DimVavas Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα, έχω ένα (πλέον, πρώην) ισόγειο κατάστημα στο οποίο έγινε αλλαγή χρήσης και διαχωρισμός-μετατροπή σε 2 κατοικίες (με μεσοτοιχία). Η ερώτηση μου είναι αν πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις - δηλώσεις πχ στο Ε9 όπου θα φαίνεται ότι πλέον δεν είναι ένα ακίνητο, αλλά 2 ξεχωριστές κατοικίες. Ευχαριστώ! Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2022 από DimVavas
Joshua21 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Εξαρτάται, αυτός ο διαχωρισμός έγινε νόμιμα? Έβαλες μηχανικό και δήλωσε την αλλαγή χρήσης στην πολεοδομία και έχεις στα χέρια σου τα επίσημα έγγραφα που το αποδεικνύουν? Αν ναι, τότε εννοείται πως πρέπει να κάνεις και τις απαραίτητες διορθώσεις στο Ε9.
DimVavas Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 3 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Εξαρτάται, αυτός ο διαχωρισμός έγινε νόμιμα? Έβαλες μηχανικό και δήλωσε την αλλαγή χρήσης στην πολεοδομία και έχεις στα χέρια σου τα επίσημα έγγραφα που το αποδεικνύουν? Αν ναι, τότε εννοείται πως πρέπει να κάνεις και τις απαραίτητες διορθώσεις στο Ε9. Ναι, έχει εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακος για την μετατροπή σε 2 κατοικίες και υπάρχει και η αλλαγή χρήσης. Οι διορθώσεις αυτές θέλουν κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση ή απλά το κάνω με τον λογιστή μου, εάν γνωρίζεις;
Joshua21 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 18 λεπτά πριν, DimVavas είπε Οι διορθώσεις αυτές θέλουν κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση ή απλά το κάνω με τον λογιστή μου, εάν γνωρίζεις; Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες "ιδιαίτερη μεταχείριση", αλλά ο λογιστής σου λογικά ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει.
DimVavas Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Μόλις τώρα, Joshua21 είπε Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες "ιδιαίτερη μεταχείριση", αλλά ο λογιστής σου λογικά ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Εννοώ ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για απόκτηση νέου ακινήτου αλλά για "διαίρεση" του ενός. Όπως και να έχει ευχαριστώ, θα συνεννοηθώ με τον λογιστή.
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δεν γνωρίζω με σαφήνεια τους κανονισμούς περί Ε9. Οι χώροι έχουν ξεχωριστή είσοδο; Εαν σκοπεύεις το ένα από τα δύο να το νοικιάσεις και γενικως θες να τα αξιοποιήσεις ξεχωριστά, κάνε ξεχωριστή εγγραφή στο άλλο ακίνητο. Φαντάζομαι έχεις βγάλει άδεια για τον διαχωρισμό, τετραγωνικά κτκ. Τι συμβαίνει με ρεύμα και νερο; Το ότι έχεις διαφορετική εγγραφή για ένα ακίνητο δεν λέει κάτι. Εγώ πχ έχω το δώμα από πάνω, κάθετη ιδιοκτησία, είσοδος από το ίδιο κλιμακοστασιο, ίδια παροχή ρεύμα και νερο, αλλά πρέπει να δηλώνονται ξεχωριστά.
Joshua21 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Μόλις τώρα, DimVavas είπε Εννοώ ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για απόκτηση νέου ακινήτου αλλά για "διαίρεση" του ενός. Όπως και να έχει ευχαριστώ, θα συνεννοηθώ με τον λογιστή. Ε φαντάζομαι πως τη μία γραμμή στο Ε9 σου που περιγράφει τώρα το κατάστημα θα τη διορθώσει ώστε να περιγράφει τη μία κατοικία, και για την άλλη θα φτιάξει νέα γραμμή, κάτι τέτοιο. 3 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Το ότι έχεις διαφορετική εγγραφή για ένα ακίνητο δεν λέει κάτι. Εγώ πχ έχω το δώμα από πάνω, κάθετη ιδιοκτησία, είσοδος από το ίδιο κλιμακοστασιο, ίδια παροχή ρεύμα και νερο, αλλά πρέπει να δηλώνονται ξεχωριστά. Στη δική σου περίπτωση μπαίνουν σε διαφορετικές γραμμές στο Ε9 παρόλο που είναι μια ενιαία ιδιοκτησία επειδή είναι σε διαφορετικούς ορόφους, σε κάθε γραμμή στο πεδίο όροφος μπορείς να βάλεις μόνο μια τιμή.
Free Bird Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Βγήκαν συμβόλαια ? Είναι ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες ο κάθε χώρος ? Εάν ναι, θα πρέπει να αφερεθεί το παλιό ακίνητο από το Ε9 και να προστεθούν τα δύο νέα. Αν δεν έχουν βγει συμβόλαια και δεν είναι ξεχωριστές δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες ίσως δε χρειάζεται. Το αν πρέπει να βγουν συμβόλαια και αν θα είναι δύο ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες θα στο πει μηχανικός και μετά πρέπει να πας και σε συμβολαιογράφο. Μετά θα πας στο λογιστή και θα τον ενημερώσεις.
Maurikycli Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 44 λεπτά πριν, DimVavas είπε Εννοώ ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για απόκτηση νέου ακινήτου αλλά για "διαίρεση" του ενός. Όπως και να έχει ευχαριστώ, θα συνεννοηθώ με τον λογιστή. Δεν έχει σημασία, πρέπει ο μηχανικός να κάνει κανονικά αλλαγή χρήσης δηλαδή σαν να βγάζεις νέα άδεια με μελέτη - επίβλεψη κρατώντας το ίδιο κέλυφος του κτιρίου.
DimVavas Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. 58 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Δεν γνωρίζω με σαφήνεια τους κανονισμούς περί Ε9. Οι χώροι έχουν ξεχωριστή είσοδο; Εαν σκοπεύεις το ένα από τα δύο να το νοικιάσεις και γενικως θες να τα αξιοποιήσεις ξεχωριστά, κάνε ξεχωριστή εγγραφή στο άλλο ακίνητο. Φαντάζομαι έχεις βγάλει άδεια για τον διαχωρισμό, τετραγωνικά κτκ. Τι συμβαίνει με ρεύμα και νερο; Το ότι έχεις διαφορετική εγγραφή για ένα ακίνητο δεν λέει κάτι. Εγώ πχ έχω το δώμα από πάνω, κάθετη ιδιοκτησία, είσοδος από το ίδιο κλιμακοστασιο, ίδια παροχή ρεύμα και νερο, αλλά πρέπει να δηλώνονται ξεχωριστά. Είναι για εκμετάλλευση, ναι ξεχωριστή είσοδος, γενικά είναι τελείως αυτόνομα χωρισμένα. Τώρα προσπαθώ να βγάλω άκρη με νερό, ΔΕΔΔΗΕ και τετραγωνικά δήμου. 15 λεπτά πριν, Free Bird είπε Βγήκαν συμβόλαια ? Είναι ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες ο κάθε χώρος ? Εάν ναι, θα πρέπει να αφερεθεί το παλιό ακίνητο από το Ε9 και να προστεθούν τα δύο νέα. Αν δεν έχουν βγει συμβόλαια και δεν είναι ξεχωριστές δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες ίσως δε χρειάζεται. Το αν πρέπει να βγουν συμβόλαια και αν θα είναι δύο ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες θα στο πει μηχανικός και μετά πρέπει να πας και σε συμβολαιογράφο. Μετά θα πας στο λογιστή και θα τον ενημερώσεις. Το συμβόλαιο δεν αναγράφει κάτι για τις 2 κατοικίες καθώς όταν το αγόρασα ήταν ακόμη ένα ενιαίο κατάστημα. Ωραία ευχαριστώ για την κατατόπιση! Οπότε και στο κτηματολόγιο πρέπει να φαίνονται σαν 2 ξεχωριστές κατοικίες, σωστά; Είναι πρώτη μου φορά που μπλέκω με ακίνητα οπότε συγχωρέστε οποιαδήποτε άγνοια. Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2022 από DimVavas
Basilhs23___ Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 1 λεπτό πριν, DimVavas είπε Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Είναι για εκμετάλλευση, τώρα προσπαθώ να βγάλω άκρη με νερό, ΔΕΔΔΗΕ και τετραγωνικά δήμου. Το συμβόλαιο δεν αναγράφει κάτι για τις 2 κατοικίες καθώς όταν το αγόρασα ήταν ακόμη ένα ενιαίο κατάστημα. Ωραία ευχαριστώ για την κατατόπιση! Οπότε και στο κτηματολόγιο πρέπει να φαίνονται σαν 2 ξεχωριστές κατοικίες, σωστά; Είναι πρώτη μου φορά που μπλέκω με ακίνητα οπότε συγχωρέστε οποιαδήποτε άγνοια. Με ΔΕΔΔΗΕ και νερο αν δεν έχεις ξεχωριστά συμβόλαια και άδεια δεν βγάζεις άκρη. Γενικά με όλα όσα έχεις μπλέξει, το Ε9 είναι το τελευταίο και πιο απλό που πρέπει να σε απασχολεί. Αυτό μερικά κλικ θα κάνεις στην εφαρμογή και θα το φτιάξεις. 1
DimVavas Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 2 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε Με ΔΕΔΔΗΕ και νερο αν δεν έχεις ξεχωριστά συμβόλαια και άδεια δεν βγάζεις άκρη. Γενικά με όλα όσα έχεις μπλέξει, το Ε9 είναι το τελευταίο και πιο απλό που πρέπει να σε απασχολεί. Αυτό μερικά κλικ θα κάνεις στην εφαρμογή και θα το φτιάξεις. Μάλιστα, μπαίνουν σε μια σειρά λοιπόν... Ξεχωριστή άδεια τι εννοείς; Πολεοδομία; Πχ σκέφτομαι το πιο απλό, ότι για να εκμισθώσω τα σπίτια πρέπει να γίνουν 2 μισθωτήρια και επομένως να φαίνεται κάπως ότι δεν πρόκειται για μια κατοικία αλλά για δύο. Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2022 από DimVavas
NikosKallithea Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Δεν διαβασα ολα τα ποστ αλλα αυτό που εκανες εχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Μηχανικός, Πολεοδομία κλείσιμο άδειας, χαρτί ηλεκτρολογου, χαρτι υδραυλικού, δήμος, δεδδηε, ευδαπ, εφορεία Η αδεια αυτη οου έβγαλες δεν είμαι σιγουρος αλλα δεν νομιζω να σε καλύπτει, θέλεις άδεια αλλαγής χρήσης, και αδεια διαμερισματοποιησης Δεν τα ήξερε αυτα ο μηχανικός σου να στα πει Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2022 από NikosKallithea 1
Free Bird Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Όλα έχουν να κάνουν με την άδεια που έβγαλες, που λογικά το έκανε μηχανικός και η οποία άδεια θα λέει τι έγινε. Αυτός θα σε κατευθύνει για τα υπόλοιπα. Αν δεν έχει γίνει αλλαγή στην πλεοδομία και φαίνεται ένα το ακίνητο, δεν αλλάζει τίποτα. Αν έχει αλλάξει σε δύο αυτόνομες ξεχωριστές κατοικίες, τότε χρειάζεσαι αυτό που σου είπα. Εννοείται και ρολόγια ρεύματος νερού κλπ. Στην Ελλάδα βέβαια ξέρεις ότι όλα δεν είναι στην εντέλεια. Εξηγώ με ένα παράδειγμα. Σε έναν όροφο είναι δύο διαμερίσματα, ένα της μάνας μου και ένα της θείας μου. Κατασκευή του 1970. Είχαν ένα ρολόι νερού και το πλήρωναν μισό μισό. Το 1985 πούλησε η θεία μου το σπίτι σε ένα άγνωστο. Έχουμε φθ'άσεο στο 2022 και ακόμα τα δύο σπίτια είναι με το ένα ρολόι νερού στο όνομα της μάνας μου. ! Εγώ δεν είμαι σύμφωνος με αυτό αλλά τέλος πάντων. Ακόμα μετά από 35 χρόνια, δεν έχει προκύψει θέμα. Άλλο τι γίνεται και άλλο ποιο είναι το σωστό. 1
DimVavas Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ Περιγραφή έργου: Αλλαγή χρήσης ισογείου καταστήματος που κτίστηκε με την υπ’ αριθμό **** Οικοδομική Άδεια σε κατοικίες Αυτό έχω από τον μηχανικό. Ναι προφανώς πρέπει να συνεννοηθώ μαζί του απλά θα ήθελα να έχω μια εικόνα της διαδικασίας. Ευχαριστώ για τη βοήθεια @NikosKallithea @Free Bird Επεξ/σία 22 Ιουλίου 2022 από DimVavas 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα