαχείρηση spikes. 

Επεξ/σία από prefuse
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, Herald είπε

Κανεις λάθος, οι Ada χειρίζονται τα spikes κατευθείαν στο board και όχι στο τροφοδοτικό Αυτό που λες ίσχυε με τις ampere. 

Περαιτέρω, είναι δεδομένο ότι αν το atx3 850w κοστίζει όσο το atx2 1200w, ε το 2ο θα είναι καλύτερο και στη διαχείριση των spikes. 

Τρομερό "επιχείρημα"!

Spikes πάνω απο 1000 watt απο μία 4070

https://wccftech.com/power-spikes-on-modern-gpus-are-a-good-excuse-to-invest-in-an-atx-3-0-power-supply/

You can see above that the max power spikes can hit almost 1000W, that's 3.5x higher than the reference TGP of the NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti graphics card. In 3DMark, you can even exceed the 1000W rating which a regular ATX 2.0 PSU rated at 750/850W wouldn't have handled as well since their OPP or Over-Power-Protection is rated at around 120-130% above the normal usage & in these examples, we can see the power draw exceeding that limit

Στις 27/4/2023 στις 10:12 ΜΜ, Arkin είπε

Πάρτε πρίζα παιδιά εκεί θα δείτε πραγματική κατανάλωση και μόνο. 10 ευρώ έχουν βάλτε πάνω τον πύργο σκέτο και δείτε κατανάλωση σε gaming κτλ. 

Λοιπόν, είμαι ακόμα με το παλιό μου μόνιτορ και παίζω το CP2077 overdrive με Fast Sync λόγω του FG που "αντιπαθεί" κάθε είδους cap ή Vsync. Δυστυχώς, έχω παράλληλα UPS με AVR που σημαίνει ότι το όριό του σε Watt(540W) δεν είναι μόνο για την μπαταρία αλλά γενικά(στερνή μου γνώση). Χώρια την θύρα που μου αχρήστεψε η GPU και αναγκάστηκα να βάλω μια PCI-e κάρτα USB επεκτάσεων στο ανώτερο slot, να ακουμπάει πάνω στην ψύκτρα(με παρεμβολή μονωτικού υλικού).

Συχνά πυκνά, με όλα στοκ, με προειδοποιεί ότι ξεπερνάω το όριο, ενώ βλέπω την συνολική κατανάλωση(προφανώς και με την οθόνη μέσα, λογικά κοντά στα 30W) να παίζει ανάμεσα σε 500-600W+ από την ένδειξή του. Αυτά με 4080. Οπότε βάζω limit στο 90% μόνο για το CP2077 και περιμένω πότε θα το φτάσουν τα υπόλοιπα games για να "πετάξω" και UPS.

Επομένως οι Ada καίνε όντως τα κέρατά τους και δεν υπάρχει περίπτωση με OC και χωρίς cap να βγάζεις μόνο ~600W ολική με την 4090 μέσα. Δεν έβαλαν τέτοιες θηριώδεις ψύκτρες για πλάκα. Αυτή η σειρά αχρήστεψε ένα κάρο cases και λοιπό εξοπλισμό. Έφερε καταναλώσεις που κοντράρουν σε κόστος το ίδιο το pc. Και διαβάζουμε καραγκιοζιλίκια για δροσερά και άνετα μηχανήματα από ανθρώπους που αλλάζουν τα πάντα μέσα στη διετία. Δηλαδή, από άτομα που δεν θα δουν ποτέ το hw τους να αξιοποιείται πλήρως.

Στις 22/4/2023 στις 6:39 ΜΜ, Aten-Ra είπε

Average fps.  Όχι minimum fps. Πόσο μάλλον STDEV για να ξέρεις πόσο κοντά θα είσαι στο μέσο όρο. Πράγμα γνωστό από τον καιρό που ζούσε ο Bayes.

Θα σε πετάξουν με τις κλωτσιές από το Γυμνάσιο αν τους πεις ότι μια τάξη έχει καλύτερους μαθητές από μια άλλη γιατί βγάζει μέσο όρο π.χ. 15 αντί για 13. Χωρίς αναφορά σε τυπική απόκλιση, εύρος, τεταρτημόρια κλπ.

Αλλά στον κόσμο του pc είναι το μόνο στατιστικό που αρκεί. Γι αυτό και δεν ιδρώνει κανείς όταν ένας Ryzen 3D έχει χειρότερο-παρατεταμένο-frame drop σχεδόν το ίδιο με intel arch του 2015 πλήρως tuned !!!

Spoiler

• Like 2

50 λεπτά πριν, thanosAIAS είπε

Τρομερό "επιχείρημα"!

https://wccftech.com/power-spikes-on-modern-gpus-are-a-good-excuse-to-invest-in-an-atx-3-0-power-supply/

You can see above that the max power spikes can hit almost 1000W, that's 3.5x higher than the reference TGP of the NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti graphics card. In 3DMark, you can even exceed the 1000W rating which a regular ATX 2.0 PSU rated at 750/850W wouldn't have handled as well since their OPP or Over-Power-Protection is rated at around 120-130% above the normal usage & in these examples, we can see the power draw exceeding that limit

Τα 1000w spikes είναι για όλο το σύστημα που λές, τι 3.5x higher από το TGP γράφεις? LOL.  

To hwbusters είναι το καλύτερο σε μετρήσεις ρεύματος, 618w spike είδε σε 500w 4090 κάρτα. Τι 3 φορές πάνω γράφεις? Αν είχαν spikes 3x θα ήθελες 2000w τροφοδοτικό για να τρέξεις 4090. 

https://hwbusters.com/gpu/nvidia-rtx-4090-detailed-power-analysis-ideal-power-supply/

47 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Λοιπόν, είμαι ακόμα με το παλιό μου μόνιτορ και παίζω το CP2077 overdrive με Fast Sync λόγω του FG που "αντιπαθεί" κάθε είδους cap ή Vsync. Δυστυχώς, έχω παράλληλα UPS με AVR που σημαίνει ότι το όριό του σε Watt(540W) δεν είναι μόνο για την μπαταρία αλλά γενικά(στερνή μου γνώση). Χώρια την θύρα που μου αχρήστεψε η GPU και αναγκάστηκα να βάλω μια PCI-e κάρτα USB επεκτάσεων στο ανώτερο slot, να ακουμπάει πάνω στην ψύκτρα(με παρεμβολή μονωτικού υλικού).

Συχνά πυκνά, με όλα στοκ, με προειδοποιεί ότι ξεπερνάω το όριο, ενώ βλέπω την συνολική κατανάλωση(προφανώς και με την οθόνη μέσα, λογικά κοντά στα 30W) να παίζει ανάμεσα σε 500-600W+ από την ένδειξή του. Αυτά με 4080. Οπότε βάζω limit στο 90% μόνο για το CP2077 και περιμένω πότε θα το φτάσουν τα υπόλοιπα games για να "πετάξω" και UPS.

Επομένως οι Ada καίνε όντως τα κέρατά τους και δεν υπάρχει περίπτωση με OC και χωρίς cap να βγάζεις μόνο ~600W ολική με την 4090 μέσα. Δεν έβαλαν τέτοιες θηριώδεις ψύκτρες για πλάκα. Αυτή η σειρά αχρήστεψε ένα κάρο cases και λοιπό εξοπλισμό. Έφερε καταναλώσεις που κοντράρουν σε κόστος το ίδιο το pc. Και διαβάζουμε καραγκιοζιλίκια για δροσερά και άνετα μηχανήματα από ανθρώπους που αλλάζουν τα πάντα μέσα στη διετία. Δηλαδή, από άτομα που δεν θα δουν ποτέ το hw τους να αξιοποιείται πλήρως.

Την 4090 την τρέχω μόνιμα 70% power limit, 320w max. Το CPU παίζει συνήθως 40-50w σε 4k. Δεν νομίζω όλο το σύστημα να ξεπερνάει τα 450

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, thanosAIAS είπε

Τρομερό "επιχείρημα"!

συγνώμη αλλα το βιογραφικό του κυρίου που το έγραψε ειναι 

Hardware enthusiast and PC Gamer. Also in charge of the Illuminati clan at Wccftech. https://wccftech.com/author/hms/

ειναι δηλαδή σαν να γράφω εγω που δεν εχω καμια ιδιαίτερη γνώση, ποσο μαλλον πτυχίο, για pc hardware.

με τι οργανα το μέτρησε; ποιος μπορει να τον ελέγξει/αμφισβητήσει;

δεν ειναι ακομα ενα gaming news site που τα εσοδα του ειναι απο διαφημίσεις και προώθηση προιοντων;

λογικο δεν ειναι να προωθεί κάτω απο το τραπέζι, τα συμφέροντα αυτών που τον πληρώνουν;

δεν το γνωρίζω το σαιτ και δεν μπορώ να κρίνω την εγγυρότητα του, απλα αυτα ειναι τα πρώτα ερωτήματα που μου ήρθαν.

αντιθέτως, αν οι εταιρίες που αγοράζουν ετοιμα built απο puget, διαπιστώσουν καποια αστοχία, θα γινόταν δημόσια γνωστό και θα το έκλειναν το μαγαζι την επόμενη μέρα, αντιθέτως, εχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλων μεγάλων εταιριών και οργανισμών.

Επεξ/σία από prefuse

10 λεπτά πριν, Herald είπε

Την 4090 την τρέχω μόνιμα 70% power limit, 320w max. Το CPU παίζει συνήθως 40-50w σε 4k. Δεν νομίζω όλο το σύστημα να ξεπερνάει τα 450

Εγώ σου λέω για CP2077 που πάει τέζα(320W είναι το default για 4080). Άσχετα αν και με 90% limit παίζεις μια χαρά σε 1440p με dlss quality+FG. Αυτές οι κάρτες θέλουν παιχνίδι με την καμπύλη τάσεων για efficiency της προκοπής.

6 λεπτά πριν, pirmen56 είπε

Εγώ σου λέω για CP2077 που πάει τέζα(320W είναι το default για 4080). Άσχετα αν και με 90% limit παίζεις μια χαρά σε 1440p με dlss quality+FG. Αυτές οι κάρτες θέλουν παιχνίδι με την καμπύλη τάσεων για efficiency της προκοπής.

Το CP με Path tracing (όχι το σκέτο RT) είναι  το μόνο παιχνίδι που χάνω επιδόσεις με το power limit στο 70%. Σε όλα τα άλλα games τζάμπα καίει η λάμπα με το να την έχω στα τέρματα.

Δοκίμασε και εσύ, power limit 70%, +100mhz core και δες αν είσαι σταθερός. Αν είσαι ανέβασε το στο +150. Αν όχι κατέβασε. Μετά κάνε το ίδιο και με μνήμες, βάλε +1000 και αν είσαι σταθερός ανέβα. Εγώ παίζω 70% limit +100 core + 1500 ram για 24/7

• Like 1

2 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Average fps.  Όχι minimum fps. Πόσο μάλλον STDEV για να ξέρεις πόσο κοντά θα είσαι στο μέσο όρο. Πράγμα γνωστό από τον καιρό που ζούσε ο Bayes.

Θα σε πετάξουν με τις κλωτσιές από το Γυμνάσιο αν τους πεις ότι μια τάξη έχει καλύτερους μαθητές από μια άλλη γιατί βγάζει μέσο όρο π.χ. 15 αντί για 13. Χωρίς αναφορά σε τυπική απόκλιση, εύρος, τεταρτημόρια κλπ.

Αλλά στον κόσμο του pc είναι το μόνο στατιστικό που αρκεί. Γι αυτό και δεν ιδρώνει κανείς όταν ένας Ryzen 3D έχει χειρότερο-παρατεταμένο-frame drop σχεδόν το ίδιο με intel arch του 2015 πλήρως tuned !!!

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Για αυτο θελει undervolt να παιξουν οπως πρεπει stock εννοειται ολες τραβανε αρκετα. 285 η 4070ti και με UV παει 140-150 και στα cpu το ιδιο και τραβανε σε peak 70-80watt το πολυ. Σκεψου spiderman remastered που παιζω αυτο τον καιρο τραβαω 200-210watt απο πριζα για 97fps μονιμα ολα max με dlss 3. Με 6800xt και 8700k αντιστοιχα θα ηθελα σιγουρα 350+ watt και παλι με undervolt και τα 2 γιατι stock εβλεπα 500αρια στην πριζα. Που 500 που 350 και που 200 ειναι τεραστια η διαφορα.  

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, pirmen56 είπε

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

500-550w ολικο καίω εγώ με 4090 stock και 13900Κ

Επεξ/σία από BabisTs
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λέω να φτιάξω το παρακάτω

i9 13900Κ

Aorus z790 Xtreme

G.skill 7200 2x16 ή 2x24  CL34 (καλές ή να πάω σε κάτι άλλο)

Bequiet dark power 13 1000W (αν το βρούμε και αυτό, όλο κάτι δεν είναι διαθέσιμο)

Τι λέτε για αυτές τις μνήμες?

https://www.guru3d.com/articles-pages/gskill-tridentz5-rgb-ddr5-7200-cl34-32g-2x16gb,1.html

Κάτι για cooling?

Επίσης ψάχνω ένα Bequiet DarkBase pro900 rev2 αλλά μόνο στο amazon.co.uk το βρίσκω και είναι πάρα πολλά τα φράγκα, κάπου στα 440eu, για case που πήρα πριν κάτι χρόνια για άλλο μηχάνημα στα 220eu.

Aπό το manual της μητρικής, δώσανε πολλά lanes se pci bus 3.0 και μόνο 12 στο 4.0 (σελίδες 4/5)

https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_z790-aorus-xtreme_1001_e_230331.pdf?v=97a78a531245273f421ba3b571c4b333

Την μητρική την περιμένω από Νοέμβρη, νομίζω βρήκαμε κάποια άκρη και έρχεται Ευρώπη σύντομα.

Λέτε να πάω σε z790 Hero ίσως? 

Επεξ/σία από 33Bird33

2 ώρες πριν, 33Bird33 είπε

Λέω να φτιάξω το παρακάτω

i9 13900Κ

Aorus z790 Xtreme

G.skill 7200 2x16 ή 2x24  CL34 (καλές ή να πάω σε κάτι άλλο)

Bequiet dark power 13 1000W (αν το βρούμε και αυτό, όλο κάτι δεν είναι διαθέσιμο)

Τι λέτε για αυτές τις μνήμες?

https://www.guru3d.com/articles-pages/gskill-tridentz5-rgb-ddr5-7200-cl34-32g-2x16gb,1.html

Κάτι για cooling?

Επίσης ψάχνω ένα Bequiet DarkBase pro900 rev2 αλλά μόνο στο amazon.co.uk το βρίσκω και είναι πάρα πολλά τα φράγκα, κάπου στα 440eu, για case που πήρα πριν κάτι χρόνια για άλλο μηχάνημα στα 220eu.

Aπό το manual της μητρικής, δώσανε πολλά lanes se pci bus 3.0 και μόνο 12 στο 4.0 (σελίδες 4/5)

https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_z790-aorus-xtreme_1001_e_230331.pdf?v=97a78a531245273f421ba3b571c4b333

Την μητρική την περιμένω από Νοέμβρη, νομίζω βρήκαμε κάποια άκρη και έρχεται Ευρώπη σύντομα.

Λέτε να πάω σε z790 Hero ίσως? 

Yπάρχει κάποιο συγκεκριμένο feature που θες από την μητρική αυτή και πας σε τόσο ακριβή? Εγώ θα προτιμούσα να πάω σε 13900ks ή σε ένα 2dimm board με πιο γρήγορες μνήμες με λιγότερα χρήματα. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Herald είπε

Yπάρχει κάποιο συγκεκριμένο feature που θες από την μητρική αυτή και πας σε τόσο ακριβή? Εγώ θα προτιμούσα να πάω σε 13900ks ή σε ένα 2dimm board με πιο γρήγορες μνήμες με λιγότερα χρήματα. 

Είχα την z390 Xtreme σε 9900Κ με 3200CL14 και ήταν ότι πιο σταθερό είχα ποτέ μου.

Τα χαμηλότερα temps, τέλειο DPC latency, όλα ρολόι από την πρώτη μέρα. Επίσης είχε ότι καλύτερο έχω ακούσει σε audio από μητρική. Τώρα η Ζ790 δε θα έχει καμία σχέση με την Ζ390 σε αυτό, αλλά ελπίζω να έχει στα υπόλοιπα.

Χρησιμοποιώ το Thunderbolt port επίσης, και της Ζ390 Xtreme ήταν το καλύτερο... τότε. Βέβαια τότε κόστιζε 495eu όταν την πήρα. Το θέμα είναι, ότι αν είναι να δώσεις 750eu για μια Ηero με άλλα 200 έχεις κάτι πολύ καλύτερο.

Για τις μνήμες τι πιστεύεις? Από όλα τα reviews που πρόλαβα και είδα 7200cl34 6400cl32 είναι πάνω κάτω τα ίδια στα test πέρα από κάποια πολύ λίγα. Α, η  Xtreme είναι επίσης καλή στο OC και σε CPU και RAM. Την 7200 σίγουρα θα την πάει σε 7800 εκτός αν πέσουμε σε μάπα CPU ή RAM.

Αυτό που δε καταλαβαίνω είναι ο λίγο περίεργος σχεδιασμός στα lanes της μόνο. Και ότι έχει μόνο 4 SATA. Επίσης ότι αν πάει κάτι στραβά, δύσκολα να βρεις ίδια.

Επεξ/σία από 33Bird33

να ρωτησω λιγο κατι σε αυτην την μητρικη Asus ROG Strix Z790-F με 13700κ θελω να βαλω 2 m2 drives χωρις να χασει το gpu lines ειναι σωστο αυτο??? δλδ ο ενας θα μπει στο m2_2 και ο αλλος m2_3

΄΄You should install your M.2 Boot Drive into M.2_2 Socket to keep your GPU @ x16
and use M.2_3 Socket for your Data/Gaming SSD ΄΄

1 ώρα πριν, zyx1979 είπε

να ρωτησω λιγο κατι σε αυτην την μητρικη Asus ROG Strix Z790-F με 13700κ θελω να βαλω 2 m2 drives χωρις να χασει το gpu lines ειναι σωστο αυτο??? δλδ ο ενας θα μπει στο m2_2 και ο αλλος m2_3

΄΄You should install your M.2 Boot Drive into M.2_2 Socket to keep your GPU @ x16
and use M.2_3 Socket for your Data/Gaming SSD ΄΄

Ναι είσαι οκ.

Σε άλλο θέμα. Μίλησα με BeQuiet στη Γερμανία και μου είπαν ότι βγάζουν νέο μεγάλο case Αυγ/Σεπ καθώς και

Pro version της Dark Power 13.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...