airtrelomike13 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 1 ώρα πριν, Μακιαβέλλι είπε Καλά αυτό μπορείς να το πεις για όλους τους juniors, σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Στο LinkedIn οι ανοιχτές buisness/cretid/payroll/risk related θέσεις είναι πάρα πολλές. Απλά όπως και στους άλλους τομείς το "καλημέρα είμαι πτυχιούχος οικονομικών/διοίκησης/χρηματοοικονομικών" δεν λέει κάτι. Επίσης σχεδόν όλες είναι Αθήνα. ναι οκ. στο Εξωτερικο μια χαρα λεει η φράση που είπες, μόνο στην Ελλάδα λόγω υπερβολικών πτυχιούχων και λόγω οτι οι θέσεις είνια λιγες, αποτελεί ένα κομμάτι το οποίο δεν αποτελεί είδηση. Προσωπικά όσοι φίλοι μου έχουν φύγει έξω, και δουλειά στο πτυχίο τους βρήκαν ( μιλάω για πτυχιούχους) και μια χαρά αξιοπρεπή χρήματα παίρνουν. Όχι μισθούς 500 ευρώ, με 12ωρα, μηδεν εξελιξη και έναν κακο εργοδοτη οπως εδω
Μακιαβέλλι Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 46 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε ναι οκ. στο Εξωτερικο μια χαρα λεει η φράση που είπες, μόνο στην Ελλάδα λόγω υπερβολικών πτυχιούχων και λόγω οτι οι θέσεις είνια λιγες, αποτελεί ένα κομμάτι το οποίο δεν αποτελεί είδηση. Προσωπικά όσοι φίλοι μου έχουν φύγει έξω, και δουλειά στο πτυχίο τους βρήκαν ( μιλάω για πτυχιούχους) και μια χαρά αξιοπρεπή χρήματα παίρνουν. Όχι μισθούς 500 ευρώ, με 12ωρα, μηδεν εξελιξη και έναν κακο εργοδοτη οπως εδω Απλά έχουμε μικρή οικονομία, γνωστό αυτό, οπότε θα επικρατήσουν οι καλύτεροι. Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να εργάζεται σαν ειδικευμένος και να παίρνει 500€. Το χειρότερο που ξέρω είναι γυμναστής που εργάζεται σε γυμναστήριο να παίρνει λίγο πάνω από τον βασικό (με 8ωρο), χωρίς να λέω ότι είναι καλή κατάσταση βέβαια. Τώρα αν ο άλλος νομίζει ότι επειδή έχει πτυχίο, του οφείλει η αγορά να του δώσει μια θέση με 1000€ στην Ελλάδα (και οπουδήποτε tbh) by default, περαστικά του. Δεν έχει η χώρα μας αυτές τις δυνατότητες, δυστυχώς. Επεξ/σία 7 Ιουλίου 2022 από Μακιαβέλλι 1
airtrelomike13 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 21 λεπτά πριν, Μακιαβέλλι είπε Απλά έχουμε μικρή οικονομία, γνωστό αυτό, οπότε θα επικρατήσουν οι καλύτεροι. Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να εργάζεται σαν ειδικευμένος και να παίρνει 500€. Το χειρότερο που ξέρω είναι γυμναστής που εργάζεται σε γυμναστήριο να παίρνει λίγο πάνω από τον βασικό (με 8ωρο), χωρίς να λέω ότι είναι καλή κατάσταση βέβαια. Τώρα αν ο άλλος νομίζει ότι επειδή έχει πτυχίο, του οφείλει η αγορά να του δώσει μια θέση με 1000€ στην Ελλάδα (και οπουδήποτε tbh) by default, περαστικά του. Δεν έχει η χώρα μας αυτές τις δυνατότητες, δυστυχώς. Γι'αυτό βλέπεις κόσμο, και φεύγει εξω. Μέχρι και στη Κύπρο είναι καλύτερα από εδώ. Δυστυχώς δεν εργάζονται οι καλύτεροι μόνο αλλά εργάζονται και τα αργοσσχολα βύσματα . Ενώ οι περισσότεροι κακοί εργοδότες ψάχνουν για θύματα . 1
George_pzg21 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Στις 6/7/2022 στις 2:17 ΠΜ, Con_RoXP είπε Δέυτερον στα οικονομικά δεν αποκτάς καμία ικανότητα. Βλέπεις όλη την ώρα εξισώσεις και διαγράμματα με φανταστικά νούμερα για υποθετικά προβλήματα τα οποία θα μάθεις για να λύσεις την άσκηση στην εξέταση σου και να πας σπίτι σου. Δεν υπάρχει κάποια γνώση η οποία σου μένει για να λες μετά "ξέρω να κάνω αυτό" όπως για παράδειγμα θα σου πει ο πληροφορικάριος "ξέρω να γράφω κώδικα". Και φίλους που έχω ρωτήσει που διαβάζουν πολύ περισσότερο από εμένα δεν τους έχει μείνει τίποτα στο μυαλό. Φαντασιώσεις ότι θα έβγαινα από εκεί μέσα ως κάποιος "λύκος της Wall Street" έχουν κηδευτεί και θαφτεί προ πολλού. Με άλλα λόγια δημιουργικότητα υπό του μηδενός και ουσία καμία. Ως αποτέλεσμα τα μαθήματα είναι ανυπόφορα βαρετά με καθηγητές που απλά κάθονται και κάνουν ανάγνωση τις διαφάνεις τους στο power point και σε κάνουν να λες απλά χάσιμο χρόνου. Μιλάνε 3 ώρες χωρίς να έχουν πεί τίποτα. Γενικά,καμία σχολή δεν σε προετοιμάζει για εργασία,ακόμα και η πληροφορική έχει μαθήματα σχετικά "άχρηστα" που δεν εφαρμόζονται στη πράξη καθώς δεν είναι μόνο ο κώδικας σε μια σχολή πληροφορικής....Κάθε σχολή θέλει να σου προσφέρει ένα καλό υποβαθρο και να σε μάθει να διαβάζεις και να μελετάς προκείμενου να το κάνεις και στον χώρο εργασίας σου! Οκ δεν θα σου ζητήσει κάποιος να εφαρμόσεις το θεώρημα ιστού αράχνης,το μοντέλο υποδεικνύει την τιμή των προιόντων των οποίων η παραγωγή διαρκεί μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο(πχ όπως τα αγροτικά προιόντα) αλλά θα είναι καλό να γνωρίζεις λίγα έστω και θεωρητικά,πράγματα σχετικά με τον πληθωρισμό ή το ΑΕΠ ή τη μονοπωλιακή αγορά! 1
Μακιαβέλλι Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 19 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε Γι'αυτό βλέπεις κόσμο, και φεύγει εξω. Μέχρι και στη Κύπρο είναι καλύτερα από εδώ. Δυστυχώς δεν εργάζονται οι καλύτεροι μόνο αλλά εργάζονται και τα αργοσσχολα βύσματα . Ενώ οι περισσότεροι κακοί εργοδότες ψάχνουν για θύματα . Δηλαδή ο άλλος έχει μια ομάδα 5-6-20 ατόμων σε μια επιχείρηση και αντί να πάρει τον καλό θα πάρει το βύσμα; Πάει χαντακωθηκε όλη η ομάδα, δεν συμβαίνει. Τώρα κάνα "βύσμα", ίσως το βάλουν να σηκώνει τηλέφωνα.
Dark_panel Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 2 ώρες πριν, Μακιαβέλλι είπε Δηλαδή ο άλλος έχει μια ομάδα 5-6-20 ατόμων σε μια επιχείρηση και αντί να πάρει τον καλό θα πάρει το βύσμα; Πάει χαντακωθηκε όλη η ομάδα, δεν συμβαίνει. Τώρα κάνα "βύσμα", ίσως το βάλουν να σηκώνει τηλέφωνα. Πόσο λαθος κανεις εδω, να ξερες.. Ενδεικτικα, θα αναφερω μόνο ενα προσφατο παραδειγμα απο υποτιθεμενη μεγαλη εταιρεια στην Αθηνα, οι οποιοι ειχαν αγγελια για project manager, με μια καποια εμπειρια..τελικα πηραν ατομο για pm που δεν ξερει καν βασικες ορολογιες του επαγγελματος και του κανουν εκπαιδευση εκ του μηδενος..απορουμε ολοι πώς σκατα πηραν αυτο το ατομο για μια θεση που δε γνωριζει καν τι δουλεια κανει...Εκτος ομως αυτου (αν ηταν μονο αυτο παει στα κομματια), η εν λογω εταιρεια ειναι τιγκα στα βυσματα, απ τους οποιους οι περισσοτεροι ειναι ασχετοι στην πραγματικοτητα με το αντικειμενο της θεσης τους, εμαθαν στην πορεια 5 πραματακια και απλα κανουν ο,τι γουσταρουν γιατι εχουν τις πλατες της διοικησης (αφου ειναι βυσματα). Οπότε μη μας λες οτι δε συμβαινει, μια χαρα συμβαινει σε ΟΛΗ την Ελλαδα..δεν ειναι εξαιρεση η εν λογω εταιρεια αλλά ο κανονας..Μονο σε κατι Google, Microsoft και IBM ιιισως δεν υπαρχουν αυτα τα φαινομενα.. Κατα τα άλλα, στην Ελλαδα εισαι! Και ο πτυχιουχος θα μεινει να σερβιρει καφεδες και ο μη πτυχιουχος θα μπει στελεχος σε εταιρεια..γιατι? Γιατι χαιρε βυσμα αμετρητο σ αυτη τη χωρα!
catmaster Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 3 ώρες πριν, Μακιαβέλλι είπε Τώρα αν ο άλλος νομίζει ότι επειδή έχει πτυχίο, του οφείλει η αγορά να του δώσει μια θέση με 1000€ στην Ελλάδα (και οπουδήποτε tbh) by default, περαστικά του. Δεν έχει η χώρα μας αυτές τις δυνατότητες, δυστυχώς. Δεν είναι το ζήτημα αν οφείλει κάποιος σε κάποιον , είναι πολύ απλούστερο το ζήτημα. Πρώτον αν καλυπτει με το πτυχίο του το απαιτούμενο γνωστικό αντικείμενο είναι αυτονόητο το να ζητήσει εναν αξιοπρεπή μισθό , και δεύτερον και πιο βασικό , με 500 και 600 ευρώ το μήνα ζείς πολύ δύσκολα . 24 λεπτά πριν, Dark_panel είπε Κατα τα άλλα, στην Ελλαδα εισαι! Και ο πτυχιουχος θα μεινει να σερβιρει καφεδες και ο μη πτυχιουχος θα μπει στελεχος σε εταιρεια..γιατι? Γιατι χαιρε βυσμα αμετρητο σ αυτη τη χωρα! Και δεν είναι μονο στην ελλάδα ... 1
Dark_panel Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 2 λεπτά πριν, catmaster είπε Και δεν είναι μονο στην ελλάδα ... Φυσικα και οχι, απλα στην Ελλαδα ειναι σε υπερβολικο βαθμο.
DrKo Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 3 ώρες πριν, George_pzg21 είπε Γενικά,καμία σχολή δεν σε προετοιμάζει για εργασία,ακόμα και η πληροφορική έχει μαθήματα σχετικά "άχρηστα" που δεν εφαρμόζονται στη πράξη καθώς δεν είναι μόνο ο κώδικας σε μια σχολή πληροφορικής Όχι, υπάρχουν σχολές που σε προετοιμάζουν για εργασία. Αυτό το μοτίβο είναι στην Ελλάδα κυρίως, όπου από την μία η αγορά εργασίας δεν μπορεί να υποστηρίξει αρκετές εξειδικεύσεις που υπάρχουν σε αντικείμενα σχολών και, από την άλλη, οι απόφοιτοι επιλέγουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να τα μάθουν και χωρίς να πάνε σε σχολή. Σε όλο αυτό το μείγμα, μπαίνουν και οι διδάσκοντες των σχολών που, κυρίως στο CS και με λίγες εξαιρέσεις, απέχουν από το τι γίνεται παγκοσμίως. 3 ώρες πριν, Μακιαβέλλι είπε Δηλαδή ο άλλος έχει μια ομάδα 5-6-20 ατόμων σε μια επιχείρηση και αντί να πάρει τον καλό θα πάρει το βύσμα; Πάει χαντακωθηκε όλη η ομάδα, δεν συμβαίνει. Τώρα κάνα "βύσμα", ίσως το βάλουν να σηκώνει τηλέφωνα. Και όχι μόνο! Η έννοια του βύσματος έχει νόημα όταν κάποιος χρησιμοποιεί γνωριμία για να παρακάμψει μία διαδικασία μη νόμιμα. Σε δημόσιες προκηρύξεις έχει νόημα, γιατί η παράκαμψη των διαδικασιών είναι παράνομη. Σε ιδιωτικές συμφωνίες εργασίας όμως, δεν έχει κανένα νόημα. Θέλω εγώ να διαλέξω πλακά για το εξοχικό μου και θα πρέπει να κάνω διαγωνισμό και να πάρω κάποιον με αδιάβλητες διαδικασίες; Σαφώς και όχι. Θα πάρω αυτόν για τον οποίο άκουσα ότι μου κάνει. Παρομοίως, έχει μία εταιρία άνοιγμα για μία θέση και δεν θα βάλει σε προτεραιότητα αυτόν για τον οποίο έχει συστάσεις καλές; Εννοείται και θα το κάνει. Ή, εάν θέλει η εταιρία να πάρει τον τάδε γιατί έτσι θα κερδίσει κάτι, και δεν θα το κάνει επειδή πρέπει να ακολουθήσει «αδιάβλητο διαγωνισμό»; LOL! Θα πάρει ακόμα και κάποιον ακατάλληλο για την θέση, εάν αυτός που αποφασίζει κρίνει πως αυτή είναι καλή κίνηση. Το τι κριτήρια θα έχει είναι άλλο θέμα, αλλά το τι θα κάνει δεν είναι αντικείμενο αξιολόγησης ανθρώπων εκτός της εταιρίας. Τέλος, όσοι λένε πως στις FAANGs (ή MAANGs ή MAANAs) δεν παίζει ισχυρή επιρροή του να σε ξέρουν, σίγουρα δεν είχαν ποτέ πάρε-δώσε. Δεν θα επεκταθώ, εάν κανείς δεν ξέρει ήδη τότε δεν χρειάζεται και να μάθει. 1
airtrelomike13 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 5 ώρες πριν, Μακιαβέλλι είπε Δηλαδή ο άλλος έχει μια ομάδα 5-6-20 ατόμων σε μια επιχείρηση και αντί να πάρει τον καλό θα πάρει το βύσμα; Πάει χαντακωθηκε όλη η ομάδα, δεν συμβαίνει. Τώρα κάνα "βύσμα", ίσως το βάλουν να σηκώνει τηλέφωνα. εσύ αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι ότι οι θέσεις στην Ελλάδα είναι λίγες, οι ανίκανοι περισσότερους από τους ικανούς, και οι θέσεις βυσματικές. 1,5 εκατ νεοι εχουν φύγει στο Εξωτερικό 1
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Μην μπερδευουμε το ελληνικο βυσμα με το networking. Αλλο προτιμαω εναν "δικο μου" για μια θεση γιατι τον ξερω και ξερω οτι μπορει να κανει τη δουλεια και ειναι αξιοπιστος ενω ενας τυχαιος υποψηφιος μπορει να με κρεμασει και αλλο προτιμαω εναν αχρηστο για λογους πολιτικους η οικονομικους. Το πρωτο στο εξωτερικο γινεται φουλ. Γι`αυτο υπαρχει και το reference bonus. Πχ η Siemens, η PWC αν παρει εναν ο οποιος ειτε ειναι κακος ειτε τους κρεμασει στον εξαμηνο και φυγει ειναι αδιαφορο. Για μια εταιρια ομως μικρομεσαια με 30-40 εργαζομενους ειναι πιο μεγαλο το οικονομικο ρισκο, οποτε θα το κοιταξουν να κανουν μια πιο "ασφαλη" επιλογη με καποιον που νιωθουν μια σχετικη σιγουρια. 7 λεπτά πριν, airtrelomike13 είπε εσύ αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι ότι οι θέσεις στην Ελλάδα είναι λίγες, οι ανίκανοι περισσότερους από τους ικανούς, και οι θέσεις βυσματικές. 1,5 εκατ νεοι εχουν φύγει στο Εξωτερικό Σιγα μην εχουν φυγει και δεκα εκατομμυρια. Επειδη ζω εξω ξερω οτι αρκετοι γυρισαν και αρκετοι το σκεφτονται να γυρισουν. Μια χαρα θεσεις υπαρχουν και στην Ελλαδα, αρκει να εχεις ενα καλο βιογραφικο και ορεξη για δουλεια. Οκ τα λεφτα αναλογα με τον κλαδο μπορει να ειναι μετρια αλλα τα τελευταια 4 χρονια η κατσταση εχει βελτιωθει αρκετα.
airtrelomike13 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2022 4 λεπτά πριν, OxiGiannisGiannakis είπε Μην μπερδευουμε το ελληνικο βυσμα με το networking. Αλλο προτιμαω εναν "δικο μου" για μια θεση γιατι τον ξερω και ξερω οτι μπορει να κανει τη δουλεια και ειναι αξιοπιστος ενω ενας τυχαιος υποψηφιος μπορει να με κρεμασει και αλλο προτιμαω εναν αχρηστο για λογους πολιτικους η οικονομικους. Το πρωτο στο εξωτερικο γινεται φουλ. Γι`αυτο υπαρχει και το reference bonus. Πχ η Siemens, η PWC αν παρει εναν ο οποιος ειτε ειναι κακος ειτε τους κρεμασει στον εξαμηνο και φυγει ειναι αδιαφορο. Για μια εταιρια ομως μικρομεσαια με 30-40 εργαζομενους ειναι πιο μεγαλο το οικονομικο ρισκο, οποτε θα το κοιταξουν να κανουν μια πιο "ασφαλη" επιλογη με καποιον που νιωθουν μια σχετικη σιγουρια. Σιγα μην εχουν φυγει και δεκα εκατομμυρια. Επειδη ζω εξω ξερω οτι αρκετοι γυρισαν και αρκετοι το σκεφτονται να γυρισουν. Μια χαρα θεσεις υπαρχουν και στην Ελλαδα, αρκει να εχεις ενα καλο βιογραφικο και ορεξη για δουλεια. Οκ τα λεφτα αναλογα με τον κλαδο μπορει να ειναι μετρια αλλα τα τελευταια 4 χρονια η κατσταση εχει βελτιωθει αρκετα. Όπως τα λες είναι. Όλοι θέλουν να γυρίσουν να παίρνουν ψίχουλα και να δουλεύουν 12ωρα
Mixalisrou69 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 Αν έφτιαχνα τώρα μηχανογραφικό και με τη προυπόθεση να εμένα στην Ελλάδα θα έβαζα σχολές που θα με διαφοροποιουσαν από τους άλλους. Τμήματα όπως ΔΕΤ, βιομηχανικής διοίκησης- logistics, στατιστικη- data science ακόμα και ναυτιλιακά αν είχα "άκρες".
andreoulios Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 6/7/2022 στις 12:52 ΠΜ, yiankap είπε Έπειτα από σχόλια και συμβουλές σε άλλους - έφτασε η ώρα να υποβάλλω και εγώ τις απορίες μου. Ο γιός μου συγκέντρωσε βαθμολογία στις πανελλήνιες που του επιτρέπει την εισαγωγή του στις περισσότερες σχολές του 4ου πεδίου, εκτός τις αρκετά υψηλόβαθμες (Πληροφορικής και τα περισσότερα τμήματα του ΟΠΑ) Για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. επειτα από διερευνητική συζήτηση μαζί του, απέκλεισε τα επαγγέλματα που δεν θέλει να κάνει με τίποτα (π.χ. δάσκαλος - νηπιαγωγός) ή τις σχολές που τόσο το πρόγραμμα ή το αντικείμενο σπουδών δεν του προκαλούν ενδιαφέρον (π.χ. Θεάτρου, κινηματογράφου, μηχανικοί παραγωγής και διοίκησης, πληροφορικής, βαλκανικών σπουδών, στατιστικής, αγροτικής οικονομίας, βιομηχανικής διοίκησης κ.α.) και έχει καταλήξει στις σχολές Οικονομικής κατεύθυνσης. Οι επιλογές ήταν καθαρά δικές του δεν παρέμβηκα καθόλου στις αποφάσεις του, του έδωσα μόνο 3 συμβουλές. Η πρώτη μου συμβουλή είναι να προσέξει ότι κάποια τμήματα σχολών που προέρχονται από πρώην ΤΕΙ, έχουν θεματάκια με τα επαγγελματικά δικαιώματα όπως έχω αναφέρει και σε άλλα thread και καλύτερα να επιλέξει "καθαρά" Πανεπιστημιακά Τμήματα ή ισότιμα όπως ορίζονται από το αντίστοιχο ΦΕΚ για τις μεταγραφές. H δεύτερη συμβουλή μου είναι να εξετάσει όλες τις επιλογές του ανεξαρτήτως πόλης, να διαλέξει το πανεπιστήμιο που θα είναι καλύτερο για το μέλλον του, να μην φοβηθεί να ανοίξει τα φτερά του σε ένα περιβάλλον που δεν του είναι και τόσο οικείο, προκειμένου να έχει ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Η τρίτη συμβουλή μου είναι ότι κατανοώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο το γεγονός ότι σε μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να επιλέξει κάτι που θα κάνει την υπόλοιπη ζωή του. Για αυτό τον λόγο να μην αγχώνεται και αν στο κάτω κάτω διαπιστώσει εγκαίρως στον πρώτο χρόνο ότι δεν τον αντιπροσωπεύει η σχολή που θα περάσει, υπάρχει το 10 % και μπορεί του χρόνου να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό (π.χ Πληροφορική), προκειμένου να μην καταδικαστεί σε ένα επάγγελμα που τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Οι επιλογές σε κλασικά Πανεπιστήμια (όχι πρώην ΤΕΙ) που έχει με βάση τις περυσινές βάσεις και τα μόρια που έχει συγκεντρώσει φέτος είναι οι παρακάτω (έχει αποκλείσει όλα τα νησιωτικά τμήματα όλων των σχολών, από τη στιγμή που πιάνει σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά) : 1. Τμήματα Οικονομικών Επιστημών (ΕΚΠΑ, ΠΑΜΑΚ, ΠΑΠΕΙ, Κομοτηνή, Βόλο, Ιωάννινα, Τρίπολη). 2. Λογιστικής και χρηματοικονομικής (ΠΑΜΑΚ) 3. Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων / Διοίκησης Επιχειρήσεων και οργανισμών [ΠΑΠΕΙ, ΠΑΜΑΚ, Πάτρα, Καλαμάτα πιθανώς και το ΕΚΠΑ αν πέσουν ελαφρώς (~50) οι βάσεις] 4. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Τρίπολη) 5. Οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης (Πάντειο) 6. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΟΠΑ) 7. Χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής (ΠΑΠΕΙ) Όπως καταλαβαίνετε πελάγωσε από τις επιλογές και τα ονόματα των Τμημάτων που υπάρχουν στο μηχανογραφικό. Από μια πρώτη ματιά στα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων, πολλά μαθήματα που διδάσκονται σε διαφορετικά Τμήματα είναι παρόμοια με αποτέλεσμα να μπερδεύεται ακόμα περισσότερο για την επιλογή της σειράς προτίμησης, ενώ επίσης βλέπει ότι υπάρχουν τμήματα που δίνουν άλλο βασικό πτυχίο (π.χ οικονομικών επιστημών) αλλά έχουν κατευθύνσεις εντός του τμήματος που αποτελεί βασικό αντικείμενο άλλου τμήματος (π.χ. διοίκησης επιχειρήσεων). Οι απορίες που έχει είναι οι εξής : α. Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στα Πτυχία από τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Λογιστικής και Χρηματοκονομικής του ΠΑΜΑΚ ; Σε εμάς τα άσχετα με το επάγγελμα άτομα, μας φαίνεται ακριβώς το ίδιο. β. Μπορεί να ασκήσει το ελεύθερο επάγγελμα του Λογιστή και του ορκωτού Λογιστή με οποιοδήποτε από τα παραπάνω 7 πτυχία; γ. Τα σχετικώς πιο ειδικοποιημένα πτυχία (όσον αφορά τους τίτλους) των 4-5-6-7 αξίζουν; Τι επαγγελματικές προοπτικές έχουν σε σχέση με τα πιο γενικά πτυχία Οικονομικών επιστημών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων; δ. Για το τέλος αφήνω το θέμα επιλογής του πιο κατάλληλου πανεπιστημίου. Ο γιός γλυκοκοιτάζει το Τμήμα του Βόλου, με την άποψη ότι είναι κοντά μας (Τρίκαλα), είναι οικεία πόλη, οικείος τρόπος ζωής, έχουμε πλήθος γνωστών και συγγενών, "φτάνεται" εύκολα, ενώ και το κόστος ζωής θα είναι συγκριτικά χαμηλότερο σε σχέση με Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Και η απορία είναι η εξής : Καλύτερα ένα μικρό πανεπιστήμιο όπως του Βόλου ή ένα μεγαλύτερο όπως τα ΠΑΜΑΚ, ΑΠΘ, ΠΑΠΕΙ κλπ; Θα είναι πιο εύκολο να τελειώσει σε ένα μικρό πανεπιστήμιο; Τα πιο μεγάλα Πανεπιστήμια μήπως θέτουν και υπερύψηλά τον πήχη και το επίπεδο για λόγους γοήτρου με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνουν τις σπουδές τους αρκετοί φοιτητές; Παίζει ρόλο το τμήμα αποφοίτησης στην μελλοντική εργασία γενικότερα (στην περιοχή μας πάντως δεν παίζει και τόσο ρόλο στις τοπικές επιχειρήσεις - παίζει πρώτα τον πιο γνωστό έχεις και έπειτα το ίδρυμα). Όσοι έχουν φοιτήσει σε οικονομικά πανεπιστήμια με ποια σειρά θα έβαζαν τις παραπάνω σχολές; Συγνώμη αν κούρασα – ευχαριστώ. Υ.Γ Έχει κάποιος εμπειρία από Σύμβουλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού ; Αν ναι ας μου προτείνει κάποιον. Πιστεύω ότι θα βοηθούσε . α) ασχολούνται με διαφορετικο αντικείμενο, καμμία σχέση . Αν και σίγουρα υπάρχουν κοινά μαθήματα μεταξύ των τμημάτων χωρίς να έχω δει τα προγράμματα σπουδών γ) στα 1-5-6 βγαίνεις οικονομολόγος . Χωρις να έχω κοιτάξει τα προγράμματα σπουδών, το 6 για παράδειγμα φαντάζομαι εμβαθύνει στη Μακρο, διεθνές εμπόριο, νομισματικές ενώσεις, πολιτική οικονομία και αλλά. Τα αγροτικά οικονομικά για παράδειγμα που λέει ο γιος σου ότι δεν τον ενδιαφέρουν, εστιάζουν στη Μίκρο ,αγροτική πολιτική, μέτρηση αποδοτικότητας κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφεροντα θέματα. Το οικονομικών επιστημών ειναι γενικό. δ) για όσους είναι μέσα στο χορό ξέρουν ότι σε όλα τα τμήματα διδάσκονται τα ίδια. Δε θα βγάλει πιο εύκολα ένα μικρό πανεπιστήμιο. Για όσους είναι απέξω το πρεστίζ του ΟΠΑ ακόμα καλά κρατεί αν και αρχίζει να ξεπερνιέται αυτή η αντίληψη . Ας δει κάποια εισαγωγικά στο YouTube να δει αν του αρέσουν τα οικονομικά, ας ψάξει για Μικρο και Μακρο. Για παράδειγμα του άρεσε στη 3η λυκείου το Αοθ; Γράφεις ότι δεν τον ενδιαφέρει η στατιστική. Σε τμηματα οικονομικών και χρηματοοικονομικών θα ασχοληθεί αρκετά με στατιστική όμως. Ενα οικονομικό πανέπιστημιο σου δίνει γερές βάσεις και θεμελιώνει μαθηματικά τη θεωρία. Θα έχει και μαθήματα management μέσα και χρηματοοικονομικών ώστε να δει αργότερα τι του αρέσει. Μπορεί πολύ εύκολα να κάνει ένα μάστερ αργότερα πάνω σε management η χρηματοοικονομικά/λογιστική/τραπεζική διότι θα έχει πολύ καλές βάσεις. Το αντίστροφο είναι πιο δύσκολο να γίνει. Δηλαδή να πάει από management να ασχοληθεί με οικονομική θεωρία και πολιτική . Επεξ/σία 8 Ιουλίου 2022 από andreoulios 2
yiankap Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 Μέλος Δημοσ. 8 Ιουλίου 2022 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, andreoulios είπε γ) Τα αγροτικά οικονομικά για παράδειγμα που λέει ο γιος σου ότι δεν τον ενδιαφέρουν, εστιάζουν στη Μίκρο ,αγροτική πολιτική, μέτρηση αποδοτικότητας κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφεροντα θέματα. Το οικονομικών επιστημών ειναι γενικό. Η συγκεκριμένη σχολή στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο, τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνει είναι του Γεωπόνου και υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στο ΟΕΕ, αν μόνο η πλειοψηφία των μαθημάτων της αναλυτικής είναι Οικονομικής φύσης . Για αυτό την απέρριψε.. 2 ώρες πριν, andreoulios είπε Ας δει κάποια εισαγωγικά στο YouTube να δει αν του αρέσουν τα οικονομικά, ας ψάξει για Μικρο και Μακρο. Για παράδειγμα του άρεσε στη 3η λυκείου το Αοθ; Γράφεις ότι δεν τον ενδιαφέρει η στατιστική. Σε τμηματα οικονομικών και χρηματοοικονομικών θα ασχοληθεί αρκετά με στατιστική όμως. Ενα οικονομικό πανέπιστημιο σου δίνει γερές βάσεις και θεμελιώνει μαθηματικά τη θεωρία. Θα έχει και μαθήματα management μέσα και χρηματοοικονομικών ώστε να δει αργότερα τι του αρέσει. Μπορεί πολύ εύκολα να κάνει ένα μάστερ αργότερα πάνω σε management η χρηματοοικονομικά/λογιστική/τραπεζική διότι θα έχει πολύ καλές βάσεις. Το αντίστροφο είναι πιο δύσκολο να γίνει. Δηλαδή να πάει από management να ασχοληθεί με οικονομική θεωρία και πολιτική . Του άρεσε το ΑΟΘ για αυτό και θέλει Οικονομικές σχολές (παραδόξως την υψηλότερη επίδοση την είχε στην Πληροφορική - όπου και αρίστευσε!) Δεν τον ενδιαφέρει η Στατιστική, όχι ως επιστήμη (δεν έχει άλλωστε ιδέα....) αλλά ως επάγγελμα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι με τα μαθηματικά δεν έχει και τόσο καλή σχέση συμπάθειας (ωστόσο ανήκει στο 25 % που έγραψε πάνω από την βάση). Τα διάβαζε απλά γιατί έπρεπε να τα διαβάζει για να περάσει κάπου, ενώ το ΑΟΘ το διάβαζε επειδή του άρεσε. Επεξ/σία 8 Ιουλίου 2022 από yiankap
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα