Thisisjustatest Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Καλησπέρα από μένα και συγνώμη για την σεντονάρα, Έχω τελειώσει την σχολή μου (Μηχανολόγος Μηχανικός), αλλά μέσω της διπλωματικής μου είδα πως με ψήνει πολύ η coding φάση ενώ το μηχανιλίκι όχι και τόσο. Η διπλωματική μου ήταν μια τεράστια υπολογιστική προσομοίωση σε matlab με ατελείωτες σειρές κώδικα λύνοντας εξισώσεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία γραμμή, πλοταρωντας κτλπ κτλπ. Μετά από αυτό έκανα 2-3 προτζεκτάκια υπολογιστικά σε python για την πλάκα μου και ξεκίνησα να μαθαίνω Javascript. Τελείωσα τα certificates: -Programming Foundations with HTML, CSS and JAVASCRIPT (coursera). -Basic Algorithms and Data Structures (javascript) (FreeCodeCamp). και τώρα είμαι στην διαδικασία που κάνω το 30 projects challenge (Wes Bos). Για τον λόγο ότι ο προγραμματισμός με ψήνει πολύ και νιώθω κλίση σε αυτό και για αρκετούς άλλους παράγοντες προσπαθώ να στρέψω την κατεύθυνση μου προς τα εκεί και συγκεκριμένα στο software. Ξεκίνησα προσανατολισμένος στο Front end μόνο και μόνο από συμβουλές κοντινών μου φίλων πως αυτός είναι ο τρόπος να μπεις στην φάση ως "άκυρος", παρόλο που το back θεωρώ ότι με έλκει περισσότερο. Εγώ δουλεύω ήδη 1 χρόνο σαν μηχανικός και εδώ και 2-3 μήνες κάνω άπειρα applications σε εταιρίες για junior θέση είτε front end είτε back end μέσω linkedin και δεν έχω καμία τύχη. Να πω και πως έχω github με ότι μικρό προτζεκτάκι έχω κάνει. Να επισημάνω πως ενώ τελείως κάθετος και αντίθετος στην αρχή έχω αρχίσει σοβαρά να σκέφτομαι να χώσω τα 4.5 χιλιάρικα και λύσεις τύπου PeopleCert (παρόλο που έχω ακούσει τα χειρότερα) λόγω της σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Επίσης έχω ακούσει κάτι λύσεις του στιλ project-future/ Regen academy αλλά δε ξέρω αν αξίζουν. Θα ήθελα τα φώτα όποιου έχει όρεξη σχετικά με το πως να προχωρήσω. Να χωθώ με τα μούτρα σε ένα framework? Να μάθω React, όπως όλοι να μάθω κάτι με λιγότερη ζήτηση; Να λιώσω σε Vanilla Js; Επίσης έχουμε καμία εμπειρία κάποιου που να μπήκε σε back end σε tech εταιρία τελείως from scratch μόνος του; Οποιαδήποτε πληροφορία /παρατήρηση στα παραπάνω ευπρόσδεκτη
WebDevGr Δημοσ. 23 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2022 Το να δώσεις τόσα λεφτά για πιστοποιήσεις είναι μάλλον αστείο Ειδικά στον χώρο μας. Καλύτερα να τα φας στις διακοπές σου, να γεμίσεις μπαταρίες και όταν γυρίσεις να λιώσεις στον κώδικά. Σκέψου ένα project μεσαίο προς μεγάλο που θα μπορούσες να φτιάξεις. Ιδανικά να υπάρχει ήδη στην αγορά για να το αναλύσεις και να πάρεις ιδέες υλοποίησης. Βρες τα εργαλεία που θες/μπορείς να το φτιάξεις, τα οποία και να έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και λιώσε στο σβήσε-γράψε. Όταν το φτάσεις σε ένα αξιοπρεπές σημείο και το βάλεις στο github/βιογραφικό σίγουρα θα έχεις άλλη αντιμετώπιση στις αιτήσεις σου για δουλειά. 1
Thisisjustatest Δημοσ. 23 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουλίου 2022 9 ώρες πριν, WebDevGr είπε Το να δώσεις τόσα λεφτά για πιστοποιήσεις είναι μάλλον αστείο Ειδικά στον χώρο μας. Καλύτερα να τα φας στις διακοπές σου, να γεμίσεις μπαταρίες και όταν γυρίσεις να λιώσεις στον κώδικά. Σκέψου ένα project μεσαίο προς μεγάλο που θα μπορούσες να φτιάξεις. Ιδανικά να υπάρχει ήδη στην αγορά για να το αναλύσεις και να πάρεις ιδέες υλοποίησης. Βρες τα εργαλεία που θες/μπορείς να το φτιάξεις, τα οποία και να έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και λιώσε στο σβήσε-γράψε. Όταν το φτάσεις σε ένα αξιοπρεπές σημείο και το βάλεις στο github/βιογραφικό σίγουρα θα έχεις άλλη αντιμετώπιση στις αιτήσεις σου για δουλειά. χμμμ αρα λες portofolio και αγιος ο θεος δηλαδη ε; 3
Thisisjustatest Δημοσ. 24 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2022 6 ώρες πριν, Predatorkill είπε Τι εχεις ακουσει για peoplecert? Πως είναι πεταμένα λεφτά, χωρίς κανένα λόγο τόσο ακριβό, ο τρόπος διδασκαλίας απαράδεκτος η εντατικοποίηση στο θεό ΑΛΛΑ έχει σύνδεση με την αγορά εργασίας. Προφανώς και οποιαδήποτε άλλη άποψη δεκτή και συζητίσημη
Predatorkill Δημοσ. 24 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Thisisjustatest είπε Πως είναι πεταμένα λεφτά, χωρίς κανένα λόγο τόσο ακριβό, ο τρόπος διδασκαλίας απαράδεκτος η εντατικοποίηση στο θεό ΑΛΛΑ έχει σύνδεση με την αγορά εργασίας. Προφανώς και οποιαδήποτε άλλη άποψη δεκτή και συζητίσημη Ακριβως οτι υποψιαζομουν. Ευχαριστω γινε full stack σε 500ωρες, lol Επεξ/σία 24 Ιουλίου 2022 από Predatorkill
filip123go Δημοσ. 24 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 24 Ιουλίου 2022 1. διάλεξε μια γλώσσα (java, go, python, whatever) , 2. διάλεξε μια βάση (mongo, sql κλπ κλπ), 3. βάλε ότι data θέλεις στη βάση. 4. Φτιάξε ένα CRUD πρόγραμμα που να παίρνει τα data από τη βάση και τα κάνει expose σε endpoints. 5. Ανέβασε το στο github και βάλ΄το στο CV σου. 6. Congrats, εχεις βρει δουλειά σαν junior dev με μισθό 900 ευρώ καθαρά και πάνω.
Thisisjustatest Δημοσ. 24 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 24 Ιουλίου 2022 4 ώρες πριν, filip123go είπε 1. διάλεξε μια γλώσσα (java, go, python, whatever) , 2. διάλεξε μια βάση (mongo, sql κλπ κλπ), 3. βάλε ότι data θέλεις στη βάση. 4. Φτιάξε ένα CRUD πρόγραμμα που να παίρνει τα data από τη βάση και τα κάνει expose σε endpoints. 5. Ανέβασε το στο github και βάλ΄το στο CV σου. 6. Congrats, εχεις βρει δουλειά σαν junior dev με μισθό 900 ευρώ καθαρά και πάνω. Ευχαριστώ για την απάντηση. Sounds like a plan αλλά κάποιες ερωτήσεις. 1) Επειδή είμαι στην φάση της JS μπορώ να την χρησιμοποιήσω η σε vanilla μορφή η κάποιο framework; Προφανώς η απάντηση είναι πως γίνεται απλά ρωτάω για το τι θα ήταν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό και πιο appealing στον εκαστοτε τυπο που βλεπει το github μου. πχ(sql-node) ή (sql-react) ή και τα 2 frameworks μαζί;
n3a Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Έγραψες ότι σε ψήνει ο "προγραμματισμός" το οποίο όμως είναι κάπως γενικό. Δεν μπορεί, κάτι συγκεκριμένο υπάρχει που σου κινεί το ενδιαφέρον, έστω σαν αφηρημένη σκέψη. Στη θέση σου θα ξεκινούσα από εκεί. Αν δεν έχεις ιδέα (ακόμα) τι σε ενδιαφέρει, υπάρχουν τρόποι να το βρεις. Διάλεξε έναν γενικό τομέα που σε ενδιαφέρει, ψάξε τι εργαλεία/γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιεί ο τομέας και go from there. Και κυρίως, διάβασε όσα περισσότερα μπορείς -από ξένη βιβλιογραφία. Δεν ξέρω τι νόημα έχει μια συμβουλή από αγνώστους στο internet (εμού συμπεριλαμβανομένου) του τύπου "ναι, ξεκίνα το τάδε framework"... Αυτά τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα και κυρίως, αυτό κάνουν οι πάντες... Δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις (και κατ' επέκταση να βρεις κανονική δουλειά και όχι 2μηνη απασχόληση σε ένα project) αν γίνεις ακόμα ένας που έμαθε react από κάποια courses στο internet.
masteripper Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 25 Ιουλίου 2022 Αν είναι να χώσεις 4.5Κ+ χώσε λίγα παραπάνω και πήγαινε ΕΑΠ να πάρεις το χαρτί.... 3
Thisisjustatest Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 22 ώρες πριν, n3a είπε Έγραψες ότι σε ψήνει ο "προγραμματισμός" το οποίο όμως είναι κάπως γενικό. Δεν μπορεί, κάτι συγκεκριμένο υπάρχει που σου κινεί το ενδιαφέρον, έστω σαν αφηρημένη σκέψη. Στη θέση σου θα ξεκινούσα από εκεί. Αν δεν έχεις ιδέα (ακόμα) τι σε ενδιαφέρει, υπάρχουν τρόποι να το βρεις. Διάλεξε έναν γενικό τομέα που σε ενδιαφέρει, ψάξε τι εργαλεία/γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιεί ο τομέας και go from there. Και κυρίως, διάβασε όσα περισσότερα μπορείς -από ξένη βιβλιογραφία. Δεν ξέρω τι νόημα έχει μια συμβουλή από αγνώστους στο internet (εμού συμπεριλαμβανομένου) του τύπου "ναι, ξεκίνα το τάδε framework"... Αυτά τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα και κυρίως, αυτό κάνουν οι πάντες... Δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις (και κατ' επέκταση να βρεις κανονική δουλειά και όχι 2μηνη απασχόληση σε ένα project) αν γίνεις ακόμα ένας που έμαθε react από κάποια courses στο internet. Κοίτα έχω βρει πως το development γενικά με ψήνει όχι πως το θεωρώ όνειρο ζωής το front end πχ, αλλά βλέπω πως είναι κάτι το οποίο είμαι διατεθειμένος να ψάξω ,γουστάρω να ψάχνω και να μαθαίνω στον ελεύθερο μου χρόνο. Έβγαλα μία αρκετά δύσκολη σχολή με φουλ κόπο και πήρε τα χρονάκια της, δουλεύω ήδη έναν χρόνο στο αντικείμενο οπότε φαντάσου η απόφαση να τα πετάξω όλα στα σκουπίδια επαγγελματικά και να ξεκινήσω σε κάτι καινούργιο ως τελείως newbie αλλά και να αντιμετωπίζομαι ως τελείως newbie από recruiters δεν ήταν και ότι πιο εύκολο. Είδα και του Μαλαν τα βίντεο στο CS50 και στο στο CS50W απλά δεν ολοκλήρωσα ποτέ τα πρότζεκτάκια, έχω νομίζω μια άποψη για κάποιον που δεν έχει δουλέψει στο αντικείμενο για το τι είναι. Επίσης, έχω στο μυαλό μου την ρευστότητα του θέματος και στο ότι όλα αλλάζουν από μέρα σε μέρα δεν ψάχνω την πανάκεια του θέματος (πχ να μάθω React και τέλος) έχω στο μυαλό μου την συνεχή επιμόρφωση έτσι κι αλλιώς έχω δει πως το να μαθαίνω μόνος είναι κάτι που μου πάει. Στόχος είναι σίγουρα προσωπικά το full stack σε βάθος χρόνου . Απλά θα ήθελα περισσότερο να ρωτήσω είναι τελείως κυνικά, tips στο πως να μπω στο συγκεκριμένο τομέα και να βρω μια πρώτη δουλειά, γιατί όπως είπα απογοητεύομαι λίγο με την φάση καθώς έχω προσπαθήσει τον τελευταίο καιρό και δεν βλέπω άσπρο φως ενώ πχ φίλος με πτυχίο Information technology από μητροπολιτικό και μόνο αυτό, και με γνώση γλωσσών λίγο εώς ελάχιστα python έκανε πέρσι το project-future και βρήκε δουλειά με χιλιάρικο.
n3a Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Ξεκινώντας από το τελευταίο, την απογοήτευση για την εύρεση δουλειάς στον τομέα, αυτό καμιά φορά συμβαίνει (η απογοήτευση) γιατί συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Δεν γνωρίζω ειδικές λεπτομέρειες, αλλά σκέψου ότι ίσως ο φίλος σου: 1) βρήκε δουλειά ως σύμβουλος επιχείρησης (όπως προδιαθέτει το πτυχίο του -MSc σε Information technology- και η μικρή εμπειρία σε προγραμματισμό) και όχι σαν αυτό που ψάχνεις εσύ (full stack developer) 2) Έχει προϋπηρεσία σχετική με τη δουλειά που βρήκε, την οποία έκτισε με τα χρόνια γιατί δεν προέρχεται από άλλο τομέα όπως εσύ Το background στην μηχανολογία δεν θα το έβλεπα ως μειονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας. Όπως λες και συ, είναι δύσκολη σχολή και δεν την τελειώνουν όλοι. Εγώ μάλλον θα το θεωρούσα ως προσόν, ακόμα και ως προς την διεκδίκηση καλύτερης αμοιβής αργότερα, ιδιαίτερα αν μπορέσεις να συνδυάσεις τις γνώσεις από τους δυο τομείς. Μερικές σκέψεις για το πως μπορείς να κινηθείς: Προσωπικά θα έψαχνα μεγάλες εταιρείες του χώρου (όχι του ελληνικού...), τι stacks χρησιμοποιούν. Μπορείς να τα βρεις εύκολα γιατί συνήθως οι εταιρείες αυτές ψάχνουν διαρκώς κόσμο και βγάζουν συχνά job openings. Θα έψαχνα καλή βιβλιογραφία πάνω στον τομέα. Π.χ. full stack development -> networks (όλο το stack), Unix (tools/environment). Αν σου αρέσει το back end, ξεκίνα με back end. Θα προσπαθούσα να φτιάξω ένα μικρό portfolio (ίσως front end στην αρχή) Θα εξέταζα το ενδεχόμενο να γίνω αρχικά freelancer ή να προσφέρω σε open source. Είναι ένας καλός τρόπος να αποκτήσεις εμπειρία. Επεξ/σία 26 Ιουλίου 2022 από n3a
Thisisjustatest Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 2 ώρες πριν, n3a είπε Ξεκινώντας από το τελευταίο, την απογοήτευση για την εύρεση δουλειάς στον τομέα, αυτό καμιά φορά συμβαίνει (η απογοήτευση) γιατί συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Δεν γνωρίζω ειδικές λεπτομέρειες, αλλά σκέψου ότι ίσως ο φίλος σου: 1) βρήκε δουλειά ως σύμβουλος επιχείρησης (όπως προδιαθέτει το πτυχίο του -MSc σε Information technology- και η μικρή εμπειρία σε προγραμματισμό) και όχι σαν αυτό που ψάχνεις εσύ (full stack developer) 2) Έχει προϋπηρεσία σχετική με τη δουλειά που βρήκε, την οποία έκτισε με τα χρόνια γιατί δεν προέρχεται από άλλο τομέα όπως εσύ Το background στην μηχανολογία δεν θα το έβλεπα ως μειονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας. Όπως λες και συ, είναι δύσκολη σχολή και δεν την τελειώνουν όλοι. Εγώ μάλλον θα το θεωρούσα ως προσόν, ακόμα και ως προς την διεκδίκηση καλύτερης αμοιβής αργότερα, ιδιαίτερα αν μπορέσεις να συνδυάσεις τις γνώσεις από τους δυο τομείς. Μερικές σκέψεις για το πως μπορείς να κινηθείς: Προσωπικά θα έψαχνα μεγάλες εταιρείες του χώρου (όχι του ελληνικού...), τι stacks χρησιμοποιούν. Μπορείς να τα βρεις εύκολα γιατί συνήθως οι εταιρείες αυτές ψάχνουν διαρκώς κόσμο και βγάζουν συχνά job openings. Θα έψαχνα καλή βιβλιογραφία πάνω στον τομέα. Π.χ. full stack development -> networks (όλο το stack), Unix (tools/environment). Αν σου αρέσει το back end, ξεκίνα με back end. Θα προσπαθούσα να φτιάξω ένα μικρό portfolio (ίσως front end στην αρχή) Θα εξέταζα το ενδεχόμενο να γίνω αρχικά freelancer ή να προσφέρω σε open source. Είναι ένας καλός τρόπος να αποκτήσεις εμπειρία. Front end πρώτη δουλειά έβερ μετά από 8-9 χρόνια φοιτητής (μπατσελορ) στο μητροπολιτικο, βρήκε Front-end δουλειά σε start up με χιλιαρικο :p. Σίγουρα παίζουν οι περιστάσεις και η τύχη. Ένιγουει, θενκ γιου για τα τιπς, unix είχα ένα μαθηματάκι στην σχολή αλλά το έχω στο νου μου να ασχοληθώ, networks λόγω δουλειάς η αλήθεια είναι ότι έχω μάθει φουλ πράγματα. Θα ασχοληθώ σοβαρά μου φαίνεται για ένα χρονικό διάστημα στο χτίσιμο portofolio ή ένα λίγο πιο μεγάλο project-ακι όπως είπε και ο φίλος από πάνω.
V.I.Smirnov Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Έχεις σκεφτεί να εργαστείς στην ανάπτυξη τεχνικού λογισμικού; Έχεις ψάξει καθόλου τι ζητάνε οι εταιρείες (ΒΕΤΑ κ.α.) που παράγουν τέτοια προγράμματα ; Είσαι μηχανολόγος, επίδοξος software developer, και αντί να ασχοληθείς ξέρω 'γώ με τοπολογική βελτιστοποίηση σε FEM, ή προχωρημένες τεχνικές επίλυσης συστημάτων (π.χ. παραλληλία), ή να μάθεις κάποιο πακέτο υπολογιστικής γεωμετρίας ή γραφικών, κάθεσαι και μαθαίνεις HTML και CSS ; αντί να ασχολείσαι με opengl, ασχολείσαι με javascript ; Απλώς χαμογελώ ειρωνικά (άνευ παρεξηγήσεως).... - Επεξ/σία 27 Ιουλίου 2022 από V.I.Smirnov 4
kaliakman Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 26 Ιουλίου 2022 Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Χρησιμοποίησε το πτυχίο σου ως ατού και όχι σαν χαμένο χρόνο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα