Tzimmys Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Θα χρειαστώ λίγο τον χρόνο σας, αλλά νομίζω (και ελπίζω) να βοηθηθούν αρκετοί... Τις προάλλες έβλεπα στο youtube ένα βιντεάκι, που έλεγε πώς να προστατευτούμε όσο περισσότερο γίνεται από τις δικτυακές επιθέσεις. Ένα από τα ευάλωτα σημεία, είναι η χρήση φτηνών smart λαμπών, ή ας πούμε τις φτηνές κινέζικες smart πρίζες που έχουμε αρκετοί. Ο τύπος στο 18:30 λέει πώς δημιουργεί ξεχωριστά δίκτυα για τέτοιες, μη αξιόπιστες συσκευές, που δεν τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στο υπόλοιπο δύκτυο. Γνωρίζει κάποιος να κάνει έναν οδηγό, ή γενικά τι λύσεις έχουμε για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο? Για παράδειγμα εγώ έχω ένα deco m4 που έχει λειτουργία guest και προσφέρει ap isolation, αλλά στο net βλέπω ότι δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
laserjesus Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 3 ώρες πριν, Tzimmys είπε Γνωρίζει κάποιος να κάνει έναν οδηγό, ή γενικά τι λύσεις έχουμε για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο? Φτιάχνεις ενα ξεχωριστο vlan για οσες IoT δεν θες να εχουν access στο internet , είτε ειναι wired είτε wifi και κλείνεις σε αυτο το vlan το internet και δεν το συνδέεις με το εσωτερικο σου δίκτυο. 1
Tzimmys Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Το να φτιάξω καινούριο vlan για αυτές τις συσκευές, το έχω. Το να κλείσω το internet εκεί, δεν το καταλαβαίνω. Πρώτων πώς γίνεται? και δεύτερον αν τους κλείσω το internet, θα δουλέυουν μετά μέσω των εφαρμογών τους? Γιατί αν είναι να χάσουμε το σμαρτ κομμάτι, είναι άχρηστες....
laserjesus Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 1 λεπτό πριν, Tzimmys είπε Το να φτιάξω καινούριο vlan για αυτές τις συσκευές, το έχω. Το να κλείσω το internet εκεί, δεν το καταλαβαίνω. Πρώτων πώς γίνεται? και δεύτερον αν τους κλείσω το internet, θα δουλέυουν μετά μέσω των εφαρμογών τους? Γιατί αν είναι να χάσουμε το σμαρτ κομμάτι, είναι άχρηστες.... Εάν τις πας σε άλλο vlan αυτόματα γίνονται isolated από το εσωτερικό δίκτυο σου. Το εάν θα τις αφήνεις να βλέπουν iNet το κανονίζεις εσύ για το συγκεκριμένο vlan 1
jkoukos Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Το να κόψεις πρόσβαση στο εσωτερικό σου δίκτυο, είναι αποδεκτό και πρέπον. Το να κόψεις πρόσβαση στο διαδίκτυο, εξαρτάται αν θέλεις και μπορείς με άλλον τρόπο να έχεις πρόσβαση στις συσκευές. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνδεόμαστε μέσω υπηρεσίας cloud του κάθε κατασκευαστή, εκτός αν η συσκευή έχει δυνατότητα σύνδεσης σε αυτήν και μέσω LAN. 1
Tzimmys Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Άρα, για να συνδεθούν στο cloud του κατασκευαστή και να μπορώ να τη χειρίζομαι εγώ απομακρυσμένα, χρειάζονται και πρόσβαση στο internet. Αλλά λέμε ότι εφόσον συνδέονται σε δίκτυο guest, δε φοβόμαστε τόσο... Σωστά?
jkoukos Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Σωστά! Αυτή ακριβώς είναι η έννοια των VLAN's. Εικονικά υποδίκτυα εντός του ίδιου LAN και συνήθως απομονωμένα χωρίς μεταξύ τους επικοινωνία. Το μόνο που χρειάζεται κατ' ελάχιστον, είναι Router ή/και switch με αντίστοιχη δυνατότητα. 1
chrisdevilx3 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Εφοσον ολες αυτες οι συσκευές που θέλουμε να απομονώσουμε απο το υπολοιπο δίκτυο ειναι οι περισσότερες wifi, μπορεί να γινει και με router - AP το οποίο να εχει δυνατότητα guest wifi με τις κατάλληλες ρυθμίσεις βέβαια
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα