Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Eστω ότι έχω τρεις τιμές: 3000, 5000, 10000. 

Η θεωρία μου πετάει το 10000 σαν outlier, αλλά εγώ θεωρώ πως μπορώ να εφαρμόσω το σταθμισμένο μέσο όρο, δλδ να αποδώσω βάρη ανάλογα με την απόσταση από το μέσο, και να συμπεριληφθούν και οι τρεις τιμές. 

Υπάρχει τύπος στο εξελ που να το κάνει αυτό, να υπολογίζει τα βάρη και να βγάζει το σταθμισμένο μέσο; 

Δημοσ.

Oχι, γιατί θέλω να υπολογίζει τα βάρη σύμφωνα με την απόσταση από το μέσο. Δηλαδή να αποδίδει μεγαλυτερο βάρος σε αυτό που είναι πιο κοντά στο μέσο όρο και μικρότερο στην ακράια τιμή. Αλλά τα βάρη να τα υπολογίζει το εξέλ, όχι εγώ.

7 λεπτά πριν, jim_p είπε

Oχι, γιατί θέλω να υπολογίζει τα βάρη σύμφωνα με την απόσταση από το μέσο. Δηλαδή να αποδίδει μεγαλυτερο βάρος σε αυτό που είναι πιο κοντά στο μέσο όρο και μικρότερο στην ακράια τιμή. Αλλά τα βάρη να τα υπολογίζει το εξέλ, όχι εγώ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από τη στιγμή που δεν έχεις βρει κάτι έτοιμο, γιατί δεν γράφεις ένα απλό τύπο υπολογισμού? 

Έχεις το μέσο των τιμών ως Average(X1:Xn). Την απόσταση των τιμών από τη μέση ως ABS ( Xaverage - Xi ). 
Το συντελεστή στάθμισης θα τον κάνεις απλά ένα κλάσμα αντιστρόφως ανάλογο της απόστασης από τη μέση τιμή Average/Distance. 
Και θα τα ρίξεις στον τύπο του Weighted Average. 

image.png.62fe672b304318f5074eaba8547a79a8.png

Επεξ/σία από Dr.Tesla
Δημοσ.
10 ώρες πριν, Dr.Tesla είπε

Από τη στιγμή που δεν έχεις βρει κάτι έτοιμο, γιατί δεν γράφεις ένα απλό τύπο υπολογισμού? 

Έχεις το μέσο των τιμών ως Average(X1:Xn). Την απόσταση των τιμών από τη μέση ως ABS ( Xaverage - Xi ). 
Το συντελεστή στάθμισης θα τον κάνεις απλά ένα κλάσμα αντιστρόφως ανάλογο της απόστασης από τη μέση τιμή Average/Distance. 
Και θα τα ρίξεις στον τύπο του Weighted Average. 

image.png.62fe672b304318f5074eaba8547a79a8.png

Ευχαριστώ πολύ

O τύπος του weighted average ποιος είναι;; Με το sumproduct/sum δε βγαίνει

44 λεπτά πριν, LillyLo είπε

Ευχαριστώ πολύ

O τύπος του weighted average ποιος είναι;; Με το sumproduct/sum δε βγαίνει

ok βγήκε

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...