Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Thresh

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δε θέλω να απογοητεύσω κόσμο περι content creation. Υπάρχουν και real time processes, peripheral compatibilities, οι software developers δουλεύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια πάνω σε intel. Δεν είναι μόνο το rendering. Το single core performance σε DAW χρήση πχ είναι πιο σημαντικό από το να έχει περισσότερα cores για rendering. Αλλά ακόμα και σε χρήση DAW εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός. Δεν είναι μονάχα τα benchmarks. Επίσης τα single cores της Intel δεν έχουνε το ίδιο scaling με της AMD. Oπότε όταν μιλάμε για single core performance benchmarks είναι λίγο άτοπο. Δεν έχουμε all or nothing χρήση συνήθως. Μπορεί τα 3 cores να τραβάνε περισσότερο ζόρι σε πολλές εφαρμογές και ιδίως όταν μιλάμε για real time proces application η Intel είναι πολύ πιο μπροστά. Αν ξεκινούσε τα P-cores από λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα θα ήταν ακόμα καλύτερα. 

Επίσης οι creators μητρικές πέρα από κάποιες designare που είχε βγάλει πριν από 4 χρόνια η gigabyte, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για content creation. Οι Xtreme είναι πολύ καλύτερες.

Ο 7950x είχε πέσει στα 575eu  στο amazon.de αν θυμάμαι καλά στο cyberweek/bf. Τον είχα δει και για 550eu μέσα Νοέμβρη.

https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/202115009_-ryzen-9-7950x-boxed-amd.html

Επεξ/σία από 33Bird33
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

39 λεπτά πριν, AlexandrosKle είπε

Τον έχει και στο λινκ που έδωσε (σε μένα τουλάχιστον).

(Πάμε να ανάψουμε και λίγο τα αίματα τώρα)

Τόσο γαμάτες πωλήσεις κάνει που έπεσε και κάτω από το 600€άρι. Σε κάνα εξάμηνο θα μας τον χαρίζουν! Το άλλο το beast ο 7600x στο 250άρι, πάει φουλ για τα 200€! CPU έπος! Πάμε μωρή AMD τρέλα! 

Εγώ τόσο καιρό τα γράφω, αλλά είμαι intel fanboy. Τώρα που η Λίζα κάνει ακριβώς αυτά που έγραφα, μάλλον είναι και αυτή Intel fanboy. Στις τιμές launch δεν πηγαίναν ούτε μέχρι το περίπτερο για τσίγαρα τα Zen 4. Oι υπόλοιποι που είναι αντικειμενικοί λένε λένε λένε πόσο μπροστά είναι η AMD, αλλά δεν αγοράζουν - μόνο στα λόγια είναι επεξεργάσταρες, με αποτέλεσμα το κατρακυλισμα των τιμών που βλέπουμε. 

• Like 1

1 ώρα πριν, 33Bird33 είπε

Δε θέλω να απογοητεύσω κόσμο περι content creation. Υπάρχουν και real time processes, peripheral compatibilities, οι software developers δουλεύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια πάνω σε intel. Δεν είναι μόνο το rendering. Το single core performance σε DAW χρήση πχ είναι πιο σημαντικό από το να έχει περισσότερα cores για rendering. Αλλά ακόμα και σε χρήση DAW εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός. Δεν είναι μονάχα τα benchmarks. Επίσης τα single cores της Intel δεν έχουνε το ίδιο scaling με της AMD. Oπότε όταν μιλάμε για single core performance benchmarks είναι λίγο άτοπο. Δεν έχουμε all or nothing χρήση συνήθως. Μπορεί τα 3 cores να τραβάνε περισσότερο ζόρι σε πολλές εφαρμογές και ιδίως όταν μιλάμε για real time proces application η Intel είναι πολύ πιο μπροστά. Αν ξεκινούσε τα P-cores από λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα θα ήταν ακόμα καλύτερα. 

Επίσης οι creators μητρικές πέρα από κάποιες designare που είχε βγάλει πριν από 4 χρόνια η gigabyte, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για content creation. Οι Xtreme είναι πολύ καλύτερες.

Ο 7950x είχε πέσει στα 575eu  στο amazon.de αν θυμάμαι καλά στο cyberweek/bf. Τον είχα δει και για 550eu μέσα Νοέμβρη.

https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/202115009_-ryzen-9-7950x-boxed-amd.html

Ε και γιατί δεν τα ποστάρετε αυτά για να τα παίρνει είδηση ο κόσμο;

• Like 1

22 λεπτά πριν, 33Bird33 είπε

Γιατί δε θα έλεγα σε κανέναν να αγοράσει AMD 😇

Aυτή την γενιά λογικό, beta testing κάνουν. Όταν λυθούν τα προβλήματα με την igpu και τον memory controller κομπλέ θα είναι

• Like 1
  • Sad 1

2 ώρες πριν, 33Bird33 είπε

Ο 13900Κ είναι τέρας σε daw, όπως και οι ddr5. Ο 7950x δεν είναι κακός πάντως σε καμία περίπτωση, αλλά μένει αρκετά πίσω σε αρκετά σενάρια. Γενικά είναι cache/bw και stp sensitive σενάριο. 

dawbench-m1-v-x86-2.jpg

dawbench-m1-v-x86-1.jpg

• Like 1

Για χρήση Kontakt (libraries), δεν έχει τόση σημασία και τα 2 είναι οκ. Κυρίως μετράει η RAM. Αλλά για real time processes, και φορτωμένα tracks με πολλά hungry plugins (Αcustica Audio πχ) (ένα track ένα core) Intel > AMD.

Ποια είναι τα clock speed σε idle, στους 13700k που έχετε? Βλέπω πως στον 12700k μου κατεβαίνει μέχρι ~500mhz ενώ στον 13700k δεν μου πάει παρακάτω από ~1000mhz. Βέβαια δεν έκανα clean windows install όταν άλλαξα σε 13700k. Μόνο στον 12700k έγινε clean install γιατί αγοράστηκε νέο motherboard. 

8 λεπτά πριν, Razor333 είπε

13900K 5.7/4.6/5 6800c32 1T latency/read bw

601719019_Screenshot2022-12-11201524.png.9599225d111fd94ff110ec13aa2c941a.png

239531601_Screenshot2022-12-11202205.png.d2305ba9ebfb9540ebe1c8c5bc953b22.png

Σωραιος και δειχνει ξεκαθαρα το datasize τι ρολο παιζει. Αυτο ειναι υπευθυνο για τις επιδοσεις στις ξεπερασμενες games engines. Οταν ομως εχουμε software που κανει χρηση μεγαλυτερων buffers τα transfers εκτοξευονται.

Συμφωνει και με το AIDA 🤣

24 λεπτά πριν, kogos είπε

Ποια είναι τα clock speed σε idle, στους 13700k που έχετε? Βλέπω πως στον 12700k μου κατεβαίνει μέχρι ~500mhz ενώ στον 13700k δεν μου πάει παρακάτω από ~1000mhz. Βέβαια δεν έκανα clean windows install όταν άλλαξα σε 13700k. Μόνο στον 12700k έγινε clean install γιατί αγοράστηκε νέο motherboard. 

όσο γράφεις είναι,και εγώ από 12700Κ σε 13700Κ έκανα μετάβασή προφανώς έχει λίγο διαφορετική λειτουργία αφού είναι μπιναρισμενο όσο πάει από το εργοστάσιο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, AlexandrosKle είπε

...Τόσο γαμάτες πωλήσεις κάνει που έπεσε και κάτω από το 600€άρι. Σε κάνα εξάμηνο θα μας τον χαρίζουν! Το άλλο το beast ο 7600x στο 250άρι, πάει φουλ για τα 200€! CPU έπος! Πάμε μωρή AMD τρέλα! 

Mπορεί για τον υποψήφιο αγοραστή να είναι οπωσδήποτε θετική η πτώση των τιμών στο χώμα, αλλά όταν προέρχεται απο φραγκοφονιά σαν την AMD που όλοι είδαμε την τιμολογιακή πολιτική της μετά την κυκλοφορία της σειράς 5000, είναι μια ένδειξη του πως πάνε οι πωλήσεις - κι ας λέει ότι θέλει το mindfactory - amd outlet... Oταν 2-3 μήνες μετά την κυκλοφορία του προιόντος ρίχνεις τόσο κάτω την τιμή του - παρά την αποκατεστημένη αλλά και πάλι περιορισμένη διαθεσιμότητα απο την tsmc -  σημαίνει οτι ή  α) δεν βλέπεις τις πωλήσεις που περίμενες, ή β) δεν σέβεσαι τον πελάτη σου που αγόρασε χθες 30% ακριβότερα, ή γ) δεν σέβεσαι το ίδιο το προιόν σου και του καταστρέφεις την μεταπωλητική αξία ή δ) είσαι μικρομαγαζάτορας που κοιτάει τις τιμές του σοβαρού μαγαζιού στην άλλη πλευρά του δρόμου κι ανάλογα σβήνεις κι αλλάζεις τις δικές σου τιμές ή ε) ένας συνδιασμός των παραπάνω το οποίο λέγεται γυφτιά...Καμμία σοβαρή εταιρία δεν απαξιώνει τα προιόντα της τόσο πολύ τόσο γρήγορα... Είτε είναι τηλεόραση είτε smartphone, είτε αυτοκίνητο... μπορεί να τα αποσύρει αλλά δεν θα ξεφτυλίσει την χρηματική αξία τους... Αν δούμε τις τιμές της Intel, είτε σε παλιές cpus όπως η 10η γενιά, είτε ακόμα και σε αποτυχημένες όπως η 11η, η πτώση των τιμών σ'αυτές είναι η φυσική, αργή και λογική πτώση που έχουν αυτού του είδους τα προιόντα σε βάθος πχ. τριετίας. Αν κάποιος αγόρασε έναν πχ. 10600k, o επεξεργαστής του έχει ακόμα κάποια καλή μεταπωλητική αξία και θα καλύψει κάποιον που ψάχνει cpu για μια 1200 μητρική. Στην amd , η cpu χάνει 30% της αξίας της το πρώτο τρίμηνο απο την μαμά εταιρία κι άλλο τόσο μετά απο την δυσκολία μεταπώλησης - μιας και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το αρχαίο σαπάκι mboard για να βάλουν επάνω 3d κι όχι έναν 3600x ή 5600x, βάλε και την φυσιολογική απώλεια λόγω παλαιότητας, τι απομένει ? Και το ίδιο θα ισχύει και στο μέλλον με τους am5 επεξεργαστές... Γνωστός μου έχει ένα συρτάρι γεμάτο 2xxx και 3xxx (ναι, enthusiast κι αυτός) που δεν μπορεί να πουλήσει σε κάποια άξια λόγου τιμή, αλλά καμαρώνει που δεν έδωσε 100 ευρώ για καινούργιο mboard...

Αρα που καταλήγουμε ? - Καλά κάνει κι αγοράζει κάποιος amd επεξεργαστές - είναι όντως καλοί... Αρκεί να τους αγοράσει του χρόνου...

10 ώρες πριν, 33Bird33 είπε

Και στον άλλο που αγόρασε τον πρώτο μήνα/δίμηνο  200 ευρώ ακριβότερα για να στηρίξει την φιλότιμη εταιρία, τι του λέει ? "εσύ πάρε τ'$%#$%@ μου" ?   - εκτός αν θέλει να περάσει την γραμμή "μην κοιτάζετε τα προιόντα μου αν δεν περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο"...

Επεξ/σία από Eloy
  • Like 1

Εχει κανεις καμια ιδεα στον 13900k, με ολα τα ρολόγια στοκ (pcores ecores ring), αμα αρχισεις το undervolting τι απο τα 3 θα κρασαρι πρώτο?

Πχ. στον 12900k δεν μπορούσα να κατεβω κατω απο 1.06 volts με stock clocks γιατι κρασαραν τα ecores (60 sp 👀). 

Έχουμε καμία πληροφορία πότε θα κυκλοφορήσουν οι 13500/13600; Θέλω να κάνω upgrade στο NAS/Plex/VM box μου με mini-itx B660 και έναν τέτοιο. Μη δώσω τώρα λεφτά για 12500, αφού θα έχουν και e-cores οι 13ρηδες.

4 λεπτά πριν, malakudi είπε

Έχουμε καμία πληροφορία πότε θα κυκλοφορήσουν οι 13500/13600; Θέλω να κάνω upgrade στο NAS/Plex/VM box μου με mini-itx B660 και έναν τέτοιο. Μη δώσω τώρα λεφτά για 12500, αφού θα έχουν και e-cores οι 13ρηδες.

Jan 3 νομίζω η ανακοίνωση για ks και non k cpus. Τωρα ποτέ θα κυκλοφορήσουν.... 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...