Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Θα ήθελα τη βοήθειά σας για νέα σύνθεση περίπου στα 1300€.

Χρήση υπολογιστή : Στατιστική ανάλυση δεδομένων στο πεδίο της βιοπληροφορικής. Προγραμματισμός R , Python. Χρησιμοποιούνται πολύ μεγάλα αρχεία. Και καθημερινή χρήση, browsing, office. Όχι παιχνίδια.

Δε θα ήθελα να αγοράσω οθόνη έχω SAMSUNG LED TV-MONITOR 21,5'' T22C350EW και SAMSUNG SYNCMASTER 2032BW. Δεν χρειάζομαι πληκτρολόγιο , ηχεία, ποντίκι. Βρίσκομαι στην Αθήνα και θα ήθελα το σύστημα να συναρμολογηθεί. Για λειτουργικό θα χρησιμοποιήσω Linux και windows.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα παραπάνω, θα ήθελα παρακαλώ τη γνώμη σας για την παρακάτω ημιτελή σύνθεση (από kavatza.gr), όσον αφορά ασυμβατότητες, υπερβολές ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα κρίνετε. Νομίζω τα ενσωματωμένα γραφικά θα με καλύψουν. Συγχωρήστε τυχόν “τέρατα” στη σύνθεση διότι είμαι άσχετη.

Επίσης, μπορείτε να μου προτείνετε “ευάερο” κουτί, ανεμιστηράκια, (πόσα και τη θέση τους στο κουτί), και 2ο σκληρό δίσκο;   Δεν θα ήθελα υδρόψυξη.

Και βέβαια είναι ευπρόσδεκτες προτάσεις για αγορά από άλλο κατάστημα εάν έτσι μειώνεται το κόστος.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

image.png.323bae295c7f7758db52ff0e46a8ff09.png

Δημοσ.

Θα χαρώ πολύ να δώ πως θα βάλεις 2τετραπλά κιτ μνημών σε μητρική με 4 σλότ :D

Πέρα από την πλάκα, ακόμη και 64gb ram να θες καλύτερα θα ήταν να βάλεις 2x32gb ώστε να έχει περιθώριο για προσθήκη αν ποτέ χρειαστεί.

Για μητρική, στα ίδια λεφτά παίρνει φοβερές κριτικές και θεωρείται πλήρες από όλους

https://www.kavatza.gr/i-y-anavathmisi/mitrikes-kartes/msi/msi-pro-z690-a-wifi-ddr4-motherboard-atx-με-intel-1700-socket-detail

έλεγξε αν έχει τα io που θες και έχε τη σαν εναλλακτική πρόταση

Το τροφοδοτικό που φαίνεται πολύ μεγάλο, από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρεσαι για κάρτα και μιλάμε για κλειδωμένο cpu. Θα μπορούσες πχ να πάρεις το ίδιο σε 650αρι και platinum, πάλι κάπως αχρείαστο είναι, θα έχεις όμως περιθώρια αναβάθμισης και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας

Τα κουτιά που έχει σε "λογικές" τιμές το kavatza και έχουν αυτό που θες

https://www.kavatza.gr/be-quiet/be-quiet-pure-base-500dx-black-bgw37-k212469-detail

https://www.kavatza.gr/be-quiet/be-quiet-pure-base-500dx-white-detail

https://www.kavatza.gr/i-y-anavathmisi/koutia-i-y/corsair/corsair-4000d-airflow-white-detail

Σε ψύκτρα, για λίγα ευρώ παραπάνω παίρνεις την nh-d15 με το dual setup

Δημοσ.

Καλησπέρα,

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου τις οποίες και θα εφαρμόσω.

Για τις μνήμες θέλω αυτό που αναφέρεις, δηλ. 2x32 gb.

Για κουτί θα διαλέξω το Be Quiet pure base 500Dx white

Κόλλησα” τις τελευταίες ημέρες ψάχνοντας το θέμα θορύβου σχετικά με το τροφοδοτικό seasonic prime px 650W platinum. Διαβάζοντας κριτικές από χρήστες, υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι τα seasonic τροφοδοτικά (όσο μπορεί κάποιος να γενικεύσει) έχουν πιο θορυβώδη ανεμιστήρα. Πιστεύετε ότι ισχύει;

Γι’ αυτό σκέφτομαι να επιλέξω το Corsair RM650x 80 Plus Gold. Στο kavatza.gr βρίσκω το 2018 Series (έχει κωδικό CP-9020178-EU), αν δεν κάνω λάθος, όχι το 2021, αλλά μάλλον μικρό το κακό. Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτή την επιλογή, γενικά αλλά και συγκεκριμένα σε σχέση με τη σύνθεση, πχ με το κουτί ή οτιδήποτε άλλο;

Αν ναι, θα προτείνατε κάποιο άλλο τροφοδοτικό λαμβάνοντας υπόψη και το θόρυβο;

Ευχαριστώ πολύ και πάλι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 31/7/2022 στις 7:40 ΜΜ, teop1 είπε

Καλησπέρα,

Θα ήθελα τη βοήθειά σας για νέα σύνθεση περίπου στα 1300€.

Χρήση υπολογιστή : Στατιστική ανάλυση δεδομένων στο πεδίο της βιοπληροφορικής. Προγραμματισμός R , Python. Χρησιμοποιούνται πολύ μεγάλα αρχεία. Και καθημερινή χρήση, browsing, office. Όχι παιχνίδια.

Δε θα ήθελα να αγοράσω οθόνη έχω SAMSUNG LED TV-MONITOR 21,5'' T22C350EW και SAMSUNG SYNCMASTER 2032BW. Δεν χρειάζομαι πληκτρολόγιο , ηχεία, ποντίκι. Βρίσκομαι στην Αθήνα και θα ήθελα το σύστημα να συναρμολογηθεί. Για λειτουργικό θα χρησιμοποιήσω Linux και windows.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα παραπάνω, θα ήθελα παρακαλώ τη γνώμη σας για την παρακάτω ημιτελή σύνθεση (από kavatza.gr), όσον αφορά ασυμβατότητες, υπερβολές ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα κρίνετε. Νομίζω τα ενσωματωμένα γραφικά θα με καλύψουν. Συγχωρήστε τυχόν “τέρατα” στη σύνθεση διότι είμαι άσχετη.

Επίσης, μπορείτε να μου προτείνετε “ευάερο” κουτί, ανεμιστηράκια, (πόσα και τη θέση τους στο κουτί), και 2ο σκληρό δίσκο;   Δεν θα ήθελα υδρόψυξη.

Και βέβαια είναι ευπρόσδεκτες προτάσεις για αγορά από άλλο κατάστημα εάν έτσι μειώνεται το κόστος.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

image.png.323bae295c7f7758db52ff0e46a8ff09.png

Για την χρήση που αναφέρεις δεν χρειάζεται να δώσεις επ'ουδενί τόσα χρήματα και τα μισά ίσως να ήταν υπερβολή. 

Απο εκει και πέρα εγώ θα έλεγα να πάρεις και 2η οθόνη εφόσον θα χρησιμοποιηθεί για προγραμματισμό και στατιστική δηλαδή μια κάθετα στραμμένη οθόνη θα σου κάνει την ζωή πολύ καλύτερη απο τις αχρείαστες έξτρα επιδόσεις των εξαρτημάτων που διάλεξες 

What are the benefits of using a 4k monitor as a programmer? - Quora

Εγώ βασικά θα σου έλεγα να πάρεις 3 οθόνες μια για προβολή γραφημάτων, pdf/research στο internet κτλ μια κεντρική για την κονσόλα και γενικά να επεξεργαστείς ότι χρειάζεται και την vertical για ευκολότερο debugging και επιθεώρηση του κώδικα. 

Τώρα αν αντί να δώσεις λεφτά σε οθόνες έχεις μεράκι να πάρεις κάτι που θεωρείται δυνατό και ας μην χρειάζεται αναγκαστικά για την δουλειά που θέλεις θα σου έλεγα το εξής πάρε κάτι με πολλά core (για πιο άνετα και περισσότερα σε αριθμό VM που είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους πχ deploy κώδικα σε εικονικό δίκτυο πολλών τερματικών πχ για να εξομοιώσεις το περιβάλων που θα τρέξει ο κώδικας αν ειναι να σηκωθεί σε server κτλ, δοκιμή σε διαφορετικά λειτουργικά ταυτόχρονα και πολλά άλλα ) πολύ γρήγορη μνήμη (κάτι στα  3600) με ECC και Nvme με πολλά IOPs 

Πχ 

AMD Ryzen 9 5950X ~520€

Samsung SSD 980 PRO 1TB, M.2 ~120€ 

Mushkin Redline ECC Black DIMM Kit 32GB cl16 ~270€ (δεν έχω "παίξει" με 3600Mhz ECC σε ryzen υποστηρίζει "σίγουρα" 3600 και σίγουρα ECC μνήμες αλλά δεν ξέρω τι γίνεται όταν υπάρχουν και τα δύο σε κάθε περίπτωση με λίγο χαμηλότερα clocks θα "παίξει", αυτά τώρα σαν επιφύλαξη γιατί δεν έχω τεστάρει ο ίδιος πάντως αν μια μητρική μπορεί να τα φιλοξενήσει και τα 2 αυτά αυτή ειναι η συγκεκριμένη που σου προτείνω) 

ASUS Pro WS x570 ~320€ 

be quiet! Dark Power 12 750W ~180€ ήσυχο ποιοτικό και με το καλύτερο efficiency. 

Κουτί ένα που να σου αρέσει του 50ρικου 

Ψύκτρα δεν χρειάζεσαι κάτι ακριβό μπορείς να πάρεις μια noctua αλλά για τερμα οικονομία χωρίς σπουδαίες υποχωρήσεις στην ψύξη (εκτός αν θες να κάνεις ακραίο OC) πάρε CoolerMaster Hyper 212 Spectrum V2. 24 ευρώ αλλά θα ειναι μια χαρά για stock ή χαμηλό OC (πχ 200 watt και κάτω)  

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.
Στις 2/8/2022 στις 2:10 ΜΜ, triplex1 είπε

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σου. Μάλλον δεν μπορώ να τις αξιοποιήσω γιατί θέλω να συναρμολογήσουν το σύστημα στο κατάστημα απ’ όπου θα το αγοράσω. Δεν θα ήθελα να ρισκάρω να παρέμβω εγώ, τουλάχιστον στην αρχή. Έτσι αναγκαστικά θα πρέπει να επιλέξω το corsair rmx 650 gold 2018.

10 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε

Για την χρήση που αναφέρεις δεν χρειάζεται να δώσεις επ'ουδενί τόσα χρήματα και τα μισά ίσως να ήταν υπερβολή. 

Απο εκει και πέρα εγώ θα έλεγα να πάρεις και 2η οθόνη εφόσον θα χρησιμοποιηθεί για προγραμματισμό και στατιστική δηλαδή μια κάθετα στραμμένη οθόνη θα σου κάνει την ζωή πολύ καλύτερη απο τις αχρείαστες έξτρα επιδόσεις των εξαρτημάτων που διάλεξες 

What are the benefits of using a 4k monitor as a programmer? - Quora

Εγώ βασικά θα σου έλεγα να πάρεις 3 οθόνες μια για προβολή γραφημάτων, pdf/research στο internet κτλ μια κεντρική για την κονσόλα και γενικά να επεξεργαστείς ότι χρειάζεται και την vertical για ευκολότερο debugging και επιθεώρηση του κώδικα. 

Τώρα αν αντί να δώσεις λεφτά σε οθόνες έχεις μεράκι να πάρεις κάτι που θεωρείται δυνατό και ας μην χρειάζεται αναγκαστικά για την δουλειά που θέλεις θα σου έλεγα το εξής πάρε κάτι με πολλά core (για πιο άνετα και περισσότερα σε αριθμό VM που είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους πχ deploy κώδικα σε εικονικό δίκτυο πολλών τερματικών πχ για να εξομοιώσεις το περιβάλων που θα τρέξει ο κώδικας αν ειναι να σηκωθεί σε server κτλ, δοκιμή σε διαφορετικά λειτουργικά ταυτόχρονα και πολλά άλλα ) πολύ γρήγορη μνήμη (κάτι στα  3600) με ECC και Nvme με πολλά IOPs 

Πχ 

AMD Ryzen 9 5950X ~520€

Samsung SSD 980 PRO 1TB, M.2 ~120€ 

Mushkin Redline ECC Black DIMM Kit 32GB cl16 ~270€ (δεν έχω "παίξει" με 3600Mhz ECC σε ryzen υποστηρίζει "σίγουρα" 3600 και σίγουρα ECC μνήμες αλλά δεν ξέρω τι γίνεται όταν υπάρχουν και τα δύο σε κάθε περίπτωση με λίγο χαμηλότερα clocks θα "παίξει", αυτά τώρα σαν επιφύλαξη γιατί δεν έχω τεστάρει ο ίδιος πάντως αν μια μητρική μπορεί να τα φιλοξενήσει και τα 2 αυτά αυτή ειναι η συγκεκριμένη που σου προτείνω) 

ASUS Pro WS x570 ~320€ 

be quiet! Dark Power 12 750W ~180€ ήσυχο ποιοτικό και με το καλύτερο efficiency. 

Κουτί ένα που να σου αρέσει του 50ρικου 

Ψύκτρα δεν χρειάζεσαι κάτι ακριβό μπορείς να πάρεις μια noctua αλλά για τερμα οικονομία χωρίς σπουδαίες υποχωρήσεις στην ψύξη (εκτός αν θες να κάνεις ακραίο OC) πάρε CoolerMaster Hyper 212 Spectrum V2. 24 ευρώ αλλά θα ειναι μια χαρά για stock ή χαμηλό OC (πχ 200 watt και κάτω)  

Σε ευχαριστώ πολύ για τις επισημάνσεις και τις προτάσεις σου. Η αλήθεια είναι ότι για να επιλέξω μεταξύ amd (αρχικά ήθελα τον 5900x) και intel το έψαξα πολύ, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα, και ίσως όχι και στα πιο κατάλληλα sites/forum. Κατέληξα σε intel για λόγους σταθερότητας λειτουργίας και δυνατότητας μελλοντικών αναβαθμίσεων (απ’ όσο είμαι σε θέση να κρίνω).

Το ότι οι επιλογές είναι υπερβολικές, πιθανότατα έχεις δίκιο . Ευελπιστώ στο άμεσο μέλλον να είμαι σε θέση να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή για εφαρμογές μηχανικής μάθησης πχ για ανάλυση/πρόβλεψη βιολογικών δικτύων. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείς ότι οι επιλογές είναι πάλι υπερβολικές;

Ο υπολογιστής που προτείνεις είναι σίγουρα πιο δυνατός αλλά νομίζω ξεφεύγουμε κάπως οικονομικά και χωρίς την κάρτα γραφικών.

Από την άλλη, τα χρονικά περιθώρια για να αγοράσω ένα “αξιοπρεπές” σύστημα (σε σχέση με το minix tv box που έχω τώρα και τις άμεσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες μου σπουδών και εργασίας), έχουν στενέψει πολύ και μάλλον θα προχωρήσω με την παρακάτω σύνθεση στα 1150 € περίπου με συναρμολόγηση και αποστολή:

intel core 17-12700 non k

msi pro z690 a wifi ddr4

corsair vengeance lpx 32gb ddr4 3200mhz

samsung 970 evo plus nvme m.2 1 TB

corsair RM650X

noctua nhd15

be quiet pure base 500dx white

Στο μέλλον θα προστεθεί και κάρτα γραφικών.

Δημοσ.
Στις 31/7/2022 στις 9:03 ΜΜ, nickol-us είπε

Το τροφοδοτικό που φαίνεται πολύ μεγάλο, από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρεσαι για κάρτα και μιλάμε για κλειδωμένο cpu. Θα μπορούσες πχ να πάρεις το ίδιο σε 650αρι και platinum, πάλι κάπως αχρείαστο είναι, θα έχεις όμως περιθώρια αναβάθμισης και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας

Μόνο με τον 12700 (κλειδωμένος) και χωρίς κάρτα θα κάνει περισσότερη εξοικονόμηση με μικρότερο τροφοδοτικό ώστε να πέφτει πάνω στο maximum του efficiency curve , δηλαδή όσο ποιο κοντά στο 50% load στο τροφοδοτικό. Με 650W τροφοδοτικο δεν θα πεφτει ουτε στο 20-25% και θα είναι παντα κατω από το maximum efficiency curve.

Προσωπικά θα πήγαινα στο καλύτερο PSU μέχρι τα 400-450W για αυτό το setup.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, teop1 είπε

Κατέληξα σε intel για λόγους σταθερότητας λειτουργίας

Δεν τίθεται θέμα σταθερότητας. 

2 ώρες πριν, teop1 είπε

Το ότι οι επιλογές είναι υπερβολικές, πιθανότατα έχεις δίκιο . Ευελπιστώ στο άμεσο μέλλον να είμαι σε θέση να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή για εφαρμογές μηχανικής μάθησης πχ για ανάλυση/πρόβλεψη βιολογικών δικτύων. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείς ότι οι επιλογές είναι πάλι υπερβολικές;

Ναι γιατί δεν για να κάνεις κάτι τέτοιο με δικό σου hardware θες γύρω στα 15000 με 300χιλιάδες ευρώ θέλω να πω (εκτός αν εισαι πλούσιος) δεν πρόκειται να καταφέρεις να κάνεις ένα σύστημα για κάτι τέτοιο πχ με μια ή δυο ή έστω 3 κάρτες (των 3000+ χιλιάδων ευρώ δεν σου λέω για τιποτα φθηνές 3060) δεν πρόκειται να κάνεις δουλειά εκτός απο proof o concept/debugging τον κώδικά χωρίς να μπορείς να δεις αποτελέσματα εκτός αν περιμένεις μήνες. 

Αυτο που κάνει ο "κόσμος" που ασχολείται νευρωνικά δίκτυα κτλ (αν δεν έχει πρόσβαση απο την εταιρία του ή το πανεπιστήμιο του σε κατάλληλο hardware) είναι να νοικιάζει (πχ https://vast.ai/

Με άλλα λόγια δεν παίζει ρόλο η σύνθεση του τωρινού υπολογιστή σου εαν "πιαστείς" με κάτι τέτοιο στο μέλλον. 

2 ώρες πριν, teop1 είπε

Ο υπολογιστής που προτείνεις είναι σίγουρα πιο δυνατός αλλά νομίζω ξεφεύγουμε κάπως οικονομικά και χωρίς την κάρτα γραφικών.

To κόστος ειναι στο στο budget που ανέφερες (~1450 ευρώ  και είπες  ότι διαθέτεις περίπου 1300 όχι ακριβώς 1300 αν και "ακριβώς" να έλεγες και ήταν σώνει και ντε να δώσεις πάνω απο 1000 εγώ θα σου έλεγα αν βάλεις +150 για να πάρεις αυτά τα κομμάτια)

Δεν χρειάζεσαι κάρτα γραφικών (εκτός αν θες να κάνεις κουτάκι για gaming και το ότι θα κάνεις προγραμματισμό ειναι δικαιολογία για να σου δώσουν οι γονείς τα λεφτά :P έτσι θα δικαιολογούσα την σύνθεση σου όντως) 

Και γενικά την σύνθεση σου την βρίσκω άκυρη δεν έχει τίποτα που να χρειάζεσαι εκτός αν θες gaming ας πούμε... 

Δεν βλέπω πολλά IOPS δεν βλέπω ECC δεν βλέπω πολλά cores (άλλο cores άλλο threads έχει διαφορά πχ όταν μιλάμε για VM) 

και επαναλαμβάνω εγώ δεν θα έβαζα τόσα λεφτά για τις απαιτήσεις που λες ότι έχεις  θα έπαιρνα κάτι πιο φθηνό  ΠΟΛΥ πιο φθηνό και θα έπαιρνα τουλάχιστον 2 οθόνες... 

Το quality of life που θα σου δώσει μια 2η οθόνη κατα την διάρκεια του development δεν θα στο δώσει με την καμία τα έξτρα GHz ή core (σε σύγκριση με παλιό XEON ή i3 που θα πήγαινα εναλλακτικά για οικονομία)  του 12700Κ 

Τώρα θα μου πεις γιατί σου πρότεινα PC με 1400 ευρώ εγώ; 

Οχι γιατί "χρειάζεται" αλλά με την προϋπόθεση ότι εσύ θες ντε και καλά να δώσεις γύρω στα 1300 ευρώ. 

Και οι επιλογές γίνανε για μέγιστη απόδοση σε πράγματα που μπορεί να χρειαστείς στο development ( low latency high frequency ram με ECC, 16 core για VM κτλ) 

Η σύνθεση που πας να επιλέξεις ειναι καλύτερη για gaming 

Και αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι ειναι να δώσεις 500 ευρώ να αγοράσεις κάτι μεταχειρισμένο (για καλύτερες επιδόσεις σχετικά με το τι θα έπαιρνες με 500 ευρώ σε καινούργιο hardware) και να πάρεις μια 2η οθόνη και είσαι κομπλε. 

Επεξ/σία από Dr_Pepper
Δημοσ.

Καλημέρα

Στις 5/8/2022 στις 7:19 ΜΜ, Dr_Pepper είπε

και επαναλαμβάνω εγώ δεν θα έβαζα τόσα λεφτά για τις απαιτήσεις που λες ότι έχεις  θα έπαιρνα κάτι πιο φθηνό  ΠΟΛΥ πιο φθηνό και θα έπαιρνα τουλάχιστον 2 οθόνες... 

Το quality of life που θα σου δώσει μια 2η οθόνη κατα την διάρκεια του development δεν θα στο δώσει με την καμία τα έξτρα GHz ή core (σε σύγκριση με παλιό XEON ή i3 που θα πήγαινα εναλλακτικά για οικονομία)  του 12700Κ 

Έχω τις οθόνες SAMSUNG LED TV-MONITOR 21,5'' T22C350EW και SAMSUNG SYNCMASTER 2032BW και νομίζω ότι μπορώ να τις χρησιμοποιήσω στο νέο σύστημα.

Επίσης, δεν έχω τις γνώσεις, την εμπειρία και το χρόνο που θα μου έδιναν την ευελιξία να επιλέξω σύντομα ένα μεταχειρισμένο σύστημα με xeon. Για τους ίδιους λόγους πιθανόν δε “πείστηκα” να επιλέξω κάτι πολύ πιο οικονομικό.

Σε κάθε περίπτωση, προχώρησα σε παραγγελία της σύνθεσης που προανέφερα αντικαθιστώντας το τροφοδοτικό με το corsair rm550x.

Ευχαριστώ πολύ όλους για το χρόνο σας και τη συμβολή σας στη συζήτηση και στη διαμόρφωση της σύνθεσης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...