Προς το περιεχόμενο

Προβλημα hardware στο Pc

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από icenex,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα σας πω ολη την ιστορια μπας και βγαλουμε ακρη παρεα γιατι εχω δοκιμασει αρκετα πραγματα ως πιθανες λυσεις και μεχρι στιγμης δεν εχω καταλαβει τι φταιει.Προκειται για το συστημα της υπογραφης.

Λοιπον χθες βραδυ εκει που επαιζα στα καλα καθουμενα το pc εκλεισε και οταν δοκιμασα να το ξανανοιξω το μονο πραγμα που εκανε ηταν να ανοιγει για 1 δευτερολεπτο και μετα να κλεινει.Θεωρω οτι μαλλον εκανε fail το oc, που του ειχα( Light oc αν θυμαμαι καλα στα 4000mhz επαιζε ο επεξεργαστης και οι ram stock.).Αυτο που εκανα ητανε να κλεισω το τροφοδοτικο απο πισω να βγαλω και το καλωδιο τροφοδοσιας και να πατησω αρκετες φορες το κουμπι του power ωστε να αδειασει το ρευμα απο πυκνωτες κτλ.Στις πρωτη προσπαθεια δεν δουλεψε τελικα το αφησα το pc για περισσοτερη ωρα κλειστο και οχι για 1 λεπτο αλλα 5 λεπτα και μετα δοκιμασα την παραπανω λυση και τελικα το pc ανοιξε μου εδειξε οτι το oc εκανε fail μπηκα στα bios δεν πατησα τιποτα ο χαζος πχ να πατησω defaults γιατι υπεθεσα κατι εγινε με την ταση στο ρευμα και για αυτο εκλεισε αποτομα.Με λιγα λογια πατησα exit without save και bootare το pc κανονικα και τον χρησιμοποιησα για το υπολοιπο βραδυ με εκεινες τις ρυθμισεις χωρις να μπω σε περαιτερω ερευνα(αφου δουλεψε χωρις να κλεισει μεχρι να το κλεισω μονος μου) γιατι υπεθεσα οτι στο επομενο boot το pc θα μπορεσει να μπουταρει κανονικα με το προφιλ του Oc.

Βεβαια το επομενο πρωι αυτο ειχε αλλα σχεδια και εκανε ακριβως το ιδιο και μαλιστα πλεον δεν δουλευε η παραπανω λυση, τοτε σκεφτηκα οτι ισως επειδη εχω καιρο να το καθαρισω απο την σκονη ισως να βραχυκυκλωνει καπου, ετσι το ανοιξα εβγαλα ραμ,καρτα γραφικων, επεξεργαστη, και εκανα μια συντηρηση σε ολα αυτα και αλλαγη παστας που ουτως η αλλως επρεπε να γινει, μονο κ μονο για να αποκλεισω αυτην την περιπτωση.Το αποτελεσμα ητανε το ιδιο συνεχιζε να ανοιγει για 1 δευτερολεπτο και να κλεινει, ετσι αποφασισα να βγαλω και την μπαταρια απο την μητρικη και να δοκιμασω παλι,εκανε το ιδιο καποια στιγμη ανοιξε για λιγο εφτασε στο bios και εκλεισε,μετα συνεχισε να κανει το ιδιο τοτε αποφασισα να βγαλω μπαταρια και ολα τα καλωδια και να τα ξανακουμπωσω μην τυχον καπου δεν κανουν σωστα επαφη το αποτελεσμα ειναι οτι ανοιξε το Pc και πλεον δεν κανει τιποτα στην μητρικη και βγαζει code 00.Ανοιγει κανονικα το τροφοδοτικο δουλευει κανονικα και η μητρικη δεν περναει απο κανενα code και δειχνει αυτο το 00 που απο οσο εχω ψαξει στις asus μητρικες σημαινει corrupted data sto cmos.

Επειδη επρεπε να φυγω να παω για δουλεια το Pc το παρατησα ετσι χωρις μπαταρια,ραμ, και εκτος ρευματος, τι λετε μπορει να φταιει και τι αλλο να δοκιμασω?Επειδη η Mb εχει jumperaki για oc θα το απενεργοποιησω και αυτο θα κλεισω το xrp διακοπτη που εχει πανω στην μητρικη και σκεφτομαι να τα αποσυνδεσω ολα ακομη και σκληρους δισκους και να αφησω μονο μια ραμ παλι,σκεφτομαι ακομη και να κανω clr cmos ακουμπωντας τα 2 πινακια που ουσιαστικα απο οσο ξερω ειναι ιδιο με το να βγαλεις την μπαταρια απλα λεω να τα κανω ολα μπας και αρχισει να δουλευει.Αν δεν πιασουν ολα αυτα τι αλλο να δοκιμασω?

Η μας αφησε χρονους καμια μητρικη ή επεξεργαστης?Απλα μου κανει εντυπωση που χθες δουλεψε κανονικα και χωρις προβληματα μολις πηγε στα factory defaults.

Επεξ/σία από icenex
Δημοσ.

Μητρική μερικών ετών (αν μιλάμε για το σύστημα της υπογραφής), με συνεχές oc, ε δεν είναι να πέφτεις και απο τα σύννεφα...

Το οτι δούλευε μέχρι χτες δυστυχώς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα...

Τι θα θεωρούσα προσωπικά ύποπτο:

Μνήμες, μητρική, τροφοδοτικό.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, nickol-us είπε

Μητρική μερικών ετών (αν μιλάμε για το σύστημα της υπογραφής), με συνεχές oc, ε δεν είναι να πέφτεις και απο τα σύννεφα...

Το οτι δούλευε μέχρι χτες δυστυχώς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα...

Τι θα θεωρούσα προσωπικά ύποπτο:

Μνήμες, μητρική, τροφοδοτικό.

Oc εγινε τα τελευταια 2 χρονια το πολυ...πριν δουλευε στοκ οχι οτι αυτο δεν σημαινει οτι μπορει να επαιξε ρολο και να κλαταρε ο επεξεργαστης απλα το λεω με την εννοια οτι δεν ειναι τοσο ταλαιπωρημενος εκτος αν επεσα σε κακο τσιπακι..Και το τροφοδοτικο ειναι σχετικα καινουργιο 2-3χρονων(μπορει και λιγοτερο) γιατι ειχα πεσει σε ελαττωματικο κομματι και απο corsair πηγα σε αυτο που εχει και 10 χρονια εγγυηση.Απλα μου φαινεται παραξενο που ενω μου εκανε οτι μου εκανε μετα δουλεψε κανονικα το βραδυ κοινως δεν εκανε κιχ.Δεν ξερω οτι ναναι ειναι ωρες ωρες αυτοι οι υπολογιστες.Αν ητανε τελειως νεκρο δεν θα συζηταγαμε απλα μου παρουσιασε οπως περιεγραψα 2 διαφορετικα προβληματα εκει που εφτιαξε το συνεχομενο ρεσταρτ τωρα δεν ποσταρει και πεταει το 00 code οπως προανεφερα και εχω σκεφτει μεχρι και να κανω flash το bios.Το μονο που μπορω να σκεφτω τωρα ειναι να μην εχω κουμπωσει κατι καλα.Η πλακα ειναι οτι δεν ειμαι σπιτι τωρα ωστε να κανω μερικους πειραματισμους.Αν ειχα δευτερο τροφοδοτικο θα δοκιμαζα αν ειναι αυτο ωστε να αρχιζω να αποκλειω ενα ενα τα κομματια και να βρω ποιο εχει το προβλημα.

Εγω παλι ειμαι αναμεσα σε μητρικη και cpu και τελος τροφοδοτικο, τεσπα θα παω σπιτι θα δοκιμασω και θα σας πω τα αποτελεσματα.

Δημοσ.

Κάπως έτσι ψόφησε μια Ζ87i pro που είχα στον 4790Κ ξαφνικά.

το πατάς, ανάβει στιγμιαία και σβήνει πάλι. Στις 15 προσπάθειες μπορεί να ανάψει και να μείνει για λίγο στο bios αλλά αν τον κλείσεις κάνει πάλι τα ίδια.

Ειχα δοκιμάσει το υπόλοιπο hardware σε αλλο σύστημα και λειτουργούσε κανονικά, η δικιά μου μητρική δεν άνοιγε με κανεναν επεξεργαστή.

Το σύστημα δούλευε για χρόνια με ενα τυπικό OC(απο 4GHz στα 4.4 all core χωρίς turbo) και ήταν rock solid στο οτιδήποτε.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, Xristaras12 είπε

Κάπως έτσι ψόφησε μια Ζ87i pro που είχα στον 4790Κ ξαφνικά.

το πατάς, ανάβει στιγμιαία και σβήνει πάλι. Στις 15 προσπάθειες μπορεί να ανάψει και να μείνει για λίγο στο bios αλλά αν τον κλείσεις κάνει πάλι τα ίδια.

Ειχα δοκιμάσει το υπόλοιπο hardware σε αλλο σύστημα και λειτουργούσε κανονικά, η δικιά μου μητρική δεν άνοιγε με κανεναν επεξεργαστή.

Το σύστημα δούλευε για χρόνια με ενα τυπικό OC(απο 4GHz στα 4.4 all core χωρίς turbo) και ήταν rock solid στο οτιδήποτε.

Ωραια μας μαμησε με λιγα λογια...

Θα δοκιμασω 2-3 λυσεις που εχω βρει ψαχνοντας το ιντερνετ και λογικα αν ψοφησε κατι απο αυτα ειτε μητρικη ειτε cpu λογικα θα παω σε καινουργιο σετακι δεν αξιζει να πεταξω λεφτα για μεταχειρισμενο και το πολυ πολυ βαζω τα υπολοιπο λειτουργικο σετ για πουλημα.Απλα μενει να βρω τελικα ποιος ειναι ο φταιχτης θα κοιταξω και το απιθανο σεναριο να φταιει το τροφοδοτικο.Στην τελικη αν δεν βρω ακρη απο μονος μου θα τον παω σε εναν τεχνικο να το ψαξει γιατι πραγματικα βαριεμαι να ασχολουμαι.

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά,μια ερώτηση κι από μένα.Εχω παρατηρήσει τελευταία κάτι σχετικα κουφό στο pc μου.Οποτε είναι ανοιχτός και κλείσω την οθόνη,με το που την ξανάνοιξω μετά από ώρα μου βγάζει "χιόνια",σαν κι αυτά που ειχαν οι τηλεοράσεις όταν δεν υπήρχε σήμα και μόνο με hard reset επανέρχεται.Αντιθετως αν δεν κλείσω την οθόνη(κι ας κλείσει μετά από μόνη της),όσες ώρες κι αν περάσουν δεν υπάρχει κανένα θέμα.Μπορει να μαντέψει ή να γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να είναι αυτό;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικα το εδωσα το Pc σε τεχνικο να δουμε με σιγουρια τι φταιει..Κοιταω για καινουργιο σετακι(εφτιαξα και αλλο θεμα για προτασεις) σε περιπτωση που δεν φτιαχτει που κατα 99% δεν θα γινει θεωρω κατι ψοφησε δεν ελπιζω σε θαυμα..Δεν το κλεινω το θεμα ακομη θα περιμενω να δουμε τι θα πει ο τεχνικος να το ποσταρω σε περιπτωση που παθει καποιος κατι αντιστοιχο να ξερει πανω κατω που ειναι το προβλημα.

Επεξ/σία από icenex
  • Λύση
Δημοσ.

Τελικα ηρθε χθες η απαντηση απο τον τεχνικο, αφου δοκιμασε ραμ,τροφοδοτικο, χωρις αποτελεσμα ημουν στην αναμονη μεχρι να βρεθει επεξεργαστης για να δουμε αν φταιει η μητρικη ή ο επεξεργαστης, τελικα βρεθηκε ενας τον δοκιμασε και μου ειπε οτι το μηχανημα ποσταρε, αρα παρεδωσε πνευμα ο επεξεργαστης.

Οποτε τωρα μενει να βρω εναν φθηνο μεταχειρισμενο αντικαταστατη μιας και το budget ειναι μειον καθως η καλυτερη κινηση θα ητανε να παω σε νεα πλατφορμα αλλα μετα απο λιγο ψαξιμο ειδα οτι θα χρειαστω και ψυξη μιας και η δικη μου δεν ειναι συμβατη με τα καινουργια socket.Οποτε και σε φθηνη λυση να παω θελω τουλαχιστον ~400€=100 για μια καλη υδροψυξη για να μου μεινει αν αναβαθμισω στο μελλον,  100 μητρικη και 180 για εναν 12400f, οποτε για μενα το θεωρω βλακεια να μην δωσω αλλα 200 ευρω και να παω σε ενα σετακι με καλυτερη μητρικη στα 200€ και εναν 12600k.Οποτε ξεφευγουμε τωρα σε λεφτα..Αν βρεθει cpu και γινει η δουλεια μου με ενα 100αρι το πολυ αλλιως αναγκαστικα θα μεινω απο pc μεχρι να μαζεψω λεφτα να παω σε νεα πλατφορμα.

Ευχαριστω ολους οσους ασχοληθηκαν..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@icenex

"Τελικα ηρθε χθες η απαντηση απο τον τεχνικο, αφου δοκιμασε ραμ,τροφοδοτικο, χωρις αποτελεσμα ημουν στην αναμονη μεχρι να βρεθει επεξεργαστης για να δουμε αν φταιει η μητρικη ή ο επεξεργαστης"

Eπαγγελματίας με εργαστήριο ή κάποιος που ξέρει είναι ο τεχνικός όπου αναφέρεσαι, γιατί αν θέλει επεξεργαστή για να δει ένας επαγγελματίας αν μια μητρική δουλεύει ή όχι είναι ανεπίτρεπτο, αυτά δικαιολογούνται μόνο σε χομπίστες και ερασιτέχνες

Επεξ/σία από itanium
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, itanium είπε

@icenex

"Τελικα ηρθε χθες η απαντηση απο τον τεχνικο, αφου δοκιμασε ραμ,τροφοδοτικο, χωρις αποτελεσμα ημουν στην αναμονη μεχρι να βρεθει επεξεργαστης για να δουμε αν φταιει η μητρικη ή ο επεξεργαστης"

Eπαγγελματίας με εργαστήριο ή κάποιος που ξέρει είναι ο τεχνικός όπου αναφέρεσαι, γιατί αν θέλει επεξεργαστή για να δει ένας επαγγελματίας αν μια μητρική δουλεύει ή όχι είναι ανεπίτρεπτο, αυτά δικαιολογούνται μόνο σε χομπίστες και ερασιτέχνες

Επειδη και εγω εχω σπουδασει το εν λογω επαγγελμα αλλα με θεωρω ερασιτεχνη τεχνικο με μικρη εμπειρια μιας και δεν το δουλεψα αυτο που σπουδασα, θα πω οτι και εγω ετσι θα εβρισκα ποιο κομματι εχει το προβλημα δηλαδη με την μεθοδο της εις ατοπον απαγωγη.Να αντικαθιστω τα κομματια που θεωρω υπαιτια με λειτουργικα.Δεν εχω σπουδαζει ηλεκτρολογια-ηλεκτρονικη ή οπου ανηκει αυτος ο τομεας, οποτε δεν περιμενω καποιον τεχνικο υπολογιστων να εχει σπουδασει απαραιτητα και ηλεκτρολογια.Σιγουρα αυτος που ξερει και ηλεκτρολογια ειναι πιο ολοκληρωμενος τεχνικος.

Αλλα για να σου απαντησω στην ερωτηση τον εδωσα τον υπολογιστη σε γνωστο καταστημα με τεχνικο τμημα για να μου κανουν την διαγνωση καθοτι αν την εκανα μονος μου θα επρεπε πρωτιστως να αγορασω μεταχειρισμενο επεξεργαστη για αρχη να τον δοκιμασω και αν τελικα δεν επαιζε να εβγαζα το συμπερασμα οτι τελικα ισως φταιει η μητρικη κοινως μετα θα ειχα 2 επεξεργαστες να καθονται στα χερια μου.Και μετα να συνεχιζα αγοραζοντας μητρικη μιας κ ητανε το επομενο υποπτο κομματι που μαλλον παρεδωσε πνευμα.Ενω τωρα με ενα 10αρικο τουλαχιστον εμαθα τι φταιει.

Αλλα αναρωτιεμαι κατα ποσο ευκολο ειναι να το βρει ενας που ξερει απο ηλεκτρολογια σε σχεση με αυτην την μεδοδο γιατι αν δεν απατωμαι θα πρεπει να κανει ενα καρο μετρησεις και δεν ξερω ποσο χρονοβορο γιατι οπως ειπα δεν γνωριζω απο ηλεκτρολογια.

Επεξ/σία από icenex
Δημοσ.

επαγγελματίας είναι αυτος που παίρνει ευθύνη για αυτά που ξέρει και τις παραλείψεις του, απο κει και περα μπορεί να κανει διάγνωση όπως μπορεί ο καθένας, το θέμα είναι αν κανει λάθος/ παραβλέψει, αποζημιώνει η κανει την παπια.

• Like 1
Δημοσ.

To κακό είναι οτι το επάγγελμα αυτό είναι γεμάτο άσχετους όπου παίζουν parts darts λες και είναι lego πολλές φορές δεν μπορούν να ωρούν μια βλάβη γιατί τα συμπτώματα δύο άσχετων βλαβών να έχουν το ίδιο σύμπτωμα και φυσικά να ακούμε μετά ωραία "ήταν η ώρα του" ή το πλέον διαδεδομένο "με τα ηλεκτρονικά ποτέ δεν είναι κανένας σίγουρος" αυτά κοστίζουν χρόνο και χρήμα και φυσικά χαλούν την εικόνα ενός κλάδου.

@ Αris_     Θεωρώ αυτονόητο ότι ένας επαγγελματίας στον χώρο θα είναι ευσυνείδητος και αν κάνει κάποια ζημιά θα την αποκαταστήσει χωρίς κόστος για τον πελάτη σε αντίθεση με τον σκιτζή εδώ

01.jpg

02.jpg

Τι βλέπουμε πιο πάνω μηχάνημα πελάτη σταθερό όπου έσβηνε τυχαία, εδώ αν έμπαινε και έγραφε κάποιος στο φόρουμ με αυτό το σύμπτωμα θα του απαντούσαν κάνοντας μια λογική υπόθεση τροφοδοτικό

ΟΜΩΣ το μηχάνημα πήγε σε "επαγγελματία" για καθαρισμό ο κύριος έσπασε στο sata power του δίσκου και έβαλε μια τσόντα από χαρτόνι στο πλαστικό που έλειπε με αποτέλεσμα να γίνονται arcs και το πιο έξυπνο ic του corsair να κόβει την τάση για να προστατέψει τον υπόλοιπο υπολογιστή, φαίνεται στην φωτό από το μικροσκόπιο το καρβουνιασμένο 3ο πιν από αριστερά,.... 

Δημοσ.

Τελικα οντως παραδωσε πνευμα ο επεξεργαστης, βρηκα εναν μεταχειρισμενο τον εβαλα πανω και ενω δουλευει κανονικα αν βαλω τις μνημες οπως λεει στο εγχειριδιο δηλαδη αν εχεις 4 μνημες τις βαζεις στις εξης θεσεις a1,b1,c1,d1 το θεμα ειναι οτι αν τις βαλω ετσι δεν μου αναγνωριζει τις θεσεις a1,b1.

Δοκιμασα να βγαλω και ξαναβαλω την cpu(3-4 φορες το εκανα),κοιταξα για λιγισμενα πινς,εκανα reset bios, εβγαλα την μπαταρια της μητρικης, εσφιξα και ξεσφιξα τις βιδες της υδροψυξης μην τυχον το ειχα σφιξει πολυ η το αντιστροφο.Να μην τα πολυλογω δοκιμασα ενα καρο πραγματα.Δοκιμασα μια μια τις μνημες μηπως ητανε αυτο.

Τελικα τις εβαλα και τις 4 στις θεσεις c1,c2,d1,d2 και τις ειδε ολες, η ερωτηση μου ειναι επειδη δεν εχω ορεξη να ψαχνομαι ιδιαιτερα.Παιζει ιδιαιτερο ρολο που τις εχω ετσι ή ολα καλα και να μην ασχοληθω.Ρωταω επειδη στο manual τις μητρικης εχει οδηγιες οτι πρεπει να μπουνε με συγκεκριμενη σειρα οι μνημες.

Σας ταγκαρω ολους σας σε περιπτωση που ξερει καποιος απο εσας @nickol-us@Xristaras12@itanium

Καταγραφή.JPG

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι μνήμες είναι όλες ίδιες;

Πρακτικά χάνεις το quad channel, σίγουρα έχει μειωμένη επίδοση το dual channel,  δεν γνωρίζω να σου πω πόσο μικρή/μεγάλη διαφορά.

Δοκίμασες να πειραματιστεις με διατάξεις; Πχ δοκίμασε quad channel στις 2ες θέσεις (a2 b2 c2 d2) ή/και δοκίμασε να αλλάξεις την σειρά των μνημών.

Επεξ/σία από nickol-us
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, nickol-us είπε

Οι μνήμες είναι όλες ίδιες;

Πρακτικά χάνεις το quad channel, σίγουρα έχει μειωμένη επίδοση το dual channel,  δεν γνωρίζω να σου πω πόσο μικρή/μεγάλη διαφορά.

Δοκίμασες να πειραματιστεις με διατάξεις; Πχ δοκίμασε quad channel στις 2ες θέσεις (a2 b2 c2 d2) ή/και δοκίμασε να αλλάξεις την σειρά των μνημών.

Ναι είναι ίδιες δεν είχα θέμα παλιοτερα.Δοκιμασα διαφορές διατάξεις χωρίς αποτελεσμα αν δεν βαλω μια μνήμη στην θέση d1 δεν ποσταρει,Τι να πω θα ξαναδοκιμάσω να βγάλω μπαταρία bios και να τις βάλω σε διαφορετικές διατάξεις αν και δεν το βλέπω να γίνεται δουλειά.

Αυτό κατάλαβα κ εγώ ότι δε θα δουλεύει το quad channel και αναρωτιομουν τι θα χάνω γιατί αν είναι μικρή διαφορά να το ανεχτώ μέχρι να αλλάξω pc.Παιζει να είναι θέμα επεξεργαστή;Μου φαίνεται απίθανο να παίζουν τα slots μόνο δεξιά του επεξεργαστή έτσι όπως κοιτάω την μητρική και αριστερά να ειναι λες κ νεκρωσαν.Η λογικη μου λεει οτι ειναι λυγισμενα πινς η εχω σφιξει λιγο/πολυ την υδροψυξη αλλα ολα αυτα τα εψαξα χωρις να αλλαξει κατι.

Θα κανω ορισμενες δοκιμες και bench παλι οταν γυρισω απο την δουλεια και ειδικα στα παιχνιδια που με ενδιαφερουν και λογικα δεν νομιζω να βρω ιδιαιτερες διαφορες εκει μιας και η διαφορα dual/quad ειναι στο memory bandwidth οποτε θα πορευτω ετσι.

Αν εχει καποιος καμια αλλη ιδεα ας την ριξει ειναι το γαμωτο πιο πολυ να παιξει σε quad channel αλλα δεν θα κατσουμε να φαμε πανω απο 2 μερες με την μαλακια :P

Επεξ/σία από icenex

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...