pifilos Δημοσ. 16 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 16 Ιουλίου 2022 23 λεπτά πριν, geogr88 είπε Καλησπέρα,αυτες είναι κάποιες από τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις μου. Γενικότερα η ταχύτητα κλείστρου είναι χαμηλή με το σκεπτικό πως το θέμα μπορεί να κουνηθεί ανά πάσα στιγμή δεδομένης της ηλικίας Το ISO είναι ψηλό αλλά πιθανόν όχι απαγορευτικό, σίγουρα όμως επηρεάζει την τελική εικόνα Το διάφραγμα θα μπορούσε να είναι στο 5.6 που είναι και το φωτεινότερο σε αυτά τα mm αλλά και πάλι δεν είναι ούτε 1 stop για να πεις πως θα κέρδιζες κάτι σημαντικό είτε σε ταχύτητα κλείστρου είτε σε ISO. Εφόσον το budget είναι μικρό θα επιμείνω στο αρχικό μου post να διαλέξεις έναν από τους δύο που ανέφερα βάσει προτίμησης εστιακής απόστασης. Μπορείς να κάνεις αυτό που προτάθηκε ήδη, να χρησιμοποιήσεις δηλαδή τον ζουμ φακό που έχεις για ένα μικρό διάστημα στις δύο αυτές εστιακές αποστάσεις (35 και 50 που είναι και οι αποστάσεις των σταθερών που έχουν αναφερθεί) και να διαλέξεις ποια θες. Βάσει των παραπάνω ρυθμίσεων εκτιμώ πως θα δεις μεγάλη διαφορά τόσο στο αισθητικό κομμάτι της εικόνας (απομόνωση θέματος) όσο και στο πρακτικό αφού θα βγάζεις πιο άνετα με υψηλότερη ταχύτητα κλείστρου και καθαρότερο αποτέλεσμα λόγω μειωμένου ISO. π.χ. θα μπορείς να χρησιμοποιείς μια ταχύτητα κλείστρου χοντρικά στο 1/75 και ISO κοντά στο 800 με οποιονδήποτε από τους 2 φακούς που προτάθηκαν χρησιμοποιώντας τον στο πιο ανοικτό διάφραγμα. 2
D___G Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 Για εξωτερικό χώρο προσωπικά θα διάλεγα φακό τουλάχιστον 90mm ή περισσότερο, νομίζω ότι ο ευρυγώνιος δεν ενδείκνυται για λόγους παραμόρφωσης, το μοντέλο αισθάνεται πιο άνετα αν δεν είναι κοντά ο φωτογράφος, και το μικρό βάθος πεδίου που χρειάζεται στα πορτρέτα και αυτό επιτυγχάνεται με τηλεφακό
GQPhDFBI Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 16/7/2022 στις 10:51 ΜΜ, geogr88 είπε Καλησπέρα,αυτες είναι κάποιες από τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις μου. Όπως σωστά παρατήρησε και ο @pifilos το μεγαλύτερο πρόβλημα οφείλεται στις συνθήκες και στις ρυθμίσεις που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης και σε δεύτερη μοίρα έρχεται ο φακός. Βλέποντας τις ρυθμίσεις που έχεις, υποψιάζομαι ότι έχεις τη μηχανή στο auto και φωτογραφίζεις, αλλιώς δεν έχει νόημα να έχεις τόσο χαμηλή ταχύτητα και τόσο μικρό διάφραγμα. Σχετικά με το πρόβλημα που αναφέρεις για τα χρώματα υποψιάζομαι ότι δεν σου αρέσουν ή για τον θόρυβο που δημιουργείται από τα ψηλά iso που έχεις ή από λάθος χρήση wb (δεν φαίνεται στις ρυθμίσεις). Eπιπλέον θα υποθέσω πως δεν τις επεξεργάζεσαι ιδιαίτερα μιας και τραβάς σε jpeg. Μπορείς να προχωρήσεις σε αγορά ενός από τους παραπάνω φακούς που σου προτείναμε, αλλά κατά την άποψη μου, το πρόβλημα σου βρίσκεται στη μη ορθή χρήση του εξοπλισμού και ένας καλύτερος φακός δεν θα σου δώσει το αποτέλεσμα που φαντάζεσαι, εάν δεν το χρησιμοποιήσεις σωστά. Τέλος παραθέτω μία φωτογραφία που τράβηξα πέρυσι το φλεβάρη με πολύ παλαιότερη μηχανή από τη δική σου (μοντέλο 2006) και φακό δεκατετίας του 1980. Η μεγαλύτερη σημασία στη φωτογραφία είναι η σωστή εκμετάλευση του διαθέσιμου φωτισμού και η σωστή χρήση ρυθμίσεων. Για την παραπάνω λήψη θα μπορούσα να αφήσω τη μικρή να κάθεται στο relax στον καναπέ με χαμηλό φωτισμό και να δυσκολευτώ. Προτίμησα όμως την αγκαλιά του παππού, ακριβώς δίπλα από το παράθυρο (έχω αφήσει λευκή κουρτίνα να διαχέει λίγο το φως), να εκμεταλευτώ όσο φως έχω διαθέσιμο και να έχω μία λήψη που να με καλύπτει. Επεξ/σία 18 Ιουλίου 2022 από GQPhDFBI 1
geogr88 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Καλημερα,οντως πρεπει να ασχοληθω με τις ρυθμισεις πρωτα και μετα να παω σε φακο.Τραβαω σε jpeg+raw απλα πρεπει να βρω τα iso ,f κτλπ για επεξεργασια μετα πιο προγραμμα προτεινετε?
GQPhDFBI Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 9 λεπτά πριν, geogr88 είπε για επεξεργασια μετα πιο προγραμμα προτεινετε? Χρησιμοποιώ πολλά χρόνια τη σουίτα της adobe, lightroom photoshop κλπ... Όλα όμως τα προγράμματα επεξεργασίας είναι εφάμιλλά και στο τέλος αυτό που μετράει είναι ποιο workflow θα σου ταιριάξει. Σε δωρεάν προγράμματα τα μοναδικά που έχω δοκιμάσει είναι darktable και gimp. Ίσως κάποιο άλλο μέλος να μπορέσει να σε βοηθήσει περισσότερο με αυτά. 14 λεπτά πριν, geogr88 είπε Καλημερα,οντως πρεπει να ασχοληθω με τις ρυθμισεις πρωτα και μετα να παω σε φακο.Τραβαω σε jpeg+raw απλα πρεπει να βρω τα iso ,f κτλπ Την σωστότερη δουλειά θα κάνεις !
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 8 λεπτά πριν, GQPhDFBI είπε Χρησιμοποιώ πολλά χρόνια τη σουίτα της adobe, lightroom photoshop κλπ... Όλα όμως τα προγράμματα επεξεργασίας είναι εφάμιλλά και στο τέλος αυτό που μετράει είναι ποιο workflow θα σου ταιριάξει. Σε δωρεάν προγράμματα τα μοναδικά που έχω δοκιμάσει είναι darktable και gimp. Ίσως κάποιο άλλο μέλος να μπορέσει να σε βοηθήσει περισσότερο με αυτά. Την σωστότερη δουλειά θα κάνεις ! https://www.rawtherapee.com/ για μένα είναι το πιο πλήρες απο αποψη επεξεργασιας . Κάπως δύσχρηστο και αργο αλλά αποζημιώνει
babisskg Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 17 λεπτά πριν, decentintocerberon είπε https://www.rawtherapee.com/ για μένα είναι το πιο πλήρες απο αποψη επεξεργασιας . Κάπως δύσχρηστο και αργο αλλά αποζημιώνει Δύσχρηστο ........ ας οψεται που οι περισσότερες εφαρμογές είναι στημένες γύρω από το Windows interface . Το σημαντικό είναι πως ευτυχώς υπάρχουν και απολύτως δωρεάν εφαρμογές ελέω Linux . 1
Dr_73 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 15 λεπτά πριν, babisskg είπε Δύσχρηστο ........ Αντο μάθεις όχι ! Επεξ/σία 18 Ιουλίου 2022 από Dr_73 1
highpriest Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 51 λεπτά πριν, decentintocerberon είπε https://www.rawtherapee.com/ για μένα είναι το πιο πλήρες απο άποψη επεξεργασίας . Κάπως δύσχρηστο και αργό αλλά αποζημιώνει Το κατέβασα και το δοκίμασα τώρα. Εξαιρετικά αργό αλλά και πολύ δύσχρηστο. Αναγκάστηκα να δω 2 βιντεάκια για να βρω πως κάνεις crop! Η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη και βασικά δεν κάνει crop. Διαλέγεις την περιοχή που θα κροπάρεις και συνεχίζεις την επεξεργασία και όταν τελειώσεις και κάνεις εξαγωγή, εξάγει το αρχείο κροπαρισμένο. Αν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν τον βρήκα. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 17 λεπτά πριν, highpriest είπε Το κατέβασα και το δοκίμασα τώρα. Εξαιρετικά αργό αλλά και πολύ δύσχρηστο. Αναγκάστηκα να δω 2 βιντεάκια για να βρω πως κάνεις crop! Η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη και βασικά δεν κάνει crop. Διαλέγεις την περιοχή που θα κροπάρεις και συνεχίζεις την επεξεργασία και όταν τελειώσεις και κάνεις εξαγωγή, εξάγει το αρχείο κροπαρισμένο. Αν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν τον βρήκα. Εχει λογική Manager ! Δεν αλλαζει τίποτα στα αρχεια σου και δημιουργει αρχειο στο φακελο με τα raw αρχεια σου οπου αποθηκεύει οτι αλλαγες εχεις ζητησει στο τελικό σου αποτελεσμα. Οταν πατας αποθηκευση σου εξαγει αρχειο jpeg με το τελικο αποτελεσμα. Αυτο που μ αρεσει στη λογική του είναι οτι αν αλλαξεις γνωμη για κατι δε ξεκινας απ την αρχη ! Ανοιγεις το ιδιο raw και ολες οι κινησεις σου υπαρχουν. Το συγκεκριμενο προγραμμα είναι οτι πιο πληρες εχω δοκιμασει απο αποψη παρεμβασης στο φως. Αλλαξα pc για να το χρησιμοποιώ πιο ανετα, σε 4 core δε παλευόταν . Ειναι ανοιχτου κωδικα και εχουν γινει φιλοτιμες προσπάθειες. Οταν θελω να κανω κατι γρηγορο χρησιμοποιω το acdsee αλλά δεν υπάρχει καμια συγκριση στην αποδοση του raw (sony) ,στα Highlight-shadows ,white balance, camera noise reduction είναι όλα σε άλλο επίπεδο. To μονο που ειναι εκεί κοντα ειναι το capture one ,αλλά κι αυτό είναι ιδιαιτερο στη λογική του.
Dr_73 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 3 ώρες πριν, decentintocerberon είπε Αλλαξα pc για να το χρησιμοποιώ πιο ανετα, σε 4 core δε παλευόταν . Με 4πύρηνο δεν παλεύεται το raw therapee ; Το έχω δουλέψει και σε 2πύρηνο . Δεν λες πιο συγκεκριμένα ποιός 4πύρηνος είχε πρόβλημα ; Ο 2πύρηνος που πήγαινε μια χαρά, ήταν ο i3 6100 . Σε 6πύρηνο αντίστοιχα, δεν είδα τόσο μεγάλη διαφορά , το i5 12400 .
Επισκέπτης Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 i5 2400 ,ηταν πολύ αργός ειδικα οταν πήρα την α7 με 50 mb raw . Ειδα μεγαλη διαφορά με τον ryzen 2700.
Dr_73 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2022 Μήπως ήταν με μνήμη τίποτε 4gb ; Περισσότερο ρόλο παίζε η ram στις φωτογραφίες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα