Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, Herald είπε

Απο ψυξη τι έχεις? Και τι cpu πήρες? Σορρυ μαζευτήκαμε πολλοί τελευταια και δεν θυμαμαι

13700κ πήρα. Ψύξη θα μπει πάνω στο custom water loop που έχω, αν βέβαια  ποτε έρθει αυτό το ρημάδo bracket για 1700 socket  από ΕΚ που παρηγγειλα για να κουμπώσει το cpu block.

Επεξ/σία από Pwpwpw
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Ναι βαλε 5.8 και τρεξε ενα ycruncher :lol:

Εχει βγει bios για unify x καινουργιο, αν έχουν φτιαξει επιτελους το vf curve να ακουει στο τι του λεω, μπορω να το ρυθμισω με tvb να ρίχνει συχνότητες σε τετοια load και να χτυπαει 5.8 - 6 σε light loads. 

Σε αυτά η apex κακα τα ψέμματα ηταν μιλια μπροστα. Σε 5 λεπτα ρυθμισα το cpu να παιζει 5.4 all cores σε light load και 5.8 σε 2 cores. Με την msi παλευω 6 μηνες, δεν νοιωθει

4 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Ναι βαλε 5.8 και τρεξε ενα ycruncher :lol:

Για ποσα watt ειναι rated η noctua?

Δεν εχει ratings για tdp η noctua, παντως μεχρι 280w την εχω φτασει. Φυσικα χτύπησε 92-93 βαθμους αλλα οκ, φυσιολογικο ειναι νομιζω

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε MSI z690 pro-A, o 13700k ανέβαζε 90C max σε cinebench και prime, με arctic liquid 280, thermalright frame και arctic mx4 πάστα (έκανα δοκιμές και με mx5 με μηδενικές διαφορές). Το μόνο που άλλαξα είναι το CPU lite load. Από mode 9 που είναι το default προτεινόμενο της intel, έβαλα mode 6, και έπεσε σε 75C-78C μέγιστο, ακόμα και στο prime. Το VCORE έπεσε περίπου 0.1V μέγιστο (1.172V σταθερά under load), και μάλιστα στο cinebench βγάζει ελαφρά καλύτερο score, με 0 errors ότι κι αν του έκανα. 

Σε productivity ή games, κάτω από ~60C, εκτός αν αρχίσω και το ζορίζω με after effect, που εκεί πάει περίπου 70C. 

Νομίζω πως για κάποιον που δεν θέλει να πολυασχοληθεί με αλλαγές στο bios, είναι μια καλή λύση να αλλάζεις μόνο το cpu lite load και xmp στις μνήμες, και κομπλάν :). Η διαχείρηση των volt και των watt θα γίνει αυτόματα.

Επεξ/σία από kogos
  • Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kogos είπε

Σε MSI z690 pro-A, o 13700k ανέβαζε 90C max σε cinebench και prime, με arctic liquid 280, thermalright frame και arctic mx4 πάστα (έκανα δοκιμές και με mx5 με μηδενικές διαφορές). Το μόνο που άλλαξα είναι το CPU lite load. Από mode 9 που είναι το default προτεινόμενο της intel, έβαλα mode 6, και έπεσε σε 75C-78C μέγιστο, ακόμα και στο prime. Το VCORE έπεσε περίπου 0.1V μέγιστο (1.172V σταθερά under load), και μάλιστα στο cinebench βγάζει ελαφρά καλύτερο score, με 0 errors ότι κι αν του έκανα. 

Σε productivity ή games, κάτω από ~60C, εκτός αν αρχίσω και το ζορίζω με after effect, που εκεί πάει περίπου 70C. 

Νομίζω πως για κάποιον που δεν θέλει να πολυασχοληθεί με αλλαγές στο bios, είναι μια καλή λύση να αλλάζεις μόνο το cpu lite load και xmp στις μνήμες, και κομπλάν :). Η διαχείρηση των volt και των watt θα γίνει αυτόματα.

Mode 1 ωρε, δοκίμασε το! 

Δημοσ.
54 λεπτά πριν, kogos είπε

υπαρχει και σε αλλες μητρικες το lite load mode? δεν εχω δει κατι στην φολα που εχω

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

υπαρχει και σε αλλες μητρικες το lite load mode? δεν εχω δει κατι στην φολα που εχω

Σε ολες, απλα αν δεν το γραφει lite load ειναι τα ac ll dc ll settings. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
52 λεπτά πριν, Herald είπε

Σε ολες, απλα αν δεν το γραφει lite load ειναι τα ac ll dc ll settings. 

εχει κατι παρομοιο η δικη μου (η ονομασια καμια σχεση βεβαια) που λεει να το αυξησεις αν εχεις ασταθεια, δεν ξερω αν ειναι το ιδιο

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.
30 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

εχει κατι παρομοιο η δικη μου (η ονομασια καμια σχεση βεβαια) που λεει να το αυξησεις αν εχεις ασταθεια, δεν ξερω αν ειναι το ιδιο

Asrock εχεις? 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, akoinonitos είπε

Μάλλον το ίδιο είναι, γιατί αυτό που αναφέρεις ταιριάζει ακριβώς στην περιγραφή της MSI: 

image.jpeg.6574e372f63184b744a522ca07c5d2f4.jpeg

image.jpeg.245b178fa5df1983b32bcb608cda0979.jpeg

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Spoiler

INTEL-13TH-GEN-CORE-RAPTOR-LAKE-PRESENTA

νομίζω φτασαμε MSRP για τον i13900K...

589$ = 553€ https://www.fx-exchange.com/usd/eur-589-exchange-rates.html

553 x 1.24 = 685€

https://www.bestprice.gr/item/2157973047/intel-core-i9-13900k-box.html?qo=13900k&from=cat

ίσως πέσει και πιο κάτω τις επόμενες μέρες ή με το νέο έτος, αν και νομίζω (διορθώστε με αν κάνω λάθος) οτι καθε Ιανουάριο/Φεβρουάριο, συνήθως ανεβαίνουν όλα. 

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
5 ώρες πριν, kogos είπε

Μάλλον το ίδιο είναι, γιατί αυτό που αναφέρεις ταιριάζει ακριβώς στην περιγραφή της MSI: 

image.jpeg.6574e372f63184b744a522ca07c5d2f4.jpeg

image.jpeg.245b178fa5df1983b32bcb608cda0979.jpeg

Η περιγραφη μοιαζει , εχει 5 levels ωστοσο ειναι ολα γτπ ,μονο στο auto δουλευει χωρις να δινει γελοιες τασεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
31 λεπτά πριν, akoinonitos είπε

Η περιγραφη μοιαζει , εχει 5 levels ωστοσο ειναι ολα γτπ ,μονο στο auto δουλευει χωρις να δινει γελοιες τασεις.

Δεν έχει να λέει ρε, αν σου δίνει παραπάνω volts αυξάνεις το offset και το φέρνεις στα ίσα του. Τo lite load το θες για να καλιμπράρεις την μητρική ουσιαστικά, ώστε το VID να ματσάρι το Vcore σε load και σε idle. Aυτά δηλαδή που ζητάει το CPU και κάνει report (Vid) να είναι αυτά που πράγματι του δίνει η μητρική σου. Πχ., δες το minimum και maximum VCORE μου και σύγκρινε το με το min - max VID. 

Aν δεν είναι ίδια το report που σου δίνουν οι sensors για wattage είναι αλεντελον

Spoiler

image.png.11910b2aa0bcbc36be8fdf14a89b7269.png

Επεξ/σία από Herald
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Herald είπε

Δεν έχει να λέει ρε, αν σου δίνει παραπάνω volts αυξάνεις το offset και το φέρνεις στα ίσα του. Τo lite load το θες για να καλιμπράρεις την μητρική ουσιαστικά, ώστε το VID να ματσάρι το Vcore σε load και σε idle. Aυτά δηλαδή που ζητάει το CPU και κάνει report (Vid) να είναι αυτά που πράγματι του δίνει η μητρική σου. Πχ., δες το minimum και maximum VCORE μου και σύγκρινε το με το min - max VID. 

Aν δεν είναι ίδια το report που σου δίνουν οι sensors για wattage είναι αλεντελον

Απόκρυψη περιεχομένων

image.png.11910b2aa0bcbc36be8fdf14a89b7269.png

Στην πραξη εχει κανενα νοημα να ασχοληθω με  αυτο  αντι να το αφησω στο auto? Το vid με το vcore σιγουρα δεν ειναι ιδιο. Δεν καταλαβα ομως σε τι βοηθαει. 

Επεξ/σία από akoinonitos
Δημοσ.
Μόλις τώρα, akoinonitos είπε

Στην πραξη εχει κανενα νοημα να ασχοληθω με  αυτο  αντι να το αφησω στο auto? Το vid με το vcore σιγουρα δεν ειναι ιδιο. Δεν καταλαβα ομως σε τι βοηθαει. 

Αν παίζεις με all core OC μόνο, όχι δεν έχει κάποιο νόημα - πέρα από το ότι θα είναι λάθος οι μετρήσεις κατανάλωσης σου. Αν δεν σε απασχολεί, στην πέτσα σου :P 

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...