Cntrl+X Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 8 λεπτά πριν, stratigos24 είπε Άρα στα ποσα θα έπρεπε θεωρητικά μιας και σε μένα τα 50 είναι 50 για να πούμε ότι έχω 5 στοπ σταθεροποίηση στη Z5? Κάτι δευτερόλεπτα ; ΥΓ: με 1/3 στα 50mm έχω καταφέρει ακίνητη σε ακίνητο θέμα. Ξέχασα να το αναφερω. Αν έχεις σύστημα σταθεροποίησης απόδοσης 5 στοπ, το πράγμα για τα 50mm έχει ως εξής: 1 stop: 1/25sec 2 stop: 1/12sec 3 stop: 1/6 sec 4 stop: 1/3 sec 5 stop: 1/2sec με 1 sec. Άρα κατ' ελάχιστο θα πρέπει να περιμένεις με 1/2 sec να βγάζεις σταθερές φωτογραφίες.
stratigos24 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 (επεξεργασμένο) ΥΓ2: Στα 50mm σε FF τα πέντε στοπ δεν είναι από 1/50 στο 1/1.6? edit: τώρα είδα ότι έγραψες. Όποτε σωστά έγραψα 1/1.6 όπως μου έδειξε η μηχανή. σε τεστ που έκανα τώρα, με 1/3 στα 50 και πάλι δυσκολεύτηκα και δεν είμαι σίγουρος για την απόλυτη ακινησία της φωτο. εκει που είναι σίγουρα οκ είναι στα 1/5 , 1/6. κατι είναι και αυτό. Κάτσε να δοκιμάσω και το σπορτ stabilization που έχει μπας και … Επεξ/σία 2 Αυγούστου 2022 από stratigos24
Cntrl+X Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 3 λεπτά πριν, stratigos24 είπε ΥΓ2: Στα 50mm σε FF τα πέντε στοπ δεν είναι από 1/50 στο 1/1.6? edit: τώρα είδα ότι έγραψες. Όποτε σωστά έγραψα 1/1.6 όπως μου έδειξε η μηχανή. σε τεστ που έκανα τώρα, με 1/3 στα 50 και πάλι δυσκολεύτηκα και δεν είμαι σίγουρος για την απόλυτη ακινησία της φωτο. εκει που είναι σίγουρα οκ είναι στα 1/5 , 1/6. κατι είναι και αυτό. Γι΄αυτό και πιθανώς θα έπρεπε να υιοθετηθεί (αν δεν έχει ήδη και δε το έχω πάρει χαμπάρι) κάτι σαν αυτό που κάνει ο Ken Rockwell στα test του. Δηλαδή το ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό ακούνητων φωτογραφιών για ένα δεδομένο χρόνο έκθεσης (και με ένα ελάχιστο μέγεθος δείγματος φωτογραφιών). Αν αυτό π.χ. είναι κάτω του 75% θα πρέπει να ανάβει κόκκινο φωτάκι στα στατιστικά. Ποιά ακριβώς μεθοδολογία χρησιμοποιεί η κάθε εταιρία δεν ξέρω.
stratigos24 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 Για εξήγησε το λίγο Το παραπάνω. ΥΓ: up to 5 stop το αναφέρει η Nikon στη Z5 το stabilization.
Cntrl+X Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 2 Αυγούστου 2022 4 ώρες πριν, stratigos24 είπε Για εξήγησε το λίγο Το παραπάνω. ΥΓ: up to 5 stop το αναφέρει η Nikon στη Z5 το stabilization. Ναι αλλά δεν αναφέρει τη μεθοδολογία. Είναι το ίδιο πράγμα να εξετάσεις 1 φωτογραφία οπτικά και να πεις "α, είναι σταθερή" και το ίδιο να εξετάσεις 100 και να πεις "οι 75 είναι σταθερές". Προφανώς όχι και προφανώς χρειαζόμαστε το φαινόμενο / αποτέλεσμα να επαναλαμβανεται. Αλλά αν εξετάσεις 100 φωτογραφίες είναι απίθανο να επαναλαμβανεται σε όλες οπότε χρειάζεται να αποφασίσεις ποιο είναι το κρίσιμο εκείνο ποσοστό που να σου επιτρέπει να πεις αξιόπιστα (και με τρόπο που να συνεννοουνται όλοι) ότι πέρα από αυτή την ταχύτητα κλείστρου η σταθεροποιηση δεν είναι αποδεκτή. 1
stratigos24 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 24 Αυγούστου 2022 Στις 2/8/2022 στις 5:48 ΜΜ, Cntrl+X είπε Αν έχεις σύστημα σταθεροποίησης απόδοσης 5 στοπ, το πράγμα για τα 50mm έχει ως εξής: 1 stop: 1/25sec 2 stop: 1/12sec 3 stop: 1/6 sec 4 stop: 1/3 sec 5 stop: 1/2sec με 1 sec. Άρα κατ' ελάχιστο θα πρέπει να περιμένεις με 1/2 sec να βγάζεις σταθερές φωτογραφίες. Εν τω μεταξυ, δεν παίζει ρόλο και η απόσταση του θέματος; Εγώ όλα τα τέστ τα έκανα σε πολυ κοντινά αντικείμενα. Αν πχ βγάζεις κάτι πιο μακρινό κλπ (ένα τοπίο πχ) δεν είναι πιο εύκολο να μην είναι κουνημένη η φωτό; Πχ με 1/2 στα 50mm ένα κοντινό φύλλο από λουλούδι βγαίνει κουνημένο ενώ ένα τοπίο για παράδειγμα με ίδια ταχύτητα όχι. 1
GQPhDFBI Δημοσ. 25 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2022 Εγώ έχω μία διαφορετική απορία για το stabilize. Ας πούμε ότι έχω φακό 50mm και χωρίς stabilize μπορώ και βγάζω νετ φωτογραφίες με ποσοστό επιτυχίας 85+% με ταχύτητα 1/4. Αντίχτοιχα ένας φίλος μου με το ίδιο setup μπορεί και βγάζει με ποσοστό επιτυχίας 30% με ταχύτητα 1/4. Εάν ενεργοποιήσουμε το stabilizer εγώ θα οφεληθώ περισσότερο ή εκείνος (μιας και εγώ θεωρητικά είμαι περισσότερο κοντά τα όρια χρήσης του stabilize). 1
Cntrl+X Δημοσ. 25 Αυγούστου 2022 Δημοσ. 25 Αυγούστου 2022 Στις 24/8/2022 στις 11:11 ΜΜ, stratigos24 είπε Εν τω μεταξυ, δεν παίζει ρόλο και η απόσταση του θέματος; Εγώ όλα τα τέστ τα έκανα σε πολυ κοντινά αντικείμενα. Αν πχ βγάζεις κάτι πιο μακρινό κλπ (ένα τοπίο πχ) δεν είναι πιο εύκολο να μην είναι κουνημένη η φωτό; Παίζει ρόλο αλλά η βασική αρχή βαθμιδωσης ενός συστήματος σταθεροποιησης είναι η ίδια. Αυτό που δε θα είναι ίδιο είναι η ελάχιστη ταχύτητα που απαιτείται για σταθεροποιηση. Και αυτό με κάνει να αναρωτηθω αν ο εμπειρικος αυτός κανόνας του αντιστρόφου της εστιακής απόστασης ισχύει για εστιαση στο άπειρο. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα