Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να πω και εγώ τι έγινε στην δικιά μας περίπτωση. Έγινε καταγγελία στην πολεοδομία για πτώση σοβάδων από την οικοδομή που έχω τον επαγγελματικό μου χώρο. Οπότε δεν υπήρχε θέμα να αποφασίσουμε αν συμφωνούν όλοι (32 περίπου διαμερίσματα) να γίνει. Έπρεπε να γίνει υποχρεωτικά. Διαχειριστής δεν υπάρχει- την διαχείριση έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρία. Βγήκε ένα ποσό για αφαίρεση σαθρών σοβάδων και βάψιμο 6οροφης τεράστιας οικοδομής 1000 στον κάθε ιδιοκτήτη σε 4 δόσεις. Ζήτησα επανειλημμένα να μου δείξουν την προσφορά της εταιρίας που το ανέλαβε και μονίμως με δικαιολογίες δεν μου την έδειξαν ποτέ. Πέρασαν 2 και χρόνια και επειδή δεν έγινε τίποτα μας πάνε στο δικαστήριο από την πολεοδομία. Μας εκπροσωπεί δικηγόρος της εταιρίας κοινοχρήστων και αθωωνόμαστε (!!!)  Εγώ εν τω μεταξύ σαν μα....κας έχω ήδη πληρώσει τα 1000 ευρώ. Μετά από 3 μήνες στήνεται σκαλωσιά στο 1/3 της πρόσοψης της οικοδομής και μένει εκεί η δουλειά (δηλαδή στήθηκε η σκαλωσιά αλλά δεν έχει ξεκινήσει η δουλειά). Στο μεταξύ περνάει η υπάλληλος της εταιρίας που μαζεύει τα κοινόχρηστα να πάρει τα τρέχοντα και μου δείχνει ένα πάκο από ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ποσού των 1000 που προσπαθεί εδώ και 2 χρόνια να μαζέψει. Και τώρα είμαι περίεργος εγώ να δω τι θα γίνει. 

• Sad 5
  • Απαντ. 61
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, kax54638 είπε

Να πω και εγώ τι έγινε στην δικιά μας περίπτωση. Έγινε καταγγελία στην πολεοδομία για πτώση σοβάδων από την οικοδομή που έχω τον επαγγελματικό μου χώρο. Οπότε δεν υπήρχε θέμα να αποφασίσουμε αν συμφωνούν όλοι (32 περίπου διαμερίσματα) να γίνει. Έπρεπε να γίνει υποχρεωτικά. Διαχειριστής δεν υπάρχει- την διαχείριση έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρία. Βγήκε ένα ποσό για αφαίρεση σαθρών σοβάδων και βάψιμο 6οροφης τεράστιας οικοδομής 1000 στον κάθε ιδιοκτήτη σε 4 δόσεις. Ζήτησα επανειλημμένα να μου δείξουν την προσφορά της εταιρίας που το ανέλαβε και μονίμως με δικαιολογίες δεν μου την έδειξαν ποτέ. Πέρασαν 2 και χρόνια και επειδή δεν έγινε τίποτα μας πάνε στο δικαστήριο από την πολεοδομία. Μας εκπροσωπεί δικηγόρος της εταιρίας κοινοχρήστων και αθωωνόμαστε (!!!)  Εγώ εν τω μεταξύ σαν μα....κας έχω ήδη πληρώσει τα 1000 ευρώ. Μετά από 3 μήνες στήνεται σκαλωσιά στο 1/3 της πρόσοψης της οικοδομής και μένει εκεί η δουλειά (δηλαδή στήθηκε η σκαλωσιά αλλά δεν έχει ξεκινήσει η δουλειά). Στο μεταξύ περνάει η υπάλληλος της εταιρίας που μαζεύει τα κοινόχρηστα να πάρει τα τρέχοντα και μου δείχνει ένα πάκο από ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ποσού των 1000 που προσπαθεί εδώ και 2 χρόνια να μαζέψει. Και τώρα είμαι περίεργος εγώ να δω τι θα γίνει. 

Καλά γελάει το συμπαν εντομεταξυ με τις πολεοδομίες. Δεν έχουν κόσμο και δεν ασχολείται κανεις.

Πέφτουν σοβάδες...αν δεν χτυπησει κανεις δεν τρέχει τιποτε.

1. Ενημερώνεις πολεοδομία

2. Ερχεται για αυτοψία μετά απο κάποιο καιρό

3. Αφηνει ειδοποίησει να φτιαχτουν οι ζημιές αλλιώς πάνε ολοι δικαστικως

Αν οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν τιποτε, κανεις δε θα τους ενοχλησει. Διοτι η εκάστοτε πολεοδομία δε προλαβαίνει να ασχοληθεί με αυτά.

Αν ξαναγινει καταγγελία θα ξανα έρθουν και θα γινει το ιδιο πράγμα.

Το οτι σας πηγαν στα δικαστηρια ειναι τύχη. Το οτι σας αθωωσαν επίσης ειναι τυχη.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, DjTony είπε

54.000 ευρώ για εξωτερική ανακαίνιση; ουρανοξύστης είναι η πολυκατοικία σας; 

Γωνιακή με μεγάλες επιφάνειες και πολλά μπαλκόνια και στον ακάλυπτο που θέλουν επισκευή όλα. 

Η χαμηλότερη προσφορά ξεπερνά τις 40.000€ προς το παρόν. 

Έφερα και εγώ επαγγελματια για προσφορά για να βεβαιωθώ. Τα ίδια. 

Στο μεταξύ το κόστος είναι ότι φαίνεται. Αν ξεκινήσεις και η διάβρωση είναι 2 μέτρα μέσα στο μπαλκόνι, τα κόστη εκτοξεύονται. 

Ενημερωτικα στην Ελλάδα το 2022,ήδη έχουν πέσει πάνω από 50 μπαλκόνια λόγω διάβρωσης ... 

Όσοι έχουν οικοδομές 40 ετών + πρέπει να προετοιμαζονται για πολλά έξοδα σιγά σιγά. Το πρώτο στάδιο είναι η γενναία αύξηση αποθεματικου. Το αποθεματικό χονδρικά πρέπει να είναι 500€ ανά διαμέρισμα σε παλιές οικοδομές 

Κοιτάξτε λίγο το δώμα του κλιμακοστασιου, εξωστες τελευταίου ορόφου και τα ρετιρέ σε τι χάλια είναι να πάρετε ιδέες. 

Επεξ/σία από sphinxgr
  • Like 3
Δημοσ.

Oταν λενε "βαψιμο οικοδομης" δεν ειναι σαν το δωματιο η το σαλονι που θελεις να το αλλαξεις χρωμα γιατι το βαρεθηκες η επειδη εκανε λεκεδες

Ειναι γιατι εχει θεματα φθορας η κατασκευη και αυτο ειναι το βασικο

Το χρωμα μετα ειναι σαν το κερασακι στην τουρτα

Εσεις πηγατε να βαλετε μονο το κερασακι και δεν ρωτησατε ποσο εχει η τουρτα

• Like 8
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, kax54638 είπε

Αυτα να τα βλεπετε εΣεις οι εξυπνοι που λετε του ανθρωπου: να πατε σε εταιρεια κοινοχρηΣτων. Τα προβληματα σας θα αυξηθουν. Ο μονος λογος που να δικαιολογει μια τετοια κινηση: ειναι ο διαχειριστης να τα κανει ολα λαθος επι σειρα ετων ή να κλεβει εμφανως.

Επεξ/σία από Greengreen
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, lary7 είπε

Καλά ξεμπερδέματα....Όταν οι δουλειές γίνονται στο πόδι και εμπλέκονται πολλοί αυτά συμβαίνουν. Να φανταστώ ούτε άδεια βγάλατε, αμα γίνει κάτι είστε ποινικά όλοι υπεύθυνοι.
Επι της ουσίας, έπρεπε να πάρετε μια προσφορά απο εργολάβο-εταιρία-μηχαικό για όλες τις εργασίες, να μαζευτούν τα χρήματα, να βγουν οι άδειες και να αρχίσουν οι εργασίες, όλα με γραπτά συμφωνητικά. Σίγουρα θα κόστιζε αρκετά παραπάνω απο ότι να μαζεύει μαύρες προσφορές αλλά θα είχατε το κεφάλι ήσυχο. Δεν μπορείς να έχεις μια περιουσία που αξίζει χιλιάδες ευρώ αλλά να μην θες να δώσεις μια για συντήρηση. ΓΙα εμένα αν το κτίριο είναι παλιό, και αφού μπήκαν σκαλωσιές θα έπρεπε να κάνετε και θερμοπρόσοψη, θα τα βγάζατε τα λεφτά σε 5 χειμώνες.
Και κάτι ακόμα, όσες μ@λ@κιες και αν έκανε ο διαχειριστής, και μόνο που ανέλαβε το έργο είναι ήρωας, όλο αυτό το τρέξιμο και άγχος δεν πληρώνεται.

Το κτίριο είναι αρχών 90, δεν το λες παλιό αλλά έχει τα χρόνια του. Λόγω επαφής με δέντρα και ότι είναι ελεύθερο από όλες τις πλευρές δεν καλύπτεται από αλλά κτίρια έτσι υπάρχουν φθορες, κυρίως κιτρινισμενοι τοίχοι και σκασίματα έβλεπες σε κάποια σημεία. Η θερμοπροσοψη είναι όνειρο θερινής νυκτός όταν ήδη υπάρχει άρνηση και γκρίνιες για πολύ πιο απλά πράγματα με μικρότερα κόστη. 

16 λεπτά πριν, Greengreen είπε

Αυτα να τα βλεπετε εΣεις οι εξυπνοι που λετε του ανθρωπου: να πατε σε εταιρεια κοινοχρηΣτων. Τα προβληματα σας θα αυξηθουν.

Οπως έγραψα ήδη, εταιρεία κοινοχρήστων υπάρχει. Αλλά στα θέματα αυτά δηλαδή του τι εργασίες θα γίνουν στην πολυκατοικία δεν παρεμβαίνουν απλα περιμένουν να τους πει ο διαχειριστής αν θέλει μάστορα για κάποιο θέμα. 

2 ώρες πριν, kax54638 είπε

Κάποτε είχα καλέσει πολεοδομία για ένα παρατημένο εδώ δίπλα με ιδιοκτήτες άγνωστους και άφαντους. Η πολεοδομία μου είπε ότι μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εκδοσουν σύσταση και εντολή προς τους ιδιοκτήτης να διορθώσουν το πρόβλημα. Για δικαστήριο δεν μου είπανε κάτι, ενδιαφερον αυτό που λες πάντως. 

5 ώρες πριν, babisgr είπε

Εγώ να πω πως ,άσχετα με την εμπάθεια που έχουν κάποιοι προς τους οικοδόμους η ότι νομιζουν ότι ξέρουν περισσότερα,αυτοί στην ιστορία δεν φταίνε καθόλου..τους φώναξαν,έδωσαν προσφορά και είναι οκ .Με η χωρίς απόδειξη,ακριβοί φτηνοί κλπ δεν παίζει ρόλο από την στιγμή που δεχτηκατε την προσφορά...πολλές φορές το φτηνό είναι και ακριβό ,χωρίς να είναι κανόνας.

πέρα από αυτό, απορώ πως ξεκίνησαν οι εργασίες χωρίς να έχει συγκεντρωθεί ήδη το ποσό, δηλαδή πως πήρε το ρίσκο ο ,έμπειρος όπως καταλαβαίνω, διαχειριστής...κάτι δεν κολλάει.

Καλά ξεμπερδεματα,οι μαστόροι πάντως πρέπει να κόψετε το κεφάλι σας να πληρωθούν για τις εργασίες που έχουν κάνει.

Δεν έγραψα κάπου κάτι αρνητικό για τους οικοδόμους, είπα ότι δεν είμαστε οικοδόμοι για να ξέρουμε με υψηλότερη πιθανότητα τι θα προκύψει, αυτό βάσει λογικής το γνωρίζει καλύτερα πάντα ο επαγγελματίας που εργάζεται σε αυτόν τον τομέα.

Επεξ/σία από Basilhs23___
Δημοσ.

Το πιο σωστό απ όλα θα ήταν κάθε χ χρόνια να έρχεται μηχανικός, να βλέπει όλο το κτίριο, να συγγράφει λίστα εργασιών που πρέπει να γίνουν τα επόμενα 2~3 έτη και να δρομολογουνται. 

Αντε να πείσεις το κάθε ουγκανο όμως να πληρώσει μηχανικό. 

Επίσης αυτή την περίοδο στο Δήμο Αθηναίων τρέχει το πρόγραμμα Πρόσοψη. Άντε να πείσεις τα γίδια, να πληρώσουν για δουλειά μηχανικού που ίσως τελικά δεν θα πάρουν τα λεφτά πίσω. 

Τέλος όλοι απαιτήσεις έχουν από τους διαχειριστές. Που σκ@τα να ξέρει ο διαχειριστής περί οικοδομων, ηλεκτρολογικων, νομοθεσίας κλπ κλπ? Λες και τον πληρώνετε για να έχετε απαιτήσεις. Για αυτό. Μηχανικος, πάγια χρέωση ανά τακτά διαστήματα 

• Like 4
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, sphinxgr είπε

Τέλος όλοι απαιτήσεις έχουν από τους διαχειριστές. Που σκ@τα να ξέρει ο διαχειριστής περί οικοδομων, ηλεκτρολογικων, νομοθεσίας κλπ κλπ? Λες και τον πληρώνετε για να έχετε απαιτήσεις. Για αυτό. Μηχανικος, πάγια χρέωση ανά τακτά διαστήματα 

Γενικά ο διαχειριστής έχει μονο υποχρεώσεις, ευθύνες, καμία απολαβή. Το οτι ειναι υποχρεωτικο να περνάνε ολοι απο διαχειριση δεν λέει τιποτε, διοτι και αγωγη να κάνεις, το χρονο σου θα χάσεις και θα υποχρεωσεις κάποιον αφου γινει δικη κτλ, να κανει διαχειριση ενω δε θα θέλει, με οτι συνέπειες υπάρχουν.

Και επειδή έχω σωσει πολυκατοικία απο πλήρη κατάρρευση, δεν υπάρχει καν ευχαριστώ. Ισα ισα που για οτι καλο κάνεις σε κατηγορουν κιόλας.

Ακόμα ένα σημείο για το οποίο η νομοθεσία δεν βοηθάει.

• Like 2
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Γενικά ο διαχειριστής έχει μονο υποχρεώσεις, ευθύνες, καμία απολαβή. Το οτι ειναι υποχρεωτικο να περνάνε ολοι απο διαχειριση δεν λέει τιποτε, διοτι και αγωγη να κάνεις, το χρονο σου θα χάσεις και θα υποχρεωσεις κάποιον αφου γινει δικη κτλ, να κανει διαχειριση ενω δε θα θέλει, με οτι συνέπειες υπάρχουν.

Και επειδή έχω σωσει πολυκατοικία απο πλήρη κατάρρευση, δεν υπάρχει καν ευχαριστώ. Ισα ισα που για οτι καλο κάνεις σε κατηγορουν κιόλας.

Ακόμα ένα σημείο για το οποίο η νομοθεσία δεν βοηθάει.

ΟΤΙ και να κάνεις, παπατζες θα λένε και ΠΆΝΤΑ θα βρεθεί κάποιος να σε πει κλέφτη. Γιατί? Γιατί έτσι. 

Ούτε δευτερόλεπτο δεν αξίζει να σπαταλάς για αυτούς τους ανθρώπους. 

Όποιος έχει ασχοληθεί με διαχείριση, δεν θέλει ποτέ να το κάνει ξανά

• Like 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sphinxgr είπε

Το πιο σωστό απ όλα θα ήταν κάθε χ χρόνια να έρχεται μηχανικός, να βλέπει όλο το κτίριο, να συγγράφει λίστα εργασιών που πρέπει να γίνουν τα επόμενα 2~3 έτη και να δρομολογουνται. 

Αντε να πείσεις το κάθε ουγκανο όμως να πληρώσει μηχανικό. 

Επίσης αυτή την περίοδο στο Δήμο Αθηναίων τρέχει το πρόγραμμα Πρόσοψη. Άντε να πείσεις τα γίδια, να πληρώσουν για δουλειά μηχανικού που ίσως τελικά δεν θα πάρουν τα λεφτά πίσω. 

Την άδεια έτσι κι αλλιώς ο μηχανικός θα την βγάλει, δεν επιδοτείται αυτή η δουλειά από το πρόγραμμα. 

Δημοσ.
35 λεπτά πριν, Basilhs23___ είπε

Την άδεια έτσι κι αλλιώς ο μηχανικός θα την βγάλει, δεν επιδοτείται αυτή η δουλειά από το πρόγραμμα. 

Άλλο η άδεια, άλλο να έρθει και να δει όλη την οικοδομή να σου πει τι πρέπει να κάνεις για να πάρεις προσφορές. 

Επίσης το πρόγραμμα σου δίνει 6000€. Αν κάνεις ότι σου ζητάει, τα παίρνεις. Το τι θα τιμολογησεις για να τα πάρεις, είναι άλλο θέμα. 

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

Ξεθάβω το θέμα εδώ που είχα ανοίξει απλά για να πω την κατάληξη της υπόθεσης. 

Για όσους δεν το διάβασαν τότε η δεν το θυμούνται, ξεκίνησε μια ανακαίνιση ο διαχειριστής της πολυκατοικίας με αρχικό κόστος με βάση την επιλεγμένη προσφορά 780 ευρώ, στην συνέχεια προέκυψαν διαφορα προβλήματα που είχαν να κάνουν με αύξηση του κόστους, νέες φθορες που δεν ήταν εμφανείς, άρνηση μάστορα να συνεχίσει και εξεύρεση άλλων εργατών, τσακωμοι διαφωνίες και τον διαχειριστη σε κατάσταση πανικού να ψάχνει λύσεις ή να προσπαθεί να δικαιολογηθει. 

Τελικώς, το συνολικό κόστος ανέβαινε λίγο λίγο και βγήκε στα 2100 ευρώ, δηλαδή τα 780 αρχικά, ένα δεύτερο ποσόν 1100 ευρώ για τα οποία ενημερωθηκαμε εγγράφως και άλλο ένα ποσόν 200 ευρώ το οποίο μας το είπε προφορικώς.

Αυτά θα κοιτάξω να τα πληρώσω σε δόσεις σε βάθος χρόνου, ένα μικρό ποσόν στο τέλος θα το αφήσω απλήρωτο γιατί όλα έχουν και κάποια όρια, αν μου στείλει εξωδικο η με πάει δικαστικως θα πάω και εγώ σε δικηγόρο και θα του ζητήσω την άδεια με όλες τις αποδείξεις. Αποδείξεις δεν υπάρχουν για τα πάντα και γενικά γίνεται ένα μπάχαλο με τα χαρτιά και τις αποδείξεις που ζήτησα και έψαξα. Άδεια εργασιών δεν πρέπει να υπάρχει, κι ο διαχειριστής μάλλον μας δουλεύει. 

3-4 ιδιοκτήτες μαζί με εμάς έχουν αφήσει οφειλές προς το παρών. 

Επειδη οι εργάτες ανέβαζαν υλικά και αντικείμενα με το ασανσέρ προκάλεσαν βλάβη και φθορά στην καμπίνα και προέκυψαν κι άλλα χρήματα, ζήτησε ο διαχειριστής να πληρώσουν αυτοί την βλάβη αλλά το αρνήθηκαν. 

Ξοδευτηκε σχεδόν όλο το αποθεματικό της πολυκατοικίας.

Κάποιος άγνωστος (προφανώς από την πολυκατοικία) πέρασε μπροστά από το διαμέρισμα του διαχειριστή και πέταξε λάδια και έγραψε βρισίδια στους τοίχους γύρω από την εξώπορτα του. Μας είπε θα καλέσει το 100 να κάνει μήνυση και να πάρουν αποτυπώματα του λέω οκ καλέστε το και περιμένουμε, δεν ήρθε κανένας. 

• Like 1
Δημοσ.

Στο μεταξύ γκρινιάζεις που δεν υπάρχει άδεια, για κόστος εργασιών 2000€ και αν βγάζατε άδεια, θα πήγαινε +500-1000€ +ΦΠΑ στις εργασίες και θα πληρώνατε σχεδόν τα διπλά. 

• Like 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, Basilhs23___ είπε

Ξεθάβω το θέμα εδώ που είχα ανοίξει απλά για να πω την κατάληξη της υπόθεσης. 

Για όσους δεν το διάβασαν τότε η δεν το θυμούνται, ξεκίνησε μια ανακαίνιση ο διαχειριστής της πολυκατοικίας με αρχικό κόστος με βάση την επιλεγμένη προσφορά 780 ευρώ, στην συνέχεια προέκυψαν διαφορα προβλήματα που είχαν να κάνουν με αύξηση του κόστους, νέες φθορες που δεν ήταν εμφανείς, άρνηση μάστορα να συνεχίσει και εξεύρεση άλλων εργατών, τσακωμοι διαφωνίες και τον διαχειριστη σε κατάσταση πανικού να ψάχνει λύσεις ή να προσπαθεί να δικαιολογηθει. 

Τελικώς, το συνολικό κόστος ανέβαινε λίγο λίγο και βγήκε στα 2100 ευρώ, δηλαδή τα 780 αρχικά, ένα δεύτερο ποσόν 1100 ευρώ για τα οποία ενημερωθηκαμε εγγράφως και άλλο ένα ποσόν 200 ευρώ το οποίο μας το είπε προφορικώς.

Αυτά θα κοιτάξω να τα πληρώσω σε δόσεις σε βάθος χρόνου, ένα μικρό ποσόν στο τέλος θα το αφήσω απλήρωτο γιατί όλα έχουν και κάποια όρια, αν μου στείλει εξωδικο η με πάει δικαστικως θα πάω και εγώ σε δικηγόρο και θα του ζητήσω την άδεια με όλες τις αποδείξεις. Αποδείξεις δεν υπάρχουν για τα πάντα και γενικά γίνεται ένα μπάχαλο με τα χαρτιά και τις αποδείξεις που ζήτησα και έψαξα. Άδεια εργασιών δεν πρέπει να υπάρχει, κι ο διαχειριστής μάλλον μας δουλεύει. 

3-4 ιδιοκτήτες μαζί με εμάς έχουν αφήσει οφειλές προς το παρών. 

Επειδη οι εργάτες ανέβαζαν υλικά και αντικείμενα με το ασανσέρ προκάλεσαν βλάβη και φθορά στην καμπίνα και προέκυψαν κι άλλα χρήματα, ζήτησε ο διαχειριστής να πληρώσουν αυτοί την βλάβη αλλά το αρνήθηκαν. 

Ξοδευτηκε σχεδόν όλο το αποθεματικό της πολυκατοικίας.

Κάποιος άγνωστος (προφανώς από την πολυκατοικία) πέρασε μπροστά από το διαμέρισμα του διαχειριστή και πέταξε λάδια και έγραψε βρισίδια στους τοίχους γύρω από την εξώπορτα του. Μας είπε θα καλέσει το 100 να κάνει μήνυση και να πάρουν αποτυπώματα του λέω οκ καλέστε το και περιμένουμε, δεν ήρθε κανένας. 

Καλημερα... Καλυτερα να τα βρειτε... Να δειτε τις αποδειξεις κτλπ... Και ποιες εργασιες εγιναν... Αν εγιναν  ολα σωστα... Και σιγα σιγα να τα πληρωσετε.. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...