Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

13 ώρες πριν, verrasod είπε

Συγγνώμη, αν είμαι λίγο off-topic, αλλά στήνω αυτό τον καιρό, καινούριο μηχάνημα με 13600k, aorus master z790, ddr5 g.skill trident z5 6400, aorus master 4070ti , asus thor 850w, κουτί aorus c500 glass. Ποια aio liquid cooler να προτιμήσω για τον επεξεργαστή;

Θα δώσεις πιο πολλά για μητρική αντί για επεξεργαστή; Μήπως κανεις κάτι ανάποδα εδώ; Να το ξανά σκεφτείς; 

Η Arctic Freezer είναι η πιο VFM, αλλιώς κοιτά σε EK, Galahad, H115i 

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

14 ώρες πριν, verrasod είπε

Συγγνώμη, αν είμαι λίγο off-topic, αλλά στήνω αυτό τον καιρό, καινούριο μηχάνημα με 13600k, aorus master z790, ddr5 g.skill trident z5 6400, aorus master 4070ti , asus thor 850w, κουτί aorus c500 glass. Ποια aio liquid cooler να προτιμήσω για τον επεξεργαστή;

Στον δικό μου 13600k έχω την H100i. Οι θερμοκρασίες είναι άψογες. Δεν είναι και 13900k.

1 λεπτό πριν, Herald είπε

Μόνο εγώ είμαι με αέρα ρε? Σαν να βγήκα από την σπηλιά νοιώθω

Εγώ απορώ πώς μπορείτε με αυτά τα κτήνη μέσα στη μέση του κουτιού. Καλά καλά ούτε χέρι στις μνήμες δεν μπορείς να βάλεις. Ενώ με aio έχεις ένα καθαρό μηχάνημα, όμορφο, τακτοποιημένο, εύκολα προσβάσιμα τα πάντα. Προσωπική άποψη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, kirileman είπε

Εγώ απορώ πώς μπορείτε με αυτά τα κτήνη μέσα στη μέση του κουτιού. Καλά καλά ούτε χέρι στις μνήμες δεν μπορείς να βάλεις. Ενώ με aio έχεις ένα καθαρό μηχάνημα, όμορφο, τακτοποιημένο, εύκολα προσβάσιμα τα πάντα. Προσωπική άποψη.

u12a έχω, δεν την λές και κτήνος. Την πήρα ακριβώς για να βάζω χέρι στις  μνήμες :P 

H AIO με χαλάέι όταν έχω κάρτα 300+ watt, γιατί σου μαμάει το airflow και βράζουν τα πάντα μέσα στο κουτί

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, kirileman είπε

Για επαγγελματική χρήση είναι no go τα Aio και δεν τις προτιμάει κανένας.

Οι Aio θέλουν συντήρηση, να τις τσεκαρεις που και που και αν κάποια στιγμή σου στάξει, που θα γίνει κάποια στιγμή, σου κάνει ζημιά. Επίσης αν χαλάσει έχεις μεγάλο downtime. 

Σε air cooler δεν υπάρχουν τέτοια θέματα καθώς είναι πολύ απλή η κατασκευή τους και αν χαλάσει ένας ανεμιστήρας, τον αλλάζεις σε 1 λεπτό. ούτε downtime, ούτε επίβλεψη, ούτε σταξιμο.

Από την άλλη οι air coolers είναι ογκώδη, όλοι προτιμούν την noctua NH-U12A λόγο 1 tower και άρα είναι η πιο μικρή (από τις κορυφαίες) και αν θέλεις να βάλεις βγάλεις μνήμη είναι ένα θέμα.

Εμένα προσωπικά μου αρέσει και το design της chromax black της u12a, της μαύρης deepcool AK620 αλλά και της μαύρης thermalright FC140.

Την noctua D15 δεν θα την έβαζα για κανένα λόγο.

Επεξ/σία από prefuse

1 λεπτό πριν, Herald είπε

u12a έχω, δεν την λές και κτήνος. Την πήρα ακριβώς για να βάζω χέρι στις  μνήμες :P 

H AIO με χαλάέι όταν έχω κάρτα 300+ watt, γιατί σου μαμάει το airflow και βράζουν τα πάντα μέσα στο κουτί

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάνει συγκριτικό (μήπως έχεις κάποιο σχετικό λινκ; ). Αλλά για πόση διαφορά μιλάμε στη gpu; Δίνεις λίγες παραπάνω στροφές στο πίσω φαν (λέω εγώ τώρα), βοηθάνε και τα φανς της aio, δε νομίζω ότι είναι τόσο δραματικά τα πράγματα.

4 λεπτά πριν, kirileman είπε

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάνει συγκριτικό (μήπως έχεις κάποιο σχετικό λινκ; ). Αλλά για πόση διαφορά μιλάμε στη gpu; Δίνεις λίγες παραπάνω στροφές στο πίσω φαν (λέω εγώ τώρα), βοηθάνε και τα φανς της aio, δε νομίζω ότι είναι τόσο δραματικά τα πράγματα.

Συγκριτικό δεν έχω, εμπειρία έχω :P 

10900k + 3090 με AIO σε exhaust, 80C-85C το CPU σε gaming. 

10900k + 3090 με u12a,  60-65c το CPU σε gaming.

Αν βάλεις την AIO σε intake μπροστά κόβεις στο 1/3 την είσοδο φρέσκου αέρα. Δεν έχω ακριβώς νούμερα αλλά χοντρικά σε ένα average κουτί θα δείς 4-6c αύξηση στην GPU όταν μιλάμε για κάρτα τύπου 3090 (400-500 watt). 

13 λεπτά πριν, prefuse είπε

Για επαγγελματική χρήση είναι no go τα Aio και δεν τις προτιμάει κανένας.

Οι Aio θέλουν συντήρηση, να τις τσεκαρεις που και που και αν κάποια στιγμή σου στάξει, που θα γίνει κάποια στιγμή, σου κάνει ζημιά. Επίσης αν χαλάσει έχεις μεγάλο downtime. 

Σε air cooler δεν υπάρχουν τέτοια θέματα καθώς είναι πολύ απλή η κατασκευή τους και αν χαλάσει ένας ανεμιστήρας, τον αλλάζεις σε 1 λεπτό. ούτε downtime, ούτε επίβλεψη, ούτε σταξιμο.

Nα στάξουν πάρα πολύ δύσκολα πλέον, σε home PC δεν υπάρχει θέμα. Σε workstation που δουλεύει πολλές ώρες την ημέρα δεν θα έβαζα AIO όχι γιατί θα στάξουν, αλλά γιατί θα μας χαιρετήσει το pump αν δουλεύει 8-10-15 ωρές την ήμερα υπερωρίες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, Herald είπε

Εξαρταται το κουτι ,το δικο σου σιγουρα δεν ειναι για aio, εγω στο tuf εχω την aio να βαζει αερα απο πανω και ειναι ολα δροσερα. Επισης αυτη η θεωρια του οτι σε ενα κουτι πρεπει να βγαινει η ζεστη απο πανω ειναι μεγαλη παπατζα.

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Εξαρταται το κουτι ,το δικο σου σιγουρα δεν ειναι για aio, εγω στο tuf εχω την aio να βαζει αερα απο πανω και ειναι ολα δροσερα. Επισης αυτη η θεωρια του οτι σε ενα κουτι πρεπει να βγαινει η ζεστη απο πανω ειναι μεγαλη παπατζα.

Φυσικά, το convection (το ότι ο ζεστός αέρας ανεβαίνει δηλαδή) δεν έχει καμία σημασία σε ένα κουτί που έχει ανεμιστήρες, αφού ένας ανεμιστήρας στις 300 στροφές είναι μερικές δεκάδες φορές πιο δυνατός από το convection. 

Είχα το o11 dynamic - δεν την πάλευε με τίποτα με την 3090 + ΑΙΟ. Όπου και να έβαζα την ΑΙΟ κάτι θα έβραζε :P 

Προσωπικά πλέον δεν βλέπω και το νόημα για ΑΙΟ, όταν ένα μεσαίο cooler τα βάζει με 12900k + 13900k, τζάμπα τα radiators 

Επεξ/σία από Herald

2 λεπτά πριν, Herald είπε

Φυσικά, το convection (το ότι ο ζεστός αέρας ανεβαίνει δηλαδή) δεν έχει καμία σημασία σε ένα κουτί που έχει ανεμιστήρες, αφού ένας ανεμιστήρας στις 300 στροφές είναι μερικές δεκάδες φορές πιο δυνατός από το convection. 

Είχα το o11 dynamic - δεν την πάλευε με τίποτα με την 3090 + ΑΙΟ. Όπου και να έβαζα την ΑΙΟ κάτι θα έβραζε :P 

Προσωπικά πλέον δεν βλέπω και το νόημα για ΑΙΟ, όταν ένα μεσαίο cooler τα βάζει με 12900k + 13900k, τζάμπα τα radiators 

Ιδιο κουτι με το lianli ειναι στην ουσια, απο πανω μπαινει κρυος αερας απο κατω κρυος και ο ζεστο βγαινει απο την μεση στην ουσια 

02.png.3ec09fc67db459d37bc1d51ed13fcb1c.png.15ff3efa1ee572a512d5c33bb54d5e16.png

• Like 1

2 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Ιδιο κουτι με το lianli ειναι στην ουσια, απο πανω μπαινει κρυος αερας απο κατω κρυος και ο ζεστο βγαινει απο την μεση στην ουσια 

02.png.3ec09fc67db459d37bc1d51ed13fcb1c.png.15ff3efa1ee572a512d5c33bb54d5e16.png

Το dynamic όμως δεν έχει fan πίσω, αυτό προστέθηκε μετά στο XL. 

Δοκίμασα τώρα για το χαβάλε ένα 5λεπτο CBR23, έκανε sustain 250w στους 85c (temp limit) με τους ανεμιστήρες στις 1800 στροφές (σχετικά "αθόρυβο"). 

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, kirileman είπε

Με την dark rock pro 4 άνετα βάζεις χέρι στις μνήμες , βγάζεις τον μπροστινό fan και είναι όλες προσβάσιμες.Θερμοκρασιες 30c idle, 77c cinebench 10λεπτο...για 70 ευρώ που την πήρα η απόδοση είναι απλά άψογη και αυτά σε φτηνιάρικο case των 60 ευρω (cougar archon 2 mesh..εννοείται άλλαξα τα φτηνιάρικα ανεμιστηράκια που είχε) .

H αεροψυξη λειτουργει μια χαρα , εφόσον δεν πας για extreme overclock ειναι overkill να πας σε σοβαρή υδρόψυξη στον 13600κ.Αναφέρω σοβαρή γιατί κυκλοφορούν aio που έχουν χειρότερη απόδοση απο αεροψυξη και είναι και πολύ πιο ακριβές !

Επεξ/σία από visualizer

1 λεπτό πριν, verrasod είπε

Να πήγαινα σε gigabyte aorus waterforce x, για να ταιριάζει με τα υπόλοιπα ή λειτουργικά δεν αποδίδει; 

Θα πάρεις ένα CPU που κάνει 350€, και θα το βάλεις σε μητρική που κάνει 600 και cooler που κάνει 250. Αφού εμφανισιακά κάνεις τις αγορές σου, το θέμα είναι να σου αρέσει εσένα στο μάτι, οπότε ότι και να σου πούμε εμείς, το δικό σου γούστο έχει σημασία

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...