Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα έχω παραγγείλει έναν HP 14s-fq1073ng 14" Full-HD Ryzen 7 5700U 32GB 480GB SSD και σκέφτομαι να του προσθέσω έναν firecuda 530 στην θέση του εργοστασιακού αξίζει; Βλέπουμε ουσιαστικές διαφορές; Η το συγκεκριμένο hardware δεν αποδίδει σημαντικά οφέλη στο ταίριασμα; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
42 λεπτά πριν, Captain Nemo είπε

σκέφτομαι να του προσθέσω έναν firecuda 530 στην θέση του εργοστασιακού αξίζει;

Δυστυχώς, αλλά:

το συγκεκριμένο hardware δεν αποδίδει σημαντικά οφέλη στο ταίριασμα; 

Με την έννοια ότι λόγο PCIe 3.0 οι μέγιστες ταχύτητες που θα πιάνει θα είναι μέχρι ~3.800MB/s. 

Βλέπουμε ουσιαστικές διαφορές;

Όταν παραλάβετε το λάπτοπ, τρέξτε το Crystal disk mark να δούμε τι ταχύτητες πιάνει και βλέπουμε για αναβάθμιση αν είναι. Η πιο καλή επιλογή φαίνεται ο Samsung 970 Evo Plus.

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 1
Δημοσ.

Ο εργοστασιακός είναι ένας OEM (Samsung ή Micron συνήθως) pcie3 στα 3000-3200mbps. Το λάπτοπ δεν υποστηρίζει pcie4.
Και να βάλεις τον 530 θα παίξει στα 3200mbps, που δεν είναι πάντα πρόβλημα αν σε ενδιαφέρει κάτι συγκεκριμένο που προσφέρει ο δίσκος. 

Είναι ελάχιστες οι φορές που μπορείς να τερματίσεις τη λειτουργία ενός Firecuda 530 σε σοβαρά συστήματα και εργασίες. Με τον 5700U και ειδικά σε laptop είναι πιθανότερο να ξεμείνεις από επεξεργαστική ισχύ ή ψύξη πριν καλά καλά προλάβεις να τον φορτώσεις. 
O firecuda είναι ένας από τους ελάχιστους δίσκους ( μαζί με τους υπόλοιπους phison E18 controller ) που αντιδρά με χαμηλό latency σε όλο το εύρος της χρήσης του. Από μόνος του είναι μία υπερβολή, εκτός αν χτυπάς μεγάλα project φωτομετρίας ή τρέχεις database πάνω του. 

Σε κάθε λάπτοπ που έχει δει ως τώρα έχω αποφύγει να βάλω 1 καλό δίσκο. Προτιμώ να τρέχω 2 ssd ( είτε 2 nvme,  είτε sata + nvme ) για να έχω ευκολότερη συντήρηση και να μοιράζω το φόρτο στα δύο. 
Επιβεβαίωσε πρώτα ποιο δίσκο έχει πάνω, και στη συνέχεια πόσους - τι SSD παίρνει. 

Για δύο NVME θα κρατήσεις τον εργοστασιακό για Windows και θα προσθέσεις ένα SN570. Ναι, είναι Dramless αλλά σε αυτό θα φορτώσεις τα περισσότερα προγράμματα που δουλεύεις κάθε μέρα. Ο εργοστασιακός έχει Dram και θα κάνει από μόνος του τη δουλειά στο caching κλπ κλπ. 

Αν είναι NMVE + SATA ( πχ 2,5" αρης)  , κρατάς τον εργοστασιακό και προσθέτεις έναν MX500. Στα windows που δεν έχεις σοβαρές απαιτήσεις έχεις τον Sata και παιρνάς τα προγράμματα στον NVME. 

Προφανώς με διαφορετικές τιμές πας σε διαφορετικούς δίσκους στις αντίστοιχες κατηγορίες. 
Προσοχή γιατί με τόσο shortage οι εταιρίες έχουν πειράξει αυτά που φοράνε τα δημοφιλή μοντέλα και δεν αποδίδουν όπως το αρχικό. Σίγουρα παραδείγματα είναι ο Samsung 970 Evo Plus, SN550, SN750, SN750 SE , SX8200 / S11 / Pro .

• Like 1
Δημοσ.
Στις 10/7/2022 στις 7:13 ΜΜ, Dr.Tesla είπε

Προφανώς με διαφορετικές τιμές πας σε διαφορετικούς δίσκους στις αντίστοιχες κατηγορίες. 
Προσοχή γιατί με τόσο shortage οι εταιρίες έχουν πειράξει αυτά που φοράνε τα δημοφιλή μοντέλα και δεν αποδίδουν όπως το αρχικό. Σίγουρα παραδείγματα είναι ο Samsung 970 Evo Plus, SN550, SN750, SN750 SE , SX8200 / S11 / Pro .

Ενδιαφέρον αυτό. Έχεις κάποια link για αυτά τα claim να δούμε από πότε έχουν αρχίσει να επηρεάζονται; Ευτυχώς τον 970 Evo Plus που έχω τον έχω πάρει πριν 2+ χρόνια και είναι άριστος μέχρι στιγμής.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, PadPoet είπε

Έχεις κάποια link για αυτά τα claim να δούμε από πότε έχουν αρχίσει να επηρεάζονται; Ευτυχώς τον 970 Evo Plus που έχω τον έχω πάρει πριν 2+ χρόνια και είναι άριστος μέχρι στιγμής.

Τώρα μου βάζεις δύσκολα. Είμαι σε κάποια discord server και γενικά κινούμαι περισσότερο στο reddit. Οπότε πρέπει να ξεκινήσω να ξεσκονίζω πολύ πράγμα. 
Για τον 970 Evo Plus έχουν αλλάξει με revision από Phoenix Controller + TLC (96) 92 Layer NAND σε Elpis Controller  + TLC 128 Layer NAND. 
Εδώ η διαφορά είναι μικρή. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πυκνή NAND έσωσε την κατάσταση, αλλά ανάλογα τη χρήση ο Controller ανέβαζε θερμοκρασία - έχει θέματα compatibility. 
Ανάλογα την περίπτωση η αλλαγή είναι ανάξια αναφοράς, αλλά οι εταιρίες έβαλαν ένα παράγοντα αβεβαιώτητας που βάζει σε σκέψεις.

Τα περισσότερα ευρήματα πάνω σε αυτό ήρθαν από CHIA miner, που έλυναν τους δίσκους και έβγαζαν αυτοκολλητα για να τους περάσουν σε μεγάλα cooling plate. 

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/pmvc9k/samsung_970_evo_plus_ssd_hardware_revisions_does/
https://www.techpowerup.com/forums/threads/et-tu-samsung-samsung-too-changes-components-for-their-970-evo-plus-ssd.286008/
https://www.tomshardware.com/news/samsung-is-swapping-ssd-parts-too

Δημοσ.

Απο ο,τι καταλαβα η διαφορα στους δισκους της Samsung παρατηρηθηκε στους 1ΤΒ και πανω. Προσωπικα εχω αγορασει δυο 970 evo plus , ο ενας παραγωγη το 2019 και ο δευτερος το 2021 , και ειναι πανομοιοτυποι. Και σε συσκευασια και σε hardware και σε ολα. Παρολα αυτα οποιος σκεφτεται τα μοντελα των 1ΤΒ και πανω καλο ειναι να εχει τον νου του.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, mphxths είπε

Απο ο,τι καταλαβα η διαφορα στους δισκους της Samsung παρατηρηθηκε στους 1ΤΒ και πανω.

Οι 500αριδες στο εξωτερικό δεν κινούνται τόσο όσο την Ελλάδα. Τα 1-2Tb είναι εκεί που σχεδιάστηκε το density και έχεις καλύτερα μεγέθη cache για τους PCIE3. Στους καλούς PCIE4 όσοι βλέπω να αγοράζουν πάνε κατευθείαν σε 2Tb κλπ ( και είναι απίστευτο με πόση μανία ψάχνουν να βρουν μικρά καταστήματα που έχει ξεμείνει κανένας samsung 970 pro στο ράφι) 
Είναι πολλά τα μοντέλα που πειράχτηκαν μέσα στο καλοκαίρι του 2021, για αυτό είπα να τα αναφέρω. 
Ακόμα όμως και ο πειραγμένος 970evo plus δεν είναι κακός δίσκος. Αλλά ο elpis controller είναι μία κομμένη έκδοση του pcie4 που βρίσκεται στους 980. Οπότε ανεβάζει θερμοκρασία και ρίχνει ταχύτητες αν δεν τον βάλεις κάτι από ψύκτρα μητρικής. 

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν ζεσταίνεται και κάνει throtle ή δουλεύει κάποια άλλη εφαρμογή από πίσω, αλλά είναι λίγο πεσμένες οι ταχύτητες σχετικά με αυτά που δίνει η εταιρεία:

Sequential Read Performance 2400MB/s 

Sequential Write Performance 1750MB/s 

Δημοσ.

Το έτρεξα ξανά μετά από reboot και σαν admin πάλι τα ίδια.Προγράμματα δεν υπάρχουν πολλά φρέσκος από format είναι.

Τώρα δεν ξέρω αν παίρνει και άλλο δίσκο σε sata και ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή για παραπάνω ταχύτητα.Βέβαια αν κόβει λόγω throttle δεν ξέρω πως το βλέπουμε και είναι κάτι που δεν αλλάζει.Και δεν ξέρω ένας ποιος γρήγορος έστω και με το throttle θα έδινε καλύτερα αποτελέσματα.Και αν χρειάζεται στην απλή χρήση η αν βλέπει κανείς μεγάλη διαφορά με μεγαλύτερες ταχύτητες.

• 3 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...