Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

50 λεπτά πριν, Herald είπε

Κάποιες μητρικές, όπως πχ. ASUS στην cache αναφέρουν ρολόγια up to, οπότε ανεβαίνουν στην συχνότητα που τους λες όταν είναι κλειστά ή δεν είναι underload τα ecores. Με asrock δυστηχώς δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι παίζει. Πάντως αν υπάρχει ενδιαφέρον μπορώ να φτιάξω έναν οδηγό OC ειδικά για light loads, με το CPU να συμπεριφέρεται όπως παρακάτω στο video.

Παίζεις τα παιχνίδακια σου και άλλα light loads σε εξωφρενικά ρολόγια (5.400 στο video για τον 12900k), και όταν τρέξεις τίποτα ζόρικο το CPU πέφτει στη συχνότητα που θες εσύ (4900 στο παράδειγμα μας). Είναι 10-15 λεπτά υπόθεση - δεν χρειάζεται stress testing στα boost ρολόγια - δεν ξεσκίζεις το CPU σε heavy loads. Στο τέλος του video τρέχω ycruncher και δείχνει την συμπεριφορα που περιγράφω, drop τα ρολόγια και το voltage. Αν δοκίμαζα να τρέξω ycruncher στα 5.4 ghz....

Απόκρυψη περιεχομένων

και δεν φτιαχνεις

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έφτιαξα ενα συστηματάκι για δουλειά στο χωριό με 13600κ + 4x8GB DRR4 3200mhz B-die. Τώρα το τρέχω με XMP 3200. Αξίζει να κάνω OC στις RAM ή θα φάω πολύ χρόνο για λίγες βελτιώσεις;

10 ώρες πριν, Pwpwpw είπε

Δεν ειμαι ο καταλληλος να σου απαντησω στις ερωτησεις σου αλλα θα ηθελα να πω την αποψη μου σε κατι αλλο. Σκεψου το 2 και 3 φορες πριν παρεις τον kf αντι του k, στο σκρουτζ η διαφορα τους ειναι μονο  ενα 20ευρω. Τα ενσωματομενα γραφικα προσωπικα μου εχουν λυσει απειρες φορες τα χερια, πχ πουλαω την Gpu και ωσπου να ερθει η καινουργια εχω pc κανονικα, χαλαει η gpu ωσπου να ξεμπερδεψω απο σερβις παλι εχω Pc δεν με νοιαζει, μου ετυχε στο παρελθον να φλασαρω Modded bios σε gpu και να εχω μαυρη εικονα, μπηκα στα windows με τα onboard γραφικα και φλασαρα το μαμα bios στην gpu και ολα καλα, και τελος  σιγουρα ενας cpu που εχει γραφικα θα πουληθει πιο ευκολα σε μελλοντικη μεταπωληση. Προσωπικα για ολα τα παραπανω το 20αρικο το εδινα ανετα.

Ακριβώς αυτό, τα on board είναι χρήσιμα ! Μη τα σνομπάρετε !

23 ώρες πριν, thetiesthatbind είπε

Σκέφτομαι να δώσω τον i9 9900K και να το γυρίσω σε 13600ΚF, από μητρική τι να κοιτάξω; Γενικά θέλω να το πάω συντηρητικά σε κόστος. Γενικότερα δε σκοπεύω να παίξω με ρολόγια κλπ, ένα plug & play σκέφτομαι, οπότε έλεγα να πάω σε Β660. Υπάρχει τίποτα αξιόλογο; Βλέπω στο e-shop αυτές τις: 

https://www.e-shop.gr/mitriki-gigabyte-ga-b660-gaming-x-ddr4-1700-retail-p-PER.606783

https://www.e-shop.gr/mitriki-gigabyte-z690-ud-ddr4-p-PER.527598

Δε βλέπω και να υπάρχουν και κλειδωμένοι (non-K) στο skroutz. 

Οι κλειδωμένοι θα βγουν αρχές 2023. Κι εγώ ένα κλειδωμένο 13500 περιμένω

• Like 1

12 λεπτά πριν, malakudi είπε

Οι κλειδωμένοι θα βγουν αρχές 2023. Κι εγώ ένα κλειδωμένο 13500 περιμένω

Έχουμε ιδέα σε τι τιμές θα παίξουν ή αν θα έχουν κάποιο drawback σε σύγκριση με τους ξεκλείδωτους; Πχ λιγότερη cache/μικρότερο boost clock κλπ; 

Επίσης, ο 13600Κ ουσιαστικά είναι 6πύρηνος; Πως ακριβώς πάει η φαση τωρα με τα E και Ρ Cores?  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, thetiesthatbind είπε

Έχουμε ιδέα σε τι τιμές θα παίξουν ή αν θα έχουν κάποιο drawback σε σύγκριση με τους ξεκλείδωτους; Πχ λιγότερη cache/μικρότερο boost clock κλπ; 

Επίσης, ο 13600Κ ουσιαστικά είναι 6πύρηνος; Πως ακριβώς πάει η φαση τωρα με τα E και Ρ Cores?  

Οι non-k θα είναι στην ουσία κλειδωμένοι Alder-Lake με e-cores, δεν είναι raptor-lake. Οπότε μικρότερη cache σίγουρα (1,25MB per core vs 2MB). 13600/13500/13400 όλοι θα είναι 6 p-core/8 e-core.

edit: ο 13400 τελικά θα είναι 6 p-core/4 e-core. Οι άλλοι δύο 6/8.

Επεξ/σία από malakudi
  • Thanks 1

14 ώρες πριν, mutexlock είπε

Έφτιαξα ενα συστηματάκι για δουλειά στο χωριό με 13600κ + 4x8GB DRR4 3200mhz B-die. Τώρα το τρέχω με XMP 3200. Αξίζει να κάνω OC στις RAM ή θα φάω πολύ χρόνο για λίγες βελτιώσεις;

Πολύ ανεβασμένο το βρίσκω το χωριό.

17 ώρες πριν, Herald είπε

Μου εφερε δώρο ο αι Βασίλης 

https://i.ibb.co/bbcsr5P/IMG-20221216-184103.jpg

Με γειες! Δε μου λες είναι καλό αυτό γιατί δε βλέπω να κυκλοφορούν πολλά τέτοια;:D

• Thanks 1

4 λεπτά πριν, Armoral είπε

Πολύ ανεβασμένο το βρίσκω το χωριό.

Με γειες! Δε μου λες είναι καλό αυτό γιατί δε βλέπω να κυκλοφορούν πολλά τέτοια;:D

Eίναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσμος σε temps από τον 12900k πάντως. Στα 280w-300w τα κακάρωνε τελείως η ψύκτρα μου με τον παππού, χτύπαγγε 100αρια. Εδώ βλέπω μπορεί να φτάσει 350-360w. Φυσικά δεν υπάρχει λόγος για τόσα watt, κουβέντα να γίνεται. 

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, mutexlock είπε

Απο την στιγμη που το εχεις και για δουλεια ,καλυτερα μεινε με xmp

29 λεπτά πριν, Herald είπε

Πρώτα βήματα με την u12a, όλα στοκ, τα 330w τα κάνει κομπολόι η ψύκτρα

image_2022-12-17_122015376.png.3465f325df289b897c5cf171be824252.png

και να μην είχα μυωπία  απέκτησα :P

Επεξ/σία από akoinonitos

4 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

και να μην είχα μυωπία  απέκτησα :P

E η συμπίεση...

Κάποια πραγματάκια που βλέπω ότι φτιάξανε σε σχέση με alderlake, με τερματισμένα τα ρολόγια μέσω TVB στους alderlake το idle / low load power draw ανέβαινε πάρα πολύ, σε επίπεδα ryzen (20-25-30w). Με τον 13900k τώρα που το βλέπω παίζω στα 5.8 all core / 6.0 σε 2 core και το idle wattage είναι στα 4-5w. Άψογος.

Ένα 6ghz για το καλημέρα

image_2022-12-17_131352912.png.b487d886ba97287859d6444748695857.png

• Like 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, malakudi είπε

Οι non-k θα είναι στην ουσία κλειδωμένοι Alder-Lake με e-cores, δεν είναι raptor-lake.

Μέχρι τον 13600 (με C0 stepping όμως, όχι A0)... Ο 13700 θα είναι raptor.

Παρεμπιπτόντως σύμφωνα με leakers, o 13500 θα έχει απο τους non-Κ την μεγαλύτερη διαφορά κέρδους σε ΜC συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, αλλά την μικρότερη σε  SC...

small_Raptor_Lake_Non-K_Cinebench_Multi_

small_Raptor_Lake_Non-K_Cinebench_Single

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Herald είπε

Καλος παπαρας ο αι βασιλης, ο 13900 που μου εφερε δεν bootari πάνω απο 5800 μνημες 🤣🤣

τι λες ρε? 

κανε κανα clear cmos

Επεξ/σία από akoinonitos

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...