cloud13 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Καλησπερα σε ολους! Ενδιαφέρομαι να μεταπηδησω από την κλασσικη φωτογραφια μεσω κινητου (έχω ενα s10) σε κάτι ποιοτικότερο με έμφαση τη macro φωτογραφια. Με συναρπαζει το close up σε διαφορα αντικειμενα (σταλαγματιες, φυλλα, καθημερινα αντικειμενα) και εντομα κλπ και ταυτοχρονα θα ηθελα και αξιοπρεπη αποδοση σε πορτραιτα κλπ σε διακοπές, εαν ειναι δυνατον με έναν φακο. Επίσης θα ηθελα να ξέρω αν υπάρχει τρόπος (bluetooth ή κατι άλλο) που να στέλνει η μηχανή τη φωτό στο κινητό για ποστ, επεξεργασία αποθήκευση κλπ χωρις να έχω εξοπλισμό/laptop μαζί. Τι θα μου προτεινατε σε entry level? Αν δεν γινονται ταυτοχρονα αυτα που ζηταω που να κινηθω σε φακους και είδος? Μπατζετ υπολογίζω γύρω στο 700αρι ιδανικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων! 1
DVaderLa Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Λόγω μετάβασης από κινητό, θα σου πρότεινα κάτι σε M43. Μια Olympus em10 ή μια Panasonic GX80. Το σύστημα είναι πολύ φορητό κι έχει καλές δυνατότητες, καθώς και πληθώρα φακών macro για όλες τις τσέπες. Αν δεν έχεις πρόβλημα, θα σου πρότεινα να κοιτάξεις και στα μεταχειρισμένα, για να γλιτώσεις χρήματα. 2
highpriest Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Το μόνο που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι πως αφού: 1. Θέλεις να πιάνεις έντομα (που είναι θέμα που κινείται) 2. θέλεις με τον ίδιο φακό να έχεις καλή απόδοση σε πορτραίτα τότε πηγαίνεις κατευθείαν σε φακό 100mm και πάνω σε FF ή τον αντίστοιχο σε crop (αφου πολλαπλασιάσεις τον συντελεστή). Αρα στο budget ξεκινάς και βλέπεις ποιους φακούς μπορείς να αγοράσεις και σε ποιο σύστημα και ποιες τιμές, και μετά κοιτάς και για μηχανή. Επειδή υπάρχουν φακοί που μονοι τους ξεπερνάνε το budget που θέτεις. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 δειξε μια φωτογραφια Macro Που εβγαλες απο το s10 και σχολίασε πάνω σε αυτη ως προς το τι θα ηθελες ποιοτικότερο.
cloud13 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 25 λεπτά πριν, DVaderLa είπε Λόγω μετάβασης από κινητό, θα σου πρότεινα κάτι σε M43. Μια Olympus em10 ή μια Panasonic GX80. Το σύστημα είναι πολύ φορητό κι έχει καλές δυνατότητες, καθώς και πληθώρα φακών macro για όλες τις τσέπες. Αν δεν έχεις πρόβλημα, θα σου πρότεινα να κοιτάξεις και στα μεταχειρισμένα, για να γλιτώσεις χρήματα. Eπειδη ειμαι αρχαριος αλλα διαβαζω και προσπαθω να μαθω τα βασικα αν μπορεις διευκρινισε λιγο τι εννοεις σε Μ43? 23 λεπτά πριν, highpriest είπε Το μόνο που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι πως αφού: 1. Θέλεις να πιάνεις έντομα (που είναι θέμα που κινείται) 2. θέλεις με τον ίδιο φακό να έχεις καλή απόδοση σε πορτραίτα τότε πηγαίνεις κατευθείαν σε φακό 100mm και πάνω σε FF ή τον αντίστοιχο σε crop (αφου πολλαπλασιάσεις τον συντελεστή). Αρα στο budget ξεκινάς και βλέπεις ποιους φακούς μπορείς να αγοράσεις και σε ποιο σύστημα και ποιες τιμές, και μετά κοιτάς και για μηχανή. Επειδή υπάρχουν φακοί που μονοι τους ξεπερνάνε το budget που θέτεις. Ειμαι σιγουρος οτι δεν ειναι μεγαλο το μπατζετ αλλα δε ψαχνω την υπεραποδοση, αναρωτιομουν αν μπορει ενας φακος να ειναι αξιοπρεπης και στα 2 πεδια ενδιαφεροντος μου αλλιως αναγκαστικα θα κοιταξω σε λυσεις με 2 φακους ειτε μεταχειρισμενους ειτε αργοτερα τον δευτερο. FF εννοεις full frame σωστα? Νομιζω δυσκολα θα φτασω αυτα τα επιπεδα, για το χομπι μου και καλες instgramικες φωτο θελω κυριως και ισως στο μελλον να τυπωσω η να κανω κατι περισσοτερο. 22 λεπτά πριν, decentintocerberon είπε δειξε μια φωτογραφια Macro Που εβγαλες απο το s10 και σχολίασε πάνω σε αυτη ως προς το τι θα ηθελες ποιοτικότερο. Χωρις ιδιαιτερες ρυθμισεις η ζουμ ολο αυτοματο. Θα θελα προφανως περισσοτερη λεπτομερεια, καλυτερη αποτυπωση χρωματος και πιο "βαθος" αν βγαζει νοημα αυτο!
Επισκέπτης Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 μετα απο 2 κλικ στο edit. η γωνία λήψης δε λέει κατι ,βασικα δεν εχει γωνια Πολλά κινητα τηλέφωνα τραβανε καλύτερες φωτογραφίες μακρο απο φωτογραφικές μηχανες με κιτ φακους . Για να βγαλω την αραχνη σε αναλογη ποζα με τη δικη σου λήψη ειχα βαλει τριποδο και φωτιστικο λεντ . Οπως βλέπεις τα πόδια είναι εκτός εστίασης !
highpriest Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 16 λεπτά πριν, cloud13 είπε Eπειδη ειμαι αρχαριος αλλα διαβαζω και προσπαθω να μαθω τα βασικα αν μπορεις διευκρινισε λιγο τι εννοεις σε Μ43? Ειμαι σιγουρος οτι δεν ειναι μεγαλο το μπατζετ αλλα δε ψαχνω την υπεραποδοση, αναρωτιομουν αν μπορει ενας φακος να ειναι αξιοπρεπης και στα 2 πεδια ενδιαφεροντος μου αλλιως αναγκαστικα θα κοιταξω σε λυσεις με 2 φακους ειτε μεταχειρισμενους ειτε αργοτερα τον δευτερο. FF εννοεις full frame σωστα? Νομιζω δυσκολα θα φτασω αυτα τα επιπεδα, για το χομπι μου και καλες instgramικες φωτο θελω κυριως και ισως στο μελλον να τυπωσω η να κανω κατι περισσοτερο. Χωρις ιδιαιτερες ρυθμισεις η ζουμ ολο αυτοματο. Θα θελα προφανως περισσοτερη λεπτομερεια, καλυτερη αποτυπωση χρωματος και πιο "βαθος" αν βγαζει νοημα αυτο! Η φώτο που έβγαλες δεν είναι macro. Macro σημαίνει 1:1 απόδοση στον αισθητήρα. Δηλαδή αν ένα έντομο πχ χωράει σε μέγεθος στον αισθητήρα της κάμερας, το βγάζει ολόκληρο στην φωτογραφία. Αυτή που έβαλες δεν είναι καν close up. Θα το ξαναγράψω, δεν υπάρχει κινητό που να βγάζει macro φωτογραφία, επειδή αυτού του είδους η φώτο βασίζεται κατά κύριο λόγο στον φακό και όχι σε computational photography. Για το μπατζετ που σου γράφω, δεν είναι άνευ ουσίας. Αν θες FF θέλεις 100mm για να έχεις απόσταση απο το έντομο και να μην το φοβίσεις. Επίσης είναι το εστιακό μήκος που επιτρέπει κολακευτικά πορτρέτα. Αν πας σε crop camera (πχ Micro four thirds ή απλά Μ4/3) που το crop είναι επι δύο, τότε θέλεις τουλάχιστον φακό 50mm (επι 2 ίσον 100mm σε FF). Υπάρχουν λύσεις πάντως. Εγώ δουλεύω με τον Olympus macro 60mm που θεωρείται κορυφαίος για συστήματα Μ4/3, πάνω σε μηχανή G9 που είναι στην κορυφή του συστήματος Μ4/3. Θα μπορούσε με έναν τέτοιο φακό που τώρα είναι σε προσφορά μέχρι τέλος του μηνα απο την Olympus στα 389 ευρώ, να πάρεις και ένα σώμα με 300-400 ευρώ ( em10 είναι καλή περίπτωση που προτείνει και ο @DVaderLa πιο πάνω) και να κάνεις ένα συστηματάκι σπέσιαλ. Αυτός ο φακός βγάζει και πολύ κολακευτικά πορτραίτα. Αλλά έχε υπόψιν πως η macro φωτογραφία δεν είναι εύκολη. Δηλαδή να κάνεις την μετάβαση απο ένα κινητό που ακουμπάς την οθόνη και βγάζει φώτο, κατευθείαν σε macro φωτογραφία, χωρίς να μάθεις πρώτα φωτογραφία σε φωτογραφική μηχανή και βασικά πράγματα. Πας να ξεκινήσεις σε ένα απο τα πιο δύσκολα (κατα την γνώμη μου) είδη φωτογραφίας. 1 1
Dr_73 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Αν θες μόνο μάκρο , παίρνεις από γερμανικό amazon αυτόν https://www.amazon.de/-/en/Sigma-105mm-Filter-Thread-Bayonet/dp/B0058NYVXG/ref=sr_1_2?crid=2KBHLOK1C2E35&keywords=sigma+makro+für+canon&qid=1658239225&sprefix=sigma+macro+for+canon%2Caps%2C109&sr=8-2 και παίρνεις μεταχειρισμένο σώμα οποιαδήποτε canon crop dslr. Δες δείγματα του φακού εδώ . Με τον crop factor, ο φακός θα ισοδυναμεί με 170mm σε full frame, οπότε ειδικά για έντομα, θα μπορείς να τα τραβάς από μακριά. Επεξ/σία 19 Ιουλίου 2022 από Dr_73 1 1
stratigos24 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 19 Ιουλίου 2022 Και Nikon οποίο σώμα από 3200 και άνω και 5300 και άνω με τον παραπάνω φακό ανέφερε ο DR_73 Τον έχω δουλέψει από φίλο πάνω στην d7500 που είχα και ήταν δυνατός! https://www.skroutz.gr/s/2246581/Sigma-Full-Frame-Φωτογραφικός-Φακός-105mm-F2-8-EX-DG-OS-HSM-Telephoto-Macro-για-Canon-EF-Mount-Black.html?utm_source=ios&utm_campaign=skroutz_share ΥΓ: για canon σώμα παίρνεις τον φακό αλλά για να κάνει σε canon δηλαδή Canon EF mount ενώ σε Nikon παίρνεις Nikon F mount 2
GQPhDFBI Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 17 ώρες πριν, cloud13 είπε Καλησπερα σε ολους! Ενδιαφέρομαι να μεταπηδησω από την κλασσικη φωτογραφια μεσω κινητου (έχω ενα s10) σε κάτι ποιοτικότερο με έμφαση τη macro φωτογραφια. Με συναρπαζει το close up σε διαφορα αντικειμενα (σταλαγματιες, φυλλα, καθημερινα αντικειμενα) και εντομα κλπ και ταυτοχρονα θα ηθελα και αξιοπρεπη αποδοση σε πορτραιτα κλπ σε διακοπές, εαν ειναι δυνατον με έναν φακο. Επίσης θα ηθελα να ξέρω αν υπάρχει τρόπος (bluetooth ή κατι άλλο) που να στέλνει η μηχανή τη φωτό στο κινητό για ποστ, επεξεργασία αποθήκευση κλπ χωρις να έχω εξοπλισμό/laptop μαζί. Τι θα μου προτεινατε σε entry level? Αν δεν γινονται ταυτοχρονα αυτα που ζηταω που να κινηθω σε φακους και είδος? Μπατζετ υπολογίζω γύρω στο 700αρι ιδανικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Macro είναι η φωτογράφιση αντικειμένων (συνήθως μικρών π.χ έντομα) που η αποτύπωση τους στην φωτογραφία τα κάνει να εμφανίζονται μεγαλύτερα από ότι στην πραγματικότητα, εάν η μεγέθυνση είναι 1:1 ή 2:1 ή 1:5 κλπ είναι άλλη κουβέντα. Επίσης η μεγέθυνση (1:1 2:1 κλπ) που αναφέρουν οι φακοί ισχύει μόνο για εστίαση στην κοντινότερη απόσταση που προσφέρουν. Η φωτογραφία που μας έδειξες δεν είναι καθαρά macro αλλά close up. Μιας και ο ίδιο αναφέρεις ότι είσαι αρχάριος, θα σου πω ότι πας να καταπιαστείς με ένα αρκετά τεχνικό κομμάτι που εάν θέλεις να δεις εξαιρετικά αποτελέσματα θα χρειαστείς αρκετό διάβασμα και φυσικά πολύ εξάσκηση. Η μετάβαση σου σε μία φωτογραφική μηχανή δεν θα σου προσφέρει αυτόματα καλύτερες φωτογραφίες από το κινητό, εάν δεν ξέρεις να το χειρίζεσαι. Εάν είσαι διατεθιμένος να μάθεις πως λειτουργεί τότε το budget που διαθέτεις είναι παραπάνω από αρκετό για να ξεκινήσεις και καλύτερα είναι να βρεις κάτι στην αγορά μεταχειρισμένων. Πριν προβείς σε οποιαδήποτε αγορά, καλό είναι να σκεφτείς εάν σε καλύπτει το close up ή θέλεις κάτι περισσότερο extreme . Επιπλέον θέλεις να κάνεις και πορτραίτα, μήπως χρειαστεί να βγάζεις και άλλες φωτογραφίες οπότε ένας all around φακό σε βολέψει καλύτερα; Εάν το βάρος/μέγεθος είναι σημαντικό για σένα στο κουβάλημα προτείνω (στα 640€): Olympus M-10 με τον κιτ φακό 14-42 (all around φακός για γενική χρήση) 7Artisans 60mm F/2.8 Macro Mark II (macro φακός χειροκίνητης εστίασης, ούτος ή άλλος εάν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με τη macro χειροκίνητα θα εστιάζεις, είναι ιδανικός και για πορτραίτα όχι όμως για κινούμενα θέματα καθώς η εστίαση θα σε προβληματίσει). Το σώμα θα δοκίμαζα να το βρω μεταχειρισμένο για να κερδίσω χρήματα ή στα ίδια χρήματα να πάρω κάτι καλύτερο, πάντα όμως με έναν all around/Kit φακό. Φυσικά μπορείς να ανέβεις κατηγορία σε άλλου τύπου αισθητήρα (apc ή FF) Εκεί μάλλον θα πήγαινα σε μεταχειρισμένα, παράδειγμα aps-c αισθητήρα: sony σειρά a με κιτ φακό από 350-500€ Το macro φακό καινούργιο εδώ Σχεδόν όλες οι σύγχρονες μηχανές προσφέρουν σύνδεση με smartphone για μεταφορά εικόνων. 3
stratigos24 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 Μια χαρά ακούγεται ένα σετ σαν το παραπάνω που αναφέρει ο φιλος GQPhDFBI πχ a6000 και τον οικονομικό αυτόν μακρο που παρέθεσε .
Dr_73 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 Για την πρόταση που είπα εγώ, αν πάρεις μεταχειρισμένη canon crop dslr , είναι πολύ πιθανό να έχει και κιτ φακό για γενική χρήση . Και να μην έχει , ο κιτ φακός στις dslr και μάλιστα με σταθεροποίηση , πωλείται καινούριος σε τιμή χώμα , κάπου 78€ . 1
GQPhDFBI Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Το σημαντικότερο είναι να είσαι σίγουρος για τον χρόνο εκμάθησης που χρειάζετε εφόσον κάνεις τη μετάβαση. Πριν αποφασίσεις ποια μηχανή (πραγματικά έχεις πάρα πολλές επιλογές που όλες ανάλογα τα γούστα κυρίως του καθένα είναι σωστές) πήγαινε σε ένα κατάστημα και πιάσε διάφορα μοντέλα, που προτείναμε παραπάνω, να δεις εάν κάθονται στο χέρι σου και μπορείς να δουλέψεις άνετα. Επεξ/σία 20 Ιουλίου 2022 από GQPhDFBI 3
cloud13 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστω πολυ ολους για τις λεπτομερεις αναλυσεις και τις προτασεις! Με close up θα ειμαι αρκετα ικανοποιημενος μετα τις διευκρινισεις που μου δωσατε, κοιταγα την α6000 σε kit που διαβαζω και καλα σχολια και μαζι με το φακο που προτεινε ο GQPhDFBI πιστευω να ικανοποιηθω αρχικα για πειραματισμο και μερικα ωραια αλμπουμ ενω ειναι και ακριβως στο μπατζετ μου. Θα επανελθω μετα την αγορα! Επεξ/σία 20 Ιουλίου 2022 από cloud13 3
stratigos24 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 20 Ιουλίου 2022 Δείγμα με το φακό αυτό σε α6500 σώμα: Και εδώ δείγμα πάνω στην α6000: 7
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα