Haldol Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Έχω μπει σε σκέψεις να κάνω το καλοριφέρ υγραέριο. Προσοχή, όχι ΦΑ, αλλά υγραέριο! Το πετρέλαιο πέρα από το μεγαλύτερο κόστος, πιάνει πολύ χώρο (2.000 λτ δεξαμενή) και επιπλέον το όλο σύστημα βρυχάται σαν λιοντάρι που 'χει να φάει 3 'βδομάδες όταν δουλεύει. Οπότε, με στόχο μία λειτουργία 24/7 που έχω στο μυαλό μου για τη διατήρηση μίας "λογικής" θερμοκρασίας, κρίνεται ακατάλληλο... (δε θέλω ν' ακούω το ΜΠΧΧΧ στις 3 τη νύχτα, είναι δίπλα στην κρεβατοκάμαρά μου το λεβητοστάσιο!). Φυσικό αέριο, που είναι το πιο συνηθισμένο, δεν υπάρχει στην περιοχή και δε ξέρω αν (και πότε) θα υπάρξει. Πέραν τούτου, με το Ρωσο-Ουκρανικό, το βλέπω πολύ risky σαν κίνηση να πάω σε Φ.Α. όταν το 40% των εισαγωγών της χώρας έρχεται από Mother Russia. Επόμενη λύση, υγραέριο... και μάλιστα με μπουκάλες (των 10 kg) για ν' αποφύγουμε τα δύσκολα. Εάν έμπαινε δεξαμενή, θα'πρεπε πάλι να 'ρχεται φορτηγάκι να τη γεμίζει (παρόμοια διαδικασία με πετρέλαιο) και θέλει απόσταση γύρω της, οπότε πάλι πιάνει χώρο, και, και, και. Με μπουκάλες, απλά φορτώνω απ' το βενζινάδικο με το αμάξι ή μου τις φέρνουν σπίτι 5-5. Μπορούν όμως οι μπουκάλες (έστω 2-3 σε συστοιχία) να δώσουν μία αξιοπρεπή οικονομία, λ.χ. 4-5 ημέρες; Προφανώς εξαρτάται από την κατανάλωση, άρα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά δε θα 'θελα όταν πέσει το χιόνι και δε μπορώ να βγω απ' το σπίτι να ξεμείνω από αέριο! Όσοι το έχετε τολμήσει, τι αυτονομία σας δίνει το αέριο; Πόσες θερμίδες έχετε, και πόσο καιρό βγάζει η μάζα του αερίου που διαθέτετε, ώστε να μπορώ να κάνω μία σύγκριση; Αξίζει μήπως αντί για "καθαρό" αέριο να πάω σε Α.Θ. υψηλών με υποβοήθηση αερίου στα "δύσκολα"; Η θερμοκρασία πέφτει αρκετά συχνά κάτω από 5-7 βαθμούς (οπότε μία "σκέτη" αντλία θα ζοριστεί) ενώ δεν θέλω fan coils (οπότε πάμε υποχρεωτικά σε υψηλών). Οι αντλίες με "τρομάζουν" λίγο διότι δε βλέπω πολλές θερμίδες... οι χώροι προς θέρμανση είναι 500+ τ.μ., οπότε τα "αντλιάκα" των 10-15 kW είναι ακατάλληλα. Τώρα να βάλω 3-4 αντλίες μαζί, να δώσω 30.000+ ευρώ, δε νομίζω ν' αποσβέσω ποτέ... Το σχέδιο είναι μακρόπνοο, και δε θα προβώ φέτος σε καμία κίνηση (πλην του -άσχετου με το θέμα- τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού! ). Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι και ο φετινός χειμώνας θα βγει με πετρέλαιο + air-condition, ενώ το επόμενο καλοκαίρι θα γίνει η (όποια) αλλαγή.
korakios Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Spoiler Επεξ/σία 9 Ιουλίου 2022 από korakios 1
Haldol Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 2 λεπτά πριν, korakios είπε Thank you, αλλά δε μ' ενδιαφέρει μόνο το κόστος. Το πινακάκι το ξέρω, διότι παρακολουθώ και το άλλο θέμα, αλλά δε με καλύπτει σ' αυτό που αναζητώ.
zio10 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Εγώ λέω υγραέριο με δεξαμενή, μια φορά θα το κάνεις. Αλλά δεν ξέρω αν είναι αθόρυβο!
korakios Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Spoiler 10 λεπτά πριν, Haldol είπε Thank you, αλλά δε μ' ενδιαφέρει μόνο το κόστος. Το πινακάκι το ξέρω, διότι παρακολουθώ και το άλλο θέμα, αλλά δε με καλύπτει σ' αυτό που αναζητώ. άποψή μου είναι οτι είναι θέμα που αφορά το άλλο νήμα Επεξ/σία 9 Ιουλίου 2022 από korakios
Haldol Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Μόλις τώρα, korakios είπε άποψή μου είναι οτι είναι θέμα που αφορά το άλλο νήμα Έχεις διαβάσει όσα γράφω; Σχεδόν πουθενά δεν αναφέρομαι στο κόστος. Στο άλλο θέμα συζητάτε κυρίως "τι συμφέρει οικονομικά" - εγώ ψάχνω τι συμφέρει λειτουργικά (αφήνοντας λίγο στην άκρη το οικονομικό). Δε θέλω να σας hijackάρω. Αν κρίνει κάποιος mod ότι είναι συναφή, ας κάνει merge. Εγώ τα βλέπω ως άσχετα μεταξύ τους, γι' αυτό και άνοιξα θέμα. 3 λεπτά πριν, zio10 είπε Εγώ λέω υγραέριο με δεξαμενή, μια φορά θα το κάνεις. Αλλά δεν ξέρω αν είναι αθόρυβο! Η αλήθεια είναι ότι οι φιάλες έχουν (αρκετή) παραπάνω φασαρία. Αλλά οι δεξαμενές θέλουν 3 μέτρα (!) κενό χώρο από κάθε πλευρά, βάση της νομοθεσίας για εγκατάσταση σε οικία, οπότε δε ξέρω καν αν γίνεται ... 1
zio10 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 24 λεπτά πριν, Haldol είπε Έχεις διαβάσει όσα γράφω; Σχεδόν πουθενά δεν αναφέρομαι στο κόστος. Στο άλλο θέμα συζητάτε κυρίως "τι συμφέρει οικονομικά" - εγώ ψάχνω τι συμφέρει λειτουργικά (αφήνοντας λίγο στην άκρη το οικονομικό). Δε θέλω να σας hijackάρω. Αν κρίνει κάποιος mod ότι είναι συναφή, ας κάνει merge. Εγώ τα βλέπω ως άσχετα μεταξύ τους, γι' αυτό και άνοιξα θέμα. Η αλήθεια είναι ότι οι φιάλες έχουν (αρκετή) παραπάνω φασαρία. Αλλά οι δεξαμενές θέλουν 3 μέτρα (!) κενό χώρο από κάθε πλευρά, βάση της νομοθεσίας για εγκατάσταση σε οικία, οπότε δε ξέρω καν αν γίνεται ... Ναι δεν ξέρω από θέμα χώρου, νομίζω μπαίνει και υπόγεια δεξαμενή.
Specs Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Haldol είπε τι αυτονομία σας δίνει το αέριο; Πόσες θερμίδες έχετε, και πόσο καιρό βγάζει η μάζα του αερίου που διαθέτετε, ώστε να μπορώ να κάνω μία σύγκριση; Ti ενεργεια καταναλωσατε τον περασμενο χειμωνα? με καθε ειδος, πχ 5000kwh σε ηλεκτρικο ρευμα και 4 τονους πετρελαιο κλπ Απο εκει πρεπει να το ξεκινησουμε, ενημερωστε μας για να γινουν οι υπολογισμοι στο θεμα αυτονομιας... Επεξ/σία 9 Ιουλίου 2022 από Specs
Maurikycli Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Με δεκακιλη και τόσες απαιτήσεις σε θερμίδες ούτε μια μέρα δεν θα σε βγάζει!
hp8 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 3 ώρες πριν, Haldol είπε οι χώροι προς θέρμανση είναι 500+ τ.μ. περιμένεις σοβαρή απάντηση για θέρμανση 500+ τ.μ. από το .insomnia ?
Haldol Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 56 λεπτά πριν, Specs είπε Ti ενεργεια καταναλωσατε τον περασμενο χειμωνα? με καθε ειδος, πχ 5000kwh σε ηλεκτρικο ρευμα και 4 τονους πετρελαιο κλπ Απο εκει πρεπει να το ξεκινησουμε, ενημερωστε μας για να γινουν οι υπολογισμοι στο θεμα αυτονομιας... Αυτό είναι δύσκολο, διότι ειδικά το ρεύμα, χρησιμοποιείται για πολλά. Επιπλέον για θέρμανση χρησιμοποιεί μόνο το ένα σπίτι ρεύμα ( με τα air-condition ). Είναι αρκετά περίπλοικοι οι υπολογισμοί αν τα ρίξουμε όλα μέσα, οπότε γι' αυτό κοιτάω να δω καθαρά με τις θερμίδες τι θα συμβεί... 8 λεπτά πριν, Maurikycli είπε Με δεκακιλη και τόσες απαιτήσεις σε θερμίδες ούτε μια μέρα δεν θα σε βγάζει! Το φοβάμαι αυτό. Αν με μία "λογική" (2-3-4) συστοιχία βγάζω κάποιες μέρες, είναι οκ. Τώρα αν θέλω 2-3 μπουκάλες τη μέρα (!) χάνεται όλη η πρακτικότητα, που αυτό είναι το (κύριο) ζητούμενο. 3 λεπτά πριν, hp8 είπε περιμένεις σοβαρή απάντηση για θέρμανση 500+ τ.μ. από το .insomnia ? Γιατί όχι; Btw είναι 2 σπίτια σε ενιαίο κτήριο (διπλοκατοικία - πάνω/κάτω). Το ένα ~320, το άλλο ~200.
Maurikycli Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 4 λεπτά πριν, Haldol είπε Το φοβάμαι αυτό. Αν με μία "λογική" (2-3-4) συστοιχία βγάζω κάποιες μέρες, είναι οκ. Τώρα αν θέλω 2-3 μπουκάλες τη μέρα (!) χάνεται όλη η πρακτικότητα, που αυτό είναι το (κύριο) ζητούμενο. Αφού έχεις όρεξη για πειραματισμό, ξεκίνα να δουλεύεις τον ερχόμενο χειμώνα με 20αλιτρα μπετονια πετρέλαιο! Να σκεφτείς ότι σε διευκολύνω γιατί έπρεπε να σου υπολογίσω μικρότερα!
catmaster Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Δεν βγαίνουν τέτοιοι υπολογισμοί στο πόδι και στο περίπου , ειδικά αν μιλάμε για τόσα πολλά κυβικά μέτρα χώρου. Χρειάζεται διαστασιολόγηση και θερμιδουπολογισμός καθώς και έλεγχος για απώλειες , τύπος μόνωσης , πόσα παράθυρα και πορτοπαράθυρα υπάρχουν και ένα σωρό άλλα πράγματα.Και η περιοχή που μένεις σηκώνει μπόλικο χιόνι. Στο εντελώς περίπου θα έλεγα να κάνεις ενα υπολογισμό πόσο πετρέλαιο έκαψες με την φετεινή βαρυχειμωνιά και να κανεις επιμερισμο βάσει της κατανάλωσης, της επιθυμητής θερμοκρασίας και των ωρών λειτουργίας ώστε να μπορέσεις να το αναγάγεις σε κατανάλωση κιλών υγραερίου. Χοντροκομμένος υπολογισμός με αυτά τα τετραγωνικά (500) και με μια νορμαλ μονωση με τη βαρυχειμωνιά που είχαμε φέτος (κατοικος ροδόπολης) κατανάλωση οριακα 4 δεκάρες φιαλες την ημέρα με λειτουργία 24/7 και επιθυμητη θερμοκρασια 21 βαθμούς. Επεξ/σία 9 Ιουλίου 2022 από catmaster
Specs Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 9 Ιουλίου 2022 2 ώρες πριν, Haldol είπε Γιατί όχι; Κανε το "τεστ" του insomnia και θα βρεις τις αναγκες τις ενεργειακες του κτιριου και μετα τα υπολοιπα ειναι ευκολακι... Στο νημα που ρωτησες για τα κλιματιστικα, οδηγιες στο sticky. Αλλη λυση αναθεση σε μηχανικο για μελετη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα