Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πολύ καλή φαίνεται αλλά έχω και ένα κουπόνι 5 ευρώ και δεν μπορώ να βρω πως θα το εξαργυρώσω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα πρότεινα να μην την αγοράσετε ούτε για ερασιτεχνική χρήση.Αν και εμπιστεύομαι τη μάρκα για ερασιτεχνική χρήση,τα 140A max που βγάζει σε συνδιασμό με ένα duty cycle μάλλον πολύ χαμηλό τελικά θα σας οδηγήσει να κολλάτε με 120 A και αυτό για 3-4 λεπτά.Υπαρχουν με λίγα περισσότερα χρήματα μηχανές συγκόλλησης με μεγαλύτερο ρεύμα που με αυτές μπορεί κάποιος να κολλήσει και με TIG.Προσωπικα δεν θα αγόραζα συγκόλληση που να βγάζει λιγότερα από 200Α,μια φορά θα χρειαστεί να κολλήσετε ένα μεγάλο γαζι και δεν θα μπορείτε αν έχετε μηχανή με χαμηλό ρεύμα.

Edit:βλέπω ότι η συγκεκριμένη συγκολληση έχει duty cycle 60%,πράγμα που σημαίνει ότι αν είναι πραγματικό ,και βγάζει σωστά αμπέρ θα μπορεί να κολλήσει κάποιος συνεχόμενα επί 6 λεπτά κάθε δεκάλεπτο στα 140A.Αναλογως τις κατασκευές που θέλει να κάνει κάποιος,αυτό το ρεύμα μπορεί να φτάνει μπορεί όμως και να μην επαρκεί.

Επεξ/σία από HatTrick
Δημοσ.

Τώρα, το σκέφτομαι... θέλω καιρό να πάρω μία σοβαρή ηλεκτροκόλληση. Έχω του Lidl με 120 Α (προφανώς ΜΜΑ). Αλλά τη μία και μοναδική φορά που χρειάστηκα ηλεκτροκόλληση ως τώρα για δική μου δουλειά μου 'βγαλε το λάδι. Να δώσω τα 60, ή να χτυπήσω μία Telwin MIG / MAG / TIG / MMA όλα μαζί με 800+ να ηρεμήσω και να κάνω και ό,τι θέλω;

:D

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

φίλε σόρρυ κιόλας...λές να την πάρει κάποιος απο το φορουμ για να δουλέψει στη ζωνη και να κολλάει λαμαρίνες για καράβια??

Γιατί σε ποιά άλλη χρήση θα εξαντλήσει αυτό το duty cycle που αναφέρεις??

Επίσης πές μας εσύ που χρειάστηκες 200Α και πόσο μεγάλο ήταν αυτό το γαζί που δεν σου εφταναν τα 6 συνεχομενα λεπτά,και είχες πρόβλημα με το 4λεπτο διάλλειμα!

Νομίζω κάποιοι γράφουν για να κάνουν επίδειξη γνώσεων και μόνο...

Απο τεχνικά χαρακτηριστικά είναι μια χαρα,απο τιμή είναι σουπερ...αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο λοιπόν.

Επεξ/σία από babisgr
  • Like 10
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, HatTrick είπε

Θα πρότεινα να μην την αγοράσετε ούτε για ερασιτεχνική χρήση.Αν και εμπιστεύομαι τη μάρκα για ερασιτεχνική χρήση,τα 140A max που βγάζει σε συνδιασμό με ένα duty cycle μάλλον πολύ χαμηλό τελικά θα σας οδηγήσει να κολλάτε με 120 A και αυτό για 3-4 λεπτά.Υπαρχουν με λίγα περισσότερα χρήματα μηχανές συγκόλλησης με μεγαλύτερο ρεύμα που με αυτές μπορεί κάποιος να κολλήσει και με TIG.Προσωπικα δεν θα αγόραζα συγκόλληση που να βγάζει λιγότερα από 200Α,μια φορά θα χρειαστεί να κολλήσετε ένα μεγάλο γαζι και δεν θα μπορείτε αν έχετε μηχανή με χαμηλό ρεύμα.

Edit:βλέπω ότι η συγκεκριμένη συγκολληση έχει duty cycle 60%,πράγμα που σημαίνει ότι αν είναι πραγματικό ,και βγάζει σωστά αμπέρ θα μπορεί να κολλήσει κάποιος συνεχόμενα επί 6 λεπτά κάθε δεκάλεπτο στα 140A.Αναλογως τις κατασκευές που θέλει να κάνει κάποιος,αυτό το ρεύμα μπορεί να φτάνει μπορεί όμως και να μην επαρκεί.

Πλάκα κάνεις; τα δυομισαρια ηλεκτρόδια θέλουν το πολύ πολύ 90 αμπέρ. Αυτή έχει duty cycle 60% στα 140 αμπέρ. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ένας ερασιτέχνης ή ένας επαγγελματίας σε καθημερινή χρήση δουλεύει μεγαλύτερο από δυομισαρι ηλεκτρόδιο; 

Δημοσ.

Δεν ειναι ο καταλληλος χωρος να συζητησουμε τεχνικα θεματα ,ωστοσο εγω ειπα την αποψη μου,την οποια κανενας δεν ειναι υποχρεωμενος να ακουσει.

Το αν ειναι αρκετα τα 5-6 λεπτα (αν ειναι πραγματικά, και αν η μηχανη δεν υπερθερμανθει μετά απο 4-5 συνεχομενα ηλεκτροδια κτλ) μπορει να το καταλαβει καποιος που εχει επιχειρησει να κολλησει μια κατασκευη με αρκετα σημεια συγκολλησης...

Επισης την αποψη οτι τα διομισαρια ηλεκτροδια (τα οποια θελουν κιολας 90Α) και τα οποια ειναι αρκετα ακομα και για επαγγελματια,θα την αφησω ασχολιαστη,γιατι οπως ειπα δεν ειναι μερος για τεχνικη συζητηση.

Ωστωσο αξιολογωντας την σχεση αποδοσης/τιμής που πιστευω οτι εχει η συγκεκριμενη μηχανη συγκολλησης εγω δεν θα την αγοραζα,ειναι τοσο απλο αυτο που λεω.

Προσωπικα δεν κρινω ενα προιον μονο απο την τιμή και αυτος ειναι και ο λογος που εγραψα το σχολιο.

Σχετικα με την επιδειξη γνωσεων,ειναι πολυ πιο παραπλανητικο να αναφερει καποιος οτι "απο τεχνικα χαρακτηριστικα ειναι οκ" παρα να λεει δυο πραγματα που ειναι δεδομενα και αφορουν συνθηκες λειτουργιας κτλ,προσωπικά δεν εχω αναγκη να κανω επιδειξη γνωσεων,να βοηθησω θελω,αν καποιος κρινει οτι λεω βλακειες ας μην λαβει υποψην του σχολιο μου,ειναι τοσο απλο :)

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, HatTrick είπε

Δεν ειναι ο καταλληλος χωρος να συζητησουμε τεχνικα θεματα ,ωστοσο εγω ειπα την αποψη μου,την οποια κανενας δεν ειναι υποχρεωμενος να ακουσει.

Το αν ειναι αρκετα τα 5-6 λεπτα (αν ειναι πραγματικά, και αν η μηχανη δεν υπερθερμανθει μετά απο 4-5 συνεχομενα ηλεκτροδια κτλ) μπορει να το καταλαβει καποιος που εχει επιχειρησει να κολλησει μια κατασκευη με αρκετα σημεια συγκολλησης...

Επισης την αποψη οτι τα διομισαρια ηλεκτροδια (τα οποια θελουν κιολας 90Α) και τα οποια ειναι αρκετα ακομα και για επαγγελματια,θα την αφησω ασχολιαστη,γιατι οπως ειπα δεν ειναι μερος για τεχνικη συζητηση.

Ωστωσο αξιολογωντας την σχεση αποδοσης/τιμής που πιστευω οτι εχει η συγκεκριμενη μηχανη συγκολλησης εγω δεν θα την αγοραζα,ειναι τοσο απλο αυτο που λεω.

Προσωπικα δεν κρινω ενα προιον μονο απο την τιμή και αυτος ειναι και ο λογος που εγραψα το σχολιο.

Σχετικα με την επιδειξη γνωσεων,ειναι πολυ πιο παραπλανητικο να αναφερει καποιος οτι "απο τεχνικα χαρακτηριστικα ειναι οκ" παρα να λεει δυο πραγματα που ειναι δεδομενα και αφορουν συνθηκες λειτουργιας κτλ,προσωπικά δεν εχω αναγκη να κανω επιδειξη γνωσεων,να βοηθησω θελω,αν καποιος κρινει οτι λεω βλακειες ας μην λαβει υποψην του σχολιο μου,ειναι τοσο απλο :)

Αν μπορείς ανοιξε ένα θέμα για τεχνικά θέματα γιατί όπως βλέπεις εγώ είμαι άσχετος, θα βοηθήσεις αρκετούς από εμάς πιστεύω. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, HatTrick είπε

πάντως επειδή τυγχάνει να είμαι επαγγελματίας του είδους (όχι βέβαια αυθεντία σε καμία περίπτωση) και τυγχάνει να κολλάω και για αρκετές ώρες κάποιες μέρες...μπορει και όλη μέρα ,και κάποιες φορές με αντίστοιχες φθηνές igbt μηχανές...ποτέ δεν με έχουν κρεμάσει...ναι μπορεί μια παλαιότερη και πολύ ακριβότρη Inverter με mosfet να έκανε καλύτερο γαζί...και να έιχε καλύτερο duty cycle αλλά η τεχνολογία αυτή είναι τόσο δοκιμασμένη πλέον που για να έχεις πρόβλημα θα μιλάμε για ελλατωματικό μηχάνημα!

Επεξ/σία από babisgr
  • Like 2
Δημοσ.
47 λεπτά πριν, babisgr είπε

πάντως επειδή τυγχάνει να είμαι επαγγελματίας του είδους (όχι βέβαια αυθεντία σε καμία περίπτωση) και τυγχάνει να κολλάω και για αρκετές ώρες κάποιες μέρες...μπορει και όλη μέρα ,και κάποιες φορές με αντίστοιχες φθηνές igbt μηχανές...ποτέ δεν με έχουν κρεμάσει...ναι μπορεί μια παλαιότερη και πολύ ακριβότρη Inverter με mosfet να έκανε καλύτερο γαζί...και να έιχε καλύτερο duty cycle αλλά η τεχνολογία αυτή είναι τόσο δοκιμασμένη πλέον που για να έχεις πρόβλημα θα μιλάμε για ελλατωματικό μηχάνημα!

Τα IGBT σαν εξάρτημα υπάρχουν δεκαετίες (καλά, αυτό ισύει και για τα MOSFET βέβαια). Οπότε δεν είναι "άγνωστα μονοπάτια". Btw, σαν πιο γνώστης, τι θεωρείς ότι οδηγεί σε καλύτερο ράψιμο; Μεγαλύτερο συνεχόμενο ρεύμα; Εάν ναι, τότε οι πιο σούπερ πρέπει να 'ναι οι αρχαίες χαλκού, που είναι ένας σκέτος μετασχηματιστής. Βέβαια μ' αυτές χάνονται όλα τα σύγχρονα καλούδια (π.χ. anti-stick, μέγεθος - βάρος), αλλά όλες οι inverter, εξ' ορισμού κιόλας, "ανοιγοκλείνουν" το ρεύμα. 

Δημοσ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις φθηνές πάντως για εμένα (<300€), είναι ότι θες 25Α γραμμή τουλάχιστον. Αυτό γιατί με το που μπαίνουν στην πρίζα μέχρι να γεμίσουν τα φθηνά capacitors που έχουν, ρίχνουν τις πιο μικρές ασφάλειες. Προφανώς όλο αυτό πριν καν ξεκινήσεις να κολλάς 

19 λεπτά πριν, Haldol είπε

Τα IGBT σαν εξάρτημα υπάρχουν δεκαετίες (καλά, αυτό ισύει και για τα MOSFET βέβαια). Οπότε δεν είναι "άγνωστα μονοπάτια". Btw, σαν πιο γνώστης, τι θεωρείς ότι οδηγεί σε καλύτερο ράψιμο; Μεγαλύτερο συνεχόμενο ρεύμα; Εάν ναι, τότε οι πιο σούπερ πρέπει να 'ναι οι αρχαίες χαλκού, που είναι ένας σκέτος μετασχηματιστής. Βέβαια μ' αυτές χάνονται όλα τα σύγχρονα καλούδια (π.χ. anti-stick, μέγεθος - βάρος), αλλά όλες οι inverter, εξ' ορισμού κιόλας, "ανοιγοκλείνουν" το ρεύμα. 

Όντως οι πιο καλές που δεν χαλάνε κ ολας, είναι οι παλιές ασήκωτες. Οι καινούργιες είναι ουσιαστικά αναλώσιμες γιατί καίνε πλακέτες αρκετά συχνά. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Haldol είπε

Μάλλον θα εννοείς τάση και όχι ρεύμα.Το ρεύμα το ρυθμίζουμε με βάση τα χαρακτηριστικά της κόλλησης,διάμετρο ηλεκτροδίου και διατομές μετάλλων για κόλληση..Η τάση τώρα συνήθως είναι γύρω στα 20-25v κατά την κόλληση και μπορεί ανάλογα την μηχανή ναα δίνει μεγαλύτερη κατά το αρκ στιγμιαία για να ανάψει ευκολότερα το ηλεκτρόδιο κλπ.αυτο που κάνει εντέλει καλύτερο Γάζι με σωστές πάντα ρυθμίσεις,είναι η εμπειρία και τα στεγνά ηλεκτρόδια!....μυστικό ,εξασκήσου στο καλό τροχισμα...κάνει φοβερούς συγκολλητες!

Επεξ/σία από babisgr
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, babisgr είπε

Μάλλον θα εννοείς τάση και όχι ρεύμα.Το ρεύμα το ρυθμίζουμε με βάση τα χαρακτηριστικά της κόλλησης,διάμετρο ηλεκτροδίου και διατομές μετάλλων για κόλληση..Η τάση τώρα συνήθως είναι γύρω στα 20-25v κατά την κόλληση και μπορεί ανάλογα την μηχανή ναα δίνει μεγαλύτερη κατά το αρκ στιγμιαία για να ανάψει ευκολότερα το ηλεκτρόδιο κλπ.

Ρεύμα, όχι τάση. Πως ρυθμίζει (επί του πρακτέου, η πλακέτα) το ρεύμα μία μηχανής inverter; Δεν ανοιγοκλείνει πολύ γρήγορα τα MOSFET / IGBT, ώστε στο κλάσμα του χρόνου να περνάει "κατά μ.ο." το επιθυμητό ρεύμα;

Το να ρυθμιστεί η τάση (που κι αυτή με τη σειρά της θα'δινε περισσότερο ή λιγότερο ρεύμα, ελέω I = V/R) το θεωρώ αρκετά "φλου" σα μέθοδο, οπότε και τείνω να θεωρώ την τάση σταθερή. Πλην ενδεχόμενων spikes εκκίνσησης κ.λπ, όπως έγραψες κι εσύ.

Αναφορά σε κείμενο

αυτο που κάνει εντέλει καλύτερο Γάζι με σωστές πάντα ρυθμίσεις,είναι η εμπειρία και τα στεγνά ηλεκτρόδια!....μυστικό ,εξασκήσου στο καλό τροχισμα...κάνει φοβερούς συγκολλητες!

Εμπειρία, προφανώς. Προσωπικά, όταν κάνω μισή ώρα ηλεκτροκόλληση το χρόνο (!) δε το βλέπω να την αποκτάω σύντομα :P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Haldol είπε

Ρεύμα, όχι τάση. Πως ρυθμίζει (επί του πρακτέου, η πλακέτα) το ρεύμα μία μηχανής inverter; Δεν ανοιγοκλείνει πολύ γρήγορα τα MOSFET / IGBT, ώστε στο κλάσμα του χρόνου να περνάει "κατά μ.ο." το επιθυμητό ρεύμα;

Το να ρυθμιστεί η τάση (που κι αυτή με τη σειρά της θα'δινε περισσότερο ή λιγότερο ρεύμα, ελέω I = V/R) το θεωρώ αρκετά "φλου" σα μέθοδο, οπότε και τείνω να θεωρώ την τάση σταθερή. Πλην ενδεχόμενων spikes εκκίνσησης κ.λπ, όπως έγραψες κι εσύ.

Εμπειρία, προφανώς. Προσωπικά, όταν κάνω μισή ώρα ηλεκτροκόλληση το χρόνο (!) δε το βλέπω να την αποκτάω σύντομα :P

Για να βοηθησω την συζητηση να πω οτι οι πηγες στις μηχανες ΜΜΑ+TIG ειναι σταθερου ρευματος, και υπαρχει μοναδικος συνδιασμος τασης/ρευματος για κάθε τιμή ειτε ρευματος ειτε τασης.

Την ταση ο συγκολλητης την μεταβάλλει μέσω του μήκους του τόξου.Αν παίζει πολύ το χέρι του και μεταβάλλεται το μήκος του τόξου αντίστοιχα θα μεταβάλλεται και η τάση.Αυτό βεβαια δεν φάινεται στις μικρές μηχανες ΜΜΑ που έχουμε αλλά σε μια μεγάλη επαγγελματική TIG που αποτυπώνονται και τα volts ειναι πολυ χαρακτηριστικό.O συγκολλητής θα ρυθμίσει τα ampere (με βάση το βασικο μέταλλο,πάχος μετάλλου,τύπο ηλεκτροδίου κτλ) θα γίνει η έναυση και θα ανάψει το τόξο με μήκος όσο υπαγορευει η τάση που αντιστοιχεί στο ρέυμα που έχουμε επιλέξει.Προφανώς υπάρχουν και ανοχές για αυτο και το τόξο δεν σβήνει με το παίξιμο του μήκος του τόξου,αλλωστε με βάση την καμπύλη μεγάλες σχετικά μεταβολές στο μήκος του τόξου οδηγούν σε μικρές μεταβολλές του ρευματος.

image.png.ae59e54e74968859abe120e9774c7b55.png

Επεξ/σία από HatTrick
Δημοσ.

Εγω την παραγγειλα παντως στα 51€ μαζι με ενα κουπονι που ειχα. Ερασιτεχνης κουμπαρος μου παντως με αυτο το σκατο, εφτιαξε για πλακα μια περγκολα 3χ6μ , μεσα στο καρκακαιλι , περυσι το καλοκαιρι.
Η ηλεκτροκόλληση ειναι τσάμπα! Ουτε οι τσιμπιδες καλα καλα δεν εχουν τοσο.

Review αρκετα στο youtube. Κακο λόγο δεν άκουσα.

• Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...