Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, Razor333 είπε

Πρώτη επαφή με τις 7200c34 a-die, μέχρι 7600c36 ίσως παίξουν stable, για παραπάνω δεν τις βλέπω.

1183964175_Screenshot2022-12-20222703.png.a92f981e838ef6659b6129e56a9be63f.png

Tρελό νούμερο, με UV είσαι; 

Όσον αφορά τις μνήμες, αυτό που παρατήρησα και με τις δικές μου είναι ότι είναι τρομερά binnarismenes. Δηλαδή με το στοκ 1.4 ρεύμα δεν ακούγαν τίποτα σε timings, κάθε φορά που έσφιγγγα ήθελε ένα τικ voltage παραπάνω. Τις πουλάνε στο όριο τους, οπότε δύσκολα θα πάρεις πχ 6400 κιτάκι και θα το πας 7600, πρέπει να είσαι πολύ τυχερός

Έχω αφήσει τα tertiary εντελώς στο φλού γιατί είναι αρκετά δύστροπη η unify X σε αυτές τις συχνότητες. Πχ. αν καταφέρει να κάνει train αυτά που της δίνω, κομπλέ θα δουλεύει άψογα (tm5 stable και τα πάντα), αν αλλάξω settings και δεν τα κάνει train, μετά δυσκολεύομαι να επανέλθω στα προηγούμενα settings που δούλευαν. 7600 είναι το ταβάνι της, παραπάνω ούτε βήμα

ΥΓ1. Φυσικά σε σχέση με τα 5800 που έτρεχε η apex μου....καλά είναι και τα 7600 :P 

Επεξ/σία από Herald
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 8,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Με τις Adie που εχουμε ως τωρα αυτο ισχυει. Οσο πιο μεγαλη ταχυτητα τοσο λιγοτερο OC παιρνουν. Για αυτο και ολοι μενουν με τις 7200- 7600 που πανε μεχρι 8200-8400. Οσοι εχουν δοκιμασει τις 8000 τις εχουν επιστρεψει γιατι εχουν μηδενικο OC. 

Αν τρεχεις τοσο ανετα 7600 με την UX τοτε ισως μπορεσεις και 7800. Απλα επειδη ειναι στο οριο της πρεπει να βρεις ακριβως τα volt που χρειαζεται. Λιγο πανω η κατω και εισαι unstable. Αν εχεις χρονο το κανεις αλλιως στα 7600 εισαι ωραιος. 

Με τι volt vdd/vddq/mc παιζεις? Εχεις βαλει κανα ανεμιστήρα καλο να τις φυσαει?

9 λεπτά πριν, Herald είπε

Tρελό νούμερο, με UV είσαι; 

Όσον αφορά τις μνήμες, αυτό που παρατήρησα και με τις δικές μου είναι ότι είναι τρομερά binnarismenes. Δηλαδή με το στοκ 1.4 ρεύμα δεν ακούγαν τίποτα σε timings, κάθε φορά που έσφιγγγα ήθελε ένα τικ voltage παραπάνω. Τις πουλάνε στο όριο τους, οπότε δύσκολα θα πάρεις πχ 6400 κιτάκι και θα το πας 7600, πρέπει να είσαι πολύ τυχερός

Έχω αφήσει τα tertiary εντελώς στο φλού γιατί είναι αρκετά δύστροπη η unify X σε αυτές τις συχνότητες. Πχ. αν καταφέρει να κάνει train αυτά που της δίνω, κομπλέ θα δουλεύει άψογα (tm5 stable και τα πάντα), αν αλλάξω settings και δεν τα κάνει train, μετά δυσκολεύομαι να επανέλθω στα προηγούμενα settings που δούλευαν. 7600 είναι το ταβάνι της, παραπάνω ούτε βήμα

ΥΓ1. Φυσικά σε σχέση με τα 5800 που έτρεχε η apex μου....καλά είναι και τα 7600 :P 

Ναι δίνω ένα -0.07v με adaptive, γιατί ξεφεύγει με ycruncher στα watt.

Δεν εντυπωσιάστηκα καθόλου από τις μνήμες, θέλουν ψάξιμο, γιατί δεν παίζουν ούτε για πλάκα timings από mdie και νομίζω ότι σαν να ανεβάζουν με το παραμικρό αρκετή θερμοκρασία.

Τώρα για το binning, πόσοι έχουν ανεβάσει από 6400 και πάνω από 8000, περίμενα έστω κάνα 7600 stable, αλλά δεν το βλέπω, θα δοκιμάσω και νερό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Δεν εντυπωσιάστηκα καθόλου από τις μνήμες, θέλουν ψάξιμο, γιατί δεν παίζουν ούτε για πλάκα timings από mdie και νομίζω ότι σαν να ανεβάζουν με το παραμικρό αρκετή θερμοκρασία.

Τώρα για το binning, πόσοι έχουν ανεβάσει από 6400 και πάνω από 8000, περίμενα έστω κάνα 7600 stable, αλλά δεν το βλέπω, θα δοκιμάσω και νερό.

Mε τι ρεύματα ρε τις ανεβάζουν; Είδα έναν τυπά που έδινε 1.72 (kid you not). Αυτά είναι χαζά...

6 λεπτά πριν, ChaosAD είπε

Με τις Adie που εχουμε ως τωρα αυτο ισχυει. Οσο πιο μεγαλη ταχυτητα τοσο λιγοτερο OC παιρνουν. Για αυτο και ολοι μενουν με τις 7200- 7600 που πανε μεχρι 8200-8400. Οσοι εχουν δοκιμασει τις 8000 τις εχουν επιστρεψει γιατι εχουν μηδενικο OC. 

Αν τρεχεις τοσο ανετα 7600 με την UX τοτε ισως μπορεσεις και 7800. Απλα επειδη ειναι στο οριο της πρεπει να βρεις ακριβως τα volt που χρειαζεται. Λιγο πανω η κατω και εισαι unstable. Αν εχεις χρονο το κανεις αλλιως στα 7600 εισαι ωραιος. 

Με τι volt vdd/vddq/mc παιζεις? Εχεις βαλει κανα ανεμιστήρα καλο να τις φυσαει?

1.32 SA, 1.4 VDDQ, 1.39 VDD2, 1.45 η ram. Κανέναν ανεμιστήρα, δεν βλέπω να έχει θέμα με temps, 56-58c φτάνει με 10 κύκλους tm5 και δεν βγάζει αστάθεια. Παίζω με χαμηλό TREFI βέβαια (65535), αν δοκιμάσω με τίποτα 240000 που τρέχουν μερικοί ψυχοπαθείς λογικά θα φτάσω 70c, αλλά το trefi εγώ το φοβάμαι γενικά οπότε μόνιμα είμαι στα 65k

To SA στη τύχη το έβαλα, πιθανόν να παίζει και με λιγότερο, δεν δοκίμασα. Το έβαλα 1.32, είδα ότι δουλεύει και το άφησα στην τύχη του :P 

Επεξ/σία από Herald

10 λεπτά πριν, Razor333 είπε

Δεν φταινε οι μνημες, η mobo σου φταει που 1. ειναι Giga 2. ειναι 4 dimm slot. 

Και ναι, δεν παιζουν με timings απο m die. Βασικα μονο το tRFC δεν πεφτει τοσο. Με τα υπολοιπα δεν εχεις θεμα. Υπολογιζεις περιπου +400-600 για να εχεις ιδιες επιδοσεις απο mdie σε adie.

14 λεπτά πριν, Herald είπε

Mε τι ρεύματα ρε τις ανεβάζουν; Είδα έναν τυπά που έδινε 1.72 (kid you not). Αυτά είναι χαζά...

1.32 SA, 1.4 VDDQ, 1.39 VDD2, 1.45 η ram. Κανέναν ανεμιστήρα, δεν βλέπω να έχει θέμα με temps, 56-58c φτάνει με 10 κύκλους tm5 και δεν βγάζει αστάθεια. Παίζω με χαμηλό TREFI βέβαια (65535), αν δοκιμάσω με τίποτα 240000 που τρέχουν μερικοί ψυχοπαθείς λογικά θα φτάσω 70c, αλλά το trefi εγώ το φοβάμαι γενικά οπότε μόνιμα είμαι στα 65k

To SA στη τύχη το έβαλα, πιθανόν να παίζει και με λιγότερο, δεν δοκίμασα. Το έβαλα 1.32, είδα ότι δουλεύει και το άφησα στην τύχη του :P 

Οσοι τρεχουν πανω απο 1.5v ολοι ειναι με νερα. Με αερα κανεις δεν τρεχει πανω απο 1.47-1.48v γιατι ανεβαζουν temps. Βαλε ανεμιστήρα πανω να τις φυσαει, σβησε και τα rgb εντελως και ξαναδοκιμασε. SA 1.32 ειναι τραγικα πολυ. Δοκιμασε vdd 1.45-1.47 vddq 1.4-1.45 vdd2 1.45 sa 1.1-1.2 

1 λεπτό πριν, ChaosAD είπε

Δεν φταινε οι μνημες, η mobo σου φταει που 1. ειναι Giga 2. ειναι 4 dimm slot. 

Και ναι, δεν παιζουν με timings απο m die. Βασικα μονο το tRFC δεν πεφτει τοσο. Με τα υπολοιπα δεν εχεις θεμα. Υπολογιζεις περιπου +400-600 για να εχεις ιδιες επιδοσεις απο mdie σε adie.

Οσοι τρεχουν πανω απο 1.5v ολοι ειναι με νερα. Με αερα κανεις δεν τρεχει πανω απο 1.47-1.48v γιατι ανεβαζουν temps. Βαλε ανεμιστήρα πανω να τις φυσαει, σβησε και τα rgb εντελως και ξαναδοκιμασε. SA 1.32 ειναι τραγικα πολυ. Δοκιμασε vdd 1.45-1.47 vddq 1.4-1.45 vdd2 1.45 sa 1.1-1.2 

Το sa θα το ρίξω ρε, απλα τωρα δεν ειχα χρονο και όρεξη να τεστάρω. Του δωσα 1.30 και αλαχ ου ακμπαρ. Πολύ ειναι αλλα safe το θεωρώ. 

• Super Moderators
11 hours ago, this.is.elia said:

Ανεξάρτητα από aio/αερόψυξη, τελευταία κολλάω (με ταινία διπλής όψης) ένα noctua ανεμιστηράκι (40mm) πάνω στο block/βάση ψύκτρας.

Δουλεύει μεταξύ 2κ -> 5κ rpm ανάλογα με τη θερμοκρασία της CPU και παρέχει μεγάλη βοήθεια στη ψύξη του επεξεργαστή και όλων των mosfet που είναι στη 'γειτονιά'. Ειδικά στις 5κ rpm διώχνει πολύ αέρα και ειλικρινά, ούτε που ακούγεται. Απίστευτη ποιότητα αυτά τα ανεμιστήρια (για 15€ που κάνουν δλδ... 😁 ).

noisse.jpg

Υποτίθεται ότι το fanάκι της Liquid Freezer II κάνει την ίδια δουλειά, όχι τόσο αποτελεσματικά βέβαια.

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@Herald @akoinonitos Σχετικα με την ψυξη του 13700κ που συζηταγαμε χθες που ψαχνομουν ειτε αν υπαρχει τροπος   να ταιριαξω ενα αρχαιο waterblock της ΕΚ που εχω, ειτε να "πεταξω" ολο το loop και να παω σε αεροψυξη. Ε λεω δεν ανοιγω το πισω παραθυρο του κουτιου να δω αυτο το backplate που εχω με τι μοιαζει και αν υπηρχε περιπτωση να ταιριαξω κατι αλλο. Μολις το ειδα με εβαλε στην πριζα να το βγαλω εντελως και να δοκιμασω να δω μηπως ειμαι κωλοφαρδος και ταιριαζει στην z790 και τελικα  μπαινει οπως θα δειτε τις φωτο παρακατω, ισως καποιο socket εκεινης της εποχης ειχε σε παρομοιο σημειο της τρυπες για ψυχτρα στην μητρικη, η ουσια ειναι οτι μπαινει σε 1700socket κανονικα, πως το βλεπετε λετε να μην παταει σωστα και να δημιουργησει θεμα?.

Παρατηρησα  οτι οι τρυπες για τις βιδες του backplate ειχαν περιθωριο να πανε λιγο πιο εξω και λεω βρε λες:

1.jpg

στο χερι το backplate2.jpg

Πανω στο ζ790 mobo καθεται ετσι3.jpg

4.jpg

Επεξ/σία από Pwpwpw
  • Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Offtopic

η καλή μέρα από το κουτί φαίνεται...

Καλά πόσο μλκ (ή πόσο πονηρό μπορεί να είναι το μάρκετινγκ τους) είναι στη fractal design..

πήγα να βγάλω την μεμβράνη προστασίας από το τζάμι χώρις να έχω ανοίξει το κουτί και στο πρώτο peel, βγήκε και χτύπησε η αριστερή κάτω γωνία στο δάπεδο. Μιλάμε ότι μόλις το έβγαλα από το κουτί του, χωρίς να έχω πειράξει τίποτα απολύτως. 

ή είναι τόσο πονηροί και λένε δεν θα βιδωνουμε/κλειδώνουμε τα τζάμια στο κουτί, ωστε οποίος το πάρει και πάει να βγάλει την μεμβράνη απευθείας από το κουτί, θα τα σπάει και θα τα χρεώνουμε δίπλα. 

Μεγάλη ξενερα, ούτε ένα λεπτό δεν το είχα. Αν το κρατήσω έτσι θα έχω πρόβλημα να σπάσουν τα κομμάτια με το χρόνο και να δημιουργήσει πρόβλημα στα αλλά part του PC?

PSX_20221221_135843.jpg

Επεξ/σία από prefuse
  • Sad 4

8 λεπτά πριν, prefuse είπε

Αν το κρατήσω έτσι θα έχω πρόβλημα να σπάσουν τα κομμάτια με το χρόνο και να δημιουργήσει πρόβλημα στο αλλά part του PC?

μη το αφήσεις για κανένα λόγο έτσι... το τζαμι πετα το... στη τελική καλύτερα να το αφήσεις ανοιχτό 

μεγάλη ατυχία πάντως

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, prefuse είπε

Offtopic

Καλά πόσο μλκ (ή πόσο πονηρό μπορεί να είναι το μάρκετινγκ τους) είναι στη fractal design..

πήγα να βγάλω την μεμβράνη προστασίας από το τζάμι χώρις να έχω ανοίξει το κουτί και στο πρώτο peel, βγήκε και χτύπησε η αριστερή κάτω γωνία στο δάπεδο. Μιλάμε ότι μόλις το έβγαλα από το κουτί του, χωρίς να έχω πειράξει τίποτα απολύτως. 

ή είναι τόσο πονηροί και λένε δεν θα βιδωνουμε/κλειδώνουμε τα τζάμια στο κουτί, ωστε οποίος το πάρει και πάει να βγάλει την μεμβράνη απευθείας από το κουτί, θα τα σπάει και θα τα χρεώνουμε δίπλα. 

Μεγάλη ξενερα, ούτε ένα λεπτό δεν το είχα. Αν το κρατήσω έτσι θα έχω πρόβλημα να σπάσουν τα κομμάτια με το χρόνο και να δημιουργήσει πρόβλημα στα αλλά part του PC?

PSX_20221221_135843.jpg

Φιλε σε νιωθω μου ετυχε ακριβως το ιδιο...

Εγω το διορθωσα ως εξης, αν οι βασεις που εχει το τζαμι ειναι μεταλικες.

Ζεστενεις το τζαμι με πιστολακι για τα μαλλια ή αν εχεις θερμοπιστολο και αφαιρεις τις βασεις.

Πας σε ενα καταστιμα με τζαμια και σου κοβει ενα αλλο ειτε τζαμι ή πλεξιγλας, κολλας με μαυρη ταινια

2πλης οψης και θα εισαι οκ μεχρι να ερθει ανταλακτικο.

P.S. Οταν αφαιρεις τις βασεις με γαντια, το γυαλι κοβει.

Επεξ/σία από vtsuk
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, prefuse είπε

Offtopic

PSX_20221221_135843.jpg

Το εχω ετσι 3 χρόνια στο 2ο pc μου, fractal s2. Δεν εχει θεμα, αλλα γιατι δεν δοκιμάζεις να τους στειλεις φοτο να δεις μπας και σου στειλουν καινουργιο πλαινο? 

Επεξ/σία από Herald
  • Like 2

Εμένα που είχε σπάσει το πλαϊνό στη πρώτη χρήση, η be quiet μου έστειλε καινούργιο απευθείας από Γερμανία στέλνοντας τους φωτό και απόδειξη κτλπ. Μίλα μαζί τους να δεις τι θα σου πουν.

5 λεπτά πριν, Herald είπε

Το εχω ετσι 3 χρόνια στο 2ο pc μου, fractal s2. Δεν εχει θεμα, αλλα γιατι δεν δοκιμάζεις να τους στειλεις φοτο να δεις μπας και σου στειλουν καινουργιο πλαινο? 

το θεμα ειναι οτι υπάρχει κακώς σχεδιασμός απο την αρχή.

Το πρώτο που παει να κάνει κάποιος, αφού το εχει βγάλει απο το κουτί, ειναι peel την προστατευτική μεμβράνη. το να βγαίνει το τζάμι απο το τράβηγμα της προστατευτικής μεμβάνης και να μην ειναι κλειδωμένο κάπως, ειναι μεγάλο φάουλ και πρεπει ολοι οσοι εχουμε τετοια κουτιά να κάνουμε παράπονα, αλλίως δεν θα διορθωθεί.

Ας είχαν ενα μεγάλο αυτοκόλλητο πανω στο τζάμι να σου έλεγε, μην αφαιρείς την μεμβράνη πάνω στο κουτί αλλα βγάλτο, τοποθέτησε το σε ενα καναπέ/χαλί whatever, βγάλε την προστατευτική μεμβράνη και μετά βάλτο πίσω στο κουτί.

sorry για το offtopic παιδιά, και το περίμενα πως και πως.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, prefuse είπε

το θεμα ειναι οτι υπάρχει κακώς σχεδιασμός απο την αρχή.

Το πρώτο που παει να κάνει κάποιος, αφού το εχει βγάλει απο το κουτί, ειναι peel την προστατευτική μεμβράνη. το να βγαίνει το τζάμι απο το τράβηγμα της προστατευτικής μεμβάνης και να μην ειναι κλειδωμένο κάπως, ειναι μεγάλο φάουλ και πρεπει ολοι οσοι εχουμε τετοια κουτιά να κάνουμε παράπονα, αλλίως δεν θα διορθωθεί.

Ας είχαν ενα μεγάλο αυτοκόλλητο πανω στο τζάμι να σου έλεγε, μην αφαιρείς την μεμβράνη πάνω στο κουτί αλλα βγάλτο, τοποθέτησε το σε ενα καναπέ/χαλί whatever, βγάλε την προστατευτική μεμβράνη και μετά βάλτο πίσω στο κουτί.

sorry για το offtopic παιδιά, και το περίμενα πως και πως.

Νόμιζα ότι ολοι κάνουμε το peel στο τέλος αφού είναι όλα έτοιμα πριν το 1ο power on..🙃

Τεσπα.. μιλα με την fractal να δουμε τι θα σου πει..

Επεξ/σία από ShooterX
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...