Hamurabi Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Υπάρχει κάποιος μάκρο λενς vfm σχετικά φθηνός;
Cntrl+X Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 17 ώρες πριν, highpriest είπε Focus stacking και focus bracketing είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο σημαίνει πως η κάμερα κάνει πρώτα το bracketing των λήψεων με την διαδοχική σειρά και στην συνέχεια το stacking εντός κάμερας Το δεύτερο σημαίνει πως η κάμερα παίρνει μονο τις διαδοχικές λήψεις, αλλά το stacking γίνεται αφού μεταφερθούν σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας στον υπολογιστή. To bracketing με flash γίνεται στις olympus (έχω δει σε βίντεο τον τρόπο, αλλά δεν τον θυμάμαι). Είναι λιγο πατεντιάρικος ο τρόπος αν θυμάμαι καλά. Επίσης και στις Panasonic που το κάνω συχνά, θέλει πατέντα για να δουλέψει ως προς το βήμα σκασίματος του φλας. Παρόλα αυτά όσο πιο entry level η μηχανή, τόσο λιγότερες οι ρυθμίσεις για να πάρεις το βήμα που θέλεις σε κάθε κλικ του bracketing. Επίσης το flash σου πρέπει να έχει την δυνατότητα για γρήγορη επαναφόρτιση, επειδή bracketing με high speed sync δεν νομίζω πως μπορεί να κάνει αυτό το μοντέλο. Θα πρέπει να πας με μηχανικό κλείστρο. 15 ώρες πριν, Snorky.GR είπε Οπως σου τα έγραψε και ο @highpriest, άλλο πράγμα το focus-stacking, και αλλο το Bracketing. Στο focus-stacking η κάμερα παίρνει διαδοχικές φωτογραφίες σε προκαθορισμένα βήματα, και σε καθε λήψη, μετακινεί το focus-point ενα βήμα παραπέρα , αρα καθε φωτό , έχει διαφορετικό D.O.F........οταν η κάμερα ολοκληρώσει τις λήψεις, παίρνει το κάθε επιμέρους DOF , και τα προσθέτει σε ενα τελικό DOF και image(to stacking δλδ). Δηλαδή, επιμέρους dof+επιμέρους dof+.... x επιμέρους dof .....+επιμέρους dof= μεγαλο τελικο D.O.F......... γι αυτό και χρησιμοποιούμε αρκετά στο Macro την focus-stacking τεχνικη......και γενικά σε όποιο είδος φωτογράφισης που χρειαζόμαστε αυξημένο βάθος πεδίου. Τα βήματα του focus-ring τα οριζεις εσυ στα settings στο ανάλογο menu στην κάμερα Το επιμερους dof το ορίζεις επίσης εσύ στα settings, χρησιμοποιώντας εναν D.O.F. calculator. Στο focus-stacking εντός κάμερας εχεις περιορισμό στις λήψεις( λογικό)......συνηθως γυρω στα 15images.... Ενώ στην διαδικασία Bracketing , μπορείς να πάρεις πολύ περισσοτερες λήψεις απο 1~999......τώρα τι θα τις κάνεις τόσες λήψεις δεν ξέρω...ίσως στην αστροφωτογραφία να ειναι χρήσιμες......στο Macro οχι. Τα βήματα και το επιμέρους dof τα ορίζεις παλι εσύ στα settings ακριβώς όπως και στο focus-stacking. Η μεγαλη διαφορα ειναι οτι για να φτάσεις στο τελικό προιόν( stacking), πρεπει να κανεις το στακαρισμα, στο pc με ειδικο προγραμμα για αυτή την δουλειά......το πλεονεκτημά του ειναι οτι σου δινει μεγαλυτερο κοντρολ στο dof. Αν θα χρησιμοποιησεις flash, ειναι ευνόητο οτι πρέπει να μπορεί να επαναφορτίζει απο φλασιά σε φλασιά ακαριαία, αλλοιώς ειναι τάμα........αυτό λύνεται αν αντί flash, χρησιμοποιήσεις λάμπες LED σταθερού φωτισμού, και έτσι γλυτώνεις την καθυστέρηση της επαναφόρτισης. Υ.Γ. Περιμένουμε να δούμε τα επόμενα macro 😉...... ο 90αρης γράφει πολύ καλά 😉👍 Bracketing και stacking εννοείτε πιθανώς απλώς τα δύο διαφορετικά στάδια μιας κατ' ουσία διαδικασίας: Τη λήψη διαδοχικών φωτογραφιών με ελαφρώς διαφορετικό σημείο εστίασης αφ' ενός και τη σύνθεσή τους σε μια ενιαία φωτογραφία αφ' ετέρου. Όμως, το εγχειρίδιο της Olympus M10 mark IV είναι διαθέσιμο online και όπως μπορεί καθείς να δει, η λέξη stacking δεν αναφέρεται πουθενά μέσα σε αυτό, ενώ η λέξη bracketing αναφέρεται 22 φορές. Δεν είχα την απαίτηση η μηχανή να κάνει τη σύνθεση, αυτό το κάνει κανείς εύκολα με λογισμικό. Να υποθέσω λοιπόν ότι η M10 III κάνει stacking ενώ η IV όχι; https://learnandsupport.getolympus.com/sites/default/files/media/files/2020/08/E-M10Mk4_00_ENU_0.pdf
Cntrl+X Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 16 ώρες πριν, Snorky.GR είπε Αν θα χρησιμοποιησεις flash, ειναι ευνόητο οτι πρέπει να μπορεί να επαναφορτίζει απο φλασιά σε φλασιά ακαριαία, αλλοιώς ειναι τάμα........αυτό λύνεται αν αντί flash, χρησιμοποιήσεις λάμπες LED σταθερού φωτισμού, και έτσι γλυτώνεις την καθυστέρηση της επαναφόρτισης. Έχω ένα φως σταθερού φωτισμού που τοποθετείται στο hot sue (έκανε γύρω στα 100 ευρώ) αλλά είναι εντελώς ανεπαρκές.
Snorky.GR Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Εριξα μια ματια και στα δυο manuals , και για την Olympus E-M10 Mark III Instruction Manual page 168 και Olympus E-M10 IV........ κανουν και οι δυο focus-bracketing( καλο αυτο 😉), αλλα δεν κανουν focus-stacking μεσα στην κάμερα........αλλα μικρο το κακο, Αν μπορεις με το focus-bracketing , να παρεις την σειρα φωτογραφιών που σε ενδιαφερουν , μετα σε οποιονδηποτε editor( που υποστηρίζει stacking) μπορεις να κανεις την σύραψη. Τωρα για το Led lamp ( και κανει και 100 euro), δεν ξερω το γιατι δεν σε καλυψε....δοκιμασε να παιξεις διαφοροποιώντας την αποσταση Led-object....συνηθως ειναι προβληματα αποστασης φωτιστικης πηγης-στοχου. Το led lamp να μην ειναι φιξαρισμενο επανω στον φακο ή το σωμα , αλλα να στεκεται ανεξαρτητο απο το συστημα σωμα+φακος.
Cntrl+X Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Μέλος Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Snorky.GR είπε Αν μπορεις με το focus-bracketing , να παρεις την σειρα φωτογραφιών που σε ενδιαφερουν , μετα σε οποιονδηποτε editor( που υποστηρίζει stacking) μπορεις να κανεις την σύραψη. Εμ, αυτό είναι το θέμα. Εγώ ήθελα μεγαλύτερη ευελιξία στην παραμετροποίηση του focus bracketing. Ο φωτισμός είναι στοιχειώδης παράμετρος κι όμως δε μπορώ να τη ρυθμίσω. 3 ώρες πριν, Snorky.GR είπε Τωρα για το Led lamp ( και κανει και 100 euro), δεν ξερω το γιατι δεν σε καλυψε....δοκιμασε να παιξεις διαφοροποιώντας την αποσταση Led-object....συνηθως ειναι προβληματα αποστασης φωτιστικης πηγης-στοχου. Έχω το NiteCoreSCL10. Η ένταση που έχει φτάνει τα 2500 Lux σε απόσταση 30cm από το αντικείμενο, ενώ ρυθμίζεται και η θερμοκρασία λευκού. Κι όμως αυτό το φως είναι άχρηστο. Απολύτως ανεπαρκές για macro. 3 ώρες πριν, Snorky.GR είπε Το led lamp να μην ειναι φιξαρισμενο επανω στον φακο ή το σωμα , αλλα να στεκεται ανεξαρτητο απο το συστημα σωμα+φακος. Πόσα χέρια πια να έχουμε; Για στατικά μη-ζώντα θέματα είναι καλή ιδέα. Αλλά για έντομα δύσκολο. Επεξ/σία 24 Οκτωβρίου 2023 από Cntrl+X 1
Snorky.GR Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 9 hours ago, Hamurabi said: Υπάρχει κάποιος μάκρο λενς vfm σχετικά φθηνός; Μήπως να κοιτούσες και κάποιο μεταχειρισμενο?.... 2e Hand ?
Hamurabi Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 1 ώρα πριν, Snorky.GR είπε Μήπως να κοιτούσες και κάποιο μεταχειρισμενο?.... 2e Hand ? Ναι αμε γιατι οχι.αλλα θελω καποιες προτασεις παρακληση..
highpriest Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 24 Οκτωβρίου 2023 46 λεπτά πριν, Hamurabi είπε Ναι αμε γιατι οχι.αλλα θελω καποιες προτασεις παρακληση.. για ποιά μηχανή;
Hamurabi Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Sony a6700 1 ώρα πριν, highpriest είπε για ποιά μηχανή; Sony a6700
stratigos24 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, Cntrl+X είπε Εμ, αυτό είναι το θέμα. Εγώ ήθελα μεγαλύτερη ευελιξία στην παραμετροποίηση του focus bracketing. Ο φωτισμός είναι στοιχειώδης παράμετρος κι όμως δε μπορώ να τη ρυθμίσω. Έχω το NiteCoreSCL10. Η ένταση που έχει φτάνει τα 2500 Lux σε απόσταση 30cm από το αντικείμενο, ενώ ρυθμίζεται και η θερμοκρασία λευκού. Κι όμως αυτό το φως είναι άχρηστο. Απολύτως ανεπαρκές για macro. Πόσα χέρια πια να έχουμε; Για στατικά μη-ζώντα θέματα είναι καλή ιδέα. Αλλά για έντομα δύσκολο. Ανεπαρκές για μακρό στο χέρι δε θα πει τίποτα με τις ταχύτητες κλειστού που χρησιμοποιούμε. Πριν πάρω το φλας για το μάκρο δοκίμασα ένα godox led m150m που έχω κάποια χρόνια. Σε φουλ.ενταση που το θεωρώ και δυνατό για αυτό που είναι σαν μέγεθος δεν έκανε σχεδόν τίποτα μέρα αλλά και απόγευμα και το κρατούσα πολύ κοντά στο θέμα με το αριστερό μου χέρι ενώ με το δεξί τη μηχανή για να βγάλω που ήθελα να βγάλω πχ αράχνη σε φυτό. Με το φλας βρήκα το φως μου και θα σου πρότεινα αφού έχεις ήδη φλας ξεκινά παίρνοντας έναν ανταπτορα για να κουμπώσει στην olympus αν δεν είναι για olympus και ξεκινα. Θα δεις άλλο πράγμα. Βάλε του και ένα softbox. Εγώ πήρα ένα νομίζω 15χ20 αλλά θα το δω αύριο με σίγουρα να σου πω. Προς το παρόν το δουλεύω πάνω στη μηχανή αλλά πήρα και έναν πομπό για να το δουλεύω απομακρυσμένα που το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο καλό/σωστό. Επεξ/σία 25 Οκτωβρίου 2023 από stratigos24 2
highpriest Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 6 λεπτά πριν, Hamurabi είπε Sony a6700 Κανένας ΤΤartisan, 7artisan, Pergear (όλοι κάτω απο 200 ευρώ). Φυσικά μονο manual Προτίμησε όσο μεγαλύτερη εστιακή απόσταση μπορείς (πχ 60mm) https://www.skroutz.gr/s/31426260/7artisans-Crop-Fotografikos-Fakos-Photoelectric-60mm-f-2-8-Mark-II-Telephoto-Macro-gia-Sony-E-Mount-Black.html#reviews Απο εκει και πάνω εξαιρετική απόδοση εφάμιλλη με επαγγελματικούς, δίνουν οι Laowa, αλλά έφτασες στο 500άρικο και είσαι ακόμη σε manual. Αν θες να έχει και autofocus...πάει μακριά η βαλίτσα. Μοναδική εξαίρεση που τα έχει όλα και είναι και φτηνός, ο 30άρης της Sony https://www.galaiosphoto.gr/sony-e-30mm-f-3-5-macro.html Θα σου τον πρότεινα, αλλά δεν το κάνω με 2,4 cm απόσταση εργασίας (δηλαδή απο την άκρη του φακού). Κάνεις μεν μάκρο, αλλά αν πλησιάσεις έντομο στα 2,4 εκατοστά ή που θα έχει φύγει προ πολλού ή που θα σε κυνηγάει. Είναι περισσότερο για σταθερά θέματα. 1
stratigos24 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 10 λεπτά πριν, Hamurabi είπε Sony a6700 Sony a6700 Μπορείς να πάρεις κάποιον ttartisan manual macro φακό και να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα. Μπορείς να πάρεις και από έξω έναν Pergear σαν αυτόν που πήρα εγώ. Σου βάζω μερικά λινκ με οικονομικούς. https://www.skroutz.gr/s/33134616/TTArtisan-Crop-Fotografikos-Fakos-40mm-F-2-8-Macro-gia-Sony-E-Mount-Black.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share https://www.skroutz.gr/s/31426260/7artisans-Crop-Fotografikos-Fakos-Photoelectric-60mm-f-2-8-Mark-II-Telephoto-Macro-gia-Sony-E-Mount-Black.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share Εγώ πήρα τον παρακάτω από το σάιτ το γερμανικό τους που σου βάζω. Έκανε μια εβδομάδα ακριβώς να έρθει. Έχει και δυνατότητα 2:1 μάκρο πάει δηλαδή ακόμα πιο κοντά από τους tt artisan. https://www.pergear.de/products/pergear-60mm-f2-8 1
Snorky.GR Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 13 hours ago, Cntrl+X said: Πόσα χέρια πια να έχουμε; Για στατικά μη-ζώντα θέματα είναι καλή ιδέα. Αλλά για έντομα δύσκολο. Ναι, για κινούμενους στόχους , χρειάζεσαι άλλες τεχνικές 'η φλας με difusser......διαλέγεις και παίρνεις !
Hamurabi Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 14 ώρες πριν, stratigos24 είπε Μπορείς να πάρεις κάποιον ttartisan manual macro φακό και να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα. Μπορείς να πάρεις και από έξω έναν Pergear σαν αυτόν που πήρα εγώ. Σου βάζω μερικά λινκ με οικονομικούς. https://www.skroutz.gr/s/33134616/TTArtisan-Crop-Fotografikos-Fakos-40mm-F-2-8-Macro-gia-Sony-E-Mount-Black.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share https://www.skroutz.gr/s/31426260/7artisans-Crop-Fotografikos-Fakos-Photoelectric-60mm-f-2-8-Mark-II-Telephoto-Macro-gia-Sony-E-Mount-Black.html?utm_source=android&utm_campaign=skroutz_share Εγώ πήρα τον παρακάτω από το σάιτ το γερμανικό τους που σου βάζω. Έκανε μια εβδομάδα ακριβώς να έρθει. Έχει και δυνατότητα 2:1 μάκρο πάει δηλαδή ακόμα πιο κοντά από τους tt artisan. https://www.pergear.de/products/pergear-60mm-f2-8 Θα έχει σοβαρή διάφορα που να αξίζει από τα 50mm tou sigma 2.8 που έχω τώρα;
stratigos24 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2023 23 λεπτά πριν, Hamurabi είπε Θα έχει σοβαρή διάφορα που να αξίζει από τα 50mm tou sigma 2.8 που έχω τώρα; Για μακρό φακό δε μιλάμε? Αυτός που έχεις δεν είναι μάκρο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα