Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω την φωτογραφική που αναφέρθηκε στον τίτλο και έχω τον κλασσικό pancake φακό και λίγο πιο μετά πήρα τον Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F4-5.6 Lens για λίγο πιο μακρινές λήψεις.

Για τις μακρινές λήψεις με καλύπτει άριστα ο παραπάνω αλλά λόγω ότι σε περισσότερες φάσεις ταξιδιού, θεωρώ ότι είναι δυσχρηστος για να βάζω βγάζω, τον χρησιμοποιώ ελάχιστα.

Τις προάλλες σε ημίφως/πανσεληνο, όταν ήμουν Σικελία ήθελα να βγάλω φωτό και με ISO στον Θεό δεν μπορούσε να βγάλει απευθείας πλάνο και ο pancake ήταν πολύ ευρύς για την συγκεκριμένη στατική λήψη.

Χρειάζομαι έναν all-around ζουμ φακό που να καλύπτει την χρησιμότητα μεταξύ τον 2, που μάλλον θα πουλήσω και με έξτρα χρήματα να πάρω 1 που να πλήρη τις ανάγκες μου.

Υπάρχει τέτοιος φακος?

Προϋπολογισμός γύρω στις 450 λίρες λέει το αφεντικό.

Όλες οι απόψεις δέκτες.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Επεξ/σία από ASDIC
  • Like 1
  • Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ASDIC είπε

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω την φωτογραφική που αναφέρθηκε στον τίτλο και έχω τον κλασσικό pancake φακό και λίγο πιο μετά πήρα τον Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F4-5.6 Lens για λίγο πιο μακρινές λήψεις.

Για τις μακρινές λήψεις με καλύπτει άριστα ο παραπάνω αλλά λόγω ότι σε περισσότερες φάσεις ταξιδιού, θεωρώ ότι είναι δυσχρηστος για να βάζω βγάζω, τον χρησιμοποιώ ελάχιστα.

Τις προάλλες σε ημίφως/πανσεληνο, όταν ήμουν Σικελία ήθελα να βγάλω φωτό και με ISO στον Θεό δεν μπορούσε να βγάλει απευθείας πλάνο και ο pancake ήταν πολύ ευρύς για την συγκεκριμένη στατική λήψη.

Ρωτάω απλώς για να είμαι σίγουρος πως κατάλαβα το πρόβλημα. Δεν μπορούσε να βγάλει λόγω έλλειψης φωτεινότητας ή εύρους ; Ρωτάω γιατί το εύρος μπορεί να "διορθωθεί" με έναν all around αλλά η φωτεινότητα όχι γιατί εκ φύσεως οι φακοί αυτοί δεν είναι φωτεινοί (κατά πάσα πιθανότητα θα έχει το ίδιο διάφραγμα με τον τωρινό σου 40-150mm) 

1 ώρα πριν, ASDIC είπε

Χρειάζομαι έναν all-around ζουμ φακό που να καλύπτει την χρησιμότητα μεταξύ τον 2, που μάλλον θα πουλήσω και με έξτρα χρήματα να πάρω 1 που να πλήρη τις ανάγκες μου.

Υπάρχει τέτοιος φακος?

Όλες οι απόψεις δέκτες.

Στα χρήματα αυτά νομίζω η μόνη επιλογή είναι ο 14-150mm (για καινούργιο πάντα) ωστόσο δε θα κερδίσεις κάτι από φωτεινότητα στον φακό. Θα έχεις βέβαια το έυρος που έχεις τώρα σε έναν φακό χωρίς αλλαγές. 

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, ASDIC είπε

Καλησπέρα σε όλους.

Υπάρχει τέτοιος φακος?

Όλες οι απόψεις δέκτες.

Καλημέρα σας , μία διευκρίνιση σχετικά με το ποιός είναι ο pancake ? 

Δεύτερον ο 40 - 150 δεν είναι πολύ φωτεινός , αλλά και σαν φακός δεν είναι αμάν και πως , χωρίς να σημαίνει πως είναι άχρηστος .

Τρίτον , αν έχετε υπολογίσει πως θα μείνετε σε mft , οπότε πρέπει να λάβετε υπόψιν και για μελλοντική χρήση , την αγορά του γνήσιου αντάπτορα από 4/3 σε mft της Olympus , κάτι που θα σας ανοίξει τον ορίζοντα και στην χρήση των φακών 4/3 , όπου έχετε πλέον και άλλες πολύ αξιόλογες επιλογές , αν και αλμυρές ακόμη και σήμερα σε τιμή . Φυσικά υπάρχει και after market αντάπτορας γι' αυτή την δουλειά , με ηλεκτρονική επικοινωνία , πολύ πιο φθηνός + / - , με κάποια μικρά κουσούρια , όμως η αγορά του γνήσιου είναι must για μένα , αν κάποιος πρόκειται να μείνει στο σύστημα . Το παλαιό 4/3 σύστημα έχει εξαιρετικούς φακούς από κάθε άποψη . 

Αυτά περί φακών γύρω από το σώμα που δουλεύετε σήμερα , ας μιλήσουν και οι υπόλοιποι για το ISO , διότι δεν τα πάω πολύ καλά με το στοιχείο .

Η φωτογραφία που επισυνάπτω είναι τραβηγμένη με την ίδια μηχανή με την δική σας , χρησιμοποιήθηκε ο Zuiko 40 - 150 f/3.5 - 4.5 ( 4/3 mount ) μαζί με έναν τυπικό after market αντάπτορα με ηλεκτρονική επικοινωνία , ο φακός είναι ο πρώτος της σειράς , όχι ο δεύτερος ο οποίος είναι σε f/4 - 5.6 , τα κουσούρια που ανέφερα έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική επικοινωνία , η οποία λόγω όχι πολύ καλής εφαρμογής , κάποιες φορές δυσκολεύουν την εστίαση συν κάτι άλλα , φυσικά ο γνήσιος αντάπτορας δεν έχει τέτοια θέματα , ενώ σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού , ένας τέτοιος αντάπτορας δουλεύει σήμερα επάνω στην e - pl1 και τα πάει μιά χαρά μαζί με τον ταπεινό Zuiko 17.5 - 45  f/3.5 - 4.5 ( 4/3 mount ) και βγάζει ακόμη και κάτω από την λάμπα του απορροφητήρα στην κουζίνα φοβερές εικόνες . 

Σημ. Τα παραπάνω σχετικά με τους φακούς 4/3 και τον αντάπτορα , τα γράφω για την περίπτωση που δεν βρείτε κάποια άλλη αξιόλογη λύση σε φακούς mft η οτιδήποτε άλλο που να σας καλύψει τεχνικά .

sketch-1656346612064.jpg

• Like 1
Δημοσ.

Αν θέλεις φωτεινό φακό που να έχει και ζουμ, πολύ φοβάμαι πως δεν θα την βγάλεις φτηνά. Προτείνω τον 12-40mm f/2,8 της olympus, αλλά παίζει στο 1000άρικο.

Αν πάλι θες έναν all around φακό με ακομη πιο ανοικτό διάφραγμα για τα βραδινά και χωρίς να χρειαστεί να πουλήσεις νεφρό, πάρε έναν prime 17mm ή 25mm f/1,8 της olympus ή τους αντίστοιχους της Panasonic.

Αν πάλι το πρόβλημα σου δεν είναι το ανοικτό διάφραγμα, αλλά το εστιακό μηκος, με τον 14-150 που πρότεινε ο @pifilos είσαι καλυμμένος.

Πάντως για τα βραδινά στατικά θέματα, πιο πολύ θα σε βοηθήσει ένα τρίποδο παρά ένας φακός, όσο ανοικτό διάφραγμα και να έχει.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, ASDIC είπε

Καλησπέρα σε όλους.

Υπάρχει τέτοιος φακος?

Όλες οι απόψεις δέκτες.

Την καλήμερα μου και από μένα  γείτονα @ASDIC,

Από αυτά που περιέγραψες(καλό θα ήταν, αν ήταν περισσότερα 😉), υποψιάζομαι τρία πράγματα.

1.Έλλειψη εστιακού μήκους ( κάτω από 40mm )
2.Φωτεινότητα φακού ( κάτω από F4 )
3..R.T.F.M.

Με έμφαση στα δυο πρώτα, η λύση σου είναι η αγορά ενός φακού όπως σου είπε πριν και ο @highpriest , είναι ο  " Zuiko 12-40mm f2,8 Pro " (Εδώ ).....εχω τον ιδιο κουμπωμένο σε ένα body E-M5 II, και μαζί κάνουν ένα πολύ δυνατό δίδυμο.......θα μπορείς να φωτογραφήσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού (νυχτερινές λήψεις ), κινούμενα θέματα( sport-children-familly), πορτραίτα, πανοράματα, και ψευδομακρο( τόσο καλό close-up, που δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις ότι δεν είναι macro), και εχει και ένα extra-button programmable, που εκεί επάνω μπορείς να προγραμματίσεις το " extra-zoom" της camera σου, που είναι πολύ εύχρηστο σε αρκετές περιπτώσεις.

Τώρα για τον φακό zuiko 40-150 f4 που ήδη έχεις, έχει περιορισμούς ένεκα f4....😢, ταπεινή μου γνώμη, αν μπορείς πούλησε τον ή αντάλλαξε τον (Εδώ ), με έναν 2ehand zuiko 12-40mm f2,8 Pro, για να καλύψεις τις ανάγκες που ανέφερες, και αργότερα μπορείς πάλι να αγοράσεις ξανά έναν 40-150 f2,8 Pro 2ehand , και να καλύψεις και το επόμενο εστιακό μήκος ( αν πραγματικά το χρειάζεσαι τότε).

Για τον 3ο παράγοντα R.T.F.M. ..... το γράφω με πολύ επιφύλαξη, διότι δεν γνωρίζω τις φωτογραφικές σου δυνατότητες....γνωρίζω όμως την Olympus, και η camera που έχεις είναι αρκετά καλή, και με πλούσια functies.....ακόμα και με τις συνθήκες που έγραψες θα έπρεπε να σου έδινε την δυνατότητα για κάποιες ικανοποιητικές λήψεις.
Για αυτό και μόνο , μήπως θα ήταν σοφό να κοιτάξεις και το RTFM? ....υπάρχουν κάποια καλά στο Net( από τρίτους συγγραφείς), που αναλύουν σε βάθος τα functies των Olympus, πολύ περισσότερο από το εργοστασιακό φτωχότατο manual της Olympus.

Δυστυχώς το μόνο πρόβλημα σε όλα τα παραπάνω είναι το χαμηλό Budget=450 £

Υπάρχουν νομίζω κάποιες τρύπες στο London (ίσως κοντά σου), με πολύ καλύτερες τιμές από το MPB.....σε εμάς εδώ απαγορευτική αυτή η αγορά.😢

Καλή σου επιτυχία !

• Like 2
Δημοσ.

Καλημέρα!

Για έναν φακό που να αντικαταστήσει και τους 2, Olympus 14-150 ii, Panasonic 14-140 f3.5, Tamron 14-150, ή τον Olympus 12-200 από καμία προσφορά αν η ποιότητα δεν είναι το βασικό ζητούμενο. Αυτό βέβαια δεν θα βοηθήσει καθόλου στην φωτεινότητα και στα υψηλά ISO, εκτός αν είναι στατικό θέμα που σώζεται με το ibis.

Για κάτι πιο φωτεινό σε ζουμ, μόνο στα μεταχειρισμένα Olympus 12-40 ή Panasonic 12-35 που είναι και λίγο μικρότερος.

Το ιδανικό για να μείνει χαμηλά το ISO σε βραδινά είναι κάποιος-οι prime για συμπλήρωμα των ζουμ (12, 15, 17, 20, 25, 45, 56) ανάλογα την εστιακή απόσταση που βολεύει.

ΥΓ: Για παλιούς φακούς 4/3, μόνο σε σειρά e-m1 ή e-m5 iii που έχουν ικανοποιητική εστίαση και αξίζει κυρίως για φωτεινούς ζουμ.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

η αληθεια ειναι οτι μετα απο 3 ετη, δεν εχω διαβασει το εγχειριδιο της μηχανης εκτενεστερα. μονο τα βασικα. Νομιζω μονο το 30% των ικανοτητων της μηχανης χρησιμοποιω. Κατα κυριο λογο μονο στις διακοπες με την γυναικα μου. αλλα ακομα και σε ενα σεμιναριο που ηθελα να βγαλω λογω χαμηλης φωτεινοτητας δεν μπορω να βγαλω. Αρα το κυριο παραπονο μου ειναι το Φ και οχι τοσο πολυ εστιακο βαθος. ναι ειναι οκ το 150mm και σε ημερα το Φ5,6 καλυπτει αλλα σε καποιες λιγες περιπτωσεις, με ημιφως ή με γρηγορες ριπες δεν πιανει ουτε αυτος ουτε ο τυπικος pancake της καμερας.

Pancake Olympus Zuiko Digital 14-42mm f3.5-5.6 AF Pancake Zoom Lens for Micro 4/3  Mount | eBay

Επεξ/σία από ASDIC
  • Like 1
Δημοσ.
8 ώρες πριν, highpriest είπε

Αν θέλεις φωτεινό φακό που να έχει και ζουμ, πολύ φοβάμαι πως δεν θα την βγάλεις φτηνά. Προτείνω τον 12-40mm f/2,8 της olympus, αλλά παίζει στο 1000άρικο.

Αν πάλι θες έναν all around φακό με ακομη πιο ανοικτό διάφραγμα για τα βραδινά και χωρίς να χρειαστεί να πουλήσεις νεφρό, πάρε έναν prime 17mm ή 25mm f/1,8 της olympus ή τους αντίστοιχους της Panasonic.

Αν πάλι το πρόβλημα σου δεν είναι το ανοικτό διάφραγμα, αλλά το εστιακό μηκος, με τον 14-150 που πρότεινε ο @pifilos είσαι καλυμμένος.

Πάντως για τα βραδινά στατικά θέματα, πιο πολύ θα σε βοηθήσει ένα τρίποδο παρά ένας φακός, όσο ανοικτό διάφραγμα και να έχει.

Μπορείς να βρεις έναν καλό 12 40 2.8 μεταχειρισμένο στα λεφτά που κοιτάζεις. Μιλάμε για εξαιρετικό φακό από κάθε άποψη.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.ebay.co.uk/itm/175366108590?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=da-gNa_mQSG&sssrc=2047675&ssuid=mgkhct70txo&widget_ver=artemis&media=COPY

αυτον εδω κοιταζω και ειναι αρκετα φτηνος ωστε να κρατησω τους αλλους 2

Πχ στην συγκεκριμενη που αναφερομουν

με τον απλο 40-150mm F4-5.6

P7140760.jpg.b948a47fb5143eb4ec04fbac848bec22.jpg

φ5,6- 1/5 δευτ εκθεση-8000ΙΣΟ

P7140764.jpg.b3b4196285b1cb843836cb44b204d451.jpg

φ5,6-1/13 εκθεση-2500ΙΣΟ

P7140765.jpg.2a735f6b2c1f2ad49d8bb6406dce2279.jpg

φ5,6-1/5εκθεση-2500ΙΣΟ

τις υπολοιπες 10 που εβγαλα τις εσβησα εννοειτε γτ βγηκαν ολες κουνημενες ή σκοτεινες ή καμενες.

Το ημιφως οπως εδω ειναι απο τις σπανιες, να επισημανω.

Επεξ/σία από ASDIC
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, ASDIC είπε

https://www.ebay.co.uk/itm/175366108590?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=da-gNa_mQSG&sssrc=2047675&ssuid=mgkhct70txo&widget_ver=artemis&media=COPY

φ5,6-1/13 εκθεση-2500ΙΣΟ

φ5,6-1/5εκθεση-2500ΙΣΟ

τις υπολοιπες 10 που εβγαλα τις εσβησα εννοειτε γτ βγηκαν ολες κουνημενες ή σκοτεινες ή καμενες.

Αυτόν τον φακό σου λέμε κι εμείς.....ακριβώς το πρόβλημα εντοπίζεται στην φωτεινότητα του φακού .

Είναι με τρίποδο οι φωτο που έβγαλες...ή είναι με το χέρι ?

Όσο για τις γρήγορες ριπές , δεν είναι θέμα toy φακού , αλλά ταχύτητα εγγραφής της κάρτας και φυσικά οι ειδικές ρυθμίσεις στο body ( εδώ το manual θέλει ξεσκόνισμα 😉).

Επεξ/σία από Snorky.GR
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ναι το καταλαβα ποιον με προτεινετε.

Καποιος αλλος με προτεινε αυτον https://www.ebay.co.uk/itm/295113295780?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=cIQRNcKARKG&sssrc=2047675&ssuid=mgkhct70txo&widget_ver=artemis&media=COPY αλλα φ/4 οποτε οχι.

αυτη ειναι ακουμπημενη στον βραχο με τον pancake

14mm εστιαση-f3.5 - 2sec-iso200

image.jpeg.8af61ed0d1581fd97e748dd1ed09475d.jpeg

η καλυτερη φωτογραφια που εχω βγαλει ποτε.

Επεξ/σία από ASDIC
  • Like 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, ASDIC είπε

φ5,6-1/13 εκθεση-2500ΙΣΟ

φ5,6-1/5εκθεση-2500ΙΣΟ

Πάντως για τέτοιου τύπου λήψεις θα προτιμούσα ένα μικρό τρίποδο σαν τα παραπάνω που έβαλε ένα μέλος σε link παρά πιο φωτεινό φακό ωστέ να υπάρχει και το απαραίτητο βάθος πεδίου. 

Δημοσ.

μικρο τριποδο εχω, αλλα πρεπει να υπαρχει παντα υποβαρθρο για να στεκεται. Η φωτο που εβαλα νωριτερα ηταν διπλα σε δρομο ταχειας κυκλοφοριας και δεν υπηρχε τετοια δυνατοτητα.

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, ASDIC είπε

μικρο τριποδο εχω, αλλα πρεπει να υπαρχει παντα υποβαρθρο για να στεκεται. Η φωτο που εβαλα νωριτερα ηταν διπλα σε δρομο ταχειας κυκλοφοριας και δεν υπηρχε τετοια δυνατοτητα.

Δεκτό αλλά δυστυχώς κάποιες φορές πρέπει να γίνονται συμβιβασμοί. Να ρωτήσω ο στόχος ήταν να βγει ο ναός μόνο ή και ο περιβάλλων χώρος όπως στην παρακάτω που έβαλες με τις ρυθμίσεις "14mm εστιαση-f3.5 - 2sec-iso200"  ; 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...