Προς το περιεχόμενο

Intel 13th +14th Gen Core, Raptor-Lake & Z790 (2022) [LGA1700]

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Μόλις τώρα, 7nisiotis είπε

Ακριβώς. Κάποτε, άντε μέχρι τα 24-25 μου έπαιζα με undervolting, cpu oc/uv και περισσότερο χρόνο έχανα εκεί παρά να παίζω. Τότε δούλευα και περιστασιακά οπότε είχα όντως χρόνο, όρεξη και υπομονή για πειραματισμους. Πλέον εδώ ψάχνουμε την δύναμη, το κενό και όρεξη να παίξουμε κάνα σκατοπαιχνιδιο, πόσο μάλλον να σκαλίζουμε.

Default όλα. Άντε xmp, fan setup bios, κλείσιμο onboard gpu, save & exit. Ούτε bios update, ούτε Windows update. Εφόσον παίζει; Δε πειράζω τίποτε άλλο. Νοοτροπία κονσόλα. Άντε κάνα driver μόνο.

Ενταξει δεν το λες οτι θες πολυ χρονο για ενα undervolt. 5 λεπτα κυριολεκτικα παιζει να μου πηρε ισως λεω και πολυ και θα ξανα μπω bios μονο σε καποιο επομενο bios update μπορει και ποτε ξανα δηλαδη. Και στη gpu UV και εκει βρισκεις γρηγορα το ιδανικο κανεις save profile και τελος. Γιατι να μην διαθεσεις 5 λεπτα κυριολεκτικα και να εχεις 20 βαθμους κατω θερμοκρασιες και λιγοτερο ρευμα και θορυβο και τα παντα? Δεν ειναι βουνο τα παραπανω ουτε εγω σκαλιζω κατι παραπανω που δεν γνωριζω γιατι απο ρυθμισεις οκ εχει απειρες αλλα 3-4 ρυθμισεις και παιζεις εξαιρετικα καλα. 

• Απαντ. 8,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 hour ago, Arkin said:

Με αρκετα aggresive UV cinebench 24/23. Λογο llc ειναι στα 1.083 ρευμα καθολη τη διαρκεια των 2 cinebench και κραταει σταθερα 5.07 συχνοτητα λογικα με 1.15 θα εχει τα 5.3 σταθερα που ειναι το stock. Με εντυπωσιασαν οι θερμοκρασιες τραβωντας 150watt μονιμα δεν ξεπερασε τους 65 ουτε καν στο package με 22 βαθμους ambient. Θα τσιμπησω λιγο το LLC να μην πεφτει κατω απο 1.10 και ειμαστε κομπλε νομιζω. Και αυτα σε max load σεναρια. 

Screenshot-1.png
Screenshot-2.png

Οι θερμοκρασίες είναι σούπερ, αλλά είσαι 1.200+ πόντους κάτω σε multi. Ο 13600k στα 5.2 μου βγάζει περίπου 24250, αλλά χωρίς uv, με "εργοστασιακό oc" και αρκετές πιο ψηλές θερμοκρασίες, 77 με 78 βαθμούς max, με την AIO σε quiet profile, γιατί δεν θέλω να ακούω τίποτα.

Δημοσ.
Μόλις τώρα, kirileman είπε

Οι θερμοκρασίες είναι σούπερ, αλλά είσαι 1.200+ πόντους κάτω σε multi. Ο 13600k στα 5.2 μου βγάζει περίπου 24250, αλλά χωρίς uv, με "εργοστασιακό oc" και αρκετές πιο ψηλές θερμοκρασίες, 77 με 78 βαθμούς max, με την AIO σε quiet profile, γιατί δεν θέλω να ακούω τίποτα.

Ναι ειναι απο την συχνοτητα ειναι too agressive το LLC και ριχνει το ρευμα στο 1.083 μονιμα σε max load και η συχνοτητα λιγο κατω απο 5.1 p cores τα e μενουν στα 4 κανονικα. Δεν ξερω αν αξιζει να δοκιμασω με λιγο πιο χαλαρο LLC να καθετε δηλαδη στο 1.15 εκει θα κραταει 5.3 και θα μου δωσει 1600 ποντους ακομα που ειναι σε stock ο 14600k καπου 24800 εχω δει βγαζει σε stock ο 14600k. Οι θερμοκρασιες ειναι εξαιρετικες δεν το περιμενα τα 90αρια που βλεπω ειναι με τιποτα ρευματα 1.40 ρευμα που απλα δεν εχει νοημα. Ως επι το πλειστον ανεκαθεν προτιμουσα να χασω ενα 5% απο stock και να εχω ενα αρκετα πιο κρυο cpu gpu που να δουλευει χαλαρα και ησυχα. Αλλωστε σε πραγματικες συνθηκες δυσκολα να την δεις αυτη τη διαφορα συνηθως 2-3fps για τη gpu. 

Δημοσ.
1 minute ago, Arkin said:

Ναι ειναι απο την συχνοτητα ειναι too agressive το LLC και ριχνει το ρευμα στο 1.083 μονιμα σε max load και η συχνοτητα λιγο κατω απο 5.1 p cores τα e μενουν στα 4 κανονικα. Δεν ξερω αν αξιζει να δοκιμασω με λιγο πιο χαλαρο LLC να καθετε δηλαδη στο 1.15 εκει θα κραταει 5.3 και θα μου δωσει 1600 ποντους ακομα που ειναι σε stock ο 14600k καπου 24800 εχω δει βγαζει σε stock ο 14600k. Οι θερμοκρασιες ειναι εξαιρετικες δεν το περιμενα τα 90αρια που βλεπω ειναι με τιποτα ρευματα 1.40 ρευμα που απλα δεν εχει νοημα. Ως επι το πλειστον ανεκαθεν προτιμουσα να χασω ενα 5% απο stock και να εχω ενα αρκετα πιο κρυο cpu gpu που να δουλευει χαλαρα και ησυχα. Αλλωστε σε πραγματικες συνθηκες δυσκολα να την δεις αυτη τη διαφορα συνηθως 2-3fps για τη gpu. 

Οι i5 είναι ok. Αναρωτιέμαι πώς συμπεριφέρονται οι i7 στα ίδια συστήματα και ειδικά ο αναβαθμισμένος 14700k.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, kirileman είπε

Οι i5 είναι ok. Αναρωτιέμαι πώς συμπεριφέρονται οι i7 στα ίδια συστήματα και ειδικά ο αναβαθμισμένος 14700k.

Κοιτα επειδη πολλα εχουμε δει σε i9 δεν θα πηγαινα και τσαμπα να μου τον εδιναν δεν ξερω αν μπορουν να παιξουν σωστα με τοσο χαμηλα ρευματα και το 80% ειναι με i9 τα προβληματα με i7 το υπολοιπο 20% και για i5 δεν εχω δει τιποτα. 14700kf εχει πολυ χαμηλο ποσοστο αν πεσει τιποτα 200αρικο ανετα τσιμπαω εναν σε κανα χρονο. 

nvgpucomp64.dllcrashes.png.4a8d5497d37d3

• Haha 1
Δημοσ.

Εγω δεν περασα κανενα microcode της intel και ουτε σκοπευω να το κανω. Πηρα τον 14700Κ γιατι μου τον πλασαρε σαν τιγρη, αν ειναι να τον κανω κοτα να τον βαλουν εκει που ξερουν. Αν παθει κατι απλα θα τον πεταξω απο το παραθυρο και δεν προκειται να με ξαναδουν.

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, sakis han είπε

Εγω δεν περασα κανενα microcode της intel και ουτε σκοπευω να το κανω. Πηρα τον 14700Κ γιατι μου τον πλασαρε σαν τιγρη, αν ειναι να τον κανω κοτα να τον βαλουν εκει που ξερουν. Αν παθει κατι απλα θα τον πεταξω απο το παραθυρο και δεν προκειται να με ξαναδουν.

Οχι μην ανησυχεις δεν κανει κανενα νεο microcode η bios κοτα τον επεξεργαστη. Το αν θες εσυ να τον κανεις undervolt ειναι αλλη ιστορια. Και εννοειται μπορεις να τον κανεις UV και να κρατησεις τον τιγρη που κρυβει μεσα του η να τον κανεις λιονταρι η οτι θες. Μην τα φοβαστε τα bios update. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, Arkin said:

Ενταξει δεν το λες οτι θες πολυ χρονο για ενα undervolt. 5 λεπτα κυριολεκτικα παιζει να μου πηρε ισως λεω και πολυ και θα ξανα μπω bios μονο σε καποιο επομενο bios update μπορει και ποτε ξανα δηλαδη. Και στη gpu UV και εκει βρισκεις γρηγορα το ιδανικο κανεις save profile και τελος. Γιατι να μην διαθεσεις 5 λεπτα κυριολεκτικα και να εχεις 20 βαθμους κατω θερμοκρασιες και λιγοτερο ρευμα και θορυβο και τα παντα? Δεν ειναι βουνο τα παραπανω ουτε εγω σκαλιζω κατι παραπανω που δεν γνωριζω γιατι απο ρυθμισεις οκ εχει απειρες αλλα 3-4 ρυθμισεις και παιζεις εξαιρετικα καλα. 

Μέχρι κάτι να κρασαρει. Πότε δεν είναι 5 λεπτά. 

Από όταν αποφάσισα να δρω έτσι με το hw ηρέμησε ακόμη περισσότερο το κεφάλι μου. Τα άγχη μου κάποτε ήταν αν θα κρασαρει ή αν ξεπεράσει τους Χ βαθμούς. Πλέον τα IRL-πράγματα είναι ένα βουνό και δε θέλω και άλλα "ηλεκτρονικού" τύπου.

Επεξ/σία από 7nisiotis
  • Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, 7nisiotis είπε

Μέχρι κάτι να κρασαρει. Πότε δεν είναι 5 λεπτά. 

Ειναι πως θα παιξεις αν εισαι στα ορια και το ξερεις τοτε ναι οι πιθανοτητες δεν ειναι με το μερος σου. Εχω να φαω crash κατι χρονια παλιοτερα με 8700k επαιζα λιγο παραπανω στα ορια και στα 5 6 χρονια που τον ειχα ειχα φαει 3 crashes. Αλλα εν γνωση μου ηξερα οτι ειμαι στα ορια.  Αν φας crash 1 φορα το χρονο αν θες δινεις 0.01 ρευμα και συνεχιζεις. Απλα η διαφορα ειναι τεραστια πχ 1.40 ρευμα στο 1.20 που μπορεις να παιξεις safe. Αν πας 1.15 οριο ναι εκει παιζεις μεγαλυτερο ρισκο. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Arkin είπε

Κοιτα επειδη πολλα εχουμε δει σε i9 δεν θα πηγαινα και τσαμπα να μου τον εδιναν δεν ξερω αν μπορουν να παιξουν σωστα με τοσο χαμηλα ρευματα και το 80% ειναι με i9 τα προβληματα με i7 το υπολοιπο 20% και για i5 δεν εχω δει τιποτα. 14700kf εχει πολυ χαμηλο ποσοστο αν πεσει τιποτα 200αρικο ανετα τσιμπαω εναν σε κανα χρονο. 

13900kf k τώρα 14900κ στο pc του μικρου day one σεταρισμα και στα δύο cpu δεν έχω ούτε είχα ένα κρας και με θερμοκρασία σε games να μην ξεπερνάει τους 50-52c σε απαιτητικά cpu games. Συνήθως σε Fortnite k cod που παίζει ο μικρός το cpu παίζει 45-48c με 1.24-1.28ν

• Like 2
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Arkin είπε

Ε ναι.την καλύτερη επιλογή έκανες .απλά παραλίγο να φωνάξεις την πυροσβεστικη

• Haha 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, billeiros είπε

Ε ναι.την καλύτερη επιλογή έκανες .απλά παραλίγο να φωνάξεις την πυροσβεστικη

Εκείνο παίζει να ήταν κάνα κολλημένο solder στη cpu που κάηκε στο πρώτο boot. Οτιδήποτε άλλο διάβασα δεν στέκει μιας και δεν υπάρχει υπόνοια καψίματος πανω στο board η στη cpu. Έτρεξα χθες πολύ πράμα cpu intensive παιχνιδια prime95 memtest κτλ όλα δείχνουν άψογα. Απλά εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί κάτι ανάλογο με τον καπνο. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Arkin είπε

Εκείνο παίζει να ήταν κάνα κολλημένο solder στη cpu που κάηκε στο πρώτο boot. Οτιδήποτε άλλο διάβασα δεν στέκει μιας και δεν υπάρχει υπόνοια καψίματος πανω στο board η στη cpu. Έτρεξα χθες πολύ πράμα cpu intensive παιχνιδια prime95 memtest κτλ όλα δείχνουν άψογα. Απλά εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί κάτι ανάλογο με τον καπνο. 

Κάτι σίγουρα κάηκε.ειτε από χαζομάρα σου είτε από ελαττωματικό/άστοχο υλικό.θαντο ανακαλύψεις εν καιρω.Παντως το να εκθειάζεις ο,τι αγοράζεις η σκέφτεσαι να αγοράσεις ειλικρινά κάπου κούρασε.οι i7-i9 αν δεν τους αφήσεις στοκ η παίξεις manual oc αποκλείεται να παρουσιάσουν προβλημα

Επεξ/σία από billeiros
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 λεπτά πριν, billeiros είπε

Κάτι σίγουρα κάηκε.ειτε από χαζομάρα σου είτε από ελαττωματικό/άστοχο υλικό.θαντο ανακαλύψεις εν καιρω.Παντως το να εκθειάζεις ο,τι αγοράζεις η σκέφτεσαι να αγοράσεις ειλικρινά κάπου κούρασε.οι i7-i9 αν δεν τους αφήσεις στοκ η παίξεις manual oc αποκλείεται να παρουσιάσουν προβλημα

Αν ήταν τίποτα θα φαίνονταν το κάψιμο οπότε δεν έχω ιδέα για την ώρα τρέχει άψογα. Δεν είναι εκθειασμος αλλά πραγματικά γεγονότα. Ο armoral έχει 13900k stock και απλα τον εχει παρατήσει μετά τα ατελείωτα blue sceen σε παιχνίδια και κρασαρισματα. Γενικά ατελείωτα τα θέματα σε reddit για τους μεγάλους intel οι 13th gen κάτι παραπάνω μιας και έχουν παραπάνω χρόνο στην αγορά και το degrade είναι τεράστιο φαίνονται τα νούμερα στην εικονα που έβαλα. Προφανώς δεν είναι 100% αλλά το 30% για 13900k είναι τεράστιο ποσοστό failure. Πολυ θετικο όλο αυτό πάντως μιας και ο κόσμος χεστηκε στο να αγοράσει intel και έπεσαν οι τιμές πρώτη φορά στα χρονικά τόσο πολύ για intel. Win Win όπως και να έχει να είμαστε καλά να εκμεταλλευομαστε τέτοια drops τιμών όπως παλιότερα κάναμε με amd. 

Επεξ/σία από Arkin
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Arkin είπε

Αν ήταν τίποτα θα φαίνονταν το κάψιμο οπότε δεν έχω ιδέα για την ώρα τρέχει άψογα. Δεν είναι εκθειασμος αλλά πραγματικά γεγονότα. Ο armoral έχει 13900k stock και απλα τον εχει παρατήσει μετά τα ατελείωτα blue sceen σε παιχνίδια και κρασαρισματα. Γενικά ατελείωτα τα θέματα σε reddit για τους μεγάλους intel οι 13th gen κάτι παραπάνω μιας και έχουν παραπάνω χρόνο στην αγορά και το degrade είναι τεράστιο φαίνονται τα νούμερα στην εικονα που έβαλα. Προφανώς δεν είναι 100% αλλά το 30% για 13900k είναι τεράστιο ποσοστό failure. Πολυ θετικο όλο αυτό πάντως μιας και ο κόσμος χεστηκε στο να αγοράσει intel και έπεσαν οι τιμές πρώτη φορά στα χρονικά τόσο πολύ για intel. Win Win όπως και να έχει να είμαστε καλά να εκμεταλλευομαστε τέτοια drops τιμών όπως παλιότερα κάναμε με amd. 

Toυ armoral μια φορά καπνό δεν έβγαλε.καλη τύχη με το επερχόμενο rma σου

• Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...