Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας, θέλω να αγοράσω φωτογραφική μηχανή έως περίπου 500 ευρώ έστω και μεταχειρισμενη κυρίως για πορτρέτα. Είμαι αρχάριος αλλά μου αρέσει η φωτογραφία και θέλω να το έχω ως χομπι. Ποιο μοντέλο θα μου προτείνατε;

• Like 1
Δημοσ.

Στο μυαλό μου έρχεται με το μπατζετ αυτό Μια μεταχειρισμένη Canon 6d είτε mark 1 είτε mark 2 με το φακό 50mm 1.8 για αρχή και βλέπεις.

Πχ 

ή 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, alex_kwn11 είπε

Γειά σας, θέλω να αγοράσω φωτογραφική μηχανή έως περίπου 500 ευρώ έστω και μεταχειρισμενη κυρίως για πορτρέτα. Είμαι αρχάριος αλλά μου αρέσει η φωτογραφία και θέλω να το έχω ως χομπι. Ποιο μοντέλο θα μου προτείνατε;

Υποθέτω θα το επισημάνουν και άλλοι αλλά δεν έχει κάποια σημασία το μοντέλο ούτε και η εταιρεία αλλά ο φακός. Δεδομένου ότι σε ενδιαφέρει συγκεκριμένο είδος και έχεις συγκεκριμένο μπάτζετ είναι πιο εύκολο να επιλέξεις. 

Η γνώμη μου είναι να πας σε ένα μαγαζί να δοκιμάσεις στο χέρι ποιο σώμα σε βολεύει γιατί είναι πολύ βασικό. Όταν καταλήξεις σε κάποια σώματα μετά θα επιλέξεις και φακό από τους διαθέσιμους της κάθε εταιρείας και ανάλογα με τις τιμές τους. 

Για να προτείνω και κάτι μπορείς να βρεις καινούργια και μεταχειρισμένα σώματα Nikon D3500 - canon 800D και φακούς 50mm f/1.8 εντός των χρημάτων που αναφέρεις.

Edit:  μιας και είδα την απάντηση του φίλου Στρατηγού. Αν μπορείς να βρεις τέτοιου τύπου αγγελίες ώστε να δοκιμάσεις κιόλας τα σώματα αυτά (δεν ξέρω πού βρίσκεσαι) ακόμα καλύτερα απλώς ίσως ξεφύγεις λίγο από το μπάτζετ αν και κατά τη γνώμη μου αξίζει. 

Επεξ/σία από pifilos
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φακό αυτό εννοώ που λέω 50mm 1.8 που μεταχειρισμένο τον βρίσκεις 100 και πιο κάτω ακόμα.

https://www.skroutz.gr/s/6893483/Canon-Full-Frame-Φωτογραφικός-Φακός-EF-50mm-f-1-8-STM-Σταθερός-για-Canon-EF-Mount-Black.html?utm_source=ios&utm_campaign=skroutz_share

Επεξ/σία από stratigos24
Δημοσ.

Εστιακή απόσταση για πορτραίτα , τυπικά , είναι γύρω στα 85mm . Ισοδύναμο σε crop είναι 50mm που τυχαίνει να είναι και οι πιο φθηνοί σταθεροί φακοί , με εκπληκτική απόδοση και πολύ φωτεινό διάφραγμα. 

Σε nikon οικονομικός συνδιασμός είναι D7000 ή D7100 με τον 50mm 1.8afd . 

Σε canon κοίτα 70d ή 80d με αντίστοιχα Canon EF 50mm f/1.8 ή και νεότερο έκδοση . 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και μερικά δείγματα 

Thacy

Kitti

ΥΓ: συγνώμη για τα πολλαπλά ποστ, περίμενα να συγχωνευτούν στο πρώτο αλλά απάντησαν και αλλά παιδιά και δεν έγινε η συγχώνευση. 

Επεξ/σία από stratigos24
  • Like 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, alex_kwn11 είπε

Εσείς ρίξατε καμιά ματιά σε φωτογραφίες γενικά στο δίκτυο και σε εξειδικευμένες σελίδες , ώστε να δείτε φωτογραφίες πορτραίτου και τον εξοπλισμό που έχουν χρησιμοποιήσει αυτοί που τις έβγαλαν ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξεκινάς απο φακό μιας και σε ενδιαφέρει εξειδικευμένη χρήση ποτραίτων. Τα καλύτερα (πιο κολακευτικά για το μοντέλο) μήκη για πορτραίτο είναι απο 75mm έως 120mm σε Full frame, με τις αντίστοιχες τιμές σε crop. Μπορείς φυσικά και με 50άρη φακό να βγάλεις πολύ ωραία πορτραίτα, και να τον έχεις και σαν διπλής χρήσης καθημερινό. Αλλά θα επιμείνω σε τουλάχιστον 75αρη

Τα καλύτερα διαφράγματα για πορτραίτο είναι να μπορεί να βγάλει καθαρή φώτο σε f/1,8 ή f/2. Μπορεί ο φακός να είναι πχ f/1,2 αλλά να βγάζει θολούρα τέρμα ανοικτός ή να είναι τόσο οξύς που στο f/1,2 να βγάζει πεντακάθαρα μύτη και μάτια και να θολώνει στα αυτιά. 

Για εμένα μια μέση καλή κατάσταση είναι ένας φακός 75-90mm και f/1,8 - f/2,5 . Ξεκινάς απο εκεί και βλέπεις τιμή ενός τέτοιους φακού (σε crop κάνεις τις ανάλογες πράξεις για να δεις που θα είσαι στο περίπου). Αν βρεις καλές κριτικές για κάποιον, μετά θα δεις και θα ρωτήσεις σε ποιες μηχανές ταιριάζει μέσα στο budget σου. Κοιτάς μόνο σε autofocus, αλλιώς θα πρέπει να έχεις πολύ συνεργάσιμο μοντέλο και να ξέρεις τι κάνεις πολύ καλά.

Αν ξεκινήσεις απο μηχανή δεν έχει κάποια σημασία ποια θα πάρεις, επειδή μάλλον θα φας όλο το budget σου στην μηχανή και θα καταλήξεις με κάποιον φτηνό κιτ φακό.

Επεξ/σία από highpriest
  • Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Έβλεπα κάτι ωραία βιντεακια που τραβάνε στον δρόμο κόσμο και κάνουν τα πορτρέτα και έψαξα για τις κάμερες αυτές που χρησιμοποιουσαν αλλά ήταν κοντά 2χιλιαδες και δεν το συνέχισα.. για αυτό ρώτησα εδώ μήπως κάποιος έχει εμπειρία και με βοηθήσει. Και όντως με βοηθήσατε!!! Φοβερές και οι εικόνες αλλά και που εστιάσατε σε χαρακτηριστικά φακών για να περιορίσω σωστά την αναζήτηση μου!! 

• Like 3
Δημοσ.

Η δουλειά που θες, γίνεται και φθηνά. Δες πορτραίτο με σώμα Nikon D90 (για το οποίο δεν δίνεις σήμερα πάνω από 100€)

με φακό 50mm , τον παίρνεις και καινούριο grey import 150€ εδώ

In his eyes

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις 23/7/2022 στις 12:10 ΜΜ, Dr_73 είπε

Εστιακή απόσταση για πορτραίτα , τυπικά , είναι γύρω στα 85mm . Ισοδύναμο σε crop είναι 50mm που τυχαίνει να είναι και οι πιο φθηνοί σταθεροί φακοί , με εκπληκτική απόδοση και πολύ φωτεινό διάφραγμα. 

Σε nikon οικονομικός συνδιασμός είναι D7000 ή D7100 με τον 50mm 1.8afd . 

Σε canon κοίτα 70d ή 80d με αντίστοιχα Canon EF 50mm f/1.8 ή και νεότερο έκδοση . 

Επαυξάνω με τις D5200 αλλά ιδιαίτερα με την D7200.

Με περιορισμένο budget , έπρεπε να είμαι πολυχρηστικός.Φρόντισα να έχω  κάτι σε 17-50 και ενα ακόμα μεγαλυτερο zoom 70-300 ώστε να καλύπτω μεγαλύτερο ευρος.

Οντας αρχάριος οι παρακάτω είναι τραβηγμένες κατά την διάρκεια των μαθημάτων (be gentle with the rookie) , με την καθοδηγηση των εισηγητών όσο αφορά το καδράρισμα (η φωτομέτρηση ειναι self made ).Οι παρακάτω ειναι τραβηγμένες στα 75mm που σε FF είναι κάπου στα 112mm.

DSC_2177.jpg.09ea4f2c015c894d142ebd6cdeebf2c8.jpg

Credits @ Ελενη Μ. ,  NIKON D7200 @ 75mm (AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4.5-6.3G ED), F/8, 1/60sec, Iso800

DSC_0015.jpg.9c1ebd03fade0e473e7a5ea58c069eab.jpg

Credits @ Λευτέρης Μ . D5200 , Tamron 70-300 SP DI , F/5.6 , 1/80sec, iso 800

Η 7200 είναι πολύ καλο σωμα άλλα βαρυ (περιπου 700gr) .Τα έχεις ολα στα δακτυλα σου , δεν χρειάζεται να ψαξεις τιποτα αρκει να την έχεις μαθει.

Δεν έχει αρθρωτη οθόνη ,δεν κανει για street , έχει εκπληκτικο AF και παίζεις και με AF-D φακούς λόγω του ενσωματωμένου μοτερ εστιασης.

Επεξ/σία από grlazy
  • Like 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, grlazy είπε

Επαυξάνω με τις D5200 αλλά ιδιαίτερα με την D7200.

Με περιορισμένο budget , έπρεπε να είμαι πολυχρηστικός.Φρόντισα να έχω  κάτι σε 17-50 και ενα ακόμα μεγαλυτερο zoom 70-300 ώστε να καλύπτω μεγαλύτερο ευρος.

Οντας αρχάριος οι παρακάτω είναι τραβηγμένες κατά την διάρκεια των μαθημάτων (be gentle with the rookie) , με την καθοδηγηση των εισηγητών όσο αφορά το καδράρισμα (η φωτομέτρηση ειναι self made ).Οι παρακάτω ειναι τραβηγμένες στα 75mm που σε FF είναι κάπου στα 112mm.

DSC_2177.jpg.09ea4f2c015c894d142ebd6cdeebf2c8.jpg

Credits @ Ελενη Μ. ,  NIKON D7200 @ 75mm (AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4.5-6.3G ED), F/8, 1/60sec, Iso800

DSC_0015.jpg.9c1ebd03fade0e473e7a5ea58c069eab.jpg

Credits @ Λευτέρης Μ . D5200 , Tamron 70-300 SP DI , F/5.6 , 1/80sec, iso 800

Η 7200 είναι πολύ καλο σωμα άλλα βαρυ (περιπου 700gr) .Τα έχεις ολα στα δακτυλα σου , δεν χρειάζεται να ψαξεις τιποτα αρκει να την έχεις μαθει.

Δεν έχει αρθρωτη οθόνη ,δεν κανει για street , έχει εκπληκτικο AF και παίζεις και με AF-D φακούς λόγω του ενσωματωμένου μοτερ εστιασης.

Αν επιτρέπεται τι θα πει self made φωτομέτρηση ?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, babisskg είπε

Αν επιτρέπεται τι θα πει self made φωτομέτρηση ?

Χωρις οδηγιες απο τους εισηγητες.Υπήρχε η τάση στο συγκεκριμένο σεμινάριο να υπάρχουν οδηγιες του στύλ : βαλτε ISO 800 , F/5 , 1/80 sec αλλά στις δικες μου κάμερες δεν μου φαινόντουσαν σωστές οι παράμετροι, θα ηταν η υποφωτισμένες η υπέρ.

Επεξ/σία από grlazy
  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, grlazy είπε

Χωρις οδηγιες απο τους εισηγητες.Υπήρχε η τάση στο συγκεκριμένο σεμινάριο να υπάρχουν οδηγιες του στύλ : βαλτε ISO 800 , F/5 , 1/80 sec αλλά στις δικες μου κάμερες δεν μου φαινόντουσαν σωστές οι παράμετροι, θα ηταν η υποφωτισμένες η υπέρ.

Κατάλαβα , ευχαριστώ για την διευκρίνιση . Οι οδηγίες περί του τρίπτυχου της έκθεσης κάποιες φορές έχουν σκοπό να δημιουργήσουν την απορία αλλά και την εξοικείωση . 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...