liverpoolman Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 1 ώρα πριν, Herald είπε Για ποιο λόγο να θες να γλυτώσεις το undervolt? Θα έχεις ίδιες επιδόσεις με μικρότερη κατανάλωση και καλύτερες θερμοκρασίες. Δεν είναι κάτι που πεοπσθαεις να γλυτώσεις. Θέλω να γλιτώσω ώστε να έχω δυνατότητα overclock Υποτίθεται τους παίρνουμε ξεκλειδωτους για OC όχι για να τους ρίχνουμε Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SV1EOD Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Στις 19/4/2023 στις 3:17 ΠΜ, Arkin είπε Λενε για μεγαλα IPC gains και μεγαλη αλλαγη στο efficiency με την 14th gen της intel οποτε σιγουρα περιμενεις. Και εγω για εκει θα παω για αυτο δεν εδωσα πολλα λεφτα τωρα θα φυγουν αργοτερα. Και λενε και για 3 γενιες υποστηριξη μεγαλο συν και αυτο να παρει μαθηματα απο amd που σε αυτο το κομματι ειναι αψογη. Τα refresh των 13th gen λιγα πραγματα παραπανω θα δινουν οι meteor lake θα ειναι επανασταση με ολα αυτα που εχω διαβασει τον τελευταιο καιρο. Τι λένε οι φήμες για ημερομηνία κυκλοφορίας της 14ης γενιάς; 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Arkin Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Μόλις τώρα, SV1EOD είπε Τι λένε οι φήμες για ημερομηνία κυκλοφορίας της 14ης γενιάς; Συμφωνα με τελευταιες φημες παντα λογο των refresh των 13th gen ισως οι meteor βγουν μονο για mobile/laptop δηλαδη σε πολυ χαμηλο TDP και παμε κατευθειαν σε arrow για desktop δευτερο μισο 2024. Ολα φημες για την ωρα. Για το IPC ακουγετε για 25% πανω meteor απο raptor και ακομα ενα 20% πανω οι arrow απο meteor. Δηλαδη κοντα 50% πανω IPC arrow απο raptor. Συν το 50% πανω στο efficiency ανα watt που ακουγετε. Αυτο περιμενω και εχω το χιλιαρικο ζεστο ζεστο αν επαληθευτουν αυτα. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SV1EOD Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 OK, thanks for the update. Θα ομολογήσω ότι +50% σε IPC και άλλο ένα +50% σε efficiency ανά watt είναι αρκετά καθοριστικός παράγοντας αναμονής. Όμως 2ο μισό του 2024 μάλλον σημαίνει προς το τέλος του 2024, δηλαδή Νοέμβρη τα πρώτα μοντέλα. Επίσης καινούργιο socket άρα αρχικά τουλάχιστον αρκετά ακριβά και λίγα motherboard κ.ο.κ. Ουσιαστικά μάλλον θα χρειαστεί να περιμένει κάποιος έναν χρόνο για να πέσουν κάπως οι τιμές στις μητρικές και να αυξηθεί η γκάμα των διαθέσιμων μοντέλων καθώς επίσης και να ομαλοποιηθεί η διαθεσιμότητα στους επεξεργαστές αφού θα έχουν "αρμέξει" τους early adopters. Δύσκολη απόφαση και δεν με βλέπω να περιμένω τόσο πολύ. Εξαρτάται και από άλλους παράγοντες η περίπτωση της δικής μου αναβάθμισης, θα το πάω βλέποντας και κάνοντας. 14 λεπτά πριν, Arkin είπε Αυτο περιμενω και εχω το χιλιαρικο ζεστο ζεστο αν επαληθευτουν αυτα. Εκτιμάς ότι με ένα χιλιαρικάκι θα καταφέρεις τέτοιο upgrade; Έχεις τις μνήμες ή τις έχεις και αυτές σε αυτό το budget; DDR4 στο επόμενο socket χωρίς να το ξέρω είμαι βέβαιος ότι αποκλείεται να παίξουν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Arkin Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 2 λεπτά πριν, SV1EOD είπε OK, thanks for the update. Θα ομολογήσω ότι +50% σε IPC και άλλο ένα +50% σε efficiency ανά watt είναι αρκετά καθοριστικός παράγοντας αναμονής. Όμως 2ο μισό του 2024 μάλλον σημαίνει προς το τέλος του 2024, δηλαδή Νοέμβρη τα πρώτα μοντέλα. Επίσης καινούργιο socket άρα αρχικά τουλάχιστον αρκετά ακριβά και λίγα motherboard κ.ο.κ. Ουσιαστικά μάλλον θα χρειαστεί να περιμένει κάποιος έναν χρόνο για να πέσουν κάπως οι τιμές στις μητρικές και να αυξηθεί η γκάμα των διαθέσιμων μοντέλων καθώς επίσης και να ομαλοποιηθεί η διαθεσιμότητα στους επεξεργαστές αφού θα έχουν "αρμέξει" τους early adopters. Δύσκολη απόφαση και δεν με βλέπω να περιμένω τόσο πολύ. Εξαρτάται και από άλλους παράγοντες η περίπτωση της δικής μου αναβάθμισης, θα το πάω βλέποντας και κάνοντας. Εκτιμάς ότι με ένα χιλιαρικάκι θα καταφέρεις τέτοιο upgrade; Έχεις τις μνήμες ή τις έχεις και αυτές σε αυτό το budget; DDR4 στο επόμενο socket χωρίς να το ξέρω είμαι βέβαιος ότι αποκλείεται να παίξουν. Spoiler Ναι εχουν πει μεγαλες κουβεντες και μενει να επιβεβαιωθουν εχει πολυ ενδιαφερον τετοιο jump αλλα θα το δουμε. Τελος 2024 οπως σωστα λες τα περιμενω για την ωρα εχω καλυφθει με τον 5700X απο τον 8700K πηρα το jump που ηθελα για την καρτα μου και τελος 2024 αρχες 2025 παμε για νεα gpu στα επιπεδα 4090 επιδοσεων που εκει θα χρειαστει και το νεο cpu για να την σπρωξει. Με τι συστημα εισαι ακριβως και τη καρτα εχεις και στα ποσα fps στοχευεις αυτη τη στιγμη με το συστημα σου? Το 1000αρικο ευελπιστω να φτασει ναι. Οι DDR 5 ηδη ειναι χωμα σε τιμη τα 32gb πανε 150 ευρω οι 6000 συχνοτητα οποτε θα βαλω 200 εγω τελος 2024 για συχνοτητα ομως κοντα στα 8000 και αρκετα πιο ωριμη σαν τεχνολογια. CPU κατι αντιστοιχο του 13700K της νεας γενιας δηλαδη σε I7 οποτε ενα 500αρικο οπως το βλεπω παμε 700 και 300 για μια μητρικη +-50 ευρω γιατι ειναι αρκετα μακρια ακομα και ειναι απλα εικασιες στις τιμες. Οποτε στοχευω σε κατι τετοιο με καποια 5070ti στο 1000αρικο με επιδοσεις 4090 να φτιαχτει ενα future proof συστημα στο cpu κομματι μιας και η καρτα ανα 2ετιας πεφτει αλλαγη με νεα. 2 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SV1EOD Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 29 λεπτά πριν, Arkin είπε Απόκρυψη περιεχομένων Με τι συστημα εισαι ακριβως και τη καρτα εχεις και στα ποσα fps στοχευεις αυτη τη στιγμη με το συστημα σου? Η εφορμογή μου είναι επαγγελματική, CAD/CAM με κάρτα γραφικών Quadro, οπότε δεν στοχεύω σε fps επειδή δεν παίζω παιχνίδια. Έχω ξεμείνει με σχεδόν τον ίδιο επεξεργαστή που είχες πριν την αναβάθμιση σου απλά είναι κλειδωμένος. 35 λεπτά πριν, Arkin είπε Απόκρυψη περιεχομένων Τελος 2024 οπως σωστα λες τα περιμενω για την ωρα εχω καλυφθει με τον 5700X απο τον 8700K πηρα το jump που ηθελα για την καρτα μου και τελος 2024 αρχες 2025 Τέλος 2024 με αρχές 2025 παραείναι βαρύ. Με βλέπω για 13700Κ ή 13900Κ στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, βαριά Σεπτέμβριο. 36 λεπτά πριν, Arkin είπε Απόκρυψη περιεχομένων Το 1000αρικο ευελπιστω να φτασει ναι. Οι DDR 5 ηδη ειναι χωμα σε τιμη τα 32gb πανε 150 ευρω οι 6000 συχνοτητα οποτε θα βαλω 200 εγω τελος 2024 για συχνοτητα ομως κοντα στα 8000 και αρκετα πιο ωριμη σαν τεχνολογια. CPU κατι αντιστοιχο του 13700K της νεας γενιας δηλαδη σε I7 οποτε ενα 500αρικο οπως το βλεπω παμε 700 και 300 για μια μητρικη +-50 ευρω γιατι ειναι αρκετα μακρια ακομα και ειναι απλα εικασιες στις τιμες. Οποτε στοχευω σε κατι τετοιο με καποια 5070ti στο 1000αρικο με επιδοσεις 4090 να φτιαχτει ενα future proof συστημα στο cpu κομματι μιας και η καρτα ανα 2ετιας πεφτει αλλαγη με νεα. Με 13700Κ βγαίνει το σκεπτικό σου. Και αν συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές των μνημών ίσως σου βγει και φθηνότερα ή εναλλακτικά ίσως βάλεις περισσότερη μνήμη. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Arkin Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 1 λεπτό πριν, SV1EOD είπε Η εφορμογή μου είναι επαγγελματική, CAD/CAM με κάρτα γραφικών Quadro, οπότε δεν στοχεύω σε fps επειδή δεν παίζω παιχνίδια. Έχω ξεμείνει με σχεδόν τον ίδιο επεξεργαστή που είχες πριν την αναβάθμιση σου απλά είναι κλειδωμένος. Τέλος 2024 με αρχές 2025 παραείναι βαρύ. Με βλέπω για 13700Κ ή 13900Κ στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, βαριά Σεπτέμβριο. Με 13700Κ βγαίνει το σκεπτικό σου. Και αν συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές των μνημών ίσως σου βγει και φθηνότερα ή εναλλακτικά ίσως βάλεις περισσότερη μνήμη. Σε αυτη την περιπτωση εφυγες για 13700K. Οταν μιλαμε για επαγγελματικο σκοπο που σημαινει αποσβεση και θα κανεις τη δουλεια σου πιο γρηγορα τοτε εννοειται δεν περιμενεις το 2023 με απλο 8700 οποτε με το καλο ενας 13700K η καποιος 7900 αν θες να πας σε amd αναλογα πιο cpu ειναι καλυτερο για την δουλεια που τον θελεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SV1EOD Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 6 λεπτά πριν, Arkin είπε Σε αυτη την περιπτωση εφυγες για 13700K. Οταν μιλαμε για επαγγελματικο σκοπο που σημαινει αποσβεση και θα κανεις τη δουλεια σου πιο γρηγορα τοτε εννοειται δεν περιμενεις το 2023 με απλο 8700 οποτε με το καλο ενας 13700K η καποιος 7900 αν θες να πας σε amd αναλογα πιο cpu ειναι καλυτερο για την δουλεια που τον θελεις. Οι καλύτεροι επεξεργαστές για την δουλειά που κάνω είναι αυτοί που έχουν το καλύτερο single core performance. Για αυτό και την ψιλοάκουσα όταν έγραψες για +50% IPC. Αλλά δεν γίνεται να περιμένω τόσο. Δεν είναι η περίπτωση προγραμμάτων σαν αυτό που χρησιμοποιώ που να βελτιώνεται ιδιαίτερα η απόδοση με πολλούς πυρήνες όπως π.χ. στην επεξεργασία εικόνας. Από όσο έχω ψάξει και διαβάσει η Intel είναι μονόδρομος σε προγράμματα CAD/CAM. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Arkin Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Μόλις τώρα, SV1EOD είπε Οι καλύτεροι επεξεργαστές για την δουλειά που κάνω είναι αυτοί που έχουν το καλύτερο single core performance. Για αυτό και την ψιλοάκουσα όταν έγραψες για +50% IPC. Αλλά δεν γίνεται να περιμένω τόσο. Δεν είναι η περίπτωση προγραμμάτων σαν αυτό που χρησιμοποιώ που να βελτιώνεται ιδιαίτερα η απόδοση με πολλούς πυρήνες όπως π.χ. στην επεξεργασία εικόνας. Από όσο έχω ψάξει και διαβάσει η Intel είναι μονόδρομος σε προγράμματα CAD/CAM. Εφυγες για 13700K θα δεις τεραστια διαφορα απο 8700 σε cad cam οπως λες οι intel ειναι μπροστα στα προγραμματα. Και βλεπεις εχουμε κοντα 2 χρονια για arrow. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
SV1EOD Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 20 Απριλίου 2023 13 λεπτά πριν, Arkin είπε Εφυγες για 13700K θα δεις τεραστια διαφορα απο 8700 σε cad cam οπως λες οι intel ειναι μπροστα στα προγραμματα. Και εγώ έτσι το βλέπω. Ίσως να πάω για 13900 αν και μάλλον δεν είναι απαραίτητο/αξίζει. 14 λεπτά πριν, Arkin είπε Και βλεπεις εχουμε κοντα 2 χρονια για arrow. Δυστυχώς έτσι φαίνεται να είναι. Δεν βαριέσαι, επαγγελματική εφορμογή είναι, ας ξανακάνουμε αναβάθμιση τότε ή λίγο πιο μετά. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Alex21121988 Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 Το Extreme Utility μετά το τελευταίο BIOS firmware update της Asus είναι πρακτικά άχρηστο για Undervolt. Το έχουν καταργήσει, για τους δικούς τους ηλίθιους λόγους. Ανοίγεις Undervolt Protection από BIOS για να μπορεί να ανοίξει το app. Οπότε Undervolt, είχαμε... Όχι τίποτα άλλο, ήταν βολικό, χωρίς πολλά πολλά να βρεις αυτό που θέλεις χωρίς 15 restarts και μπες/βγες στο ΒIOS. Aν κάνω rollback στο προηγούμενο firmware ενδεχομένως δεν θα μπορώ να τρέξω xmp όπως πρέπει, όπως τώρα. Γιατί το latest firmware για την z690 του Mαρτίου έλυνε θέμα με dram instability. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Aten-Ra Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 22 Απριλίου 2023 https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-13900ks/17.html Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Finarfin Δημοσ. 23 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 23 Απριλίου 2023 Απο σημερα πηγα σε 13700k gigabute z790 UD και gskill 6400 με cooler noctua nh 15. Tι κανω στο bios? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Verxus Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Καλησπέρα σε όλους. Δεν ήμουν σίγουρος αν άξιζε να ξεκινήσω καινούργιο τοπικ οπότε ποστάρω καλύτερα εδώ. Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι να κάνω ένα καινούργιο build και να πάω απο τον 4690κ στον 13600κ. Το θέμα μου είναι οτι θέλω να κάνω downsize και να πάω σε mATX καθώς και να είναι white build. Με αυτούς τους περιορισμούς έχω λίγες επιλογές σε mobo με τις βασικές να είναι η msi z690m και η asus b760g. Όπως βλέπετε η μια ειναι Ζ και η άλλη Β, ωστόσο εχουν 80$ διαφορά και εμφανισιακά προτιμώ την Β. Ψάχνωντας λίγο το θέμα βλέπω οτι πλέον γίνεται να κάνεις undervolt K cpus στις Β760. Παλαιότερα χρειαζόταν μια διαδικάσία να αλλάξεις microcode βλ. εδώ αλλά πλέον υποστηρίζεται και με το τελευταίο BIOS update της asus. Με αυτά τα δεδομένα και για την χαλαρή χρήση μου gaming, browsing, coding και δεδομένου οτι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το OC ston 13600k νιώθω οτι δεν χάνω κάτι να πάω στο Β αλλά θα ήθελα και την γνώμη σας γιατί έχω έναν φόβο. Για ΡΑΜ σκέφτομαι τις gskill 6400-32 λέτε να έχω θέμα; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Herald Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 Share Δημοσ. 24 Απριλίου 2023 31 λεπτά πριν, Verxus είπε Καλησπέρα σε όλους. Δεν ήμουν σίγουρος αν άξιζε να ξεκινήσω καινούργιο τοπικ οπότε ποστάρω καλύτερα εδώ. Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι να κάνω ένα καινούργιο build και να πάω απο τον 4690κ στον 13600κ. Το θέμα μου είναι οτι θέλω να κάνω downsize και να πάω σε mATX καθώς και να είναι white build. Με αυτούς τους περιορισμούς έχω λίγες επιλογές σε mobo με τις βασικές να είναι η msi z690m και η asus b760g. Όπως βλέπετε η μια ειναι Ζ και η άλλη Β, ωστόσο εχουν 80$ διαφορά και εμφανισιακά προτιμώ την Β. Ψάχνωντας λίγο το θέμα βλέπω οτι πλέον γίνεται να κάνεις undervolt K cpus στις Β760. Παλαιότερα χρειαζόταν μια διαδικάσία να αλλάξεις microcode βλ. εδώ αλλά πλέον υποστηρίζεται και με το τελευταίο BIOS update της asus. Με αυτά τα δεδομένα και για την χαλαρή χρήση μου gaming, browsing, coding και δεδομένου οτι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα το OC ston 13600k νιώθω οτι δεν χάνω κάτι να πάω στο Β αλλά θα ήθελα και την γνώμη σας γιατί έχω έναν φόβο. Για ΡΑΜ σκέφτομαι τις gskill 6400-32 λέτε να έχω θέμα; Αφού Α) Θα πάρεις ξεκλείδωτο CPU Β) Θες 6400 μνήμες Γ) Η διαφορά τους είναι μόνο 80€ Θα σου πρότεινα εύκολα την ASUS. Η MSI παίζει να σου κάνει νερά με τις μνήμες και να πρέπει να τις πειράξεις με το χέρι και να δουλεύουν μόνο στα 6000. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα