Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

4 ώρες πριν, Herald είπε

Το spec της Intel είναι 9 σίγουρα

έτσι ξέρω και γω αλλά από ότι διάβαζω εδώ μέσα κάτι δεν δουλεύει σωστά σε μερικές μητρικές με τις θερμοκρασίες και τα voltages,η φταίνε άλλοι παράγοντες πχ κουτί, ψύξη κτλ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, ICE-T είπε

έτσι ξέρω και γω αλλά από ότι διάβαζω εδώ μέσα κάτι δεν δουλεύει σωστά σε μερικές μητρικές με τις θερμοκρασίες και τα voltages,η φταίνε άλλοι παράγοντες πχ κουτί, ψύξη κτλ.

εγω θεωρω πλεον οτι εχει να κανει και με το κομματι ,η ιντελ δινει 1.1 ac για να πιασει ολα τα κομματια της. Μετα οι μητρικες αρχιζουν και ριχνουν αναλογα το κομματι. Απλα πολλα κομματια ειναι κακα. Κυριως οι 13700k απο οσα εχω δει μεχρι τωρα.

Επισης η asus που εχω τωρα δινει 1.2v σε load deafult. H asrock που ειχα πριν στο τελευταιο bios εδινε 1.3v default. Μιλαω παντα χωρις mce κλπ. Με στοκ limits. Με λιγα λογια αχταρμας.

Ενας καλος οδηγος για να διαβασουν οποιοι θελουν σχετικα με ac,dc,llc και by usage oc ,vf curve κλπ

https://www.overclock.net/threads/asus-maximus-z690-extreme-i9-12900k-guide-load-lines-vf-curves-adaptive-voltage-by-core-octvb.1794957/#Understanding LLC, AC_LL & DC_LL

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 4

10 ώρες πριν, akoinonitos είπε

εγω θεωρω πλεον οτι εχει να κανει και με το κομματι ,η ιντελ δινει 1.1 ac για να πιασει ολα τα κομματια της. Μετα οι μητρικες αρχιζουν και ριχνουν αναλογα το κομματι. Απλα πολλα κομματια ειναι κακα. Κυριως οι 13700k απο οσα εχω δει μεχρι τωρα.

Επισης η asus που εχω τωρα δινει 1.2v σε load deafult. H asrock που ειχα πριν στο τελευταιο bios εδινε 1.3v default. Μιλαω παντα χωρις mce κλπ. Με στοκ limits. Με λιγα λογια αχταρμας.

Ενας καλος οδηγος για να διαβασουν οποιοι θελουν σχετικα με ac,dc,llc και by usage oc ,vf curve κλπ

https://www.overclock.net/threads/asus-maximus-z690-extreme-i9-12900k-guide-load-lines-vf-curves-adaptive-voltage-by-core-octvb.1794957/#Understanding LLC, AC_LL & DC_LL

να σου πω την αλήθεια εγώ σκεφτόμουν να πήγαινα σε Ζ790 tomahawk ddr5 από Ζ690 ddr4, αλλά μετά  μου κόπηκε η όρεξη για πειράματα  

• Like 1

11 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Ωραία τα εξηγεί αλλά ο τρόπος που κλοκάρι είναι ανάποδος από τον ενδεδειγμένο - για μένα τουλάχιστον. Σκέφτομουν να γράψω έναν οδηγό να δείξω πως γίνεται η δουλειά ( :P ) αλλά με τον 13900k δεν έβγαζα πολύ άκρη γιατί η μητρική μου με 13th gen κάνει τα δικά της.

Χοντρικά αυτός χρησιμοποιεί  octvb για να ανεβάζει ρολόγια όταν είναι ελαφρύ το load, εγώ κάνω το ακριβώς ανάποδο, έχω τα ρολόγια τέρμα και χρησιμοποιώ το octvb για να τα ρίξει όταν βαραίνει το load. Mε τον δικό του τρόπο θα έχεις ανώμαλα σκαμπανεβάσματα στα ρολόγια σε gaming workloads, με τον δικό μου θα είναι καρφωμένα εκεί που τα θες. 

Αν έχεις όρεξη δοκίμασε να παίξεις λίγο με octvb, είναι ωραία φάση

• Like 1

1 λεπτό πριν, Herald είπε

Ωραία τα εξηγεί αλλά ο τρόπος που κλοκάρι είναι ανάποδος από τον ενδεδειγμένο - για μένα τουλάχιστον. Σκέφτομουν να γράψω έναν οδηγό να δείξω πως γίνεται η δουλειά ( :P ) αλλά με τον 13900k δεν έβγαζα πολύ άκρη γιατί η μητρική μου με 13th gen κάνει τα δικά της.

Χοντρικά αυτός χρησιμοποιεί  octvb για να ανεβάζει ρολόγια όταν είναι ελαφρύ το load, εγώ κάνω το ακριβώς ανάποδο, έχω τα ρολόγια τέρμα και χρησιμοποιώ το octvb για να τα ρίξει όταν βαραίνει το load. Mε τον δικό του τρόπο θα έχεις ανώμαλα σκαμπανεβάσματα στα ρολόγια σε gaming workloads, με τον δικό μου θα είναι καρφωμένα εκεί που τα θες. 

Αν έχεις όρεξη δοκίμασε να παίξεις λίγο με octvb, είναι ωραία φάση

Εχω δοκιμασει εχω ενα προφιλ με octvb και by core usage αλλα δεν εχει και πολυ νοημα να το χρησιμοποιω ,τσαμπα ρευμα καιω.

12 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Εχω δοκιμασει εχω ενα προφιλ με octvb και by core usage αλλα δεν εχει και πολυ νοημα να το χρησιμοποιω ,τσαμπα ρευμα καιω.

Ε ναι αυτο το bycore usage που τρεχει είναι χαζο. Εγω τρέχω 5.4 μονιμα σε ολα τα cores μέχρι να μπει βαρυ φορτιο, και εκει αρχιζει να πέφτει με βαση τα temps. Βεβαια οτιδήποτε πανω απο στοκ τζαμπα καιει η λαμπα, παιρνω καπου 10-15% σε επιδοσεις με διπλασια καταναλωση σε games. Μονο για κανα bench το τρεχω, αλλιως stock + undervolt. 

Γενικά οταν εβλεπα τα rumors και απο τους 2 για 5++ ghz αυτή τη γενια ελεγα αποκλείεται. Τελικα τα κατάφεραν αλλα δείχνουν οτι δεν ειναι ακομα έτοιμοι για τετοια ρολογια. Σε full loads ok, δεν ειχα θεμα με τον 13900k,  αλλα σε light loads τυπου gaming ηταν ανατριχιαστικα τα νουμερα κατανάλωσης. Φανταζομαι τα ιδια και χειρότερα ειναι και ο 7950x. Το μαμησαν και οι δυο τους. 

• Like 1

28 λεπτά πριν, Herald είπε

Ε ναι αυτο το bycore usage που τρεχει είναι χαζο. Εγω τρέχω 5.4 μονιμα σε ολα τα cores μέχρι να μπει βαρυ φορτιο, και εκει αρχιζει να πέφτει με βαση τα temps. Βεβαια οτιδήποτε πανω απο στοκ τζαμπα καιει η λαμπα, παιρνω καπου 10-15% σε επιδοσεις με διπλασια καταναλωση σε games. Μονο για κανα bench το τρεχω, αλλιως stock + undervolt. 

Γενικά οταν εβλεπα τα rumors και απο τους 2 για 5++ ghz αυτή τη γενια ελεγα αποκλείεται. Τελικα τα κατάφεραν αλλα δείχνουν οτι δεν ειναι ακομα έτοιμοι για τετοια ρολογια. Σε full loads ok, δεν ειχα θεμα με τον 13900k,  αλλα σε light loads τυπου gaming ηταν ανατριχιαστικα τα νουμερα κατανάλωσης. Φανταζομαι τα ιδια και χειρότερα ειναι και ο 7950x. Το μαμησαν και οι δυο τους. 

σε gaming εγω δεν βλεπω να περναει τα 90watt ο 13700κ stock average ,σε αυτα που παιζω,αν εχει τοση διαφορα ο 13900Κ καλα εκανα που δεν τον αγορασα.

2 λεπτά πριν, ICE-T είπε

σε gaming εγω δεν βλεπω να περναει τα 90watt ο 13700κ stock average ,σε αυτα που παιζω,αν εχει τοση διαφορα ο 13900Κ καλα εκανα που δεν τον αγορασα.

Αν μιλαμε για gpu bound σωστα, αλλα και ο 12900k ειναι στα 50 σε τετοια σενάρια. 4090 εχεις? Δοκιμασε ενα cyberpunk η spiderman σε 4k rt ultra και μετα σε 1080p και δες power draw. Ο 13900 ειναι απο 100 εως 160 σε 4k και 1080 αντιστοιχα, o 12900 απο 50 εως 80 αντιστοιχα. Μεγαλη διαφορα. 

27 λεπτά πριν, Herald είπε

5% η διαφορα 

NXpKrzv.png

Εδώ το δεχόμαστε το HU, βλέπω.

Την ξέρω την απάντηση..."Αν μέχρι και αυτοί το λένε, φαντάσου πόσο χειρότερα...".

Link, να μην ψάχνουμε τα cropped?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, Πέτρος είπε

Εδώ το δεχόμαστε το HU, βλέπω.

Την ξέρω την απάντηση..."Αν μέχρι και αυτοί το λένε, φαντάσου πόσο χειρότερα...".

Link, να μην ψάχνουμε τα cropped?

Παντα το δεχομαι. Δεν εχω πει ποτε οτι βγαζει μουφα νουμερα απτο μυαλο του. Οτι ειναι αμπαλος και δεν ξερει να τεσταρι εχω πει. 

https://twitter.com/HardwareUnboxed/status/1623619232901767168?ref_src=twsrc^google|twcamp^serp|twgr^tweet

Επεξ/σία από Herald

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν δεν αναφέρεις το benchmark scene βέβαια, σα να τα βγάζεις απ' το μυαλό σου είναι αλλά οκ..

Επεξ/σία από Psycho_Warhead
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αναφερει συγκεκριμενη περιοχη, το hogsmeade. Δεν το εχω βαλει ακομα για να εχω προσωπικη αποψη, αλλα οπως και να εχει το game θελει δουλιτσα ακομα. Κλασσικα πλεον μας τα πετανε unoptimised ολα.

Επεξ/σία από xartemporas

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κατά τα άλλα είναι όλο προβλήματα τα AMD CPUs..

Είχαμε το fTPM stutter το έφτιαξαν μετά από κάνα χρόνο..Είχαμε το low L3 cache performance σε Windows 11, έβγαλαν ένα semi-fix αφού δεν ήρθε στα επίπεδα των Windows 10.

Προβλήματα με lower performance σε games όταν είναι ενεργοποημένα και τα 2 CCD.

Τώρα έχουμε stutters στο TW3/CP 2077 με Frame Generation, σ' αυτό ευθύνεται η μηχανή γραφικών της CDPR βέβαια αλλά τι με νοιάζει ; Απ' ότι φαίνεται υπάρχει πρόβλημα και στο Hogwarts Legacy..

Γενικά υπάρχουν θέματα που με Intel πλατφόρμα δεν τα συναντάς. Απ' την άλλη η Intel έχει gtp temps/consumption που θέλουν αλχημείες για να έρθουν στα ίσα.

3 λεπτά πριν, xartemporas είπε

Αναφερει συγκεκριμενη περιοχη, το hogsmeade. Δεν το εχω βαλει ακομα για να εχω προσωπικη αποψη, αλλα οπως και να εχει το game θελει δουλιτσα ακομα. Κλασσικα πλεον μας τα πετανε unoptimised ολα.

Αναφέρει τώρα συγκεκριμένα, στα γενικά benchmark του δεν αναφέρει που bench-άρει..Δεν μπορεί ο χρήστης να κάνει verify τα νούμερά του αν έχει παρόμοιο setup και αυτό είναι πρόβλημα.

Επεξ/σία από Psycho_Warhead

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...