Προς το περιεχόμενο

Εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας (αποκλειστικά και μόνο)

korakios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 33,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• korakios

5722

• ekrepali

2255

• doomnx

1312

• takoulou

683

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

15 ώρες πριν, favou2000 είπε

Ισχύει αυτό από 1/1/24, για τον Δεκέμβριο,όχι.Επισης όποτε θες φεύγεις.

Ναι έτσι ήξερα κι εγώ, αναφέρει βέβαια ότι δεν υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

14 ώρες πριν, Vassilis_24 είπε

Αυτό με τον τύπο ισχύει από 1/1/2024, αν πας πιο κάτω, έχει τη χρέωση που θα ισχύει μέχρι τέλους τους έτους.

Παρακάτω απλά έχει παράδειγμα διακύμανσης χρέωσης και όχι το 0,099€ που ανακοίνωσαν.
Το θέμα είναι ότι εκ των υστέρων θα καταλάβουμε τι τιμολόγησαν τον Δεκέμβρη αφού η ελπέντισον πάντα αργεί 20+ μέρες να εκδώσει τον λογαριασμό οπότε καλό Φλεβάρη...

14 ώρες πριν, kacey είπε

Πιθανολογώ (αλλά ίσως και λάθος) ότι αφού είναι κυμαινόμενα τιμολόγια, δεν θα μπορούσα να γράφει τα 0,099€ που θα ισχύουν μόνο για τον Δεκέμβρη. Των υπόλοιπων  εταιρίων τα κυμαινόμενα, έχουν στη σύμβαση τους συγκεκριμένες τίμές kWh?

Ή μήπως αναφέρεσαι συγκεκριμένα στο "ex-post", θεωρείς δηλαδή ότι μπορεί σήμερα να ανακοινώνουν 0,099 αλλά όταν έρθει ο λογαριασμός για το Δεκέμβριο φοβάσαι μην έχει φάει ανατίμηση προς τα πάνω? Και αν ναι, είναι εφικτο αυτό για τον ΔΕΚ23?

Η αρχική σύμβαση και η πρώτη ανανέωση που είχα κάνει, ανέφεραν την τιμή που είχε ανακοινωθεί κανονικά (0,08€). Η ανανέωση του Smart τον τύπο, παρόλο που θεωρητικά ο τύπος δεν ισχύει ακόμα από τώρα.

Το "ex-post" απ όσο είδα πρέπει να είναι ένα από τα "πράσινα"(;) τιμολόγια.
Σε συνδυασμό με το ότι η υπάλληλος ήθελε ηχητική επιβεβαίωση για κάποιον όρο που δεν άκουσα καθαρά με έβαλαν σε υποψίες ότι ίσως θέλουν να μας δεσμεύσουν από τώρα για την επιλογή που θα κάνουμε και θα ισχύει για την επόμενη περίοδο.

Τελικά, η σύμβαση αναφέρει 2 ειδικούς όρους που ξεδιαλύνουν λίγο το θέμα αλλά οι guru του θέματος ας δώσουν τα φώτα τους:

1. Ο Πελάτης αναγνωρίζει, αποδέχεται και συμφωνεί ότι η ισχύς του ανωτέρω Τιμοκαταλόγου θα ξεκινήσει κατά την ημερομηνία που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία
(άρθρο 138 του Ν. 4951/2022 - ΦΕΚ Α’ 129/2022), συνεπώς έως τότε η κατανάλωση του Μετρητή του θα τιμολογείται με την τιμή που ανακοινώνει ο Προμηθευτής
για το συγκεκριμένο αντίστοιχο προϊόν στην ιστοσελίδα του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 138 του Ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α’ 129/2022).

Άρα καταλαβαίνω ότι για τον Δεκέμβρη μας καλύπτει το 0,099€ + επιδότηση κράτους που έχει ανακοινωθεί και ας μην αναγράφεται στην σύμβαση.

2. Ο Πελάτης δια της υπογραφής της παρούσης Σύμβασης δηλώνει την αντίρρησή του να μεταπέσει στο Ειδικό Τιμολόγιο, η έναρξη ισχύος του οποίου καθορίζεται,
σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτό λογικά μου διάβασε η υπάλληλος χωρίς ωστόσο να μου δώσει διευκρινήσεις.

Ξέρουμε λεπτομέρειες για αυτό το "Ειδικό Τιμολόγιο";
Επίσης αυτός ο όρος θα είναι δεσμευτικός και ως προς τους άλλους παρόχους, δηλαδή θα σου πούνε ξεκίνησες στο "πράσινο" της ελπεντισον δεν μπορείς να πας στο "κίτρινο" δικό μου;

Πάντως θεωρώ φρόνιμο να μην αμελήσουμε να αλλάξουμε μέχρι τέλη Δεκέμβρη και ξεχαστούν κάποιοι στο Smart.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@grinder_

Το "ex-post" απ όσο είδα πρέπει να είναι ένα από τα "πράσινα"(;) τιμολόγια.

Πράσινο, αλλά θα ξέρεις την τελική τιμή μετά από 2 μήνες... όταν γίνει εκκαθάριση των χρεώσεων του ΑΔΜΗΕ. Ενώ στα πράσινα ex-ante θα γνωρίζεις την 1η του μήνα τι θα πληρώσεις και η τιμή αυτή δε θα αλλάζει.

Σε συνδυασμό με το ότι η υπάλληλος ήθελε ηχητική επιβεβαίωση για κάποιον όρο που δεν άκουσα καθαρά με έβαλαν σε υποψίες ότι ίσως θέλουν να μας δεσμεύσουν από τώρα για την επιλογή που θα κάνουμε και θα ισχύει για την επόμενη περίοδο.

Είναι υποχρεωτικό απ'τον Κώδικα Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας να ενημερώνει ο πάροχος τον καταναλωτή με σαφήνεια αυτά που πρόκειται να υπογράψει. Και για να μην έχουν θέματα όπως παλιά όπου οι καταναλωτές πήγαιναν δικαστικώς και υποστήριζαν πως δε ξέρουν τι υπέγραψαν... έχουν αρχίσει τις ηχογραφήσεις.

Άρα καταλαβαίνω ότι για τον Δεκέμβρη μας καλύπτει το 0,099€ + επιδότηση κράτους που έχει ανακοινωθεί και ας μην αναγράφεται στην σύμβαση.

Ναι. Ξανακοίτα τη σύμβαση χαμηλά... σελίδα 15-16 ήταν εμένα ο τιμοκατάλογος όταν είχα υπογράψει το economy plus. Υπάρχει

Σημείωση: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 138 του Ν. 4951/2022 - ΦΕΚ Α’ 129/2022) από 01/08/2022 αναστέλλεται η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής και η Xρέωση Προμήθειας για κάθε μήνα κατανάλωσης θα διαμορφώνεται όπως αυτή θα ανακοινώνεται από την Elpedison μηνιαίως στην
επίσημη ιστοσελίδα της www.elpedison.gr έως την 20η του προηγούμενου μήνα. Η ρήτρα αναπροσαρμογής της χρέωσης προμήθειας δύναται να επανέλθει εκ νέου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον όρο 6 της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και την ισχύουσα νομοθεσία.

Υπόψιν όμως ότι σε περίπτωση που ο εκκαθαριστικός περιλαμβάνει χρεώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε οι κιλοβατώρες σπάνε αναλογικά για κάθε μήνα.

Ξέρουμε λεπτομέρειες για αυτό το "Ειδικό Τιμολόγιο";

Το πράσινο ex-ante που ανέφερα πάνω... ανακοίνωση τιμής την 1η του μήνα.

2. Ο Πελάτης δια της υπογραφής της παρούσης Σύμβασης δηλώνει την αντίρρησή του να μεταπέσει στο Ειδικό Τιμολόγιο, η έναρξη ισχύος του οποίου καθορίζεται,
σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Επίσης αυτός ο όρος θα είναι δεσμευτικός και ως προς τους άλλους παρόχους, δηλαδή θα σου πούνε ξεκίνησες στο "πράσινο" της ελπεντισον δεν μπορείς να πας στο "κίτρινο" δικό μου;

Αλλάζεις ελεύθερα τιμολόγια... προσοχή εννοείται στα σταθερά (μπλέ) που έχουν ρήτρα αποχώρησης. Αν δεν υπήρχε ο παραπάνω όρος στο smart... θα έπρεπε η Elpedison να σου στείλει ειδοποίηση να διαλέξεις τιμολόγιο... κι αν δε διάλεγες θα πήγαινες αυτόματα στο πράσινο από 1/1. Ενώ τώρα αποδέχεσαι ότι από 1/1 θα παραμείνεις στο smart (κίτρινο), εκτός κι αν αλλάξεις γνώμη και αλλάξεις πρόγραμμα τον επόμενο μήνα.

• Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, ekrepali είπε

@grinder_

Υπόψιν όμως ότι σε περίπτωση που ο εκκαθαριστικός περιλαμβάνει χρεώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε οι κιλοβατώρες σπάνε αναλογικά για κάθε μήνα.

Όποτε θεωρητικά έαν επιλέξουμε αλλαγή προγράμματος ή παρόχου μέχρι 31/12 δεν υπάρχει θέμα.

Αλλές δύο ερώτησεις:

1.Αφού θεωρητικά το smart ισχύει από Δεκέμβριο πως αλλάζουν πρόγραμμα σε υφιστάμενους πελάτες άμεσα? Εμείς δηλαδή θα τιμολογηθούμε με economy plus μέχρι π.χ. 25 Νοέμβρη και μετά με smart για τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα Νοέμβρη? (εξυπακούεται και Δεκέμβρη για όσο παραμείνουμε)

2.έχω δώσει ενδείξεις για Νοέμβριο και περιμένω λογαριασμό. 13/12 είναι η επόμενη προγραμματισμένη μέτρηση απο ΔΕΔΔΗΕ.Εκεί θα λάβω δεύτερο εκκαθαριστικό λογαριασμό ε, δεν έχει αλλάξει κάτι?

Ρωτάω για να τσεκάρω ότι θα βάλουν σωστά τα δώρα

Επεξ/σία από messinia3

1 ώρα πριν, messinia3 είπε

Όποτε θεωρητικά έαν επιλέξουμε αλλαγή προγράμματος ή παρόχου μέχρι 31/12 δεν υπάρχει θέμα.

Αλλές δύο ερώτησεις:

1.Αφού θεωρητικά το smart ισχύει από Δεκέμβριο πως αλλάζουν πρόγραμμα σε υφιστάμενους πελάτες άμεσα? Εμείς δηλαδή θα τιμολογηθούμε με economy plus μέχρι π.χ. 25 Νοέμβρη και μετά με smart για τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα Νοέμβρη? (εξυπακούεται και Δεκέμβρη για όσο παραμείνουμε)

2.έχω δώσει ενδείξεις για Νοέμβριο και περιμένω λογαριασμό. 13/12 είναι η επόμενη προγραμματισμένη μέτρηση απο ΔΕΔΔΗΕ.Εκεί θα λάβω δεύτερο εκκαθαριστικό λογαριασμό ε, δεν έχει αλλάξει κάτι?

1.Το πιο πιθανό μέχρι 30 Νοέμβρη να τιμολογησουν με τον economy, ή και με το smart με τιμή Δεκεμβρίου αλλά αυτό μικρή σημασία έχει ούτως η άλλως.

2.1ος λογαριασμός με το δώρο των 50 και τιμολόγηση μεχρι την ημέρα που έδωσες ένδειξη.Ο επόμενος λογαριασμός με την ενδειξη του ΔΕΔΔΗΕ που θα περιλαμβάνει και τα δύο προγράμματα και λογικα και το δώρο των 100 για το σμαρτ.

• Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 hours ago, messinia3 said:

Αλλές δύο ερώτησεις:

1. Θα τιμολογηθείς με Economy Plus μέχρι 30/11 και με Smart από 1/12. Σίγουρο αυτό που σου λέω, έτσι έγινε και με μένα που υπέγραψα το Economy Plus 8 μέρες πριν μπει γίνει εμπορικά διαθέσιμο.

2. Ο κύκλος τιμολόγησης κάθε πελάτης διαφέρει... μπορεί να σου βγάλουν εκκαθαριστικό τέλος Δεκέμβρη ή τον άλλο μήνα. Σημασία έχει ότι η εκκαθαριστική κατανάλωση μέχρι 13/12 θα σπάσει αναλογικά, και θα πληρώσεις smart για 13 μέρες.

Επεξ/σία από ekrepali
  • Thanks 2

Καλημερα
Απο 9/10/2023 εχω δυο παροχες στο Economy Plus
Μου ηρθαν εναντι οι λογαρισαμοι  -41€  ο καθενας

Αξιζει να φυγω και να παω στο Smart  για ενα μηνα  γιατι απο Ιανουαριο του 2024

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, antykaps είπε

Καλημερα
Απο 9/10/2023 εχω δυο παροχες στο Economy Plus
Μου ηρθαν εναντι οι λογαρισαμοι  -41€  ο καθενας

Αξιζει να φυγω και να παω στο Smart  για ενα μηνα  γιατι απο Ιανουαριο του 2024

Καλημέρα 9 ευρώ έναντι σου έβγαλαν δηλαδή ή είχε μεγαλύτερο δώρο από 50 ευρώ πριν? από 09/10 τώρα έβγαλαν λογαριασμό?...μμμ αργούν πολύ δηλαδή.

Πίεσε να πάρεις εκ νέου τα 100 δώρο για το smart και τέλος Δεκεμβρίου βλέπουμε τι θα κάνουμε.

Από προσωπική εμπειρία είναι σε ποιον υπάλληλο θα πέσεις για το δώρο.

Επεξ/σία από messinia3

43 λεπτά πριν, messinia3 είπε

Καλημέρα 9 ευρώ έναντι σου έβγαλαν δηλαδή ή είχε μεγαλύτερο δώρο από 50 ευρώ πριν? από 09/10 τώρα έβγαλαν λογαριασμό?...μμμ αργούν πολύ δηλαδή.

Πίεσε να πάρεις εκ νέου τα 100 δώρο για το smart και τέλος Δεκεμβρίου βλέπουμε τι θα κάνουμε.

Από προσωπική εμπειρία είναι σε ποιον υπάλληλο θα πέσεις για το δώρο.

Ναι 9 ευρω εναντι
Αυριο θα παρω για τα 100 και θα πω το γνωστο ποιημα οτι το δωσατε σε φιλο κλπ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 ώρες πριν, duffyduck είπε

Τα πράγματα θεωρώ ότι είναι αρκετά απλούστερα απ' όσο παρουσιάζονται στα ΜΜΕ. Τουλάχιστον για εμάς εδώ μέσα που ασχολούμαστε λίγο παραπάνω και ξέρουμε τους τρόπους τιμολόγησης.

Αν προσπαθούσα να το γράψω με μία περιληπτική φράση που θα τα ξεδιάλυνε όλα:
Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι ότι μπαίνουν όλοι οι τρόποι τιμολόγησης που έχουμε δει από παλιά μέχρι σήμερα, ταυτόχρονα στο τραπέζι.
Τί σημαίνει αυτό; Ότι απλά προστίθεται ξανά το τιμολόγιο της παλιάς ρήτρας αναπροσαρμογής, χωρίς να σταματάει κανένα άλλο τιμολόγιο. Δηλαδή, αυξάνονται οι επιλογές μας σαν καταναλωτές κατά μία.

Αναλυτικότερα τα τιμολόγια:

• Κίτρινο, κυμαινόμενο, όπως το γνωρίζουμε και σήμερα, ειδικά όσοι κάνουν τουρισμό.
  • Πράσινο, με ρήτρα αναπροσαρμογής όπως υπολογιζόταν παλιά και ξέραμε ως μοναδικό κυμαινόμενο μέχρι τα τέλη 2021-αρχές 2022.
  • Μπλε, σταθερό, με -αρκετά- ακριβότερη χρέωση, αλλά και χωρίς ρίσκο διακύμανσης τιμής, όπως το γνωρίζουμε και σήμερα (αλλά και παλιότερα το ίδιο ήταν).
  • Πορτοκαλί, για τούς νέους, έξυπνους μετρητές, με ακόμα πιο ευέλικτη χρέωση και το οποίο θα αφορά πολύ λίγους για την ώρα.

Στην ουσία, από 2024 οι περισσότεροι θα ασχοληθούμε με το κίτρινο και το πράσινο και απλά θα δείξει με τον καιρό τι θα συμφέρει πιο πολύ, ανάλογα με το τι θα ανακοινώσουν οι πάροχοι και το ποιες θα είναι οι διεθνείς συνθήκες την κάθε στιγμή.

Λογικά, οι περισσότεροι εδώ θα ξεκινήσουμε με το κίτρινο (ουσιαστικά παραμένοντας στην τρέχουσα κατάσταση κυμαινόμενων), αναλαμβάνοντας λίγο περισσότερο ρίσκο και επιδιώκοντας λίγο περισσότερη οικονομία. Αν δούμε ότι το περιβάλλον είναι πολύ μεταβαλλόμενο, μάλλον θα μεταβούμε στα πράσινο, για λίγο λιγότερο ρίσκο, αλλά και λιγότερα περιθώρια οικονομίας. Τέλος, αν δούμε ότι πρόκειται να συμβεί πάλι καμμία παγκόσμια καταστροφή που θα τινάξει τα πάντα στον άερα, όποιος προλάβει θα τρέξει να μεταβεί στο μπλε με συμφέρουσα χρέωση, ελπίζοντας να βγει κερδισμένος από εκεί.

Τέλος, σύμφωνα με όσα λέγονται, όσοι δεν επιλέξουν κάποιο χρώμα, αυτόματα θα μεταβούν στο πράσινο, δηλαδή στην παλαιά και γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία -όπως είπαμε- επανέρχεται.

Αυτό είναι όλο το στόρι απ' όσα έχω καταλάβει. Ελπίζω να βοήθησα.

Επεξ/σία από Basketikos_
  • Like 8
  • Thanks 1

Προσπαθώ να κάνω αίτηση για Ηρων για τη μάνα μου και μου λέει ότι δε γίνεται, γιατί ή παροχή είναι ηδη σε διαδικασία εκπροσώπησης. Ξέρει κάνεις κάτι;

21 λεπτά πριν, petranthe είπε

Προσπαθώ να κάνω αίτηση για Ηρων για τη μάνα μου και μου λέει ότι δε γίνεται, γιατί ή παροχή είναι ηδη σε διαδικασία εκπροσώπησης. Ξέρει κάνεις κάτι;

Ετυχε σε φιλη μου το ιδιο Ειναι καποιο bug της σελιδας Παρε τηλ και πες τους ετσι και ετσι .Δεν εχεις καποιο προβλημα..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 ώρες πριν, greg4 είπε

Το e-contract σας βγάζει οτιδήποτε άλλο εκτός από το παρακάτω?

image.png.0171c487bc6f628b89947a14099fca8a.png

https://www.elpedison.gr/el/e-contract/

Αυτό μόνο βλέπω κι εγώ, και είναι φωτιά και λαύρα: €0,54/KWh και €12 πάγιο για μετρητή με νυχτερινό! 😭

Επεξ/σία από Geoponer

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...