Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) να έχει τεθεί σε λειτουργία και να καταγράφει μερικές εντυπωσιακές εικόνες, ίσως αναρωτιέστε πως ακριβώς τις αποθηκεύει.

Παραδόξως, ενσωματώνει έναν σχετικά μικρό SSD χωρητικότητας 68 GB, σύμφωνα με το IEEE Spectrum - αρκετό για να διαχειριστεί εικόνες που καταγράφει το JWST σε μία ημέρα, αλλά όχι πολύ περισσότερο.

Ενώ το μέγεθος μπορεί να ακούγεται πολύ μικρό για έναν δορυφόρο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η NASA επέλεξε τη συγκεκριμένη λύση. Αρχικά, το JWST βρίσκεται ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη, όπου βομβαρδίζεται από ακτινοβολία και λειτουργεί σε θερμοκρασία μικρότερη από 50 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν. Έτσι, ο SSD, όπως και όλα τα άλλα μέρη του τηλεσκοπίου, πρέπει να είναι ανθεκτικά στην ακτινοβολία και να επιβιώσουν από μια εξαντλητική διαδικασία πιστοποίησης. 

Αν και σε θέματα επιδόσεων δεν είναι τόσο γρήγορος όσο οι SSD που έχουν πρόσβαση οι καταναλωτές, μπορεί ωστόσο να γεμίσει σε μόλις 120 λεπτά μέσω του υποσυστήματος εντολών και χειρισμού δεδομένων (ICDH) 48 Mbps του τηλεσκοπίου. Ταυτόχρονα, το JWST μπορεί να μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη με ταχύτητα 28 Mbps μέσω μιας σύνδεσης 25,9 Ghz Ka-band με το Deep Space Network. 

Αυτό σημαίνει ότι ενώ συλλέγει πολύ περισσότερα δεδομένα από ό,τι το Hubble (57GB σε σύγκριση με 1-2GB την ημέρα), μπορεί να μεταφέρει όλα αυτά τα δεδομένα πίσω στη Γη σε περίπου 4,5 ώρες. Αυτό γίνεται καθημερινά κατά τη διάρκεια δύο χρονικών διαστημάτων, διάρκειας 4 ωρών το καθένα, το οποίο επιτρέπει τη μετάδοση 28,6 GB επιστημονικών δεδομένων. Με άλλα λόγια, υπάρχει ανάγκη μόνο για αποθήκευση των εικόνων που έχει καταγράψει σε μία ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να μένουν αποθηκευμένες περαιτέρω στο ίδιο το τηλεσκόπιο.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα αφού η NASA εκτιμά ότι τελικά από τα 68GB, μόνο 60GB αποθηκευτικού χώρου θα είναι διαθέσιμα στο τέλος της 10ετούς ζωής του JWST λόγω φθοράς και ακτινοβολίας. Το 3% του SSD χρησιμοποιείται για την αποθήκευση δεδομένων μηχανικής και τηλεμετρίας κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν τελικά το Webb θα μπορεί να φτάσει έστω κοντά στη μακροζωία του Hubble - το οποίο εξακολουθεί να είναι λειτουργικό μετά από 32 χρόνια.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • Super Moderators
Δημοσ.
3 minutes ago, nchatz said:

Ταυτόχρονα, το JWST μπορεί να μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη με ταχύτητα 28 Mbps μέσω μιας σύνδεσης 25,9 Ghz Ka-band με το Deep Space Network. 

Και γειτονιές στην Αθήνα δεν πιάνουν καν τέτοιες ταχύτητες ενσύρματα. 

  • Like 15
  • Thanks 2
  • Confused 1
  • Sad 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

τον ειχε το πλαισιο σε προσφορα....😂😂😂

Επεξ/σία από deukaleionas
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για backup δε διάβασα τίποτα...

Ελπίζω να έχουν φτιάξει λογαριασμό google drive μη γίνει καμία βλακεία... Στη google δε χάνεις ποτέ τα δεδομένα σου. Τα κρατάει backup σε πολλούς σκληρούς...

Επεξ/σία από Tlykog
  • Like 3
Επισκέπτης
Δημοσ.
18 λεπτά πριν, deukaleionas είπε

τον εχει το πλαισιο σε προσφορα....😂😂😂

Την μάρκα δεν μας λένε...😂

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε πρώτη ανάγνωση η υπόθεση του μικρού αποθηκευτικού χώρου ακούγεται ως ανέκδοτο. Όμως προϊόντος ελάχιστου χρόνου συνειδητοποιείς πως δεν χρειάζεται περισσότερος χώρος. Είναι περιττός μιας και ότι λαμβάνει και αποθηκεύει (προσωρινά), τα στέλνει στη γη κι έτσι παύουν να είναι αναγκαία για τοπική του συστήματος ... χρήση.

 

Αυτό όμως, ίσως να πρέπει να θυμίσει κάτι και σ' εμάς. Τους ... γήινους. Τους γήινους που ορισμένοι βάζουν ως πρώτο δίσκο ένα - ουσιαστικά - ακριβό SSD των 1ΤB ή/και 2ΤB (SSD που σαφώς δεν έχουν τις αντοχές των μηχανικών HDD), χωρίς να σκέπτονται ότι μπορείς κάλλιστα να έχεις ως πρώτο δίσκο ένα "μικρό" SSD των ~250 ΜB και, ότι θες να προσθέσεις στο program file του υπολογιστή να το "πετάξεις" σε έναν δεύτερο μηχανικό των 2-3 και περισσότερων TB που, και φθηνότερος είναι αναλογικά, και περισσότερη διάρκεια ζωής έχουν.

 

Βέβαια, στο μέσο χρήστη θα γεννηθεί μια σκέψη. Μια απορία του είδους : "και αν πάθει ζημιά ο πρώτος δίσκος (SSD) πως μεταφέρω τις ρυθμίσεις του σε νέο, μετά από clean install ; ", αυτό όμως είναι κουβέντα μιας άλλης ημέρας και όχι του παρόντος άρθρου.

Επεξ/σία από Gk2016
Δημοσ.

"Mεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη με ταχύτητα 28 Mbps"

Λογικά τώρα που η κοσμοτέ διπλασιάζει τις ταχύτητες των πελατών της θα πάει στα 56 Mbps.

Δημοσ.

Ένας SSD για αμυντικό σκοπό (άρματα μάχης, αεροσκάφη κλπ), έχει άνετα 5k-10k €. Με θωρακίσεις-πιστοποιήσεις-αντοχή σε άσχημες συνθήκες και τα συναφή. Σε διαστημικές αποστολές τα πράγματα είναι ακόμη αυστηρότερα, οπότε ότι είπα άνετα έχει 10-100 φορές παραπάνω συν το αυστηρό redudancy που έχουν προσθέσει.

Έναν SSD αποκλείεται να έχει, σίγουρα 3-4 mirrored θα είναι.

  • Like 8
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, mants118 είπε

NTFS ή FAT32;;; στα σοβαρά αναρωτιέμαι!!! 😛

https://jwst-docs.stsci.edu/understanding-jwst-data-files

(Δεν βρήκα για format του SSR - Solid State Recorder, αλλά έχει μπόλικες πληροφορίες)

Επεξ/σία από csontheline
  • Like 2
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...