Προς το περιεχόμενο

Διαθέσιμο το gov.gr Wallet για ταυτότητα και άδεια οδήγησης στο smartphone [Ενημέρωση]

Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις τώρα, Ukforthemoment είπε

τιπ: το γράφει και το πρώτο ποστ

Το ξέρω αλλά αν διαβάσεις τα σχόλια θα καταλάβεις ότι ελάχιστοι δίνουν σημασία στο κείμενο που διαβάζουν ή διαβάζουν μόνο τον τίτλο και σχολιάζουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 925
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

11 ώρες πριν, charalampos21 είπε

Επιτέλους. Υπερβολικά χρήσιμο και μπράβο στον Πιερρακακη που είναι μακράν ο καλύτερος υπουργός της τωρινής κυβέρνησης.

από αυτό καταλαβαίνουμε το επίπεδο των υπολοίπων...

• Super Moderators
2 minutes ago, Tlykog said:

Η υπόθεσή μου ισχύει για όταν γίνουν όλα ψηφιακά.

Και πως θα συμβεί κάτι τέτοιο? 

Δηλαδή, για να καταλάβω, αν κάποιος σου κλέψει το κινητό, είσαι ένα τίποτα. Ένα αόρατος.

Θα παίρνεις νέα συσκευή, θα loggάρεις στον λογαριασμό και θα κατεβαίνουν πάλι  από το "cloud" στη νέα συσκευή όπως ήταν στην παλιά.

• Like 6

9 hours ago, jumper12 said:

Αν θεωρείς αυτό φακέλωμα τότε θα εκπλαγείς αν μάθεις ότι στη Γαλλία για να αγοράσεις τσιγάρα χρειάζεται να δηλώσεις τον ΑΜΚΑ σου ώστε σε περίπτωση μερικών καρκίνων να μη σε καλύπτει το σύστημα υγείας τους. 

Έχουμε κάποιο link για αυτό? 

• Like 2
  • Thanks 2

7 λεπτά πριν, NickTG είπε

Έχουμε κάποιο link για αυτό? 

με μια σύντομη ματιά στο ινδερνετ είναι κάτι που απλά κάποιος το είπε. δεν είδα να ισχύει κάτι τέτοιο. 

• Like 2
  • Thanks 1

Just now, anthonykleis said:

με μια σύντομη ματιά στο ινδερνετ είναι κάτι που απλά κάποιος το είπε. δεν είδα να ισχύει κάτι τέτοιο. 

Ούτε εγώ βρήκα κάτι. Υποθέτω όμως θα μας δώσει το link ο jumper12. 

• Like 2

9 ώρες πριν, jumper12 είπε

Αν θεωρείς αυτό φακέλωμα τότε θα εκπλαγείς αν μάθεις ότι στη Γαλλία για να αγοράσεις τσιγάρα χρειάζεται να δηλώσεις τον ΑΜΚΑ σου ώστε σε περίπτωση μερικών καρκίνων να μη σε καλύπτει το σύστημα υγείας τους. 

Σε ποια περιφέρεια ακριβώς; Τον Ιούνιο που πήγα αγόρασα από διάφορα μαγαζιά και προφανώς δεν ισχύει αυτό που λες. Και μάλιστα σε τιμές διπλάσιες από εδώ. Ένας καπνός κοστίζει 16 ευρώ και ένα πακέτο απλό 10.

Έχεις πάει ποτέ και έχεις αγοράσει ή απλά τα βγάζεις απ το μυαλό σου?

• Like 5
  • Thanks 2

4 ώρες πριν, aggelis6 είπε

Και έτσι μία-μία θα αφαιρούνται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα....

Όπως η ελευθερία σου να καταστρέφεις την υγεία σου και να το πληρώνει το δημόσιο;

• Like 2
  • Thanks 2
  • Confused 2
  • Sad 1

16 λεπτά πριν, crossmo είπε

Τη φωτογραφία στο covid wallet που τη βρήκε λες? για σκέψου λίγο

Δεν ξερω τιποτα για covid και φωτο, εγω το πιστοποιητικό του covid που ειχα δεν ειχε φωτο

Παιδιά σε κινητό Redmi Note 4 με έκδοση Android 7 η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη και λέει "Not Compatible with this device" . Έχει κανένας άλλος αυτό το πρόβλημα;

9 ώρες πριν, ramarg είπε

Πραγματικά αξιέπαινη εξέλιξη. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από εμάς
έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια την χρήση του wallet (και όχι εξαιτίας των covid πιστοποιητικών). 

ΤΕΣΣΕΡΙΣ παρατηρήσεις έχω να κάνω μόνο:

1) Ο σχεδιασμός της εφαρμογής και των ψηφιακών ταυτοτήτων/διπλωμάτων έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Όποιος σχεδίασε το UI δεν πρέπει να είχε ιδιαίτερη έμπνευση. 

Στην εφαρμογή CovidWallet η ταυτότητα έδειχνε μακράν πιο σοβαρή/αξιόπιστη καθώς διατηρούσε τον σχεδιασμό/χρωματισμό των κλασσικών ταυτοτήτων που είχαμε συνηθίσει εδώ και χρόνια. Το FlatDesign στις ταυτότητες δεν αποπνέει αξιοπιστία κρατικού εγγράφου. Θα έλεγα πως μάλλον δίνει την εντύπωση «πλαστής» καθώς δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τετραγωνισμένο πλαίσιο με φωτογραφία και text boxes σε γραμματοσειρά Arial !

2) Η ταυτότητα και το δίπλωμα θα πρέπει να εμφανίζει έστω με ένα Tap τα στοιχεία του κατόχου για χειροκίνητη ανάγνωση των στοιχείων. Έξυπνη η ιδέα του Authentication με QR αλλά δε γίνεται να εξαρτόμαστε ΠΛΗΡΩΣ από μία διαδικασία ταυτοποίησης που μεταξύ άλλων θα απαιτεί σύνδεση στο internet. Προφανώς και δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις συναλλαγών με το Δημόσιο, Τράπεζες κλπ όπου η αυθεντικοποίηση είναι άκρως απαραίτητη. Αλλά για απλή επίδειξη των στοιχείων δεν έχει λογική να παράσχεις διαρκώς την άδεια σε ποικίλα checkpoint να αντλούν τα στοιχεία σου. Για να μην αναφέρουμε και το ενδεχόμενο να κρατήσει κάποιος τα στοιχεία με ένα screenshot. Καθόλου ακραίο σενάριο και φυσικά δεν διαφέρει από το να μοιράζεις αντίγραφα ταυτότητας στον οποιονδήποτε.

3) Το σκεπτικό πίσω την διαδικασία του QR Authentication παραπέμπει σε μία λογική διαρκούς έλεγχου γνησιότητας της ταυτότητας από τον οποιονδήποτε ενώ παράλληλα η διαδικασία ελέγχου εγείρει ζητήματα απορρήτου (η διαμεσολάβηση του gov.gr server για την ταυτοποίηση είναι βέβαιο πως θα δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό στίγμα μετά από κάθε αυθεντικοποίηση). Φυσικά αν συναινείς σε αυτό προφανώς και δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Το ερώτημα είναι τί είδους metadata θα δημιουργούνται από τις συναλλαγές σου και σε τί είδους επεξεργασία θα υποβάλλονται. 

4) Μήπως ήρθε η ώρα για ενημέρωση της φωτογραφίας ταυτότητας με ηλεκτρονικό τρόπο; Προφανώς υπό ορισμένες προϋποθέσεις και κριτήρια (τόσο ως προς την φωτογραφία όσο και ως προς την συχνότητα που θα είναι εφικτή η αλλαγή αυτή). Όχι τίποτα άλλο. Η πλειοψηφία των ταυτοτήτων εκδίδεται στην ηλικία των 14ετών και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μοιάζουμε με τις φωτογραφίες. Για την ψηφιακή ενημέρωση της υπογραφής δεν γίνεται λόγος προφανώς…

==> Μένει να λειτουργήσει η εφαρμογή στην πράξη για να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα των λειτουργιών της.

Συμφωνώ απόλυτα με όλες τις επισημάνσεις. Ειδικά η 2, αλλά και η 3, είναι πολύ σημαντικές. Το να μη μπορείς, με ένα tap, να επιδείξεις απλώς τα στοιχεία για οπτική ανάγνωση, και να απαιτείται πάντα σκανάρισμα του QR, ελπίζω και εύχομαι ότι ΔΕΝ θα συμβαίνει, γιατί αν συμβαίνει θα αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για χρήση της ψηφιακής μορφή εγγράφων. Νομίζω ότι, πράγματι, κανείς δεν θα μοίραζε δεξιά κι αριστερά φωτοαντίγραφα της ταυτότητάς του, και άρα δεν θα θέλει να μοιράζει ούτε screenshots της. Μένει να δούμε τι τελικά θα γίνεται, υπομονή λίγες ώρες ακόμα.

Έχω τις εξής επιπλέον απορίες, κάποιες είναι και άσχετες μεταξύ τους:

1) Γιατί δεν επιτρέπεται άραγε η προσθήκη των εγγράφων σε δύο διαφορετικές συσκευές; Υπάρχουν άνθρωποι, που για δικούς τους λόγους θέλουν, ή υποχρεούνται, να έχουν δύο συσκευές και να κουβαλάνε την κάθε μία κατά το δοκούν.

2) Η προσθήκη της άδειας οδήγησης θα είναι εφικτή και για όσους την έχουν στη ροζ, χάρτινη (τρίπτυχο) εκδοχή; Ή μόνο για όσους την έχουν βγάλει σε μορφή πιστωτικής κάρτας;

3) Από πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η δεκαετής ισχύς των διαβατηρίων; Και θα αφορά μόνο όσα εκδίδονται εφεξής, ή θα ισχύει και για τα παλαιότερης έκδοσης (π.χ. με μια απλή επίσκεψη στην αρμόδια αστυνομική διεύθυνση για σφραγίδα της νέας ημερομηνίας λήξης);

1 λεπτό πριν, Leonni είπε

Παιδιά σε κινητό Redmi Note 4 με έκδοση Android 7 η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη και λέει "Not Compatible with this device" . Έχει κανένας άλλος αυτό το πρόβλημα;

Γράφει ότι χρειάζεται Android 8 και πάνω..

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, SabotazNic είπε

Αντε ακόμα? Είμαι έξω από ΚΕΠ για να εκτυπώσω πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (ξέρω ότι γίνεται και online, αλλά έχει άλλη χάρη) και θέλω να είμαι ο 1ος που θα πάω με ψηφιακή ταυτότητα. 

Νομίζω ότι ποιο τρολ κίνηση από αυτήν, δεν υπάρχει.

Επεξ/σία από ninjanody
  • Thanks 2

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τέλος η Α4 ΤΕΛΟΣ Η Α4

ειμουνα νιος και γέρασα.

αληθεια η ΑΠΠΔ και ολοι αυτοι που πολεμουσαν με θρησκεύματα και 666 και τσιπάκια και φτασαμε 20 χρονια μετά για να γινει, θα την βάλουν ή θα κουβαλανε το χαρτόνι?

Επεξ/σία από great

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...