Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 8,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

3 ώρες πριν, prefuse είπε

Αγαπητοί φίλοι OC, αυτό που λέει ο χλωμός Άγγλος με την βέρα στο 5 λεπτό, για 1,7V ή 1,9V, να το αφήσω στο default 1,7V;

Έχω τον 13700k με την Asus pro art z690, μπορώ να δω από κάπου πχ manufacturing date (αν γράφει κάπου το κουτί), για να δω ποιο bios έχει και αν υποστηρίζει χωρίς bios update, Intel 13gen.. 

Αν δεν σκοπευεις να κανεις extreme overclock το αφηνεις οπως ειναι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, thetiesthatbind είπε

Το γράφει στο barcode που έχει δίπλα στις RAM, τα τελευταία 4 ψηφια νομιζω. image.png.ab559950f5f261e3e9986e139ce80fde.png

μια βοηθεια οποιος μπορει, επειδη ειμαι στην μεση του built.

εχω Version 1601.... 11.25 MB 2022/07/08

η μητρική ειναι συνδεμένη μονο με το 24pin του τροφοδοτικό, οπως φαινεται εδω

Spoiler

μπορώ να κάνω update στο τελευταίο bios κατευθείαν ή να τις κάνω μια μία σταδιακά..

βασικά με μπέρδεψε αυτο “Before BIOS update, please download Intel ME update tool from ASUS support site, and update ME firmware to Version 16.1.25.1885 to ensure optimized system settings.”

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/proart/proart-z690-creator-wifi/helpdesk_bios/?model2Name=ProArt-Z690-CREATOR-WIFI

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, prefuse είπε

μια βοηθεια οποιος μπορει, επειδη ειμαι στην μεση του built.

εχω Version 1601.... 11.25 MB 2022/07/08

η μητρική ειναι συνδεμένη μονο με το 24pin του τροφοδοτικό, οπως φαινεται εδω

Απόκρυψη περιεχομένων

μπορώ να κάνω update στο τελευταίο bios κατευθείαν ή να τις κάνω μια μία σταδιακά..

βασικά με μπέρδεψε αυτο “Before BIOS update, please download Intel ME update tool from ASUS support site, and update ME firmware to Version 16.1.25.1885 to ensure optimized system settings.”

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/proart/proart-z690-creator-wifi/helpdesk_bios/?model2Name=ProArt-Z690-CREATOR-WIFI

για να περασεις me θα πρεπει να μπεις windows οποτε χωρις bios που να υποστηριζει τον 13700k  δεν μπορεις να περασεις me. Περνα το τελευταιο bios και μετα βαλε και το Me

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, akoinonitos είπε

για να περασεις me θα πρεπει να μπεις windows οποτε χωρις bios που να υποστηριζει τον 13700k  δεν μπορεις να περασεις me. Περνα το τελευταιο bios και μετα βαλε και το Me

Τελικά τις πέρασα όλες μια μια αφού το PC δεν μπουταρει.. στο Q Led της Asus μητρικής μου βγάζει κίτρινο λαμπάκι που στο manual λέει ότι είναι θέμα DRAM...

Έβγαλα έβαλα όλες τις μνήμες, μετά δοκίμασα και μια μία, αλλά τα ίδια. Θα δοκιμάσω να καθαρίσω και τις ram slot. Κάτι άλλο δεν ξέρω... Μετά σκέφτομαι μην είναι θέμα ελαττωματικών slot ram της μητρικής. Δυστυχώς δεν έχω κανένα γνωστό με ddr5 μητρική για να τρέξουμε κάνα memtest για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι το πρόβλημα είναι από τις μνήμες.

Επεξ/σία από prefuse

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν ειχε νοημα αυτο που εκανες τσαμπα παιδευτηκες. Το flash back εγινε σωστα? Ξανα δοκιμασε να περασεις το τελευταιο bios. Βαλε ενα στικακι μνημες πανω στην δευτερη θεση απο αριστερα και δες.

Μετονομασες σωστα το bios file ετσι?

Επεξ/σία από akoinonitos

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

Δεν ειχε νοημα αυτο που εκανες τσαμπα παιδευτηκες. Το flash back εγινε σωστα? Ξανα δοκιμασε να περασεις το τελευταιο bios. Βαλε ενα στικακι μνημες πανω στην δευτερη θεση απο αριστερα και δες.

Μετονομασες σωστα το bios file ετσι?

Ναι το μετονομασα όπως έλεγε στο manual. Έχω Mac και το renamer.exe μου ήταν άχρηστο. 

Το flashback δεν γνωρίζω αν έγινε σωστά, γιατί δεν μπορώ να δω τίποτα, ούτε bios. Αυτό που γνωρίζω από το manual και από το official Asus video, είναι ότι όταν σταματα να αναβωσβηνει το λαμπάκι flashback, τότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία bios update. 

Δοκίμασα να το φυσήξω μπας και πήρε κάνα σκουπίδι πουθενά στις ram slot.  Δεν δούλεψε.

δοκίμασα και στην δεύτερη ram slot δεξιά της CPU (όπως πρότεινες) και τα 4 dimm και με όλα το ίδιο. Απίθανο να είναι και οι 4 μνήμες χαλασμένες, κάτι με την μητρική είναι..

Spoiler

Spoiler

PSX_20230212_163835.jpg

Spoiler

PSX_20230212_163742.jpg

Spoiler

PSX_20230212_163728.jpg

Το 4pin αυτό (το τροφοδοτικό δεν είχε 4pin) νομίζω δεν χρειάζεται ρεύμα, αλλά ούτως η άλλως το πρόβλημα που μου βγάζει είναι στις dram όχι στην CPU. 

Υπόψη, ότι το PC δεν έχει ακόμα κάρτα γραφικών αλλά μόνο την iGPU του 13700k και συνδέω το PC με καλώδιο HDMI στην οθόνη.

Επεξ/σία από prefuse

Εκανα την διαδικασία Bios Flashback σε 2 μητρικές Ζ690 για 13600K. Δεν πεδεύτικα καθολου. Καλο θα ηταν να χρησιμοποιείτε USB με Led για να βλέπεις την δραστηριότητα ότι διαβάζει και να περιμένεις να σβήση το τροφοδοτικό μόνο του.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Την βγαζεις και την στελνεις πισω αναγκαστικα. Και παρε μια z790

δεν ειναι θέμα z690/z790, οι μνημες ειναι στο QVL της asus (και τις crucial), ουτως ή αλλως ειναι στα 4800 που ειναι το base frequency.

με αυτον τον συνδιασμό (asus proart z690, intel 13700k & crucial CT32G48C40U5.M16A1) πωλούσαν τα workstation στη puget μέχρι που το γύρισαν πλεον στην νέα z790 για θέμα στοκ μαλλον. το γράφουν και οι ίδιοι, οτι η νέα z790 δεν εχει καμία ουσιαστική διαφορά με την z690.

Spoiler

William George (Product Development SME) Says:
There isn't much difference here compared to the previous Z690 version of this board, but it does support higher memory speeds when using all four DIMM slots. Additionally, the PCI-E x4 slot is now Gen4 instead of Gen3.

αλλα αν μου κάνουν επιστροφή χρημάτων γιατι δεν βρίσκουν πλεον, αναγκαστικά θα πάω σε z790 (ειναι +80-100€ για το τίποτα)

Επεξ/σία από prefuse

58 λεπτά πριν, prefuse είπε

δεν ειναι θέμα z690/z790, οι μνημες ειναι στο QVL της asus (και τις crucial), ουτως ή αλλως ειναι στα 4800 που ειναι το base frequency.

με αυτον τον συνδιασμό (asus proart z690, intel 13700k & crucial CT32G48C40U5.M16A1) πωλούσαν τα workstation στη puget μέχρι που το γύρισαν πλεον στην νέα z790 για θέμα στοκ μαλλον. το γράφουν και οι ίδιοι, οτι η νέα z790 δεν εχει καμία ουσιαστική διαφορά με την z690.

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

There isn't much difference here compared to the previous Z690 version of this board, but it does support higher memory speeds when using all four DIMM slots. Additionally, the PCI-E x4 slot is now Gen4 instead of Gen3.

αλλα αν μου κάνουν επιστροφή χρημάτων γιατι δεν βρίσκουν πλεον, αναγκαστικά θα πάω σε z790 (ειναι +80-100€ για το τίποτα)

δεν το ειπα για τις μνημες ,για να μην μπλεκεις με bios flash back το ειπα 

• Like 1

2 ώρες πριν, prefuse είπε

Απόκρυψη περιεχομένων

Kαπου στο bios update θα είναι το θεμα, δύσκολο να είναι hardware issue. 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Λέω να δοκιμάσω και αύριο πριν το πάω σε κάποιον να το δει

Θα δοκιμάσω και με ακόμα ενα usb stick. Τώρα είναι στημένο στο κουτί, όταν κάνω bios flashback, αποσυνδεω όλα τα καλώδια εκτός από 24pin και 8pin CPU. Αλλά CPU, ψύκτρα και nvme είναι πάνω στην μητρική..

Αν δεν δουλέψει και πάλι, θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια, να τα βγάλω όλα και να έχω την μητρική πάνω στο antistatic που έρχεται από το εργοστάσιο και θα είναι συνδεμένα μόνο το 24pin και 8pin.

Ερώτηση, όταν θα πάω να ξαναβάλω CPU και ψήκτρα, θα πρέπει να καθαρίσω την CPU από την thermal paste και να βάλω καινούργια;

Και αν ναι, μπορώ να την καθαρίσω μονό με microfiber ύφασμα ή μπατονετα με απαλές κινήσεις ή να ψάξω να βρω και isopropyl alcohol? 

Μπορώ να καθαρίσω και τις επαφές της ram με microfiber και isopropyl alcohol? 

Επεξ/σία από prefuse

6 ώρες πριν, prefuse είπε

Και αν ναι, μπορώ να την καθαρίσω μονό με microfiber ύφασμα ή μπατονετα με απαλές κινήσεις ή να ψάξω να βρω και isopropyl alcohol? 

Μπορώ να καθαρίσω και τις επαφές της ram με microfiber και isopropyl alcohol? 

Χαρτί κουζίνας και οινόπνευμα (95ρι, όχι φωτιστικό ή 70ρι με γλυκερίνη), θα σου κάνει παραπάνω από το 95% της δουλειάς.

Μετά το χαρτί κουζίνας, αφού πάρεις τα πολλά δηλαδή, φίλτρο καφετιέρας κάνει αρκετά καλή δουλειά στο υπόλοιπο.

Με την ισοπροπυλική και το φίλτρο, θα κάνεις την καλύτερη από όλα, αλλά δεν είναι κάτι που σε καίει αυτό.

Τις επαφές στα στικάκια μνήμης εννοείται πως μια χαρά τις καθαρίζεις αντίστοιχα.

• Like 3

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, prefuse είπε

Ναι το μετονομασα όπως έλεγε στο manual. Έχω Mac και το renamer.exe μου ήταν άχρηστο. 

Το flashback δεν γνωρίζω αν έγινε σωστά, γιατί δεν μπορώ να δω τίποτα, ούτε bios. Αυτό που γνωρίζω από το manual και από το official Asus video, είναι ότι όταν σταματα να αναβωσβηνει το λαμπάκι flashback, τότε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία bios update. 

Δοκίμασα να το φυσήξω μπας και πήρε κάνα σκουπίδι πουθενά στις ram slot.  Δεν δούλεψε.

δοκίμασα και στην δεύτερη ram slot δεξιά της CPU (όπως πρότεινες) και τα 4 dimm και με όλα το ίδιο. Απίθανο να είναι και οι 4 μνήμες χαλασμένες, κάτι με την μητρική είναι..

Απόκρυψη περιεχομένων

Απόκρυψη περιεχομένων

PSX_20230212_163835.jpg

Απόκρυψη περιεχομένων

PSX_20230212_163742.jpg

Απόκρυψη περιεχομένων

PSX_20230212_163728.jpg

Το 4pin αυτό (το τροφοδοτικό δεν είχε 4pin) νομίζω δεν χρειάζεται ρεύμα, αλλά ούτως η άλλως το πρόβλημα που μου βγάζει είναι στις dram όχι στην CPU. 

Υπόψη, ότι το PC δεν έχει ακόμα κάρτα γραφικών αλλά μόνο την iGPU του 13700k και συνδέω το PC με καλώδιο HDMI στην οθόνη.

Το 4πινο μονο εμενα μου φαινεται στραβο στο μεταξυ; :P Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πας σε PRO ART με το ζόρι. Τέλος πάντων, στείλε τη μητρική πίσω απλώς για να ξεμπερδεύεις.

Εμένα η MSI που ειχα πρωτα ειχε μέσα LED που έδειχνε το bios flashback οτι γινοταν. Γενικα θελει 5-10 λεπτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Ναι και γενικα, να μη τη βάλεις πάνω στην αντιστατική σακούλα τη μητρική, δεν είναι ασφαλές. 

Αναφορά σε κείμενο

Hi guys,
Lately, I see many people giving the advice to place a mainboard on the anti-static bag it came in to test the setup.

DON'T EVER DO THAT! STAY AWAY FROM THOSE BAGS, THEY ARE OF CONDUCTIONG MATERIALS!!

Have a look here: http://en.wikipedia.org/wiki/Antistatic_bag .

There are people who's board burnt out completely with the bag melted to it, after testing on an anti-static bag.

If you want to place your board outside a pc-case for testing, lay it on a piece of cardboard with no print on it. Or use another surface of which you are 100% sure it's non-conducting.

Επεξ/σία από thetiesthatbind
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...