babisskg Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 Στις 12/7/2022 στις 10:44 ΠΜ, Dr_73 είπε Χωρίς παρεξήγηση , δεν συμπαθώ τις toy cameras . Η holga πιστεύω ότι με 120 φιλμ βγάζει χειρότερες φωτογραφίες από καταναλωτικές 110και σίγουρα από όλες τις 135. . Ποιός ο λόγος να δαπανάς 120 φίλμ , που πλέον κοστίζει ακριβά , αν πετάς την ποιότητα στα σκουπίδια ; Από την άλλη με mamiya c330 βλέπεις τέτοιες φωτογραφίες Στις 12/7/2022 στις 11:10 ΠΜ, thodorisarch είπε Καμία παρεξήγηση, πρωινή κουβέντα σε ένα φόρουμ κάνουμε, παρέα με τον πρωινό καφέ μας. ☕ Όταν επιλέγω τη Holga, επιλέγω αυτό ακριβώς το εφέ που μου δίνει. Όταν επιλέγω μια κανονική μηχανή μεσαίου φορμά, επιλέγω την πιστότητα εικόνας που θα πάρω (και που βλέπουμε στην υπέροχη φωτογραφία που παραθέτεις). Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη "ποιότητα" διότι έχει δυο έννοιες: τεχνική και αισθητική. Τεχνικά, μια Mamiya C330 θα δώσει πιο ποιοτική εικόνα από μια toy camera. Αισθητικά και προσωπικά, υπάρχουν περιπτώσεις που προτιμώ τη χαμηλή τεχνική ποιότητα της Holga για να πάρω ένα "διαφορετικό" αποτέλεσμα. Επίσης, δαπανάω 120 φιλμ διότι θέλω να το δαπανήσω. Μου αρέσει η διαδικασία του, μου αρέσουν οι επιλογές που έχω σε μηχανές και αποτελέσματα, μου αρέσει να το εμφανίζω στο σκοτεινό θάλαμο. Αν ήταν θέμα οικονομικής επιβίωσης και επαγγέλματος, λογικά θα τραβούσα ψηφιακό... Κάποια πράγματα αγοράζονται και χρησιμοποιούνται με το μυαλό , κάποια άλλα με την καρδιά . Στις 12/7/2022 στις 2:15 ΜΜ, thodorisarch είπε Πράγματι τα σύγχρονα film scanner κάνουν πολύ καλή δουλειά, ειδικά στο μεσαίο φορμά, χωρίς να είναι πολύ ακριβά. Το θέμα του φιλμ πλέον είναι το κόστος του. Δεν θα το έλεγα ακριβό, αν τραβάς 4-5 φιλμάκια το μήνα και σκανάρεις μόνος σου, αλλά σίγουρα δεν είναι και φτηνό σε σχέση με τις εποχές που ζούμε... Η λογική του φίλμ αλλά και η συνοδευτική μηχανιστική απέχει από αυτή του ψηφιακού μέσου , μάλιστα θα τολμήσω να πω πως το φιλμ μακρόπνοα θα επιζήσει έστω και σε μικρή κλίμακα , πολύ περισσότερο , πάντα έχοντας στην πίσω πλευρά του μυαλού , την διάρκεια ζωής των σχετικών μηχανών , αλλά και το ενδιαφέρον το οποίο θα εξανεμίζεται . Το κόστος είναι κάτι που σηκώνει νερό , πως φαινομενικά δείχνει ακριβό , αν όμως το αντιστοιχίσουμε με την πληθώρα " άσχετων " ψηφιακών εικόνων που τραβιούνται μόνο και μόνο για να τραβηχτούν ......... μαζί με το κόστος του ανάλογου ψηφιακού hardware , το οποίο σήμερα κυμαίνεται κατ' ελάχιστον στο χιλιάρικο , όπως το επιτάσσει η τεχνολογική μόδα και τα αντίστοιχα κανάλια ενημέρωσης , τότε θα δούμε πως η χρήση φίλμ ακόμη και παράπλευρα δεν είναι τόσο ακριβή . Δεν θα διστάσω να πω πως στην διαδικασία του φίλμ , απουσιάζει το πιθανό άγχος που δημιουργεί η αναζήτηση της τελειότητας μέσα από το ψηφιακό μέσο αλλά και τα παρελκόμενα όπως επεξεργασία και άλλα . Χωρίς την διάθεση να αποτελέσει κάποιου είδους case study , ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθεί κανείς αν προτιμάει τον κυκεώνα των ψηφιακών ρυθμίσεων η την απλότητα του φίλμ . 3
Dr_73 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 Μόνο μία συμπλήρωση . Αν κάποιος δεν θέλει τελευταίας γενιάς ψηφιακή , μπορεί με παλιά μοντέλα μεταχειρισμένα , να κάνει θαύματα. Με φοιτητικό χαρτζηλίκι, ακόμη και μικρό , αν πάει κάποιος σε εξοπλισμό 10ετίας , μπορεί να βγάζει φωτογραφίες και θαυμάσιες και πάμπολες. Πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες, από τον αντίστοιχο στη δεκαετία του 2000 ή του 1990, με φιλμάτο εξοπλισμό . Παραδείγματα ; Μια Nikon D80 με τον 18-105 ή αντίστοιχα μια Canon 40D με τον 18-105. Μιλάμε για εξοπλισμό 120 με 150€ . Με τρομερές δυνατότητες όμως. Το ότι είναι υποδεέστερος από αντίστοιχο του 2022, δεν λέει τίποτε. Μπορεί να βγάλει σχεδόν τα πάντα. Τουλάχιστον τα πάντα που έβγαιναν από τη γέννηση της φωτογραφίας , μέχρι πριν λίγα χρόνια. 2
highpriest Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 3 ώρες πριν, babisskg είπε Χωρίς την διάθεση να αποτελέσει κάποιου είδους case study , ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθεί κανείς αν προτιμάει τον κυκεώνα των ψηφιακών ρυθμίσεων η την απλότητα του φίλμ . Προτιμάω τον ψηφιακό κυκεώνα! 1
babisskg Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 17 Ιουλίου 2022 Μόλις τώρα, highpriest είπε Προτιμάω τον ψηφιακό κυκεώνα! Καθείς εις το είδος του , τις προτιμήσεις του , μέσα από αυτή την δήλωση το σημαντικό που βγαίνει είναι να γνωρίζει κανείς τις ανάγκες του ........ 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα