Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η Κινεζική έκδοση της Wikipedia είχε μέχρι πρόσφατα αρκετά και λεπτομερή άρθρα για τη μεσαιωνική Ρωσία, χάρη σε έναν χρήστη με την ονομασία Zhemao (σύμφωνα με ισχυρισμούς, ήταν κόρη ενός διπλωμάτη που είχε διοριστεί στη χώρα).

Το έργο του χρήστη Zhemao στη Wikipedia μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αξιοσημείωτο καθώς περιλαμβάνει 206 άρθρα από το 2019, το μεγαλύτερο από τα οποία, σύμφωνα με το κανάλι Vice World News, είναι σχεδόν τόσο μεγάλο όσο το The Great Gatsby (208 σελ.). Στο συγκεκριμένο άρθρο, περιγράφονται με εκπληκτική λεπτομέρεια οι εξεγέρσεις των Τατάρων στη Ρωσία του 17ου αιώνα, οι οποίες υποστηρίζονται και από έναν χάρτη της χώρας εκείνης της εποχής. Σε ένα άλλο άρθρο, ο χρήστης δημοσίευσε σπάνιες εικόνες αρχαίων ρωσικών νομισμάτων που υποτίθεται ότι είχαν τραβηχτεί από αρχαιολόγους. Όπως επισημαίνεται στο Vice World News, τα άρθρα του χρήστη Zhemao ήταν εξαιρετικά καλογραμμένα, ωστόσο αποδείχτηκαν ψευδή, καθώς αποκαλύφθηκε ότι καταφέρει να βγάλει εις πέρας μία από τις μεγαλύτερες… φάρσες ή απάτες στην πλατφόρμα μέχρι σήμερα.

1657699954220-screenshot-2022-07-13-at-41209-pm.webp

Ο Κινέζος μυθιστοριογράφος Yifan ήταν εκείνος που αποκάλυψε τη φάρσα σε μια ανάρτηση που έκανε σε μία Κινεζική ιστοσελίδα Zhihu, που είναι παρόμοια με την πλατφόρμα Quora. Καθώς αναζητούσε έμπνευση από ιστορικά γεγονότα, ο συγγραφέας έπεσε πάνω σε ένα από τα άρθρα της… Κινέζας νοικοκυράς που από ότι φαίνεται βαριόταν και δεν ήξερε τι άλλο να κάνει, στο οποίο περιέγραφε ένα ορυχείο αργύρου, στο Kashin,που αποτελούσε μεγάλη πηγή πλούτου για τη Ρωσία τον 14ο και τον 15ο αιώνα. Το άρθρο ήταν τόσο λεπτομερές, που έδινε ακόμα και πληροφορίες για τη σύσταση του εδάφους, την εσωτερική δομή του ορυχείου και τις διεργασίες για την συλλογή του ασημιού. Όμως όταν ο Yifan επιχείρησε να διασταυρώσει τις πληροφορίες και τις αναφορές της Zhemao με Ρωσόφωνους, αποκαλύφθηκε ότι οι σελίδες ή οι εκδόσεις των βιβλίων που παρέθετε ως πηγές δεν υπήρχαν πουθενά!

280.jpg

Μια ομάδα εθελοντών συντακτών «χτένισε» τη δουλειά της Zhemao για να διαπιστωθεί ότι οι αναφορές της δεν είχαν βάση ή ότι επινοούσε πληροφορίες από νόμιμες πηγές που ήταν δύσκολο να ελεγχθούν από περιστασιακούς χρήστες. Ως μία πληθοποριστική (crowd-sourced) διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, η Wikipedia βασίζεται στην αυτορρύθμιση των συντελεστών της. Σε ένα άρθρο σχετικά με την αξιοπιστία των πληροφοριών, η Wikipedia λέει ότι απαιτούν επαλήθευση, καθώς πάντα υπάρχει περίπτωση ορισμένα στοιχεία να μην είναι αληθή.  

281.jpg

Ένας εθελοντής συντάκτης, ο οποίος βοήθησε στον έλεγχο των άρθρων της Zhemao και στην μετέπειτα εκκαθάριση δήλωσε στο Vice World News ότι συνήθως ελέγχουν τα άρθρα για κραυγαλέα λογοκλοπή ή αντιγραφή, και πως τέτοια φαινόμενα βανδαλισμού είναι σύνηθες φαινόμενο στην πλατφόρμα. Ο John Yip, Κινέζος Wikipedian, είπε στο Vice World News ότι «η Zhemao εφηύρε μόνη της έναν νέο τρόπο για να υπονομεύσει τη Wikipedia».

Η Zhemao, σε μια ανάρτησή της στο προφίλ της, παραδέχτηκε ότι επινόησε όχι μόνο την ταυτότητά της αλλά και ότι οι πληροφορίες στα άρθρα της ήταν κατασκευασμένες. Ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται στη Ρωσία και πως ο σύζυγός της δεν είναι Ρώσος αλλά Κινέζος. Επίσης, δεν έχει διδακτορικό στην παγκόσμια ιστορία από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας όπως ισχυρίστηκε, αλλά είναι μία νοικοκυρά με απολυτήριο γυμνασίου. Σύμφωνα με το Vice World News, η νοικοκυρά είχε απογοητευτεί επειδή δεν μπορούσε να κατανοήσει άρθρα στα Ρωσικά και στα Αγγλικά. Έτσι, χρησιμοποίησε διαδικτυακούς μεταφραστές και στη συνέχεια… τη φαντασία της για να καλύψει τα κενά.

Το γιατί δεν κάθισε να γράψει απλώς ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη μεσαιωνική Ρωσία -και θα μπορούσε να έχει γίνει επιτυχία αν λάβουμε υπόψη μας πόσα επαινετικά σχόλια είχε δεχτεί για τη δουλειά της από συναδέρφους της για τη συνεισφορά της- παραμένει μυστήριο. 

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

......Στο συγκεκριμένο άρθρο, περιγράφονται με εκπληκτική λεπτομέρεια οι εξεγέρσεις των Ταρτάρων στη Ρωσία του 17ου αιώνα, οι οποίες υποστηρίζονται και από έναν χάρτη της χώρας εκείνης της εποχής.......

Αλήθεια τώρα;;;

Των Ταρτάρων;;;;;

Ο Κέρβερος λείπει....

 

  • Like 7
  • Thanks 3
  • Sad 1
Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

Ως μία πληθοποριστική (crowd-sourced) διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, η Wikipedia βασίζεται στην αυτορρύθμιση των συντελεστών της.

"Nobody should trust Wikipedia, says man who invented Wikipedia

He says there’s a complex game being played to make an article say what somebody wants it to say"

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/wikipedia-founder-larry-sanger-democrats-b1885138.html

  • Like 4
  • Thanks 4
  • Sad 1
Δημοσ.

Μικρό το κακό, για τη Wikipedia μιλάμε.

Το πρόβλημα είναι στα επιστημονικά papers. Μιλάμε για φιδέμπορες, ακόμα και απο Ιαπωνία μεριά, άρα το κίνητρο δεν είναι βιοποριστικό. Πιθανότατα έχει να κάνει με τη κουλτούρα στις εν λόγω χώρες -ο υφιστάμενος δεν αμφισβητεί ποτέ τον προϊστάμενο/πιο senior συνεργάτη. Έχουν πέσει μέχρι και αεροπλάνα (πχ Korean Airlines) επειδή ο συγκυβερνήτης δεν τόλμησε να επισημάνει στον κυβερνήτη εξόφθαλμα λάθη στο χειρισμό του αεροσκάφους.

Είναι κοινό μυστικό ότι πολλές δημοσιεύσεις  και συνεδριακές ανακοινώσεις που προέρχονται από την Ασία έχουν την ίδια αξιοπιστία με τα άρθρα που έγραφε η Κινεζούλα...

https://www.science.org/content/article/researcher-center-epic-fraud-remains-enigma-those-who-exposed-him

  • Like 5
Δημοσ.

Αυτό που αναφέρει ο αρθρογράφος στο τέλος. Η τύπισσα αν κάτσει και χρησιμοποιήσει την φαντασία της για να γράψει κάποιο βιβλίο θα πιάσει την καλή. Μπορεί πάλι να την βουτήξουν σε κανένα κινηματογραφικό στούντιο, να της δίνουν προσχέδια σεναρίων και να της ζητούν να τα εμπλουτίσει. Θέλει πολύ ταλέντο να γράψεις 200+ σελίδες και αντί να κάνει μπαμ ότι είναι αποκυήματα της φαντασίας σου, να πρέπει να ενεργοποιηθούν ερευνητές για να επιβεβαιώσουν την απάτη σου.

  • Like 17
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, apostolos_36 είπε

"Nobody should trust Wikipedia, says man who invented Wikipedia

He says there’s a complex game being played to make an article say what somebody wants it to say"

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/wikipedia-founder-larry-sanger-democrats-b1885138.html

Βασικα το γεγονος οτι η καθε αποψη δε μπαινει χωρις πηγες υπερ του wiki ειναι.

Δεν ειναι φορουμ ιστορικες μελετες προσπαθουν να ειναι.

Τωρα για τη λογικη "η επιστημη λεει τα αντιθετα απο εμας αρα η επιστημη ειναι λαθος" τι πιο συνηθες 

  • Like 1
  • Confused 2
  • Sad 1
Δημοσ.

Να συνωμοσιολησω και να πω ότι δεν αποκλείεται να είναι το καθεστως της κίνας από πίσω. Φιλελευθερες πλατφόρμες τύπου wikipedia είναι εχθρός για κλειστά ολιγοκρατικα καθεστώτα που η εξουσια προέρχεται αποκλειστικά από πάνω.

Το να υποσκάπτουν την wikipedia παρέχει ένα επιχείρημα ότι «συστήματα που είναι ανοικτά σε όλους δεν λειτουργούν γιατί οι μεσοι άνθρωποι έχουν την τάση να τα βανδαλίζουν, όποτε θα διολισθήσουμε στο χάος, αρα χρειαζόμαστε εμεις οι εκλεκτοί να σας λέμε τι να κάνετε κι τι να πιστεύετε»

  • Like 10
  • Thanks 2
  • Confused 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, flexpick είπε

Βασικα το γεγονος οτι η καθε αποψη δε μπαινει χωρις πηγες υπερ του wiki ειναι.

Δεν ειναι φορουμ ιστορικες μελετες προσπαθουν να ειναι.

Τωρα για τη λογικη "η επιστημη λεει τα αντιθετα απο εμας αρα η επιστημη ειναι λαθος" τι πιο συνηθες 

Άσ'το

και γω γράφω στη Wikipedia και ξέρω πώς γράφουμε, πόσο μετράνε τις «πηγές», ποιές πηγές περνάνε και ποιές όχι, πόσο σοβαρά γίνεται η «αυτορρύθμιση» κλπ κλπ

έχει απόλυτο δίκιο ο συνιδρυτής της Wikipedia
κάθε άλλο παρά αξιόπιστο κι αντικειμενικό project έχει καταντήσει

Επεξ/σία από apostolos_36
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...