osalonikios1977 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Καλημέρα σας. Πρόσφατα έφτιαξα μόνος μου μια πατέντα στον ηλιακό για να ανεβοκατεβαινει ένα πανί με κινητήρα συνεχούς ρευματος. Σήμερα το νερό ήταν σχετικά κρύο οπότε ανέβηκα να δω αν κόλλησε το πανί. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα πως ενώ όλα ήταν όπως πρέπει με κάποιο τρόπο το μοτέρ αποφάσισε να δουλεύει ανάποδα και να κατεβάζει το πανί αντί να το ανεβάζει όταν ο θερμοστατης έχει το κύκλωμα κλειστό. Η αναστροφή πολικότητας γίνεται με ένα ρελε μεταγωγής του οποίου το πηνίο παίρνει ρεύμα από την έξοδο του θερμοστάτη.
NikosKallithea Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 35 λεπτά πριν, osalonikios1977 είπε Καλημέρα σας. Πρόσφατα έφτιαξα μόνος μου μια πατέντα στον ηλιακό για να ανεβοκατεβαινει ένα πανί με κινητήρα συνεχούς ρευματος. Σήμερα το νερό ήταν σχετικά κρύο οπότε ανέβηκα να δω αν κόλλησε το πανί. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα πως ενώ όλα ήταν όπως πρέπει με κάποιο τρόπο το μοτέρ αποφάσισε να δουλεύει ανάποδα και να κατεβάζει το πανί αντί να το ανεβάζει όταν ο θερμοστατης έχει το κύκλωμα κλειστό. Η αναστροφή πολικότητας γίνεται με ένα ρελε μεταγωγής του οποίου το πηνίο παίρνει ρεύμα από την έξοδο του θερμοστάτη. Προφανώς εχεσε τον συγχρονισμό ή κατέβηκε δεν σταμάτησε και τύλιξε το πανί ανάποδα οπότε το σήκωσε παλι😁 το πιο πιθανό, πρεπει να εξασφαλίσεις κάποια πράγματα 1. Να σταματά αυτόματα οταν ανέβει και οταν κατέβει, στο τέλος της διαδρομής 2. Οτι ειναι σίγουρα κατω αρα με την επόμενη εντολή πρέπει να ανέβει, και το αντίστροφο.
osalonikios1977 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Έχω βάλει διακόπτες ορίων πάνω και κάτω. Αν το ξετυλιξε όλο και το ξανατυλιξε θα έπρεπε το πανί να φαίνεται η μαύρη πλευρά του κι όχι η πράσινη. Αυτό με τον συγχρονισμό πως μπορώ να το δω;
NikosKallithea Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Πρεπει να κάνεις δοκιμές για να δεις πως λειτουργει χωρις την παρουσια σου, τωρα πως δεν ξέρω, γιατι δεν εχω άποψη τι έχεις κανει. Ενα παράδειγμα τι γίνεται οταν ανεβαίνει ή κατεβαινει και γινει διακοπη ρευματος και επανελθει μετα πχ ενα λεπτο ή μετα 2 ωρες ή αν έρχεται και παρέχεται η τάση σε μικρά διάστηματα. Παντως ενα ειναι σιγουρότατο το μοτερ δεν αλλαξε ποτε μονο του πολικότητα, οτι του πεις κάνει, αυτο που σίγουρα άλλαξε για κάποιο λόγο ειναι οι εντολές που πήρε, σε αυτο αναφέρομαι οταν λεω συγχρονισμός
nickol-us Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Που ανεστρεψες την πολικότητα; Πριν το μοτέρ; Στον "γενικό" να το πούμε έτσι απλά; Αν ναι τότε απλά δεν έχεις κάνει αναστροφή. Μπορείς να δοκιμάσεις με το ρελε ή χωρίς και να δεις αν όντως κινείται και προς τις δύο κατευθύνσεις
osalonikios1977 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Το μοτέρ κινείται και δεξιόστροφα και αριστερόστροφα. Το ρύθμισα έτσι που μόλις το νερό φτάνει τους 70° (σύμφωνα με τον θερμοστάτη πάντα) να ανοίγει το κύκλωμα και το ρελε μεταγωγής να δίνει εντολή + -. Γυρίζοντας το μοτέρ δεξιόστροφα το πανί σκιασης κατεβαίνει και καλύπτει το κάτοπτρο. Μόλις φτάσει 5 εκατοστά από το πάτωμα ο διακόπτης ορίων ανοίγει το κύκλωμα και σταματάει την περιστροφή του μοτερ. Όταν το νερό φτάσει κάπου στους 55° ο θερμοστατης κλείνει το κύκλωμα και το ρελε μεταγωγής δίνει εντολή - +. Γυρίζοντας το μοτέρ αριστερόστροφα μαζεύει το πανί και μόλις αυτό φτάσει 2 εκατοστά πάνω από το κάτοπτρο ο πάνω διακόπτης ορίων ανοίγει το κύκλωμα και σταματάει την περιστροφή. Στους 70 πάλι κατεβαίνει. Το είχα κάνει πολλές φορές γυρνώντας τον θερμοστάτη χειροκίνητα και δούλευε άψογα.
NikosKallithea Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 1 λεπτό πριν, osalonikios1977 είπε Το μοτέρ κινείται και δεξιόστροφα και αριστερόστροφα. Το ρύθμισα έτσι που μόλις το νερό φτάνει τους 70° (σύμφωνα με τον θερμοστάτη πάντα) να ανοίγει το κύκλωμα και το ρελε μεταγωγής να δίνει εντολή + -. Γυρίζοντας το μοτέρ δεξιόστροφα το πανί σκιασης κατεβαίνει και καλύπτει το κάτοπτρο. Μόλις φτάσει 5 εκατοστά από το πάτωμα ο διακόπτης ορίων ανοίγει το κύκλωμα και σταματάει την περιστροφή του μοτερ. Όταν το νερό φτάσει κάπου στους 55° ο θερμοστατης κλείνει το κύκλωμα και το ρελε μεταγωγής δίνει εντολή - +. Γυρίζοντας το μοτέρ αριστερόστροφα μαζεύει το πανί και μόλις αυτό φτάσει 2 εκατοστά πάνω από το κάτοπτρο ο πάνω διακόπτης ορίων ανοίγει το κύκλωμα και σταματάει την περιστροφή. Στους 70 πάλι κατεβαίνει. Το είχα κάνει πολλές φορές γυρνώντας τον θερμοστάτη χειροκίνητα και δούλευε άψογα. Το είχες κανει αλλα να που υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες Οταν έγραφα μια γραμμή κώδικα ήθελα και άλλες 100 για να προβλέψω την μλκια που θα γινει. ...Ψαχτο
nickol-us Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Ρελέ μεταγωγής είπες; Το λεγόμενο καστάνιας; Δώσε μας κάτι, ένα σχέδιο, μερικά στοιχεία, διαφορετικά τσάμπα χρόνο τρώμε κι εμείς κι εσύ...
osalonikios1977 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 1 ώρα πριν, nickol-us είπε Ρελέ μεταγωγής είπες; Το λεγόμενο καστάνιας; Δώσε μας κάτι, ένα σχέδιο, μερικά στοιχεία, διαφορετικά τσάμπα χρόνο τρώμε κι εμείς κι εσύ... Χοντροκομενο το έκανα αλλά έτσι είναι.
nickol-us Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Βάσει σχεδίου φαίνεται λειτουργικό. Όταν είναι σε ηρεμία πάει μόνιμα πάνω (ή κάτω) και όταν οπλίζει το ρελέ βάσει θερμοστάτη το αντίθετο. Οι επαφές των τερματικών λογικά είναι σε ηρεμία κλειστοί και όχι ανοιχτοί που τους έχεις σχεδιάσει. Δεν βλέπω λόγο να χάσει το συγχρονισμό όπως ειπώθηκε αφού μιλάμε καθαρά για 2 καταστάσεις. Υπάρχει περίπτωση να άλλαξε πολικότητα στον μετασχηματιστή; Πχ κάποιοι μετασχηματιστές οικιακοί έχουν ρύθμιση για αναστροφή πολικότητας στο βύσμα.
osalonikios1977 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Έχεις δίκιο για το σχέδιο. Πρόχειρα το έκανα όπως το σκεφτόμουν εκείνη την στιγμή. Τον βρήκα τον ένοχο. Ο θερμοστατης αντί να ανοίγει το κύκλωμα στους 70 το κλείνει και αντίστοιχα το ανοίγει στους 55. Δευτερα πρωί θα πάρω έναν καινούριο κι όλα καλά. Περίεργο μου φαίνεται αλλά και να αλλάζει η πολικότητα με μαγικό τρόπο δε γίνεται.
nickol-us Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Με μαγικό τρόπο όχι, απλά μετά θα ψάχναμε για ελάττωμα στον μετασχηματιστή, πχ χαλασμένο επιλογικο διακόπτη αν είχε τέτοια δυνατότητα. Δεν είμαι σίγουρος για τη λειτουργία του θερμοστάτη, αν δουλεύει σωστά απλά αντιστρεψε τα καλώδια στον μετασχηματιστή
osalonikios1977 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Θέμα θερμοστάτη 1000%. Το δοκιμαστικό μπορεί να σε παραπλανήσει. Το πολύμέτρο ποτέ. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου πάντως. Σε μία φάση είχε ανατιναχτεί το κεφάλι μου. Φαντάσου απελπισία για να γραφτώ σε φόρουμ και να κάνω ερώτηση.
hp8 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 59 λεπτά πριν, osalonikios1977 είπε Ο θερμοστατης αντί να ανοίγει το κύκλωμα στους 70 το κλείνει και αντίστοιχα το ανοίγει στους 55. Δευτερα πρωί θα πάρω έναν καινούριο κι όλα καλά. πριν τον αλλάξεις Ο θερμοστάτης ποιος είναι ? Γιατί αν καταλαβαίνω σωστά εσύ θέλεις στους 70 να ενεργοποιείται η σκίαση (σκεπάζεται ο συλλέκτης ) και στους 55 να απενεργοποιείται η σκίαση (ξεσκεπάζεται ο συλλέκτης ) Άρα ο θερμοστάτης θα πρέπει να είναι για μενα με 3 επαφές και να χρησιμοποιήσεις την απέναντι Και όχι την νορμαλ Η να συνδέσεις ανάποδα το ρελε απ οτι τον έχεις τώρα Δεν ξέρω αν γινεται
osalonikios1977 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Ιουλίου 2022 Για το μεταγωγής γίνεται. Δεν είναι πρόβλημα. Στο δεύτερο ρελε που δίνει στο διπολικό για να τροφοδοτεί την αντίσταση υπάρχει πρόβλημα και θέλει άλλο. Ίδια λεφτά στοιχίζει και θα δουλεύει και όπως πρέπει. 10€ και 5 βίδες. Για να αλλάξω το ρελε είναι πάλι 10 ευρώ και να βγάλω τα καλώδια έξω. Με 1000 ζόρια έκλεισε ο πίνακας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα