Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν το συζητάμε: τα Windows αποτελούν εδώ και δεκαετίες το κυρίαρχο λειτουργικό στους υπολογιστές παγκοσμίως.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως το μερίδιό τους στην αγορά μάλλον… φθίνει! Όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται αυτό, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα βάσει των δεδομένων του Statista που οπτικοποίησε το StockApps.com. Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, τα Windows έχουν χάσει μερίδιο που αντιστοιχεί σε 17%, βλέποντας το ποσοστό τους επί του συνόλου σε ό,τι αφορά την παγκόσμια αγορά των λειτουργικών συστημάτων υπολογιστών, να ανέρχεται πλέον σε 73,7% (από 91% που ήταν στις αρχές του 2013).

Όπως αναφέρει η ειδική του StockApps σε οικονομικής φύσης θέματα, Edith Reads, «Το προβάδισμα των Windows στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων μειώνεται λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. Σήμερα, η Microsoft έχει να αντιμετωπίσει σημαντικό ανταγωνισμό από κατασκευαστές εναλλακτικών λειτουργικών που έχουν αναπτύξει λογισμικό το οποίο καλύπτει ορισμένους λάτρεις των υπολογιστών, όντας ανοιχτό, ταχύτερο, ασφαλέστερο και απλούστερο στη χρήση».

image.png.7e4bccbf6bd7abe58b6d3a34df3c6099.png

Ποιος όμως έχει πάρει το ποσοστό που έχει χάσει η Microsoft αυτά τα χρόνια; Μεγάλο κερδισμένο είναι αναμφισβήτητα το macOS της Apple, το οποίο έχει δει το μερίδιό του την τελευταία δεκαετία να ανεβαίνει από το 7,9% τον Ιανουάριο του 2013 στο 15,3% τον Δεκέμβριο του 2021 (μιλάμε πρακτικά για διπλασιασμό). Σε καλά επίπεδα -τηρουμένων των αναλογιών- βρίσκεται και το Linux ενώ κερδισμένα βγήκαν ακόμα τόσο το Chrome OS, όσο και άλλα λειτουργικά.

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Microsoft δυσκολεύεται να χαράξει συγκεκριμένη πορεία σε ό,τι αφορά το μέλλον των Windows και τυχόν επόμενες εκδόσεις τους, έχοντας αλλάξει τη δις στρατηγική της. Τα παραπάνω μερίδια θα αποτελούν σίγουρα θέμα συζήτησης στο Ρέντμοντ, με τους επικεφαλής της Microsoft και των Windows να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα θέλουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος -και γρήγορα μάλιστα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

"Τα παραπάνω μερίδια θα αποτελούν σίγουρα θέμα συζήτησης στο Ρέντμοντ, με τους επικεφαλής της Microsoft και των Windows να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα θέλουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος -και γρήγορα μάλιστα."

Δεν νομίζω!!!  Τί κάνουν τόσα χρόνια;;;;😂

Επεξ/σία από aggelis6
Επισκέπτης
Δημοσ.

Όσο περισσότερο χάνει το Windows και κερδίζει το mac τόσο πιο γρήγορα θα συνεχίζει η πορεία αυτή καθότι η υποστήριξη στο μακ θα μεγαλώνει. Περισσότερος κόσμος θα το μαθαίνει για να μεταβεί σε αυτό και θα το στηρίζουν οι επαγγελμ κλάδοι περισσότερο (δε μπορεις να αφήσεις απέξω ένα λειτουργικό του 15%, αυτό είναι πελάτες). 

Μακάρι να ήταν έτσι και για το λινουξ αλλά δε το βλέπω σύντομα. Τώρα με το Μ1 Μ2 κτλ. σίγουρα θα πάρει κι αλλο μερίδιο η αππλε, πλεον συμφέρει και σε τιμή, τουλάχιστον τα βασικά μοντέλα. 

Δημοσ.

τα 11 παρά τα κάποια θετικά νέα στοιχεία που είχαν (διαχείριση παραθύρων βασικά και διάταξής τους στην οθόνη) είχαν και αρκατά αρνητικά που ήταν βήματα πίσω ακόμα και από τα 10άρια. Κακό δεξί μενού πάνω στα αρχεία να θελει διπλή ενέργεια. Αντικατάσταση copy paste εντολών (στο μενού) με εικονίδια να πατάς κατά λάθος άλλα αντί άλλων. Χειρότερος file browser (που πηγε η χρήσιμη ribbon?). αλλαγή πάλι ξανά ματά όλων των ρυθμίσεων να μην ξέρεις που είναι και χειρότερο start (που ειναι η ομαδοποίηση; τα active tiles?). Και τελικά δλδ δεν μπορούν να συνηθίσουν το "αν δουλεύει" κατι καλά δεν το "χαλάμε" απλά για να το αλλάξουμε. 

Πάντως δεν ανησυχώ ότι δεν ανακάμψει. 

  • Like 12
  • Thanks 2
Δημοσ.

Λογικό, τόσα χρόνια βγάζουν μάπες λειτουργικά.

Windows 8, 8.1, 10, 11 όλα χάλια.

Τα 10ρια ήταν ψιλομέτρια αλλά εγώ ποτέ δεν τα συμπάθησα.

  • Like 9
  • Confused 3
Δημοσ.

Πάντως, μπράβο της που μετά από τόσα λάθη έχασε μόνο 17% και μπράβο μας που τα παραβλέπουμε…

  • Like 5
Δημοσ.

Με τις m@l@k1€$ που κάνουν αλλάζοντας χωρίς κανένα λόγο βασικά εργαλεία ρυθμίσεων των Windows και θάβοντας βασικές επιλογές σε υπομενού που πρέπει να αναζητήσεις οδηγίες στο διαδίκτυο για να τις βρεις και λίγο χάσανε. Είναι τραγικό αλλά ποιο εύκολα ρυθμίζεις τα XP, ένα λειτουργικό 22 χρονών, από ότι τα Windows 11. Μερικές φορές πραγματικά αναρωτιέμαι αν οι <<φωστήρες>> που σχεδιάζουν τα νέα windows έχουν δουλέψει ποτέ τα κλασσικά XP και τα 7άρια. Γιατί από το πως τα έχουν καταντήσει βγάζω το συμπέρασμα πως μάλλον τίποτα αφασικά μόμολα που μεγάλωσαν με το ipad στο χέρι τα έχουν σχεδιάσει. 

  • Like 10
  • Thanks 1
Δημοσ.

χάνει όντως λεφτά η MS? θα έπρεπε να υπάρχει τι αύξηση υπάρχει στο Ο365 αντίστοιχα στο άρθρο αφού οι περισσότεροι χρήστες MacBook έχουν και Ο365 συνδρομές . Έχω την εντύπωση πως η στρατιγική της MS είναι να δώσει περισσότερο βάρως στα cloud services και professional services και το κομμάτι OS το βλέπει πλέον σαν δευτερεύον .

  • Like 5
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, AtiX είπε

Πάντως, μπράβο της που μετά από τόσα λάθη έχασε μόνο 17% και μπράβο μας που τα παραβλέπουμε…

Τα παραβλεπουμε δυστυχώς γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ως gamer που να πάω εγώ και οι περισσότεροι PC gamer εδώ μέσα? Οπότε τα τρώμε στη μάπα και λέμε και ευχαριστώ. Η πλάκα είναι ότι στο τέλος της ζωής των 11 όταν βγουν τα 12 θα λέμε ότι είναι εξαιρετικα. Γιατί? Γιατί 5 6 χρόνια θα περνουν αναβαθμίσεις οπότε τα στρώνουν ενώ τα 12 θα έχουν πάλι ένα σωρό θέματα. Με τα windows xp το ίδιο έγινε. Με το sp3 έγιναν τα windows που εκθειάζουμε τόσα χρόνια. Κυκλοφορούν μισά λειτουργικά και τα στρώνουν κάνοντας μας beta testers. 

  • Like 4
Δημοσ.
12 minutes ago, AtiX said:

Πάντως, μπράβο της που μετά από τόσα λάθη έχασε μόνο 17% και μπράβο μας που τα παραβλέπουμε…

Αναγκαστικά. Υπάρχουν επαγγελματικά προγράμματα που δεν τρέχουν σε Linux π.χ. Οπότε την ανάγκη φιλότιμο κάνουμε

  • Like 8
Δημοσ.

αν οι tech-δημοσιογραφοι και influencers διαφημίσουν περισσότερο τα εναλλακτικά λειτουργικά θα ανέβουν και άλλο 

Δημοσ.

Κι άντε πες ότι χάσανε ποσοστό τα Windows.
Το κερδίσανε λέει τα Mac;
Ούτε καν το Linux;

ΟΚ σοβαρή η είδηση που λέει ότι για κάθε 5 Windows PC (73%)
υπάρχει 1 Mac (15%)
και 0-1 Linux.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...